Napisal/-a urosbe Pe jan 21, 2005 12:51 pm
Ha, človeku se vsake toliko časa zgodi kaj takega, da je vredno deliti z drugimi:)
Skratka, odločil sem se za nakup LCDja za v avto. Končna odločitev je padla za 7" touchscreen LCD z VGA vhodom, kajti le so ponavadi high-resolution (čez 1 megapixel).
Kakšen mesec sem pregledoval oglase na ebuy (.it, .de) in na koncu spoznal, da nimam sreče. Licitacije so se zaključile pri takih zneskih, da sem bil skorajda na istem, kot če ga kupim v Sloveniji (bolha). Ugotovil sem, da kdorkoli jih uvozi iz kitajske (od tam namreč po večini izvirajo), zasluži zraven kolikor se pač zaslužiti da (po eni strani logično).
Ker sem zadevo še vedno hotel dobiti ceneje, sem se odločil, da se pozanimam, kako je z uvozom. Sam namreč teh izkušenj še nisem imel, pred menoj je bil prvi uvoz blaga iz tujine:)
Po telefonskem razgovoru z gospodom iz carine sem dobil informacijo, da se LCD monitor smatra kot računalniška komponenta, in na rač. komponente ni carine, temveč le davek. Vendar pozor, davek na celotno vrednost paketa (torej vrednost robe + poštnina). Meni se zdi sprejemljivo.
Po srečnem naključju sem spoznal eno Kitajko mojih let, ki dela kot kontaktna oseba v eni tovarni LCD zaslonov na Kitajskem. Tako mi je zrihtala precej ugodno ceno za 2 kosa (za nakup se je odločil še kolega, da je bila manjša poštnina). Zadnji trenutek izvem, da lahko za minimalno doplačilo dobim enak LCD, le da ima vgrajen še TV sprejemnik (»super«, si mislim, doplačam tistih 29$ doplačila in stvar naročimo). Plačam vnaprej, takoj po prejemu plačila (5 dni) ona pošlje paket preko DHL-a (poslala ga je v petek popoldne), v torek zjutraj vidim na DHL-ovi strani (sledenje), da je paket v Ljubljani:) Presenetljivo torej. V sredo dobim klic iz DHL-a, da gre paket na carino in naj pošljem dokazilo, koliko je roba stala. To tudi storim, nakar do danes nobenega odgovora. Pokličem na DHL in mi povedo, da se je stvar ustavila na carini. Zakaj? Ker so dodali še 14% carine! Od kje? Prijazna gospa iz DHL-a razloži, da baje zato, ker so odprli paket in ugotovili, da gre za TV sprejemnik:) Rahlo nasmejan prosim za telefonsko številko tega carinika, da na lastna ušesa slišim, kaj se dogaja.
Oglasi se prijazen gospod, ki mi lepo razloži, da je odprl paket in ugotovil, da je v paketu pač LCD monitor z možnostjo sprejema TV signala. Torej s tem, ko sem dodal 29$, da mi v enak produkt (LCD monitor) le dodajo neko vezje, ki sprejema TV signal, se je spremenil tudi NAMEN uporabe – iz LCD-ja na TV sprejemnik:)
Skratka, zanimiva izkušnja, k sreči to ne pomeni več kot nekaj tisočakov doplačila, tako da sem kljub temu prišel skozi še malenkost ceneje, kot če bi stvar naročil kjerkoli v Evropi - pa še touchscreen-a s TV sprejemom imam -> te kombinacije namreč do sedaj v Evropi še nisem zasledil:)
LP
Uroš