Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
Vaillante
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a Vaillante Če apr 06, 2006 12:44 pm

Ja če boš sam delu škatlo za sub pol te pride lohk bolši sub cenej od slabšiga v štacun s škatlo imaš jih pa tudi dosti dobre nekje od 25-30k naprej s škatlo drugače pa dubiš dobro membrano za 20k.Ojač pa vzameš kakšen 4 kanalc npr. za sprednji sistem 2kanala in pa druga dva bridge za sub.
LP
Chevrolet Kalos 1.4 16V
Slika

modri_dirkac
Nov uporabnik

Napisal/-a modri_dirkac Če apr 06, 2006 12:44 pm

ma tam okol 30k max 40 bi dal kr nebi neki prevec dnarja vlagal v to!
pa ce date kak link k meni so uni zvocniki vsi isti
Slika

Uporabniški avatar
Vaillante
Novinec

Napisal/-a Vaillante Če apr 06, 2006 12:46 pm

Potem kupi sub v škatli od max audio MX3000 za 18k in pa nek ojač za 22 npr. kaj rabljenega se najde za ta denar kr uredu.
LP
Chevrolet Kalos 1.4 16V
Slika

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 Če apr 06, 2006 12:48 pm

ce bos kupil macaudio rajsi si sam woofer kupi brez skatle ker so boxi obupni.glede ojacevalca si pa vzemi blaupunkt ki so najcenejsi ali caliber

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Če apr 06, 2006 5:50 pm

Rajši kot MacAudio poglej druge firme, cena je ista kvaliteta pa boljša (in s tem zvok).
Na začetku si rekel, da ne bi mel sub-a, potem si spraševal za sub, kaj si se odločil?

Ker če misliš dat za sub in amp 30/40k moraš računat da rabiš še kable za nekaj več kot 5k, tako da s to cenovno omejitvijio težko prideš čez (rabljeno bi se dalo). Kupiš recimo Blaupunktov sub v zaprti škatli (kompresija)za 18k, ki ima 250W RMS in še en amp z cca tako močjo, za ampe gledaš blaupunkte, Ground Zero, Caliber, ... Tu so cene okoli 25k (+/- jurja). Rabiš še omenje kable in pa prvi sistem (cena 16tk + TW in kretnica od Hertza, GZ je okoli 18k in bi bili za tebe čisto dovolj (če si rekel da nisi tako zahteven).

Če bi pa imel sistem brez suba pa gledaš za prvi sistem omenjene 16tke in pa odzadaj ene ovalce (firme so lahko Hertz, JBL, Infinity, tudi Pioneer, GZ) . Cena za take ovalce je pa tudi okoli 16 do 20 k.

Vsekakor pa prej poslušaj vsak sistem, ki si si ga zamislil!
Slika

modri_dirkac
Nov uporabnik

Napisal/-a modri_dirkac Če apr 06, 2006 8:29 pm

hmm zanimivo!..nene sooba nebom mel...na clio1 so spredi kot vem 13-ke tko da bom te k so notr ze pustu..kupu bi sam se dva zvocnika za zadi....sam newem kaj je dobr...kak nasvet kaj se splaca kupit.

hvala za odgovor
Slika

Uporabniški avatar
Vaillante
Novinec

Napisal/-a Vaillante Če apr 06, 2006 8:35 pm

Pol se ti splača uzet definitivno ovalce po možnosti 3-sistemce če nisi zahteven kupiš npr. ovalce od GZ ali hertza v končni fazi tudi od magnata ali infinitya pa kupiš še 4 kanalni ojač GZ titanium serija in zvežeš use skupaj na ojač pa ene 5k za kable
LP
Chevrolet Kalos 1.4 16V
Slika

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a TITan Če apr 06, 2006 9:16 pm

Raje kot ovalce kupi 20cm zvočnike (mogoče so še eni Blaupunktovi GT kje v akciji). Lepši zvok kot ovalci, večja površina kot ovalci (gredo nižje).
Slika

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Pe apr 07, 2006 4:00 pm

modri_dirkac je napisal/-a:hmm zanimivo!..nene sooba nebom mel...na clio1 so spredi kot vem 13-ke tko da bom te k so notr ze pustu..kupu bi sam se dva zvocnika za zadi....sam newem kaj je dobr...kak nasvet kaj se splaca kupit.

hvala za odgovor

13- ke zihr niso v armarturi, tam so 10-ke. edino če maš ti že plac na vratih za zvočnike, tam bi pa bilo nekaj takega.
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe apr 07, 2006 4:09 pm

stench je napisal/-a:
Madnesss je napisal/-a:Kdo ti pa naredi skatlo? Kaj pa prostornina in te stvari...ce jo pa kupis je vse to ze izdelano...imas pa prav da ce jo sam izdelas/narocis je lahko drugacna/boljsa-po svojem okusu narejena.LP

V večini primerov je škatla, ki jo sam izdelaš veliko boljša kot že kupljena. Računat pravilno litražo škatle je kar zahtevna stvar, izdelat jo je malo lažje. Na forumu je kar nekaj ljudi ki to vejo (jaz nevem), če boš mel srečo ti bodo odgovorili.
V vsakem primeru prej poslušaj sistem, ki si ga izbral. Vzemi pa že omenjene znamke. lahko pa gledaš tudi Caliber firmo JBL, TREO (ta je že dražja)... Za 30k recino dobiš sub od Ground Zero serije uranium z 500W RMS, samo še en soliden amp rabiš (moči 500W RMS ali kak wat več ne škodi) omenjenih firem in bo delal odlično, sploh če si začetnik ne boš rabil kar nekja časa menjat sistema.
EDIT: Aja še to sem pozabil, na kable tudi ne smeš pozabit, cena tudi ni zanemarljiva (cca 10k za 20kvadratov komplet in 60/80A varovalko). Lahko pa vzameš tudi 10 kvadratov kabel, ker ob dobri montaži ne bi smelo bit narobe, cena je pa od 5 kilo dalje.)

Ko to berem res ne vem kako ste naredili osnovno šolo???

V=a x b x c !!!!!!!!

Res, da je to za kocko, a z malo modifikacijami se upošteva tudi 70° naklona pri hrbtni strani škatle, potem stransko ploskev telesa razdeliš na pravokotnike in trikotnike in zračunaš!!!
Odšteješ prostornino dejanskega zvočnika in kompenziraš za debelino materiala(mediapana).

Mislim halooo!!!

Men matematika ni sploh ležala v šoli, pa sem sposoben to zračunat.

Naredim vam za 5k če ste tok leseni ;)

P.S: Moja škatla ma DIREKT idealno prostornino, kar se zelo pozna pri zvoku.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe apr 07, 2006 4:12 pm

No, škatlo ti pa naredi in obleče vsak 2. ki se ukvarja z montažo avtoakustike.
Meni je dal naresti Žgajnar (btc), on da enemu tipu narest, sicer traja, je pa v redu.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Napisal/-a TITan Pe apr 07, 2006 8:23 pm

bass je napisal/-a:P.S: Moja škatla ma DIREKT idealno prostornino, kar se zelo pozna pri zvoku.

Se pravi poslušaš samo takrat ko je zunaj točno enaka temperatura, pritisk, višina (no glej prtisk)... kot si uporabil pri izračunu (ki je bil mogoče idealen zate, vsak ima svoj okus. Nek box za metalca je čist drugačen kot za enga k rap posluša)?
Slika

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Napisal/-a rover416 Pe apr 07, 2006 8:40 pm

tocn tko kot je reke titan vsak zvrst mukse ma drugacno frekvenco tk da je odvisen od tuninga skatle oz porta.lahk pa je skatla 4 oglata sam se pa pozna ce je stranica pod kotom

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe apr 07, 2006 10:37 pm

TITan je napisal/-a:
bass je napisal/-a:P.S: Moja škatla ma DIREKT idealno prostornino, kar se zelo pozna pri zvoku.

Se pravi poslušaš samo takrat ko je zunaj točno enaka temperatura, pritisk, višina (no glej prtisk)... kot si uporabil pri izračunu (ki je bil mogoče idealen zate, vsak ima svoj okus. Nek box za metalca je čist drugačen kot za enga k rap posluša)?

Malo ste sfalili fantje.
Vsak sub je narejen za neko okvirno prostornino. Jaz sem za svojega mtx-a našel na netu idealno prostornino in tudi prostornino zvočnika samega, direktno od proizvajalca, ki ima tudi miljon predlogov in skic za način montaže.

In zvrst glasbe nima niti najmanjše zveze s specifikacijami zvočnika, ki jih izda proizvajalec. Jaz se z glasbo ukvarjam od šestega leta in poslušam(in igram) od buena viste, pa do milesa davisa do system of a down pa do outkastov, delinquent habits...in vam povem (z malo bolj izostrenim posluhom), da mi vse špila super (kot je priporočil proizvajalec).
Lahko bi pa tudi naredil nekaj po svoje, ki s priporočeno prostornino škatle nebi imelo zveze in zvok bi bil prav takšen - brez veze.

Res je, da se glede na zvrst glasbe naredi določeno VRSTO škatle, kar za sabo potegne par litrov prostornine, a če je celoten sistem dober, se da vse parametre lepo nastaviti na radio enoti, da ustreza poslušalcu določene zvrsti.

Obstaja več namenov za aplikacijo suba.
Eni so narejeni za majhno prostornino, ti ne zahtevajo tako velike škatle, nekateri zahtevajo več sto litrov - take namontiraš na zadnjo polico in potem cel prtljažnik deluje kot škatla (sicer slaba škatla).

So pa tudi razlike med kompresijsko škatlo, ki je manjša in naredi sub bolj odziven; ter škatlo z luknjami ozr. bass reflexom, ki ne da neke kvalitete zvoka, je pa primernejša za SPL in tudi večja od kompresijske.

http://www.mtx.com/caraudio/education/
http://www.mtx.com/caraudio/products/ma ... l/subs.cfm

malo si preberite, no, pa ko boste se javite

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Napisal/-a TITan So apr 08, 2006 8:28 am

Sej bi sam citiru moj post, pa ti ševedno nebi blo jasn :roll:

Kot prvo, idealne prostornine NI, idealnih izračunov NI. Edino če bi imel woofer, ki ti ima raven graf za frekvenčni odziv od 20Hz do kakih 120Hz (do kam igra si tudi vsak nastavi). Velikost boxa je tudi odvisna od velikosti prostora v katerem igra (večji prostor, večji box). Potem je tu še s kako močjo se ga poganja. Če imaš manj moči, kot bi bilo uredu za določen woofer narediš škatlo s manšim faktorjem dušenja.

Glede na vrsto boxa bo pa nekdo ki posluša kak metal mel naštiman tko da ma tuning pri 35-40Hz, en k posluša rap pa okol 30-35Hz. Box za nabijanje (pa tekmovanja v SPL) ma lahko tako karakteristiko (tuning 45Hz, burp bi bil pri 55-60Hz (približno narejeno za moj avto)):

Slika

Box za poslušanje (rap, ker sem box delu za lastne potrebe) bi pa zgledal takole:

Slika

Če ga bi za rock delu, bi zmanšu volumen (iz 120l na kakih 80-100), tuning na 35Hz in bi box lepše (bolj trdo, manj doneče) igral na rocku, sam se pa nebi tako nizko spustil, kakor bi rad za rap.

P.S. Uni linki ne povejo dost pametnega.
http://www.bcae1.com <--- veselo branje
Slika

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Napisal/-a rover416 So apr 08, 2006 8:39 am

prou si povedu titan vidim da mu ni jasn kaj pomeni tuning in zakj so tekmovanja.s katerimi fantje dobivajo lepe rezultate ki pa ulozijo veliko truda da naredijo dobro skatlos katero dobijo tudi primeren rezultat.jst grem stavit da s skatlo proizvajalca kot je navedel,bass nebi dobila tako lepega rezultata kot ce bi jo lepo zracunal za isti bass :D

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Ne apr 09, 2006 11:30 pm

Hvala bogu TITan da si se oglasil.
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po apr 10, 2006 3:22 am

Oprostite gospoda - eno je spl tekmovanje, drugo je pa woofer, ki je dober za vsakodnevno poslušanje najrazličnejše glasbe - katerekoli že.
In tu ima vlogo t.i. "idealna prostornina", ki ni do mililitra natančna, gre se za nek razpon prostornine kjer je woofer univerzalno uporaben - ne pa da je super za eno glasbo in zanič za drugo. Kaj mi bo spl box, če se mi posluša metal??? Ali obratno.
Bemuboga sej ne poslušam sam eno sorto muske!
En dan mi sede neki drug pa neki druzga.

V ekstreme greste.
Verjamem, da ste maherji in mate deset pokalov iz spl-a doma, a jaz ne govorim o tekmovanju spljoh!
Jaz osebno nočem burpanja (riganja) v mojem avtu :D

Lepa zvočna kulisa ne glede na cd v radiu je moj cilj. ;)

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Napisal/-a TITan Po apr 10, 2006 10:49 am

Ševedno ne zastopiš da ideala ni v dnevni muski. Box ti je idealen za en tip muske, čim drugega kej poslušaš bi bil idealen drug. Maš nek povprečen box, katerega če bi ti zmanšali ali pa povečali za kak literček bebi niti slišal razlike pomojem.
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po apr 10, 2006 12:51 pm

Torej bom po tvojem mel za vsak cd drug box al kaj.
Bodmo mal realni, no :roll:

Moj box v kombinaciji z wooferjem najlepše igra rap, kubansko glasbo ter jazz, funk, kar dosti poslušam. Vendar ni problem tudi metal, rock, d'n'b, tehnaža... Vse to se da prav tako poslušat, je pa res, da je treba malo se poigrat z radiom, da pride ven zvok, ki ga iščeš.

Vsakemu svoje.
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov