Avdiofili, raj za vas...

vincenzo
Nov uporabnik

Kako priklopit radio?

Napisal/-a vincenzo Po okt 25, 2010 3:43 pm

Lep pozdrav! Imam eno majhno težavo odkar sem zamenjal radio v Puntotu,l.2000. Ko ugasnem avto in dam ključ ven iz ključavnice radio še vedno dela, kar pa nebi smel, ker mi tako kuri akumulator! A mogoče kdo ve v čem je fora? Prejsšnji radio je bil JVC, sedaj imam Becker. Stalni +, + od ključavnice in masa so na obeh na istih mestih. Preveril sem tudi + iz ključavnice in dela tako kot mora(ko dam ključ v ključavnico radio dobi 12V, kodam ključ ven se tok prekine)....skratka ne vem več kaj naj nardim, da bo zadeva delala tako kot mora:?

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Po okt 25, 2010 3:46 pm

pri konektorju zamenjaj rdečo in rumeno žico..
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

vincenzo
Nov uporabnik

Napisal/-a vincenzo Po okt 25, 2010 3:47 pm

Mgajvr je napisal/-a:pri konektorju zamenjaj rdečo in rumeno žico..

stalni + in + iz ključavnice???A si ziher? Zakaj naj bi blo tko?Stalni + je za ohranjanje nastavitev radia.

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Po okt 25, 2010 5:49 pm

Mgajvr je napisal/-a:pri konektorju zamenjaj rdečo in rumeno žico..

Če prav vem (sam osebno nisem tega delal), imajo eni puntoti drugačen razpored pinov na fabrškem konektorju, tako da una fora z rumeno/rdečo ne prime. Samo da banda italijanska "adapterje" prodajajo. Je pa ta razpored ponavadi v navodilih od avta, tako da z eno iglo in malo interneta uštimaš brez dodatnih stroškov.
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
207sport
Stalni uporabnik

Napisal/-a 207sport Po okt 25, 2010 6:20 pm

jp zamenat moraš žico stalno napajanje 12V (ponavad rumene barve) z napajanjem iz ključavnice (da ko izvlečeš ključ da napetost pade!, isto 12V kakšne barve pa nevem...) najlažje bi ti blo zmert z kakšnim multi metrom... drgač je pa posla za 10min.... xD

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po okt 25, 2010 6:25 pm

Rdeča mora biti stalna 12V, se pravi recimo direkto iz akumolatorja in stalni + (rdeča) ni samo za shranjevanje programov, ampak je tudi glavno napajanje za ojačevalec radia in je tudi debelejša žica kot rumena.
Rumena gre iz ključavnice 12V, ko avto ugasneš radijo isto ugasne, lahko pa obe (rdeča in rumena) daš skupaj na stalni +12V in boš moral sam ugašat radio

slombi
Nov uporabnik

Re: Kako priklopit radio?

Napisal/-a slombi So feb 26, 2011 8:24 pm

Sem kupil avtoradio Caliber za golf2, pa me zanima kako sploh priklopit to zadevo. Prej sem imel klasični kenwood in je bil na ta t.i. evrokonektor. Iz avta je bila edina žica v ACC ignition (poleg žic za zvočnike), nobene mase sploh ali ključavnice. Zdaj sem to rdečo ACC žico pač priklopil direktno v novi radio, pa neko rjavo samotarsko žico v ground in anteno seveda, pa se ne zgodi nič. Če bi kaj skuril bi začelo smrdet predvidevam?

alex1
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a alex1 To mar 01, 2011 9:37 am

slombi je napisal/-a:Sem kupil avtoradio Caliber za golf2, pa me zanima kako sploh priklopit to zadevo. Prej sem imel klasični kenwood in je bil na ta t.i. evrokonektor. Iz avta je bila edina žica v ACC ignition (poleg žic za zvočnike), nobene mase sploh ali ključavnice. Zdaj sem to rdečo ACC žico pač priklopil direktno v novi radio, pa neko rjavo samotarsko žico v ground in anteno seveda, pa se ne zgodi nič. Če bi kaj skuril bi začelo smrdet predvidevam?

V kolikor še nisi uštimal, predlagam električarja.
Ne vem zakaj ste vsi znanstveniki po vrsti na koncu bo pa servis dražji kot 15€ za montažo.
Mogoče je pa kje v bližini kakšen prijatelj, ki ti to naredi za par pirov (15€).

lp

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic To mar 01, 2011 9:43 am

Najprej je treba preveriti, kaj je sploh kakšna žica. Kakšen car-checker oziroma 12v preizkuševalec bo rešil to dilemo. Glavna sta zagotovo stalni plus in stalni minus, ignition pa kdaj je, kdaj ni - lahko je treba potegniti novega.

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Pe mar 04, 2011 8:33 pm

tudi jaz predlagam obisk pri avtoelektričarju, preden se kaj pokadi.

slombi
Nov uporabnik

Napisal/-a slombi To apr 26, 2011 5:23 pm

-
Zadnjič spremenil slombi, dne So maj 21, 2011 1:38 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

_BosTeK_
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a _BosTeK_ To maj 17, 2011 7:48 pm

kupil sem škodo felicijo in pri menjavi radia ugotovil da tud če menjam rumen in rdeč kabl morem sam vžgat in ugasnit radio. je kaka druga ideja?

slombi
Nov uporabnik

Napisal/-a slombi So maj 21, 2011 1:23 pm

evo po 3 mescih sem šel do avtoelektičarja montirar radio Caliber, pa ker ni preko kontakta (tega bi blo šele potegnt, saj ga ni pri golf2), nonstop kaže uro tudi ko ugasnem radio. Zdaj moram skoz dajat dol ploščico zaradi baterije, in še vedno je zadaj neka rdeča lučka ki nonstop utripa. Prejšnjega keenwood kasetnika se je dalo normalno izklopit. Je kaka enostavna rešitev? In kaj vsi moderni radii so taki?

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Če maj 26, 2011 8:42 am

Ker radio od Calibra imaš?

lp, zazo

slombi
Nov uporabnik

Napisal/-a slombi Če maj 26, 2011 6:24 pm

RMD 068