Avdiofili, raj za vas...

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Visokofrekvenčne motnje

Napisal/-a Mare77 Če okt 29, 2009 10:01 pm

Oj!

Imam sledeč problem. Kupil sem citroena XP (letnik 09, bencinar 1,6 16V) z original avtoradiem (JVC) in zvočniki (no name), kateri so delali brez problemov, samo zvok je bil pač bolj bogi (brez kretnice). Da skrajšam... Sedaj imam vgrajen Blaupunktov avtoradio Hamburg MP57, zvočniki pa so dvosistemci z visokotonci v armaturi proizvajalca Focal, povezani preko kretnice. Imam še nizkotonca z ojačevalcem v prtljažniku, ki pa ni problematičen ta trenutek.
Problem je v tem, ker mi kretnica lovi visokofrekvenčne motnje, ki prihajajo iz motorja, tako da slisim motor (obrate) v visokotoncih. Vsa stvar izpade, kot da bi imel turbino in za kakega mulca to niti ne bi bilo tak slabo...
Preizkušeno je bilo naslednje, žal brez uspeha:
- kompletno odklopljen avtoradio
- na novo potegnjeni kabli od kretnice do visokotonca
- kretnica proizvajalca Blaupunkt in kasneje še zvočniki Blaupunkt
- faradejeva kletka okoli kretnice (malo boljše a ne kaj dosti) (ALu folija povezana na maso)

Ko ni priklopljene kretnice tudi ni piskanja v visokotoncih.

Spomladi imam namen kupiti še ojačevalec za sprednji sistem, kateri bo mogoče kaj pomagal, vendar, če bodo spet kretnice... :?

Ostane mi samo še priklop trosistemskih zvočnikov neposredno na radio, samo to ni isto, kot če imaš visokotonce v armaturi...

Problem ni kritičen, je pa kar moteč, ko ti ob pospeševanju piska v zvočniku...

Kako bi se dalo rešiti ta problem ?

Hvala !

LP
MAre

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Če okt 29, 2009 10:37 pm

Kaj pa drug radio si zamenjal? In seveda tudi preizkusil, ponavadi za pisk v zvočnikih je krivo, da je skurjena masa v radiu. In ker kretnica ima nekje ozemljitev, le ta gre iz radia naprej prek nje. Od tod motnje, drugega nebi znal razložit :) Podobne težave so tudi pri radijih če jim crkne masa na činčih in gre do ojačevalca in je pisk povsod. Lahko pa imaš že od samega začetka problem z radiem in ga zamenji če je v garanciji.

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Če okt 29, 2009 11:02 pm

Scorp84 je napisal/-a:Kaj pa drug radio si zamenjal? In seveda tudi preizkusil, ponavadi za pisk v zvočnikih je krivo, da je skurjena masa v radiu. In ker kretnica ima nekje ozemljitev, le ta gre iz radia naprej prek nje. Od tod motnje, drugega nebi znal razložit :) Podobne težave so tudi pri radijih če jim crkne masa na činčih in gre do ojačevalca in je pisk povsod. Lahko pa imaš že od samega začetka problem z radiem in ga zamenji če je v garanciji.

Radio ni problem, ker smo ga fizično odklopili in ni bil nikakor povezan s kretnico, pa je vseeno piskalo.
Radio je sicer še v garanciji, vendar je v Scenicu (dizel motor) delal ok.

MarkB
Nov uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a MarkB Sr nov 04, 2009 8:22 am

Prestavi kretnice (npr. če jih imaš sedaj levo za varovalkami, jih prestavi za radio)

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Sr nov 04, 2009 8:58 am

MarkB je napisal/-a:Prestavi kretnice (npr. če jih imaš sedaj levo za varovalkami, jih prestavi za radio)

Tudi o prestavitvi sem že razmišljal, samo a ne bi bilo boljše, da bi jih dal v prtljažnik, kot pa za 0,5m stran od trenutne lokacije? Ob testiranjih sem imel kretnici na tleh, pa ni bilo nič boljše. Poleg tega imam kar gnečo za radiem, saj imam tam še vmesnik za obvolanske ročke.

LP
Mare

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

Napisal/-a ThugBoy Sr nov 04, 2009 10:16 am

preglej mase, povsod kjer se da izboljšat jo izboljšaj.Ponavadi je za to piskanje kriva slaba masa
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Sr nov 04, 2009 10:41 am

meni je tko delalo zaradi mase. tko da preveri najprej to. ;)

MarkB
Nov uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a MarkB Sr nov 04, 2009 2:08 pm

In kam nej maso priklopi na kretnico. Ali niste prebral da piska brez radia in brez ojačevalnika?

"Mare77" Picaso ima za radiem veliko prostora, ni hudič, da poleg vmesnikov za vol.k spraviš not še kretnice

BraaZ
Novinec

Kraj: Grosuplje :) SELO:)

Napisal/-a BraaZ Sr nov 04, 2009 2:45 pm

Na tvojem mestu bi tole:

Preveril vse kable (predvsem maso), da ni kje slabo izolirano ali pa slabo povezano.

Preveril nastavitve kretnic in avtoradia.

Probaj z reklamacijo kretnic ali pa poiskusi vezati kakšne druge, ker je možnost da ne delujejo pravilno in zaradi tega pride do motenj. (če ne boš dobil drugih lahko, če si iz lju probava priklopit moje kretnice in da vidimo kaj je vzrok.

Lp Miha

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Sr nov 04, 2009 5:11 pm

BraaZ je napisal/-a:Na tvojem mestu bi tole:

Preveril vse kable (predvsem maso), da ni kje slabo izolirano ali pa slabo povezano. ------ Already DONE

Preveril nastavitve kretnic in avtoradia. ------------ Already DONE

Probaj z reklamacijo kretnic ali pa poiskusi vezati kakšne druge, ker je možnost da ne delujejo pravilno in zaradi tega pride do motenj. (če ne boš dobil drugih lahko, če si iz lju probava priklopit moje kretnice in da vidimo kaj je vzrok. ----------- Already DONE. Kretnice so že bile vezane od drugega proizvajalca in ni sprememb.

Lp Miha

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Sr nov 04, 2009 5:21 pm

MarkB je napisal/-a:In kam nej maso priklopi na kretnico. Ali niste prebral da piska brez radia in brez ojačevalnika?

"Mare77" Picaso ima za radiem veliko prostora, ni hudič, da poleg vmesnikov za vol.k spraviš not še kretnice

Bom ob priliki poizkusil tudi to možnost, čeprav se bojim, da ne bo boljše. Po mojem je izvor motnje preblizu in bi jih raje dal v prtljažnik. Bom videl, če bo padel še kak uporaben predlog. Zoprno je to, ker smo večino logičnih možnosti že poizkusili in ni bilo kaj dosti boljše. Kretnice so tudi ovite v folijo in folija je vezana na-, tako da bi to moralo odpraviti motnje, vendar jih samo malo omili.

LP
Mare

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Sr nov 04, 2009 6:14 pm

imaš mogoče napajalne in signalne kable na isti strani napeljane?
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Sr nov 04, 2009 6:43 pm

Mgajvr je napisal/-a:imaš mogoče napajalne in signalne kable na isti strani napeljane?

Huh... kabli so napeljani serijsko kot pač so. mislim, da napajalni kabli ne gredo po nobeni strani ampak da gredo približno po sredini v notranjost armature. :?: Ob montaži kretnic smo prekinili kabel, ki gre od avtoradia v vrata, dali vmes kretnico in potem uporabili obstoječa kabla do visokotonca in do zvočnika v sprednjih vratih. Ob pojavu motenj smo na novo potegnili kabel od kretnice do visokotonca a brez uspeha.

Na visokotonca, ki je v prtljažniku pa imam ločeno peljane kable za napajanje in signal.

očitno tuljave na kretnici delujejo kot antene... :jy

LP
Mare
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov