Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Aktivni subwoofer

Napisal/-a juhica Pe mar 28, 2003 3:35 pm

eno vprasanje,

v prtlazniku mam ze napeljavo za subwoofer. zdej me pa zanima, kako je z cim manjsimi subwooferji z ojacevalci (problem majhnega prtlaznika in cena do ene 50k). rabim za poslusanje "normalne" muzike, saj veste kako je z 10 cm basi v vratih, ni glih neke moci.

lp
juhica

ps: pa se to, gledu sem ene aktivne subwof. v conradu (raveland al neki tacga), majhne, cenovno zelo ugodne. glede na to, da nisem neki avdiofil, a bi blo kaj takega v redu???

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Kraj: dobrepolje

Napisal/-a misty So mar 29, 2003 12:38 am

za začetek nekaj v razmislek: ponavadi je kupljen aktivni subwoofer slabši/dražji od kupljenega zvočnika, za njega izračunane homemade (ali monter) škatle in ojačevalca.
Kaj maš že potegnjeno v prtljažnik za subwoofer: signal kable, štrom??

gerchy
Moderator foruma

Kraj: 03

Napisal/-a gerchy So mar 29, 2003 10:33 am

misty ... to sploh ni nujno ...Govoris o velikanskih skatlah in (pre)mocnih ojacevalnikih, ki so ponavadi dalec proc od proizvajanja kvalitetnih nizkih frekvenc. Njihova prvotna lastnost (sploh pri uporabi pri decibelov zeljnih osebkov) je tresenje vozila, ne proizvedejo pa kvalitetnega, udarnega, natancnega ter ce bi temu lahko tako rekli, kvalitetnega basa. Vecja kot je membrana, manj odzivnosti ima frekvenca, torej, manj natancnosti, sploh za vsakdanjo glasbo, ne pa seveda za tekmovalne zvoke. Torej je aktivni sub ugodna resitev, vgrajen ojacevalnik je primerno "opremljen", potrebnih ni prakticno nic modifikacij vozila ...

juhica ... Infinity Bass Link ... majhna in kvalitetna zadevica, aktivna in pasivna membrana, dovolj mocan ojacevalnik (200W RMS) .. sicer pa spodnji link ..
http://www.infinitysystems.com/caraudio ... SL&Cat=SUB

Ne netu je torej pdf z navodili za montazo, tehnicnimi podatki in ostalim. Cena na intnernetu je previsoka, pri nas stane nekje 87.000 SIT. Ampak se splaca, definitvno.

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Napisal/-a misty So mar 29, 2003 11:29 am

gerchy je napisal/-a:misty ... to sploh ni nujno ...Govoris o velikanskih skatlah in (pre)mocnih ojacevalnikih, ki so ponavadi dalec proc od proizvajanja kvalitetnih nizkih frekvenc. Njihova prvotna lastnost (sploh pri uporabi pri decibelov zeljnih osebkov) je tresenje vozila, ne proizvedejo pa kvalitetnega, udarnega, natancnega ter ce bi temu lahko tako rekli, kvalitetnega basa. Vecja kot je membrana, manj odzivnosti ima frekvenca, torej, manj natancnosti, sploh za vsakdanjo glasbo, ne pa seveda za tekmovalne zvoke. Torej je aktivni sub ugodna resitev, vgrajen ojacevalnik je primerno "opremljen", potrebnih ni prakticno nic modifikacij vozila ...

juhica ... Infinity Bass Link ... majhna in kvalitetna zadevica, aktivna in pasivna membrana, dovolj mocan ojacevalnik (200W RMS) .. sicer pa spodnji link ..
http://www.infinitysystems.com/caraudio ... SL&Cat=SUB

Ne netu je torej pdf z navodili za montazo, tehnicnimi podatki in ostalim. Cena na intnernetu je previsoka, pri nas stane nekje 87.000 SIT. Ampak se splaca, definitvno.

Lej: ne govorim o premočnih ojačevalcih in prevelikih škatlah. Na podlagi mojih dosedanjih izkušenj so aktivni subi nevredni svojega denarja oz. lahko za ta denar dobiš precej več. Saj za to pa pri vsej stvari gre. Poleg dobrega basa. Samo za 87k SIT (oz 500 US $) dobiš pri nas PRECEJ več, tako po glasnosti, kot najbrž tudi po kvaliteti (to ne morem trdit, ker tega suba še nisem slišal). Je pa res, da aktivni subi prednjačijo v eni stvari: izgledu. Ampak jaz kupujem sub za poslušanje...

Kar se tiče modifikacij vozila: najbrž si mislil na razno oblaganje in podenje čričkov po avtu :twisted:
Se mi zdi, da noben od nas, ki radi poslušamo močne base noče tega v avtu, VENDAR če hočeš res močen bas, moraš računati tudi na to.
Lahko bi rekli še kakšno o čem drugem, kar ne drži, a :roll:

lp

gerchy
Moderator foruma

Napisal/-a gerchy So mar 29, 2003 12:33 pm

v bistvu je vsa stvar precej subjektivno obarvana in dokler clovek ne ve, kaj hoce, zakaj to hoce in koliko je pripravljen odsteti, za tisto, kar hoce, je to precej jalovo delo. Kupovati sistem po cim manjsih komponentah zna biti boljsa resitev, ni pa nujno, da je temu tako.
Velikost ni nujno tudi moc. In mocan bas najveckrat ni kvaliteten, torej ne SQ - ce si seznanjen s kraticami.

Vsa stvar se zacne (in konca) pri zeljah posameznika.

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Napisal/-a misty So mar 29, 2003 7:31 pm

gerchy je napisal/-a:v bistvu je vsa stvar precej subjektivno obarvana in dokler clovek ne ve, kaj hoce, zakaj to hoce in koliko je pripravljen odsteti, za tisto, kar hoce, je to precej jalovo delo. Kupovati sistem po cim manjsih komponentah zna biti boljsa resitev, ni pa nujno, da je temu tako.
Velikost ni nujno tudi moc. In mocan bas najveckrat ni kvaliteten, torej ne SQ - ce si seznanjen s kraticami.

Vsa stvar se zacne (in konca) pri zeljah posameznika.

sej večina folka išče kompromis med SPL in SQ. Tukaj pa pridejo prav subjektivna mnenja folka, ki se je s stvarmi že srečal in subjektivno mnenje tistega ki kupuje, ko sliši nek woofer/sistem.
Se pa tukaj čisto strinjam s tabo, s tem, da nisem nikoli omenjal kakšne velikosti :twisted: , ali česa drugega, samo da za denar, ki ga odšteješ za aktivni sub dobiš kaj več.

lp

gerchy
Moderator foruma

Napisal/-a gerchy Ne mar 30, 2003 1:28 pm

misty je napisal/-a:sej večina folka išče kompromis med SPL in SQ. Tukaj pa pridejo prav subjektivna mnenja folka, ki se je s stvarmi že srečal in subjektivno mnenje tistega ki kupuje, ko sliši nek woofer/sistem.
Se pa tukaj čisto strinjam s tabo, s tem, da nisem nikoli omenjal kakšne velikosti :twisted: , ali česa drugega, samo da za denar, ki ga odšteješ za aktivni sub dobiš kaj več.

lp

Kot receno - ni nujno. Ob upostevanju vseh faktorjev, ki si jih postavimo in jih zelimo realizirati se zna zadeva obrniti. Ampak spet - zelje posameznika ...

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Ne mar 30, 2003 7:01 pm

gerchy je napisal/-a:In mocan bas najveckrat ni kvaliteten, torej ne SQ - ce si seznanjen s kraticami.

prosim ce definiras to..

torej po tvojem mnenju je bil koncert michaela jacksona (najmocnejsi koncert ozvocen s skoraj 1 miljon wati) slabo ozvocen in nasploh crap!?

mocnejsi ojacevalci ponavadi nudijo subu dosto boljso kontrolo ker SE NE SESEDAJO!

zgleda da res se nisi slisal kwalitetnega in glasnega avtomobila.. skoda... :(

lp, zazo

gerchy
Moderator foruma

Napisal/-a gerchy Ne mar 30, 2003 9:54 pm

zazo .. ne, narobe si zastopil. Jasno je, da mocnejsi ojacevalnik bolje poganja kakrsenkoli zvocnik. Napacno je namrec misljenje, da se za kvaliteten zvok potrebuje velikanska moc. In kot mocan bas sem imel v mislih velikansko skatlo, po moznosti doma narejeno, s prevelikim volumnom za v prtljazni prostor ter ojacevalnikom preko 1000W izhodne moci. Kolikor mi je znano, se za dober, udaren, natancen in direkten (skupaj beri: kvaliteten) bass precej bolje obnese vec manjsih basovskih zvocnikov, po moznosti brez ali z manjsim ohisjem ali band pass varianta.

Primerjava Jacksonovega koncerta in audio sistema? Zaprt prostor primerjas z velikanskim stadionom? Uporaba zvocniskih enot za odprte in zaprte prostore se namrec precej razlikuje ...

In se nekaj .. kateri je po tvoje kvaliteten sistem in kje se ga da slisati? (Upam, da ne bos predlagal DBdrag tekomvalcev in njihovih 150 in vec db, ker tisto tresenje in zvijanje plocevine nikakor ni kvaliteta, temvec gola ter surova moc)

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Po mar 31, 2003 6:25 am

gerchy je napisal/-a:Kolikor mi je znano, se za dober, udaren, natancen in direkten (skupaj beri: kvaliteten) bass precej bolje obnese vec manjsih basovskih zvocnikov, po moznosti brez ali z manjsim ohisjem ali band pass varianta.

spet ene kvazi-teorije o odzivnosti subov....
z eno besedo (osebno mnenje) BS...

brez cesa? portov?
tudi basreflex skatle lahko igrajo lepo linearno

bandpas je pa bolj tako, odvisno od avta (konc koncev smo zdaj pri avtih, a ne?) lahko igra zelo lepo, hudic ga je pravilno zracunat, pa se vsak zvccnik ni primeren za tako skatlo.
je pa relativno redek pojav v avtih, ker je tezko linearen odziv dobit, ker po defoltu udari ne eni frekvenci (razen v limuzinah se vcasih najde, kjer pac ne pride drugo do izraza zarad kovinskih polic)
edini kar je, dobijo se nekatere sestavljene variante nekaterih proizvajalcev, ki izkoriscajo edino visok izkoristek teh skatel, o kaki resni kvaliteti pa ne duha ne sluha

pa upam, da nisi zameril, ker ni bilo osebno misljeno, sem pac naletel ze na ene par takih ali podobnih "profi" mnenj ;)
Zadnjič spremenil dobek, dne Po mar 31, 2003 6:28 am, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Po mar 31, 2003 6:27 am

gerchy je napisal/-a:zazo .. ne, narobe si zastopil. Jasno je, da mocnejsi ojacevalnik bolje poganja kakrsenkoli zvocnik. Napacno je namrec misljenje, da se za kvaliteten zvok potrebuje velikanska moc. In kot mocan bas sem imel v mislih velikansko skatlo, po moznosti doma narejeno, s prevelikim volumnom za v prtljazni prostor ter ojacevalnikom preko 1000W izhodne moci. Kolikor mi je znano, se za dober, udaren, natancen in direkten (skupaj beri: kvaliteten) bass precej bolje obnese vec manjsih basovskih zvocnikov, po moznosti brez ali z manjsim ohisjem ali band pass varianta.

Primerjava Jacksonovega koncerta in audio sistema? Zaprt prostor primerjas z velikanskim stadionom? Uporaba zvocniskih enot za odprte in zaprte prostore se namrec precej razlikuje ...

In se nekaj .. kateri je po tvoje kvaliteten sistem in kje se ga da slisati? (Upam, da ne bos predlagal DBdrag tekomvalcev in njihovih 150 in vec db, ker tisto tresenje in zvijanje plocevine nikakor ni kvaliteta, temvec gola ter surova moc)

he he... dB drag je pac sport... ce se lahko tako izrazim.. pac.. stvari do limita.. vendar za dB Drag tekmovalci naredijo posebne skatle v vecini primerov.. vsaj tisti ki se bl resno ukvarjajo s tem.. Mislis da so slovenci pripravljeni investirat par 1000€ samo za tekme ali da imajo tudi za veselje v poslusanju muzike!?

Torej.. vecina oz. verjetno kar vsi tekmovalci imajo instalacije za vsakdanje poslusanje glasne muzike. eni daje nekaj pac res vse samo na base... veliko pa jih ima tudi kvalitetne prednje sisteme.

Torej.. v principu se da tudi na dB Drag tekmah slisat dobre sisteme.. jest sm neki prezentiral v sempetru.. pa noben ni su ven pa reku da zanic spila..

aja mel sem pa 15" zvocnik.. in bas je bil za "vikat".. lepo natancen definiran... in gnan z 1,1KW. torej debat o vecih malih ali enemu velikemu zvočnikih se pa itak pojavlja povsod... vendar je po mojem mnenju neumna.. vazna je povrsina zvocnika..

ce verjames ali ne.. pac tvoja odlocitev jest pa govorim iz izkusenj...

se nekaj glede skatel... recimo.. edi.. je mel skatlo okol 55l za 12" sub! a je to veliko?!

no ja.. mamo pac drugacne percepcije velikosti...

ene pravijo da je 15cm dovolj.. druge da je 30 premal.. stvar okusa... :D

lp.. zazo!

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Po mar 31, 2003 8:41 am

gerchy,

ja, ti si me razumel. ozvocenje v avtu je ok (razen basov, ki so nekako zvodeneli), radio je 1a. rabim sub, ki porabi malo prostora, ki se slisi v avtu in ne 300 m okrog (vcasih so delal sube, ki so sli pod sedez???). butanje me ne zanima. cenovni razred do nekje maksimalno 70-80 tisoc. bom pogledal mal tale tvoj link (kje bi se pa dal zadevo pri nas kupit???).
kar se pa tice 500 in vec watnih zadev v prtljazniku - stvar okusa. ne poslusam muzike, ki bi potrebovala kaj tageka. za to so ag, ataljeji in podobne zadeve...

hvala

juhica

gerchy
Moderator foruma

Napisal/-a gerchy Po mar 31, 2003 8:45 am

dobek ... ne laskaj si prevec, tudi ti s postom nisi odkril ravno tople vode kakopak tudi nisi podal nikakrsnega (po tvoje) "profi" mnenja :D
vsekakor gre za osebna mnenja in (kot je omenil zazo) nekaj preteklih izkusenj.
Bandpass? Ravno zaradi tezje realizacije jih je precej manj kot ostalih sistemov, drugo dejstvo pa je, da je zelo velika vecina vozil primerna za bass reflex (in druge) variante (torej, hatchback ipd...). Notchback avtomobili (sedan, 4-door, limuzina - kakor pac zelite) so pac precej zahtevnejsi kar se tice avtoakustike, torej, poleg omenjenih nevsecnosti z zadnjo polico, tudi z preizoliranim prtljaznim prostorom, prostorsko omejitvijo, komplikacije s sedalnimi povrsinami ... itd ...

zazo ... no, ugotovil si, kar smo povedali ze nekajkrat tukaj, res je vsa stvar v okusu ter zeljah posameznika.
Ampak ko si ze pri volumnih, poglej zgornji link, poglej velikost (tudi koliko prtljaznega prostora vzame), dobro bi bilo zadevo slisati, pa potem nadalje debatirati ... :)

Edi
Nov uporabnik

Napisal/-a Edi Po mar 31, 2003 8:52 am

emm, sam sem slišal par aktivnih subov, pa mi prov noben ni bil všeč. niti približno všeč.

samo moje mnenje.

gerchy
Moderator foruma

Napisal/-a gerchy Po mar 31, 2003 8:56 am

juhica ... to je to :) Ljudje so pac nagnjeni k marsicemu :)

prodaja: BOF Ljubljana, od A-Ž TV Video Hi-Fi center, LJ-Vič, MB-city, Celje-Interspar. Pri teh sem jih videl, najbrz pa zadevo posedujejo tudi kje drugje...

Cena ni pretirano majhna, zato bi bilo priporocljivo zadevo slisati, morda stestirati.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Po mar 31, 2003 9:05 am

gerchy,
a nimas ti v svoji masini basslink x?

gerchy
Moderator foruma

Napisal/-a gerchy Po mar 31, 2003 9:29 am

Po dolgem oklevanju, premisljevanju, testiranju vseh mogocih komponent (in preklinjanju :-P) sem se odlocil ... 8) Po nekajtedenskem testiranju in nastavljanju, sem ob odprti odprtini za smuci dobil zeljen rezultat. Zvok, referencen domacemu hi-fi sistemu ter prakticno nic predelav na vozilu in prakticno nic manjsi prtljazni prostor.
Poleg tega je basslink vsestransko uporaben, mozno ga je prikljuciti na head unit brez posameznih izhodov (uporabno za serijsko ozvocenje), moznost 4-kanalnega priklopa (non-fading) bass, priklop dodatnih zvocniskih enot, skratka, ogromno moznosti ....

Slika

Edi
Nov uporabnik

Napisal/-a Edi Po mar 31, 2003 9:42 am

gerchy je napisal/-a:Po dolgem oklevanju, premisljevanju, testiranju vseh mogocih komponent

kaj si pa še probal?

gerchy
Moderator foruma

Napisal/-a gerchy Po mar 31, 2003 10:14 am

Preizkusil sem izkljucno komponente, ki so mi bile vsec po zvoku, pa tudi cenovno, tudi v razlicnih vozilih. Uposteval sem tudi estetiko, predvsem pa uporabnost vozila.

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Po mar 31, 2003 10:40 am

gerchy je napisal/-a:Preizkusil sem izkljucno komponente, ki so mi bile vsec po zvoku, pa tudi cenovno, tudi v razlicnih vozilih. Uposteval sem tudi estetiko, predvsem pa uporabnost vozila.

torej.. v principu se izogibam stvari, ki majo lucke... ker to pomeni da more lucka svetit ce hocjo proizvod sploh prodat...

vsi vemo (vsaj upam) da ponavadi profi stvari ne zgledajo lepo.. zal.. :D

sicer pa kaj cem vas prepricevat.. svoje mnenje sem podal.. ce mi ne vrjamete niti tok da bi se na lastna usesa prepricali je pac vas problem.. jest nam nc zgubu.. vi pa tut ne.. dokler ne boste kej bolsga slisal...

lp..
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost