Avdiofili, raj za vas...

RUNAČ
Novinec

Re: DAB+ avtoradio

Napisal/-a RUNAČ Sr feb 18, 2026 6:19 pm

Hvala za informacije glede Škode. Edino na navedenem linku s posodobitvami so malo stari podatki slovenskih logtipov Radiev - konkretno iz marca 2020, kar pomeni, da se je od takrat pojavil marsikateri nov radio, za katerega logo ni na voljo prek uradne strani. Domnevam, da se ga pa lahko sname kje z neta in pretvori v primerno velikost tudi v lastni režiji. Recimo, da je za poizkusiti.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Kraj: Haloze

Napisal/-a herdarko Če feb 19, 2026 9:18 am

Na spletu se marsikaj najde. Link je tukaj samo za vzorec, da se vidi postopek. Vse ostalo je stvar tvoje iznajdljivosti in domišljije. 8)
RUNAČ je napisal/-a:V bratovi Škodi letnika 2022 … Nepravilni logo je tudi pri Radiu Salomon

Včeraj sem imel priliko pogledat seznam postaj na DAB-u v Škoda Octavii l. 2021. Si videl takšen logo na Salomonu, ali pa kakšno rdečo varianto :?:

Slika

Logo bi naj bil od A-Radia, ki je nekoč oddajal na DAB-u. :mrgreen:

zidnidvojnik
Novinec

Napisal/-a zidnidvojnik Če feb 19, 2026 1:38 pm

Pozdravljeni vsi skupaj.

Imam avto z original radiem, ki pa nima dab sistema. Se da to kako ukomponirati v original radio? Nasel sem sicer neke napravice ki se povezejo preko usb vhoda in potem lahko poslusas dab kanale. Vse je to ok, samo veliko uporabljam tudi android avto za zrcaljenje zemljevidov. Android avto pa zal pri meni deluje le preko usb kabla. Usb vticnica je pa samo ena. Sem sicer razmisljal tudi o usb hubu, samo ne vem ce bo radio to zaznal.

Mi zna kdo pomagat kaj v tej smeri?

Lp

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Če feb 19, 2026 4:02 pm

herdarko je napisal/-a:Na spletu se marsikaj najde. Link je tukaj samo za vzorec, da se vidi postopek. Vse ostalo je stvar tvoje iznajdljivosti in domišljije. 8)
RUNAČ je napisal/-a:V bratovi Škodi letnika 2022 … Nepravilni logo je tudi pri Radiu Salomon

Včeraj sem imel priliko pogledat seznam postaj na DAB-u v Škoda Octavii l. 2021. Si videl takšen logo na Salomonu, ali pa kakšno rdečo varianto :?:

Slika

Logo bi naj bil od A-Radia, ki je nekoč oddajal na DAB-u. :mrgreen:

Točno tako, pri postaji radia Salomon je prikazan logo A-Radia. Mi je pa po včerajšnji ugotovitvi, da so na Škodini spletni strani kjer se nahajajo logotipi slovenskih radijskih postaj prikazani le logotipi DAB radiev iz pomladi 2020, tudi jasno zakaj je temu tako. Druge možnosti, kot da je Radio Salomon odkupil DAB frekvenco od A-radia sam ne vidim, "avtoradio" pa iz tega razloga tudi dodeli Salomonu logo A-radia.

Če pa me spomin ne vara je bil ta radio pod komando Sama Glavana (oziroma nekoč Dušana Uršiča), ki pa trenutno upravlja z Retro radiem. Vezano na slovensko radijsko krajino z vidika lastništva frekvenc bi se pa drugače dalo napisati še marsikaj, ampak naj bo to zaenkrat dovolj, ker se zna zgoditi, da bi preveč skrenil s same teme :)

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko So feb 21, 2026 10:44 am

Točno tako. Mutibarić.
Če se dobro spomnim, od začetka je A-Radio imel kakšnih 40 kbps, stereo. Nekajkrat je prenehal z oddajanjem. Oddajal je tudi MONO, 24 kbps.

Ohranil sem si rdečo verzijo z delno skorigiranim logotipom na stacionarnem sprejemniku, kjer je le ostala nekakšna kontura črke A. Ta logo je šel po zraku, tako da ni dileme. 8)

Slika

Kronologija je takšna:
*2.8.2020 A-Radio se preimenuje v Odprti Radio
*25.11.2022 Odprti Radio se preimenuje v Radio Salomon

V sistemu avtoradia je tako ostal implementiran logo od A-Radia, ker med časom ni bilo nobene posodobitve.

Na VW je izgleda vse OK. ;) https://www.phonostar.de/radio/radiosalomon

Jaz v Renaultu nimam logo Radia Salomon na seznamu postaj …

Slika
… ampak, njegov logo se nahaja v ozadju pri predvajanju Best FM-a. Logo Best FM-a je statičen in takšnega spuščajo po zraku, kot se lepo vidi v kvadratku levo predvidenem za Slideshow. :DDD

Slika

In če grem nazaj na seznam … se vidi takole. :shock:

Slika
Nekakšna povezava je zagotovo bila med njima. Kaj misliš, da bi to bilo? Avtoradio zagotovo ni nor, da prikazuje takšno bedarijo. :mrgreen:

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ So feb 21, 2026 11:00 am

Povezava med Radiem Salomon in Best FM je v tem, da je ta ob začetku oddajanja prevzel dolgoletno Salomovovo FM frekvenco 101.6, Radio Salomon pa od takrat naprej oddaja izključno le na DAB omrežju R1 (določeno obdobje so vzporedno oddajali tako FM kot DAB).

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko So feb 21, 2026 7:29 pm

Nič ne razumem. Pokaži (obrazloži) mi tehnično plat.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ So feb 21, 2026 9:13 pm

Preveri če omenjen logo pri Best FM-u prikazuje pod nekdanjo Salomonovo FM frekvenco 101,6. To je edina povezava med radiema, ki jo sam vidim.

No razen tega, da sta obe postaji posredno v lasti Odlazka. Ampak takih je kar 1/3 vseh v Sloveniji.

Karl Heinrich Waggerl

zidnidvojnik
Novinec

Napisal/-a zidnidvojnik Ne feb 22, 2026 8:35 pm

zidnidvojnik je napisal/-a:Pozdravljeni vsi skupaj.

Imam avto z original radiem, ki pa nima dab sistema. Se da to kako ukomponirati v original radio? Nasel sem sicer neke napravice ki se povezejo preko usb vhoda in potem lahko poslusas dab kanale. Vse je to ok, samo veliko uporabljam tudi android avto za zrcaljenje zemljevidov. Android avto pa zal pri meni deluje le preko usb kabla. Usb vticnica je pa samo ena. Sem sicer razmisljal tudi o usb hubu, samo ne vem ce bo radio to zaznal.

Mi zna kdo pomagat kaj v tej smeri?

Lp

Nobeden nimam kake informacije glede mojega primera?

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Po feb 23, 2026 3:57 pm

Zanimivo kako vam je enim pomemben logotip od radijske postaje....zakaj vam je to tolk pomembno? A nimate vecjih problemov v lajfu?
Meni na Ford sync 3 sploh ne prikazuje logotipov, ne vem al moram kje vklopit al ne......in me res boli kur-ac za to

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po feb 23, 2026 8:27 pm

Meni je zanimivo, ker manjka takih tem, kjer se res nekaj novega naučiš tako, mimogrede, s poenostavljeno razlago.

Je pa res, da ni več takih tem, ker je tehnika postala tako kompleksna. 20 let nazaj je bilo na forumu bolj zanimivo, ker si lahko marsikaj s foruma sprobal takoj v garaži. Seveda tudi kaj pokvaril, pa vendarle.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Po feb 23, 2026 8:54 pm

McLaren je napisal/-a:Zanimivo kako vam je enim pomemben logotip od radijske postaje....zakaj vam je to tolk pomembno? A nimate vecjih problemov v lajfu?
Meni na Ford sync 3 sploh ne prikazuje logotipov, ne vem al moram kje vklopit al ne......in me res boli kur-ac za to

Kot sem že omenil v tej temi, tudi sam nimam prikazanih logotipov DAB radijskih postaj v avtu, pa me vseeno zanimajo zadeve v povezavi s funkcijami in prikazi DAB radia. In na koncu sem iz tega pač ugotovil, da pri Škodi nekdo že 6 let ni poskrbel za posodobitev logotipov na njihovi strani s posodobitvami. Zdaj večino zelo verjetno to ne zanima, mogoče se je pa našel le eden, ki ga in je izvedel nekaj novega.

Nekoga navdušuje radioamaterstvo, pa ga marsikdo ne razume, nekateri morajo imeti postavljene stvari na mizah in omaricah točno "v piko", brez 1 mm odstopanja in takih recimo sam ne razumem, tretji se pa navdušujejo nad DAB radijem, funkcijami in (ne)posodobitvami, ki spadajo zraven.

Če pa kdo ve konkretno kaj s tehničnega stališča na temo DAB radia in naknadne vgradnje v vozila, pa naj kar napiše, ker tudi mene zanima. Sam imam žal premalo znanja in izkušenj glede tega in karkoli bi napisal, bi to bile bolj kot ne neumnosti in s tem zavajanje soforumašev, ki pa sprašujejo po konkretnih rešitvah.

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Napisal/-a McLaren To feb 24, 2026 8:00 am

Bolj sem mel v mislih to k pisejo na radijske postaje, pa proizvajalcem avtomobilom zakaj se mu prikazuje tastar logotip od radija ena....res nocem bit nesramen ampak who gives a f***? A radijo spila? Spila! Torej kje je tak problem da se tolk cajta zgublja s tem?

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko To feb 24, 2026 8:14 am

McLaren je napisal/-a:Zanimivo kako vam je enim pomemben logotip od radijske postaje....zakaj vam je to tolk pomembno? A nimate vecjih problemov v lajfu?

Očitno sem pri nekaterih tukaj narobe zastopljen. Skušam dočarat atmosfero na DAB-u in hkrati opozoriti na nekatere napake, ki se pojavljajo, tako na sprejemni, kot na oddajni strani. Nisem strokovnjak. Opisujem to, kar vidim in sproti komentiram. Ampak vedno se najde nekdo ...
Kot sem že pisal, to mi je hobi in v življenju za eksistenco družine počnem čisto nekaj drugega. Tako da ta izjava, "kot da nimam večjih problemov v življenju", ni na mestu in je nepotrebna. To moraš imeti rad. Če nimaš, …

Če razumeš ali ne, že s samo svojo prisotnostjo tukaj na forumu, odstopamo od normale. To ne pomeni, da nismo normalni.

Logo je danes, poleg zvoka, osnova. Prikaz tega in še marsičesa drugega omogoča digitalizacija. Logo je tudi sestavni del vizualne podobe neke radijske postaje. Radijske postaje danes dajo nekaj na to. Če program začne oddajat digitalno, a nima logotipa, potem je nekaj narobe. Po mojih izkušnjah od začetka niso vsi bili pripravljeni na digitalizacijo. Dobro sem slišal na eni postaji komentar: Ni radio vse kar se predvaja … Radio je radio. V avtu ali doma. Vse ostalo so nadomestki.

Zanimivo kaj je pred časom povedal Helwin Lesch, vodja oddelka za distribucijo programov pri Bayerischer Rundfunk:

"V času, ko postajajo televizorji, radijski aparati in mobilni telefoni pametni, je še bolj pomembno, da lahko pridobite in izberete programe ne le na podlagi imena programa ali shranjene številke, ampak tudi z uporabo znanih logotipov na zaslonu".

Ne vem no. Že ko grem v McDonald's gledam slike s krompirčkom in nageci. In kaj naredim? Pritisnem na ustrezno porcijo …

Naslednja stvar je radiotext. Šumniki! Velike in male črke. Napake na eni in drugi strani. Bile so postaje na DAB-u, ki ga sploh niso predvajale.

Da ne govorim še o drugih tehničnih zadevah, ki jih lahko vidim na sprejemniku ali slišim. Napake v zvoku, ali preprosto, kako je fajn brez elektrike in interneta, ko odpovejo vse povezave, telefoni, preživeti čas poleg DAB radia.

Priporočam ti, da temo zaobideš, ker nima smisla da kvariš vzdušje. Odpri si adekvatno temo, kjer boš lahko pisal o svojih izkušnjah npr. pri poslušanju Spotifyja. Priporočam ti tudi temo "Dobra avtopralnica", kjer si lahko komot pozdraviš morebitne frustracije. 8)

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Napisal/-a McLaren To feb 24, 2026 12:27 pm

Jst pa tebi priporocam da se naprej tezis in pises folku in proizvajalcem katerim je res reeees vseeno za tvoje probleme in cakat na resitev ki je ne bo ker se jim ne da ukvarjat s tvojimi sumniki in logotipi.

Si imel Mactrona kot sogovornika ki je hotu debatirat s tabo ampak te je nekje zabolelo ko ti je povedal dejsta o DABu in se mu zdaj verjetno zdi brezveze karkoli debatairat s tabo....tako da ja, kr tako naprej, dobro ti gre

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko To feb 24, 2026 8:08 pm

RUNAČ je napisal/-a:Preveri če omenjen logo pri Best FM-u prikazuje pod nekdanjo Salomonovo FM frekvenco 101,6. To je edina povezava med radiema, ki jo sam vidim.

Ne morem preverit. Na 101,6 MHz v avtu nimam niti B od Besta. Ta frekvenca je za pokrivanje območja Ljubljane. S katerega oddajnika to gre? Ne vem, že najmanj 10 let ne spremljam FM sceno. Kaj ne vidiš, da sem v Halozah? Pri nas je na FM-u pravi kaos, džungla. Dejansko sprejemamo programe iz 5 držav: Slovenije, Hrvaške, Avstrije, BiH in Madžarske. Frekvence se prekrivajo, motijo ena drugo.

V avtu na 101,3 MHz najdem Best MB, ki seveda predvaja program Radia Best FM, logo pa je od nekdanjega Radia Pohorje. :lol:
Berem na spletu:
Radio Pohorje je 11. marca 2024 prenehal z oddajanjem na svoji frekvenci 101.3 MHz v Mariboru. Na njegovem mestu je začel delovati radio Best FM, ki predvaja balkansko glasbo. S tem je Maribor izgubil eno od radijskih postaj, ki je predvajala pretežno slovensko glasbo.

Slika
Za tebe ne vem kje si, verjetno osrednja Slovenija :?: Na tvojem sprejemniku piše BEST LJ :?:
Vprašanje je bilo, kaj Best FM in Salomon imata skupnega? Predvsem imata istega lastnika, RGL, d.o.o., Ljubljana. Ne vem, ali se je Salomon s FM-a preimenoval v Best FM, ampak s tehnične strani gledano, je zagotovo ohranil njegovo PI kodo, zato se vleče ta napaka na nekaterih znamkah avtov, ker med časom seznam ni posodobljen. Best FM je zaživel 11. 11. 2022 ob 11.00. In ta Salomon več ne oddaja na FM-u temveč je na voljo le na digitalni platformi DAB+ R1 ter na spletu. Oni so šli na lepše. Takšen pač imajo slogan. Ko vse to prečekiram bi malce zlobno rekel, da Salomon na DAB-u ni bivši Salomon s FM-a ... :lol:

Žal, ampak do posodobitve se bo na displeju enih znamk avtomobilov še vedno vlekla napaka.

V novejšem avtu (KIA, 2024), kot sem imel priliko videti, je pri Best FM-u kvadratek za prikaz fiksnega logota prazen. Logo se sicer vidi, ampak le v kvadratku namenjenem za druge sličice (Slideshow). Best FM na DAB-u namreč ima statičen logo brez prikaza drugih sličic. Pomembno je, da logo Salomona ni več prisoten ;)

Slika
V najnovejšem Pežoju 2008, letnik 2026, Salomon seveda gre bp. Tukaj s tem ni težav.

Slika
Pod radiotextom je naziv muxa in celo številka programa v muxu, ki ima 16 programov. Programi so znotraj muxa razvrščeni po zaporedni številki sevisne informacijske kode.

Slika
Po vsej verjetnosti ima avto možnost prikaza programov po muxih oz. po abecedi, tako kot ima večina boljših stacionarnih sprejemnikov. Zanimivo, da eni portali uporabljajo nekakšno skrajšano verzijo logotipa Radia Salomon tj. samo nekakšno poševno črko O z oranžno elipso v sredini. Originalni logo je preširok. :mrgreen:

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ To feb 24, 2026 9:26 pm

Salomon je štartal z FM frekvenco 101.6, zato sem jo tudi omenil. Res pa nisem upošteval tega, da ika ta frekvenca doseg bolj kot ne v osrednjem delu Slovenije.

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Sr feb 25, 2026 11:39 am

Navedena KIA tudi nima težav s prikazom loga od Salomona, ki se hkrati prikazuje tudi v kvadratku namenjenem za diaprojekcijo (Slideshow). 8)

Slika
Na Radiu 1 Rock FM ni loga od BOB-a. Pravi logo se lepo vidi v desnem kvadratku in na levi diaprojekcija - prikaz sličic (Slideshow) … Dajnomir Gorjanec nas vsako jutro zbuja s TRDIM (rockom). Takšna je pač reklama … :mrgreen:

Slika
Torej ena zadeva je logo, ki je fiksno "zacementiran" v svojem kvadratku. Druga zadeva pa je Slideshow, kjer se prikazujejo razne sličice (ovitek CD-ja, slika voditelja, … pa tudi logo). Vse je odvisno od koncepta, ki ga ima določena postaja. Tako pač izgleda na modelih KIA. Na skupnem seznamu programov DAB/FM pred nazivom ni logotov.

Ko v bližnji prihodnosti pridejo novi programi v eter bo druga pesem … ;)

Uporabniški avatar
herdarko
Nov uporabnik

Napisal/-a herdarko Če feb 26, 2026 7:25 pm

McLaren je napisal/-a:Jst pa tebi priporocam da se naprej tezis in pises folku in proizvajalcem katerim je res reeees vseeno za tvoje probleme in cakat na resitev ki je ne bo ker se jim ne da ukvarjat s tvojimi sumniki in logotipi.

Si imel Mactrona kot sogovornika ki je hotu debatirat s tabo ampak te je nekje zabolelo ko ti je povedal dejsta o DABu in se mu zdaj verjetno zdi brezveze karkoli debatairat s tabo....tako da ja, kr tako naprej, dobro ti gre

Seveda mi dobro gre. Nikoli bolje kot sedaj. In me prav nič ni zabolelo, ker vsa dejstva o DAB+ tehnologiji dobro poznam. Ti pa si se ujel v past in sedaj bi rad z nakladanjem mene spravil v slabo luč.
@MacTron je pisal o tehnologiji DAB iz leta 1994. Jaz sem pa mu napisal, da je to tehnologija DAB+ ter da s sprejemom v avtu vse štima. Problem je le pri starejših letnikih posameznih proizvajalcev avtomobilov, ki trenutno ne omogočajo posodobitve logotipov na avtoradiu. Jaz samo pišem to kar vidim. Nič si ne zmišljujem. Ti pa nič ali zelo slabo bereš. Žal.
Med časom je pri nas prešlo na DAB+ platformo kar nekaj programov in v bližnji prihodnosti jih bo tudi nekaj v etru. To se na starejših letnikih zagotovo pozna, ker logotipi novih programov niso implementirani v avtoradio. Jaz sem v zaključni fazi ureditve zadeve na mojem Renaultu, brez da mi je kdo kaj tukaj konkretno svetoval ali pomagal, ne pričakuj pa, da bom o tem karkoli napisal, če sodelovanja na forumu ni in če ljudi na splošno to ne zanima. Amen.
Debata z Mactronom je očitno končana, če še vedno verjame, da je za vse kriva tehnologija DAB iz leta 1994 in da bi mi bolj ustrezal Internet hybrid radio IP protokol. Verjetno mi nima nič novega za povedat. Očitno. Se pa verjetno tudi zaveda, da je to tema DAB+ avtoradio in ne Internet hybrid radio, zato z mano nima več kaj debatirat. Pameten človek. Poslal sem mu tudi PM, pa mi do sedaj nič ni odgovoril, čeprav bi mogel, vsaj kot administrator. Jaz sem vedno bil za dialog in sodelovanje. Toliko o (ne)debatiranju.
Forum je tudi za to, da se krešejo mnenja. Če pa jih nekdo ne sprejema in ne zna odgovoriti z nasprotnimi argumenti, si pa je sam kriv.

Kakšna je kolegialnost na forumu pa se zelo lepo vidi tudi na nedavnem primeru @zidnidvojnik, kjer dotični član ni dobil niti trohice odgovora, kljub urgenci. Ne vem. Sem novi na forumu, pa ne vem, kakšna je praksa pri vas v takšnih primerih. A je to normalno, da posameznik v 24 -ih urah ne dobi prav nobenega odgovora? Niti toliko volje ni, da se ga morda preusmeri v kakšno drugo temo ali ne vem kaj. Pa gre za sprejem v avtu in ne na Luni. Kakšen forum je to? Toliko v razmislek.

Administraciji! Ker zgornji post od @McLaren na mojo zahtevo, zaradi neargumentiranega izzivanja in možnega nadaljnjega prepira, ni bil izbrisan v razumnem času, sem moral na njega odgovoriti. Se opravičujem za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Napisal/-a McLaren Pe feb 27, 2026 8:18 am

Jst ne vem kaka pricakovanja mas ti od foruma ki ze zadnjih 15 let pocasi umira? Pa o kakih 24h urah ti govoris? Kot da je kdo komu kaj dolzen. A si mu ti kako pomagal? Po tvojih objavah vidim da ne, tako da ne vem kaj sanjas. j*** ga, folka ni na forumu, zato tud znanja ni.

Ce se hoces online o temi kot je DAB+ pogovarjat, pejt na Reddit ( https://www.reddit.com/r/radio/ ) in v linkanem subbreditu postavljaj vprasanja. Sem preprican da bos v 24h urah dobil vsaj en odgovor. Samo mors znat anglesko.

Drgac mi je pa zelo smesno brat tvoje objave...ampak bom rajsi zaklucu s tabo. Uzivaj v pogovarjanju s samim sabo.
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov