Avdiofili, raj za vas...

BojanI
Novinec

Kraj: Ljubljana

Serijski radio in nadgradnja

Napisal/-a BojanI Sr feb 11, 2004 8:21 am

Živjo !

Mam tourana, ki ima noter radio s cd-jem in vgrajenih 8 zvočnikov. Naj tle poudarim, da je radio element armature torej zamenjava odpade, morm pa rečt, da je slišnost zelo dobra. Zdej pa kaj me zanima ?
Kaj pridobim z zamenjavo teh zvočnikov z kvalitetnejšimi, kajti ojačevalec ima očitno dovolj moči, zvočniki pač od neke meje naprej ne sledijo več?
Ali lahko priklopim woofer in kam, glede na to, da je tle do radia pridet praktično nemogoče.

Hvala in lp, BOjan

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr feb 11, 2004 8:36 am

Lahko ti garantiram da ni problem v zvočnikih, ampak v radiu.

Največ moči, kar lahko spraviš iz ojač. v AvtoRadiu je cca. 27W RMS. Skoraj vsak Zvočnik pa zmore vsaj 30W RMS, tako da tu nimaš kej praskat.

Razlog za slab zvok se pojavi zaradi premalo močnega ojač. in sicer zato ker le ta signala ne more več ojačat, ter zaradi tega "poreže" vrhove sinusoidne krivulje signala na izhodu ( strokovno se temu reče: Clipping ). Veliko o temu si lahko prebereš na forumu www.avtoakustika.com če v iskanje vpišeš cliping ali vprašaš tamkajšnje forumaše.
http://www.raceland.si

BojanI
Novinec

Napisal/-a BojanI Sr feb 11, 2004 10:10 am

johnyr je napisal/-a:Lahko ti garantiram da ni problem v zvočnikih, ampak v radiu.

Največ moči, kar lahko spraviš iz ojač. v AvtoRadiu je cca. 27W RMS. Skoraj vsak Zvočnik pa zmore vsaj 30W RMS, tako da tu nimaš kej praskat.

Razlog za slab zvok se pojavi zaradi premalo močnega ojač. in sicer zato ker le ta signala ne more več ojačat, ter zaradi tega "poreže" vrhove sinusoidne krivulje signala na izhodu ( strokovno se temu reče: Clipping ). Veliko o temu si lahko prebereš na forumu www.avtoakustika.com če v iskanje vpišeš cliping ali vprašaš tamkajšnje forumaše.

To se zgodi nekje pri 50% moči, tko da po mojem je ojačevalec za te zvočnike premočan, enostavno so preobremenjeni.

Lp,Bojan

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr feb 11, 2004 10:14 am

BojanI je napisal/-a:To se zgodi nekje pri 50% moči, tko da po mojem je ojačevalec za te zvočnike premočan, enostavno so preobremenjeni.

Lp,Bojan

Pri AR-jih sploh ni važno kje se to zgodi, ker imajo vsi premočne predojačevalce, Mojmu fotru smo namesto orig. škoda zvočninov dal not ene kvalitetne kenwoode ( 50W RMS ) pa je še vedno lepo hreščalo in maličilo zvok, tudi če na AR ni šlo niti blizu do fulla.
http://www.raceland.si

Uporabniški avatar
ghia
Novinec

Napisal/-a ghia Sr feb 11, 2004 10:54 am

jaz bi pa dejal da se radio lahko zamenja,če je le tako narejen kot pri beetlu!ker sem videl da imajo posebno masko kamor ugradiš poljubni radio.res pa je da obvezno potrebuješ zunanji-dodatni ojačevalnik!!zvočniki pa....lahko da so dovolj dobri??!!sem pri sebi v passatu montiral infinity namesto originalov.na moje presenečenje je bil zvok slab in sem ostal pri originalni varianti
EASY RIDER-NIKOL 200!!
Slika

BojanI
Novinec

Napisal/-a BojanI Sr feb 11, 2004 12:47 pm

ghia je napisal/-a:jaz bi pa dejal da se radio lahko zamenja,če je le tako narejen kot pri beetlu!ker sem videl da imajo posebno masko kamor ugradiš poljubni radio.res pa je da obvezno potrebuješ zunanji-dodatni ojačevalnik!!zvočniki pa....lahko da so dovolj dobri??!!sem pri sebi v passatu montiral infinity namesto originalov.na moje presenečenje je bil zvok slab in sem ostal pri originalni varianti

Kako zgleda bri beetlu, ve vem, je pa tukaj v dveh enotah. No, moje vprašanje je bilo predvsem usmerjeno v to, da se AR ne menja, kajti zvok je do trenutka, ko pride po mojem do preobremenjenosti zvočnikov, zelo dober.

LP, Bojan

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Sr feb 11, 2004 12:53 pm

Radijo se vzame ven, pogleda, če ima tako kot Beetle izhode za ojačevalec, sicer se jih potegne ven iz predojačevalca, pa potem ojačevalec in vse potrebno naprej. Tako boš ohranil original izgled, pridobil na zvoku, še vedno ti pa ostane pogojna kvaliteta original radija.

Uporabniški avatar
ghia
Novinec

Napisal/-a ghia Sr feb 11, 2004 1:00 pm

sej če pa nima izhodov za ojačevalec-cinch,se pa kupi ojačevalnik z hi-input-om!pa bo imel željo izpolnjeno glede popačenja,pa še subwoofer bo lahko zmontiral
EASY RIDER-NIKOL 200!!
Slika

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Sr feb 11, 2004 1:02 pm

ghia je napisal/-a:sej če pa nima izhodov za ojačevalec-cinch,se pa kupi ojačevalnik z hi-input-om!pa bo imel željo izpolnjeno glede popačenja,pa še subwoofer bo lahko zmontiral

ampak potem imas dvojno popacenje, na predojacevalcu pa dobis ven neojacan in torej nepopacen signal.

Uporabniški avatar
ghia
Novinec

Napisal/-a ghia Sr feb 11, 2004 1:30 pm

pol rjuhar-predlagaš če nima činčev da se radio razkoplje in vzame signal -prilota kabel na predojačevalnik??ne vem koliko folka bi odobril tak poseg v nov :lol: za ostale pa ne vem.popačenja pa spet ni toliko da je omembe vredno,saj ne bo sq delal,pa pri večji moči kot jo želi ne bo tega slišati zaradi glasnosti
EASY RIDER-NIKOL 200!!
Slika

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Sr feb 11, 2004 1:54 pm

Jap! Sicer pa se brez muje še čevelj ne obuje!

Aleš
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aleš Pe feb 13, 2004 6:40 pm

To si dobr povedu. :D

Uporabniški avatar
habbich
Poznavalec foruma

Napisal/-a habbich Pe feb 13, 2004 7:21 pm

Pri kolegu smo potegnil kable iz predojacevalca ker jih original AR ni imel, gre pa Clio RS. Strosek za delo je nekje okoli 13K SIT
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov