Avdiofili, raj za vas...

gogis
Nov uporabnik

Kam priključit zeleni kabel kamere

Napisal/-a gogis Če okt 11, 2007 9:23 am

Če kdo ve kam se priklopi zeleni kabel. Nočem se preveč sam (na pamet) igrat in napravit kakšen stik, zato sprašujem vas. Gre se za lcd zaslonček in kamerco, ki ima tri kable, eden izmed njih je zelen. Zanima me, kam točno se le ta priklopi. Dolžina zgornjih treh kablov je enaka. Kamera naj bi bila mišljena za parkiranje.
Prilagam sliko.
Priponke
DSC00881.JPG
navodila

Uporabniški avatar
simimedi
Novinec

Napisal/-a simimedi Če okt 11, 2007 9:34 am

Če pravilno razmišljam bi lahko bil tisti kabel za priključitev na vzvratno prestavo tako da se kamere parižge samo takrat, ko je avto v vzvratni. Verjetno na kontakt za vzvratne luči ali podobno.

LP

gogis
Nov uporabnik

Napisal/-a gogis Če okt 11, 2007 5:17 pm

Kje bi se to nahajalo pod haubo? Ali naj kar speljem oz. podaljšam do zadaj kjer je vzratna luč in tam spojim z žico? Če lahko malo bolj obširno razložiš.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Če okt 11, 2007 5:27 pm

pa to zeleno moraš speljat nazaj do zadnjih luči. pol tm mal pod tapeto pri lučeh moraš zagledat kable ki vodijo do zadnjih luči, žarnic. pogledaš kera je za vzvratno in malce uno gumo natrgaš in spojiš z tvojo zeleno. lohka tudi zalotaš. kje si pa montiral modul? ker običajno je modul neki tud uzadi v prtljažniku ob strani. kam si ga ti montiral?

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Če okt 11, 2007 5:31 pm

ce je ta zelen kabl od monitorja pol ga sam povez na maso pa bo delu...ker monitor naj bi meu to zascito k ti zategnes rocno naj bi delu....k mas spusceno in se vozs naj nebi smel delat.....

sam da ti dela pa cev cajt pa povezes na maso in mas mir...

pr moji kameri pa ni nobenga zelenga kabla ampak sam za priklop in podobno na lcd
Slika

Uporabniški avatar
cliort
Novinec

Napisal/-a cliort Če okt 11, 2007 5:56 pm

simimedi je napisal/-a:Če pravilno razmišljam bi lahko bil tisti kabel za priključitev na vzvratno prestavo tako da se kamere parižge samo takrat, ko je avto v vzvratni. Verjetno na kontakt za vzvratne luči ali podobno.

LP

Mo mojem bi blo v tem stilu.
A boš pokazal, kam si namontiral kamero??

gogis
Nov uporabnik

Napisal/-a gogis Če okt 11, 2007 6:36 pm

Zaenkrat ni še nič montirano.
Rdeča in črna žica morata it do akumolatorja, vsaj zaradi rdeče. Zelena pa, ker je enako kratka kot ostali dve, sem predvideval da bo tudi nekje pod haubo. Ampak jaz ne najdem kam. In zlotal sem žico na zeleno v dolžini 4 m, tako da bo dosegla zadnji del. Imam vse pripravljeno, tako da bom po vsej verjetnosti na zadnji del, kjer je luč oz. njen kontakt pritisnil to "zeleno" žico od kamere. Je to prav?

AudiRSboy, kamera ima dva izhoda, eden je rumen (video), drugi pa črn činč (tega priklopim s tem kar mi še ostane za priklopit in na drugi strani činč kabla sta dve žici, ena + in ena za ozemljitev, ki sem ju zlotal na tisti dve ki ju slika prikazuje-rdečo in črno).
Da bo bolj razumljivo: Lcd in kamera potrebujeta napajanje. Gremo naprej.
Slika prikazuje iz ene strani to kar vidite, na drugi strani je S jack za lcd. Torej, vse skupaj je povezano in ko sprobam na 9V bateriji, dobi lcd signal, le da kamera ne oddaja slike. Po vsej verjetnosti ker zelena ni nikamor pritrjena.
Evo, pa sem se razpisal, upam da bo razumljivo in da mi boste lahko pomagali svetovat kam naj priklopim zeleno žico.
AudiRSboy, če misliš da zeleno priklopim na maso vozila, ne bo držalo. Sem že probal.

Torej zlotano imam zeleno žico do zadnjega dela in od kamere napajanje do prvega dela skupaj z lcd napajanjem, ker sem imel v mislih naresti tako kot je mevden napisal. Skrbi me le da ne bi prišlo do stika. In ali je to v redu, če tako povežem? Mi pa ni jasno zakaj je bila potem zelena žica tako kratka "za nekam pod haubo."

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Če okt 11, 2007 6:38 pm

no jst sm povedu sam to kar je men resl problem :P
Slika

Uporabniški avatar
cliort
Novinec

Napisal/-a cliort Če okt 11, 2007 7:00 pm

gogis je napisal/-a:Zaenkrat ni še nič montirano.
Rdeča in črna žica morata it do akumolatorja, vsaj zaradi rdeče.

Zakaj, saj lahko napajš iz vžigalnika za cigarete (al kako se mu že reče, sej veš kaj mislim, ne? :D )
Razdreš, žico zlotaš gor in to je to, pa še bolj varno je saj se napetost pojavi le, ko je ključ v ključavnici in ko je kontakt.
Mal sm čudn napisu, upam da zastopš. ;)

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če okt 11, 2007 7:15 pm

lahko pa potegneš ta kabl tudi na šalter za vzvratno, ki je na menjalniku če se ne motim, mogoče je zato bil tak kratek kabl al pa da na šalterček na armaturi nardiš, pa jo na roko vklaplaš, druga pa že skor da nemore bit....
LP Rok

gogis
Nov uporabnik

Napisal/-a gogis Če okt 11, 2007 11:37 pm

cliort, na to niti pomislil nisem. Hvala. To misliš tam, kjer je vžigalnik vtaknjen, da s tistim tam notri kjer pač so žice za vžigalnik, te žici (rdečo in črno) spojim?

Gen|uS, kako pridem do tega šalterja za vzvratno in kako bi to delovalo? Si ne predstavljam.

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Pe okt 12, 2007 8:08 am

gogis je napisal/-a:cliort, na to niti pomislil nisem. Hvala. To misliš tam, kjer je vžigalnik vtaknjen, da s tistim tam notri kjer pač so žice za vžigalnik, te žici (rdečo in črno) spojim?

Gen|uS, kako pridem do tega šalterja za vzvratno in kako bi to delovalo? Si ne predstavljam.

če ne drugje je signal na kablu za vzratne luči...

Uporabniški avatar
Gregamax
Stalni uporabnik

Kraj: Metlika

Napisal/-a Gregamax Pe okt 12, 2007 8:29 am

stikalo za vzratno se ti nahaja na ohišju menjalnika in to pri prestavnem drogu oz tam kjer gre drog za prestavljanje v ohišje menjalnika!Izgleda pa kot nekakšen majhen "valj s matico" in kablom na vrhu!

Uporabniški avatar
cliort
Novinec

Napisal/-a cliort Pe okt 12, 2007 10:48 am

gogis je napisal/-a:cliort, na to niti pomislil nisem. Hvala. To misliš tam, kjer je vžigalnik vtaknjen, da s tistim tam notri kjer pač so žice za vžigalnik, te žici (rdečo in črno) spojim?

Tako je!!
Tako bi jaz naredil.

1) Predvidevam, da boš kamero namestil na zadnja vrata( na notranjo ali zunanjo stran je vseeno), takrat pa priklopi na luč, ki se prižje ko prestaviš v vzratno.
(in ne kompliciral z kablom iz motorja, se mi tdi da je lažje tako ;) )
(Pa namesto 2 žilnega kabla potegneš 3 žilnega, pa je)

2) V primeru, da boš LCD uporabljal kot vzratno ogledalo, ti pa tega ni potrebno narediti.

Pa dej mal poslikej, da vidim kako ti bo ratalo!!

gogis
Nov uporabnik

Napisal/-a gogis So okt 13, 2007 1:59 pm

Nič ne bo. Povezal sem na akumolator. Vse žice izoliral, priklopil na zadnjo luč in nič. Kar je bilo je le tam kjer je varovalka nekaj brenčalo, ampak ni nič počilo ali se scvrlo (na srečo). Potem sem probal preko 9V baterije in je zadeva enkrat delala (ko ni bila priklopljena na vzvratno luč), drugič spet ne (ko je bila priklopljena).
Preko akumolatorja v nobenem primeru ni delalo. Razlog neznan. Kolikor se spomnim nedavno (kakšen teden) nazaj je delalo tudi preko akumolatorja (vsaj lcd se je prižgal, slike ni bilo ker takrat še nisem prikljaplal na vzvratno luč). Vse skupaj sem odlotal in naštimal tako kot je bilo na začetku, ker ga mislim nest električarju, če se bo sploh hotel igrat s tem.

Ima kdo kakšno idejo, v nasprotnem primeru stopim do električarja.

Preko vžigalnika in menjalnika ga nisem priklapljal, ker sem najprej želel sprobati kako (in če sploh) dela.
Hvala vam za odgovore.

Uporabniški avatar
cliort
Novinec

Napisal/-a cliort To okt 16, 2007 4:08 pm

Čudno!
A lahko pokažeš kakšno kamere in LCD imaš??
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov