Napisal/-a Dolmar Po jan 06, 2025 3:22 pm
Živjo.
Ne vem ali bi tole temo uvrstil med diy-popravila ali med okvare. V bistvu mi je v avtomobilu Suzuki Vitara odpovedal kabel za USB priključek na avtoradiju. Sicer zadeva ni dejansko "crknila" ampak ima težave s predvajanjem glasbe, saj mi vsakih par minut napiše, da je bil USB ključek odstranjen, čeprav ni bil. Včasih pa ključka sploh ne prepozna. Sem zadevo že preiskusil z raznimi USB ključki, pa je bilo povsod isto. Na spletu sem tudi zasledil, da nisem edini s temi težavami in gre verjetno za kakšno serijsko okvaro. Tako, da sem na koncu avto peljal na servis, kjer so mi menjali sprednjo USB vtičnico. Zadeva je delovala..... 10 minut, nato pa mi je med vožnjo iz avtoservisa domov zopet mrknila. Po reklamaciji so mi zopet nekaj šarili po avtu, vendar zadeve niso popravili. Tako, da sem na koncu imel vsega skupaj dovolj in sem se kar lastnoročno spravil zadevo popravljati, čeprav česa takega še v življenju nisem nikoli počel. Ampak vse enkrat prvič, ali ne?
No, v bistvu mi je uspelo odstraniti oz. razdreti armaturno ploščo in se dokopati do USB kabla, ki vodi iz radija v prednjo USB vtičnico. Opazil sem, da je bil kabel pri vtičnici povit z nekim trakom, verjetno od serviserja. Skratka, vse skupaj sem nato odščipnil stran s kleščami in na ta kabel (rdeča, črna, zelena in bela žila) direktno prispajkal novo računalniško USB-A vtičnico ter zadevo priklopil nazaj v radio. Stvar je sedaj delovala brez kakršnih koli težav, tako da lahko s tem odstranimo vsak vzrok v samem avtoradiu. Danes imam armaturo še vedno razdrto oz. brez pokrova, ven pa seveda gleda tisti pospajkan USB kabel, ki pa je žal prekratek, da bi ga lahko speljal nazaj v originalno vtičnico oz. lokacijo.
Zanima me kje bi lahko dobil kakšen ustrezni nadomestni avtomobilski USB 2.0 kabel. Rabil bi ga cca 1m. Tukaj ne govorim o kablu že z ustreznimi konektorji ta avtoradijo, dovolj je samo kabel brez konektorjev - slednje bom že kupil in namontiral samostojno, saj vem kateri so (Hirose GT17HN). Na začetku sem razmišljal, da bi vzel kar kakšen računalniški USB kabel in konektorje pocvikal stran ter jih zamenjal z novimi, vendar pa sem opazil nekaj razlik v kablu. Stvar je v tem, da je originalen USB kabel zaščiten s folijo/pletenico, v notranjosti pa sta rdeča in črna žila (napajalni) precej debelejši kot bela in zelena (podatkovni). Verjetno zato, ker je zadeva mišljena za bolj učinkovito napajanje naprav. Ker želim to funkcijo obdržati, sem se spravil iskati podoben kabel na spletu, vendar ga nikjer ne najdem. Vsi USB 2.0 kabli, ki sem jih našel, imajo vse štiri žile enake debeline.
Kabel je proizvajalca Belden E357312-S, ima pa dve debelejši žili (AWG20) ter dve tanjši (AWG27). Ali kdo ve kje bi se dal tak kabel dobiti?
Razne trgovine z avtodeli ga ne poznajo. Tudi proizvajalec Belden ga nima na seznamu svojih proizvodov.
lp