Avdiofili, raj za vas...

Maxl1
Nov uporabnik

Nastavitev konektorjev za priklop radia

Napisal/-a Maxl1 Če avg 26, 2010 7:59 pm

Zanima me, če je možno prestaviti konektorje v adapterju (na sliki 1) iz ene luknje v drugo luknjo in če ja, kako? Priklop na Puntu ima drugače razporejen + in - in zaradi tega ne dela nov radio.
Slika

Konektorji so pa takšni:
Slika

Se opravičujem za slabo kvaliteto slik. :)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če avg 26, 2010 8:13 pm

Malo ostrejše slike res ne bi škodile. :roll: Naslednjič vklopi Macro funkcijo na digitalcu.

Kolikor vidim, konektor nima nobenega rumenega plastičnega vložka (varovalke) in je narejen iz enega kosa. In če ga pogledaš od spredaj (druga slika), boš nad vsakim pinom videl še malo kvadratno luknjico. Potrebuješ pa eno koničasto pinceto. Vtakneš jo od spredaj noter kolikor gre, in stisneš pin. S konico pa boš tako dosegel zob v notranjosti. Torej ta zob skupaj stisneš in potegneš žico od zadaj ven.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Če avg 26, 2010 9:10 pm

Ja tako je kot je napisal sebaveh.
Mi je pa čudno da sta + in - zamenjana, večinoma sta samo stalni + pa tisti preko ključavnice kontra.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Maxl1
Nov uporabnik

Napisal/-a Maxl1 Če avg 26, 2010 9:38 pm

Hvala za odgovora, mi je uspelo premakniti konektorje. Ampak se trenutno še ubadam z iskanjem pravilne postavitve teh konektorjev, da bo radio pravilno deloval.
Na strani, kjer sem premikal konektorje imam: + Battery (rumena žica), ACC (rdeča žica), črno žico in System Remote Control [kaj je sploh to?] (modrobela žica). Če ima kdo kakšne izkušnje z Puntom, bi ga prosil, da mi napiše, kako naj jih postavim :).

andre_a3
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a andre_a3 Če avg 26, 2010 10:27 pm

lp. zdej pa najbolš da vzameš v roke prob lučko pa pomeriš na avtu ke imaš napetosti.
+ Battery (rumena žica) to je stalni +
ACC (rdeča žica) to je kontakt + (če ti radijo na bo samodejno shranjeval postaj itd zamenjaj stalni in kontakt+ )

System Remote Control : tam gor se ti pa ponavadi pojavi še en + in sicer šele takrat ko se ti prižge radijo. (ponavadi se gor priklopi kabel za vklop ojačevalca.)

črna žica je pa -

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če avg 26, 2010 10:39 pm

klik
imaš tak vmesnik med avtoradiem pa inštalacijo avta? Ne verjamem da imaš zamenjan plus pa minus, ker bi to moralo pri prvem priklopu pokurit varovalke ali pa avtoradio, ampak samo stalni plus pa plus ob kontaktu ;) Zato imaš na tem vmesnem kablu dva konektorja na pušo - za zamenjavo žic za stalni plus pa plus ob kontaktu.

Maxl1
Nov uporabnik

Napisal/-a Maxl1 Če avg 26, 2010 11:48 pm

Jap, to je moj vmesnik za Pionner radie. V bistvu sem napačno napisal, da se sta + in - zamenjana. Mislil sem glede stalnega plusa in plusa ob kontaktu.
Ima tisti System Remote Control kakšno posebno funkcijo ali je (trenutno) nepomemben pri priklopu?

Uporabniški avatar
MR2_owner
Novinec

Kraj: KK

Napisal/-a MR2_owner Pe avg 27, 2010 6:59 am

Če ne uporabljaš kakšnih dodatnih ojačevalcev, je ta kabel trenutno brez pomena.

lp

Maxl1
Nov uporabnik

Napisal/-a Maxl1 Pe avg 27, 2010 9:08 am

Problem je to, da ne vem kateri konektor paše v katerega... Na napeljavi pri avtu imam črno, rdečo, roza-belo in roza-črno žico. Na vmesniku pa samo rdečo, rumeno in črno žico.
Sem po logiki probal črna na črno in rdeča na rdečo oziroma rdeča na rumeno pa ni delalo. :?

EDiT: Mi ga je uspelo priklopiti. Potrebno je bilo rumeno in rdečo žico povezati skupaj :). Hvala za pomoč!

alex1
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a alex1 Po avg 30, 2010 3:42 pm

To je že res, vendar ti sedaj tudi ugasnjen kuri štrom...?

lp

Maxl1
Nov uporabnik

Napisal/-a Maxl1 Če sep 02, 2010 2:54 pm

Hmm, kako pa naj preverim, če mi kljub temu, da je ugasnjen prazni akumulator? Zaenkrat še lepo vžge avto...
Drugače me pa še zanima, kako zvezati kable, da se mi bo radio avtomatsko vklopil/izklopil ob kontaktu?

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Če sep 02, 2010 3:59 pm

Tole, kar si ti naredil....
A moraš ročno ugašat in prižigat radio, ali pa brez spomina ostane. Nekaj od tega mora biti, in to ni prav. Vsaj zame ne, če že inštalacija nudi možnost "kontaktnega" plusa.
Konektorjev ne moraš zamenjat med sabo, ker imata različno pozicioniran tisti jeziček za zataknit.
Črna je minus/masa,
Potem pa imaš še stalni plus in kontaktni plus.

Če si ti skupaj vezal na stalni plus, potem moraš ročno ugašat
Če si na "kontaktnega", ostane brez spomina (ne zapomni si pozicije na CD-ju, shranjenih radijskih postaj...)
To so dejstva, preveri, kaj se z radiem dogaja, pa še enkrat zveži tako kot je treba. Kable si označi, je najbolj zanesljivo. Zgoraj sem opisal kako si vezal, razpored pinov na konektorju je pa ponavadi napisan in narisan na nalepki na radiu.

Upam, da nisem preveč zakompliciral..
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Maxl1
Nov uporabnik

Napisal/-a Maxl1 Če sep 02, 2010 4:05 pm

Trenutno je tako priklopljen, da ga moram ročno ugasniti/vklopiti, ampak mi pa shrani radijske postaje, pozicijo na CDju, itd.)
Kabli od radia imajo možnost, da rdečo in rumeno povežeš skupaj - rumeno na rdečo in rdečo na rumeno. Sem probaval še brez tega da ta dva kabla povežeš skupaj, pa se radio sploh vklopil ni. Mislim, da bo najbolje, da se zapeljem do mojstra za avtoakustiko in da mi on to zveže tako kot je treba ;).

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Če sep 02, 2010 4:13 pm

Se pravi imaš skupaj vezano na stalni plus.
Še kontaktnega poišči, pa si zmagal.
Te zadeve so tudi (odvisno od proizvajalca) opisane v navodilih od avta (razpored pinov), tako da res ni neka vesoljska znanost.
Imaš maso (črna)
stalni plus (kamor si zdaj vezal) ali +ACC(ponavadi rumena)
Kar ostane je plus, ki ga sklene/prekine ključavnica. Za ta vod je ponavadi tudi malo močnejša žica, včasih tudi z ohišjem+varovalka.
Nariši si, ker res ni težko in je škoda riskirat čas in denar, da ti nekdo 3 žice poveže.
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov