Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
urosbe
Novinec

Zanimiva izkušnja pri uvozu LCD ekrančka (carina)

Napisal/-a urosbe Pe jan 21, 2005 12:51 pm

Ha, človeku se vsake toliko časa zgodi kaj takega, da je vredno deliti z drugimi:)

Skratka, odločil sem se za nakup LCDja za v avto. Končna odločitev je padla za 7" touchscreen LCD z VGA vhodom, kajti le so ponavadi high-resolution (čez 1 megapixel).

Kakšen mesec sem pregledoval oglase na ebuy (.it, .de) in na koncu spoznal, da nimam sreče. Licitacije so se zaključile pri takih zneskih, da sem bil skorajda na istem, kot če ga kupim v Sloveniji (bolha). Ugotovil sem, da kdorkoli jih uvozi iz kitajske (od tam namreč po večini izvirajo), zasluži zraven kolikor se pač zaslužiti da (po eni strani logično).

Ker sem zadevo še vedno hotel dobiti ceneje, sem se odločil, da se pozanimam, kako je z uvozom. Sam namreč teh izkušenj še nisem imel, pred menoj je bil prvi uvoz blaga iz tujine:)
Po telefonskem razgovoru z gospodom iz carine sem dobil informacijo, da se LCD monitor smatra kot računalniška komponenta, in na rač. komponente ni carine, temveč le davek. Vendar pozor, davek na celotno vrednost paketa (torej vrednost robe + poštnina). Meni se zdi sprejemljivo.

Po srečnem naključju sem spoznal eno Kitajko mojih let, ki dela kot kontaktna oseba v eni tovarni LCD zaslonov na Kitajskem. Tako mi je zrihtala precej ugodno ceno za 2 kosa (za nakup se je odločil še kolega, da je bila manjša poštnina). Zadnji trenutek izvem, da lahko za minimalno doplačilo dobim enak LCD, le da ima vgrajen še TV sprejemnik (»super«, si mislim, doplačam tistih 29$ doplačila in stvar naročimo). Plačam vnaprej, takoj po prejemu plačila (5 dni) ona pošlje paket preko DHL-a (poslala ga je v petek popoldne), v torek zjutraj vidim na DHL-ovi strani (sledenje), da je paket v Ljubljani:) Presenetljivo torej. V sredo dobim klic iz DHL-a, da gre paket na carino in naj pošljem dokazilo, koliko je roba stala. To tudi storim, nakar do danes nobenega odgovora. Pokličem na DHL in mi povedo, da se je stvar ustavila na carini. Zakaj? Ker so dodali še 14% carine! Od kje? Prijazna gospa iz DHL-a razloži, da baje zato, ker so odprli paket in ugotovili, da gre za TV sprejemnik:) Rahlo nasmejan prosim za telefonsko številko tega carinika, da na lastna ušesa slišim, kaj se dogaja.

Oglasi se prijazen gospod, ki mi lepo razloži, da je odprl paket in ugotovil, da je v paketu pač LCD monitor z možnostjo sprejema TV signala. Torej s tem, ko sem dodal 29$, da mi v enak produkt (LCD monitor) le dodajo neko vezje, ki sprejema TV signal, se je spremenil tudi NAMEN uporabe – iz LCD-ja na TV sprejemnik:)

Skratka, zanimiva izkušnja, k sreči to ne pomeni več kot nekaj tisočakov doplačila, tako da sem kljub temu prišel skozi še malenkost ceneje, kot če bi stvar naročil kjerkoli v Evropi - pa še touchscreen-a s TV sprejemom imam -> te kombinacije namreč do sedaj v Evropi še nisem zasledil:)

LP
Uroš

Uporabniški avatar
daewoo_rugby
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a daewoo_rugby Pe jan 21, 2005 12:57 pm

men že sam misu, da bi odpru moj paket ubije. :evil:

Uporabniški avatar
STABI
Nov uporabnik

Napisal/-a STABI Pe jan 21, 2005 1:30 pm

Zanimiva izkušnja, naslednjič boš pa že vedel, da moraš povedati manjšo ceno da "dobiš not" za TV...

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a Shatzy Pe jan 21, 2005 1:30 pm

A boš prlepu kkšno fotko pa zaupu kolk te je pol use skp pršlo?

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky Pe jan 21, 2005 2:33 pm

eni nimamo te sreče. pr men so bli tako nesposobni da so mi 3x kasirali isto stvar. pritožba pa stoji že emmm skor pol leta odkar je prišla iz ministrstva nazaj na carino.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
povzek
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a povzek Ne jan 23, 2005 11:39 pm

Če ni skrivnost, a lahko poveš koliko te je prišel LCD zaslon in pa koliko si plačal poštnine?
Slika

Uporabniški avatar
pinjas
Novinec

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a pinjas Po feb 07, 2005 3:40 pm

bistvo v kupovanju v tujini, in če se roba pošlj a iz tujine v Slovenijo je par fint ki jih je treba vedet. to vam povem iz lastnih izkušenj.

kot veste smo v evropi, se pravi kar naročiste iz kakršne koli članice evropske unije ni treba nič carine in ostalih rečeh
če pa je stvar zunaj evrope je treba pa tako.

recimo da je dejanski znesek neke reči 120$ in da zadeva prihaja iz japonske. s tipom iz japonske se zmeniš koliko denarj a+ poštnian če met za to stvar. ponavadi jaz uporabljam western union za plačilo, ki se super obnese.tu je prva finta. znesek recino 120$ + 20$ za transport plačaš v dvhe računih. se pravi mu pošlješ ločeno 120 in 20 posebej. to p azato da ko dobiš od carine zahtevo po računu jim pokažeš manjšega 20$ in zato ti ni treba plačat nič carine, ker kar je pod vrednostjo 45euru ni obdavčeno. je treba bit pa zmenjen z japoncem da ti ne napiše na paket realne vrednosti ampak samo kak dolar, naprimer 10-15$.

tako stvar pride v slovenijo brez problema in z najmanj stroški. Stestirano :-P

Uporabniški avatar
urosbe
Novinec

Napisal/-a urosbe Po feb 07, 2005 3:49 pm

Vse lepo in prav, če ti gre skozi... meni je šlo;) Moraš pa vedeti, da so tudi na drugi strani ljudje, ki se spoznajo na kakšno stvar - npr. da neka stvar ne more stati skupaj s poštnino iz japonske 20$, saj je poštnina že sama po sebi dražja:)

Uporabniški avatar
sablač
Stalni uporabnik

Kraj: štore-celje

Napisal/-a sablač Po feb 07, 2005 4:10 pm

ce se mas kaksne kontakte bi tudi mene zanimala ta stvarca posli ponudbo na pm
hvala sablač
Vsi so vedeli da je to nemogoče. Potem pa je prišel nekdo, ki tega ni vedel in uspelo mu je!

Uporabniški avatar
.:alex:.
Novinec

Napisal/-a .:alex:. To feb 08, 2005 8:35 pm

tudi mene bi zanimal če mi pošleš kšen kontakt na PM
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov