Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Kraj: Murska Sobota

Ozvocitev

Napisal/-a simko1 Pe dec 30, 2005 9:23 pm

Pozdrav!
Predelujem prtljaznik avtomobila,v stranice bom zmontiral srednjetonca(300w),v prtljaznik pa dal boks(700w),ter ojacevalec(1000w).
A je to potreben kondenzator?Ce je mi prosim povejte kje se priklopi tok nanj(od spodaj ali od zgoraj)da si bo tako pripravil stranico prtljaznika.
Zvocnike in boks moram se nekaj casa cakat,ker se niso dobavljivi,pa me zanima,ce bi lahko ta cas dal v prtljaznik zvocnike od stolpa.So moci nekje 2x250w po komadu,torej 2 komada po 500w 8 omski.
A omi kaj ogrozajo avtoradijo oziroma ojacevalec?
Hvala

pogo
Nov uporabnik

Napisal/-a pogo Pe dec 30, 2005 9:40 pm

kondenzato mislim da ni potreben;). Ohmi pa igrajo kr vlko vlogo.
Slika

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Napisal/-a simko1 Pe dec 30, 2005 9:43 pm

pogo je napisal/-a:kondenzato mislim da ni potreben;). Ohmi pa igrajo kr vlko vlogo.

Torej lahko skurim radio ali ojacevalec

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a ahiM Pe dec 30, 2005 9:46 pm

Kondenzatorja ne rabiš.
Poleg srednjetoncev ti priporočam tudi vgradnjo visokotoncev ali še bolje in lažje, na bavi si "sistem" (mid, kretnica in tweeter).

Ideja z zvočniki od stolpa sicer ni slaba, ampak v praksi dokaj neučinkovita, poleg tega gre lahko kaj narobe glede na to, da niso ravno namenjeni vezavi na avtoradio.
Kaj boš skuril je odvisno od tega, na kaj jih vežeš. Za silo sicer igra (smo enkrat probal) ampak za kej konkretnega pa ni ta varjanta. Zakaj, je bilo že povedano.

Sicer pa, nek soliden osnovni audio-sistem si npr. lahko sestaviš iz sprednjega sistema (mid-i v vratih, tweeter-ji na armaturi) in v prtljažniku subwoofer. Seveda ne smemo pozabit na razne kable, činče, distančnike itd.

Za subwoofer boš seveda rabil primeren ojačevalec (glede na moč wooferja in obliko-varianto box-a), prav tako pa ne bi bilo slabo priklopit tudi sprednjega sistema na ojačevalec, ker je ogromna razlika v kvaileti in tudi glasnosti zvoka.
Veliko je tudi odvisno od oblike oz. "zgradbe" avtomobila itd.
Marsikaj je tudi odvisno od tega, kakšen oz. kateri avtoradio imaš, saj je le-ta konec koncev ena od ključnih komponent sistema.

Tako, to je samo en kratek "guideline" oz. vrh ledene gore, za kaj več nam boš pa moral zaupat še kakšen dodaten podatek oz. informacijo, kot npr.:
- v kateri avtomobil se bom montirala "muzika" (znamka, model, letnik itd.)
- kakšno glasbo poslušaš oz. kakšen zvok ti je všeč (definiran ali ti je bolj prioriteta glasnost)
- koliko denarja si pripravljen odštet za "muziko"
- itd.

Če te kaj zanima, kar vprašaj. Saj veš, kako pravijo: "Kdor jezika špara, kruha (muzike) strada ;)!
SlikaSlika

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Napisal/-a simko1 Pe dec 30, 2005 10:17 pm

ahiM je napisal/-a:Kondenzatorja ne rabiš.
Poleg srednjetoncev ti priporočam tudi vgradnjo visokotoncev ali še bolje in lažje, na bavi si "sistem" (mid, kretnica in tweeter).

Ideja z zvočniki od stolpa sicer ni slaba, ampak v praksi dokaj neučinkovita, poleg tega gre lahko kaj narobe glede na to, da niso ravno namenjeni vezavi na avtoradio.
Kaj boš skuril je odvisno od tega, na kaj jih vežeš. Za silo sicer igra (smo enkrat probal) ampak za kej konkretnega pa ni ta varjanta. Zakaj, je bilo že povedano.

Sicer pa, nek soliden osnovni audio-sistem si npr. lahko sestaviš iz sprednjega sistema (mid-i v vratih, tweeter-ji na armaturi) in v prtljažniku subwoofer. Seveda ne smemo pozabit na razne kable, činče, distančnike itd.

Za subwoofer boš seveda rabil primeren ojačevalec (glede na moč wooferja in obliko-varianto box-a), prav tako pa ne bi bilo slabo priklopit tudi sprednjega sistema na ojačevalec, ker je ogromna razlika v kvaileti in tudi glasnosti zvoka.
Veliko je tudi odvisno od oblike oz. "zgradbe" avtomobila itd.
Marsikaj je tudi odvisno od tega, kakšen oz. kateri avtoradio imaš, saj je le-ta konec koncev ena od ključnih komponent sistema.

Tako, to je samo en kratek "guideline" oz. vrh ledene gore, za kaj več nam boš pa moral zaupat še kakšen dodaten podatek oz. informacijo, kot npr.:
- v kateri avtomobil se bom montirala "muzika" (znamka, model, letnik itd.)
- kakšno glasbo poslušaš oz. kakšen zvok ti je všeč (definiran ali ti je bolj prioriteta glasnost)
- koliko denarja si pripravljen odštet za "muziko"
- itd.

Če te kaj zanima, kar vprašaj. Saj veš, kako pravijo: "Kdor jezika špara, kruha (muzike) strada ;)!

Ja.
Rover 416,l.96,Sony mp3 radio,raveland 1000 ojacevalec.
Odspredaj srednjetonca v vratih,visokotonca na vratih kot so stranska ogledala vezano preko dvosistemske(ali kako ze)kretnice direktno na avtoradijo.
Prtljaznik bom oblozil z 10mm debelo vezno plosco obleceno z velurjem,na drugi strani paz 5mm gobo ne vem tocno kako se ji rece.
V stranicah boste srednjetonca max 300w/140,kot so serijsko zvocniki od zadaj na straneh pa bom dal visokotonca,kibojo vezani preko kratnice na ojacevalec.
V prtljaznik pa bosel boks z dvema nizkotoncama 30 cm premera z mocjo 700w/250.
Cena za zvocnike domnevam okrog 70-90 tisoc,ojacevalec pa ze imamam.
Torej kondenzator ni potreben

Uporabniški avatar
.:BoMbAsTiC:.
Stalni uporabnik

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a .:BoMbAsTiC:. Pe dec 30, 2005 10:39 pm

Ja sej AHIM je zadel point.... ;)

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Napisal/-a ahiM So dec 31, 2005 12:00 am

Kar se tiče zvočnikov zadaj se mi vseskupaj zdi malo pretirano.

Proporočam, da najprej poskrbiš za sprednji sistem in subwoofer.

Oboje bi bilo pametno imeti vezano na ojačevalec (vufr tkoaltko, spredn sistem sem pa že povedu zakaj). Če boš mel 2 subwooferja, rabiš dodaten 2-kanalni ojačevalec (za sprednji sistem), ker sicer ne boš mel vsega tega kam priklopit oz. ti 2 kanala sfalita (edin če boš mel zvezan neki na "hojladrija" :roll:).

Ampak po moje bi bila ena 30-ka za začetek dovolj in bi nadgrajeval po potrebi.
Evo, to ti je en tak čisto osnovni sistem. Vse ostalu pustiš pri miru, seveda poskrbi za primerno kablovje in vse kar paše zraven.

Kar se tiče "oblaganja" prtljažnika razen estetike ne boš pridobil ničesar. Če se boš spuščal v to, poskrbi, da boš imel dostop do rezervne gume. Za začetek prišraufaj ojačevalec npr. na hrbtno stran zadnjih sedežev in eno lepo narejeno in tapecirano škatlo za vufr(ja) pa bo ravnotako lepo izgledalo.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Napisal/-a simko1 So dec 31, 2005 7:29 am

ahiM je napisal/-a:Kar se tiče zvočnikov zadaj se mi vseskupaj zdi malo pretirano.

Proporočam, da najprej poskrbiš za sprednji sistem in subwoofer.

Oboje bi bilo pametno imeti vezano na ojačevalec (vufr tkoaltko, spredn sistem sem pa že povedu zakaj). Če boš mel 2 subwooferja, rabiš dodaten 2-kanalni ojačevalec (za sprednji sistem), ker sicer ne boš mel vsega tega kam priklopit oz. ti 2 kanala sfalita (edin če boš mel zvezan neki na "hojladrija" :roll:).

Ampak po moje bi bila ena 30-ka za začetek dovolj in bi nadgrajeval po potrebi.
Evo, to ti je en tak čisto osnovni sistem. Vse ostalu pustiš pri miru, seveda poskrbi za primerno kablovje in vse kar paše zraven.

Kar se tiče "oblaganja" prtljažnika razen estetike ne boš pridobil ničesar. Če se boš spuščal v to, poskrbi, da boš imel dostop do rezervne gume. Za začetek prišraufaj ojačevalec npr. na hrbtno stran zadnjih sedežev in eno lepo narejeno in tapecirano škatlo za vufr(ja) pa bo ravnotako lepo izgledalo.

Bom danes popoldan mal poslikal.
Kakor ti pravis,sem se jaz kar zelo zaletel glede oblaganja prtljaznika,kajti ze imam skoraj gotovo.Na rezervno kolo pa sploh nisem pozabil.
Bom probal dat slike gor

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Napisal/-a simko1 Ne jan 01, 2006 12:25 pm

Obloga prtljaznika med delom:
http://www.moj-album.com/uredi/simko1/1787475/
Ne vem prenessti slike ,da bi jo lahko videli direktno na forumu

yurchek
Poznavalec gnojmobilizma

Napisal/-a yurchek Ne jan 01, 2006 5:06 pm

če daš notr 8ohmske zvočnike ima ojačevalec pol manj moči kot na 4 ohmih....sicer pa jih lahko daš, ker so ojačevalci stabilni na 4ohmih tud na 8...še lažje to prenašajo...pa pazi na klip da ne zažgeš zvočnikov

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Napisal/-a ahiM Ne jan 01, 2006 7:23 pm

simko1 je napisal/-a:Obloga prtljaznika med delom:
http://www.moj-album.com/uredi/simko1/1787475/
Ne vem prenessti slike ,da bi jo lahko videli direktno na forumu

Naj ti malo pomagam :).
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Komentar: zelo lepo narejeno, se vidi, da si stroka (tišleraj, kajneda?). Izgleda res natančno, funkcionalno in kvalitetno. Samo še preoblečeš, svetujem, da se oglasiš v Filc Mengeš in kupiš nekaj kvadratov temnosivega filca (tak kot je na hrbtišču sedežev).

Za lepljenje priporočam kar Neostik, vendar ga najprej namaži na tanko in počakaj nekaj minut, da se majčkeno posuši, saj šele takrat res ornk zagrize. Lahko pa nalepiš najprej kako polnilo (tanko "spužvico", imajo v Filc-u Mengeš) in potem filc samo napneš čez in zaklamfaš.

Edino, kar bi mogoče bilo še malček izboljšano, je lega ojačevalca. Na tvojem mestu bi naredil tako, da bi bil ojač. pogreznjen v stranico.

Sedaj ti v kufru manjka samo še ohišje za woofer. Jaz bi ga kar privijačil na "poden", za vsak slučaj.

Namesto koaksialcev raje v odprtine montiraj lučke, ker ti v prtljažniku ne bodo kaj dosti koristili, ker jih ne boš slišal v kabino, brezveze, skratka. Tule je npr. en lep primer (sedaj že bivši lastnik je uporabnik Jurchi, tako da ga kontaktiraj glede podrobnosti, če te seveda zanima):
http://www.avtomobilizem.com/modules/carshow/image.php?id=6680&size=1

Za vzdušje bi pa morda dodal kako LED diodo ali morda neonko (12-voltne dobiš bele po jurja/kos, po želji pa jih oblepiš z barvno folijo. Seveda bi jih bilo najbolje montirati tako, da se ne vidi njihovega ohišja. Ampak to lahko tudi nakadno narediš, pač po želji. Če boš montiral lučke, kot sem prej omenil, to niti ni potrebno (odvečen kič).

Raje izkoristi za montažo dodatnih zvočnikov zadnjo polico ali pa serijsko predvidene prostorčke (se jih vidi na sliki). Naj te majhnost zvočnika pri tem ne moti, ker se tudi 13-ka (kolkor gre noter, če se ne motim) lahko še kako dere. Za to ne rabiš montirati sistema.
Če že, potem naredi za srednjetonce luknje v vratih (kot sem enkrat že omenil), namesto 13-k pa daj v original prostorčke visokotonce (zraven dobiš adapter oz. plastiko, da pašejo tudi v večje luknje).
Slika

Tako, mislim, da bi to moralo zadostovati za "nadaljnje" delo oz. montažo :D.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Napisal/-a simko1 Ne jan 01, 2006 8:51 pm

Hvala Ahim.
Moram te razocarat,kajti nisem tislar ampak kuhar,pac ma strasno zeljo po drugacnem prtljaznem prostoru.
Stranske obloge bojo temno modre,pod pa bo svetlo moder.
Polico ,zaenkrat nimam v nacrtu in je verjetno ne bo(avto imam itak zatemnjen).
Boks je narocen v trgovini,ravno tako dva mid bas wooferja ki bosta sla v stranice
v vrednosti okrog 50-60 tisoc.Visokotonca pa nameravam montirat v mesto ko sta bila orginala.
Tvoje predloge bom pa uposteval,edin ne razumem kaj mislis stem da naj ojacevalec pogreznem v stranico. kako to mislis?

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Napisal/-a ahiM Ne jan 01, 2006 8:54 pm

simko1 je napisal/-a:ne razumem kaj mislis stem da naj ojacevalec pogreznem v stranico. kako to mislis?

Takole oz. v tem stilu:
Slika
SlikaSlika

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Napisal/-a simko1 Ne jan 01, 2006 9:09 pm

Aha razumem.
Sam je pa tezje za nastavlat zvok oz.tista stikala na ojacevalcu.
To zgleda res dobr

B3NZ0
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a B3NZ0 Ne jan 01, 2006 9:13 pm

UAUUUUUUU :shock: Kva je hudoo ej, kdo ma to??? Dej če ga poznaš mu reč, da bi mel jest tut tko narejen če bi loh še men naredu. Čist fukiš u glavnem... :twisted:

LP, Boštjan

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Napisal/-a ahiM Ne jan 01, 2006 9:22 pm

To se enkrat naštima in se ne dira :D. Če maš dober radijo (kar pride svinjsko prav, lahko vse preko njega štelaš, vsaj določene stvari, kot je kontrola za sub, HPF itd.).

B3NZ0 je napisal/-a:UAUUUUUUU :shock: Kva je hudoo ej, kdo ma to??? Dej če ga poznaš mu reč, da bi mel jest tut tko narejen če bi loh še men naredu. Čist fukiš u glavnem... :twisted:

LP, Boštjan

Benzo, ti pa raj bejž po fotkiča in rukn gor nove fotke na avtoakustiko!
Aja, drgač pa tole zadnjo fotko, am, tko ma moj dedek montirano v jugotu :p.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
simko1
Novinec

Napisal/-a simko1 Sr jan 25, 2006 8:30 pm

Evo ga,tako izgleda moj prtljaznik od roverja:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Spet mi ne gre dat slike gor,prosim za pomoc.
http://www.moj-album.com/uredi/simko1/1 ... os=2020120
Hvala

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Napisal/-a ahiM Če jan 26, 2006 11:46 am

Evo:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Moram rečt, da je zelo dobro izpadlo, jaz bi edino preoblekel v navaden siv filc (pač nisem ljubitelj "kričečih" barv). Sicer pa, kot sem že omenil, zelo dobro ;)!

A lahko malo več poveš, kako si montiral tisto lučko? kje si kupil material, kaj vse rabiš itd.?
SlikaSlika

_PaPy_
Stalni uporabnik

Napisal/-a _PaPy_ Če jan 26, 2006 11:54 am

ja lol :lol:

Uporabniški avatar
BaNe
Nov uporabnik

Napisal/-a BaNe Če jan 26, 2006 1:01 pm

no pa da še jst pokažem moj prtlaznik od roverja...

Slika

Slika

Slika

Slika

več na:
http://www.avtoakustika.com/forum/viewt ... highlight=
LP Bane
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov