Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Kaj dat v avto...

Napisal/-a radar Po dec 19, 2005 10:01 pm

Pozdravljeni
Zanima me, kaj naj montiram zadaj, da bo dost uredu zvok. Trenutno imam avtoradio alpine cda 9851R, spredaj pa je ločen sistem od GZ 13cm. Nekateri mi svetujejo dat zadaj ovalce, drugi pa tubo, ker baje ovalci v cliotu zaradi oblike zadnje sipe ne pridejo do izraza. Kaj mi svetujete?
Lp

Jeaka
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a Jeaka Po dec 19, 2005 10:05 pm

o pa se kako pridejo do izraza sam ne smeš šparat pa morš dobre kupt! mam jst tko u cliu pa mi odlično igra!!!

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a ahiM Po dec 19, 2005 10:22 pm

Odvisno, kako zahteven poslušalec si in kaj pravzaprav pričakuješ oz. si želiš od "novega sistema".
Ovalci so dokaj solidna varjanta da neko normalno poslušanje in dajo kar lep kick ampak še vedno ne igrajo tako nizko kot subwooferji kot je npr. tuba.
Ovalce lahko priklopiš na radio, medtem ko bi za tubo oz. subwoofer potreboval ojačevalec.
Kar se tiče tube imam bolj tko-tko izkušnje z njimi - subwoofer veliko lepše igra v bassreflex oz. kompresijski škatli, seveda narejeni po meri oz. karakteristikah zvočnika. Tube so ponavadi dokaj površno izdelane, ohišje je ponavadi iz lepenke oz. malo debelejšega kartona, kar jasno ne more ravno nudit neke hude akustike. No, seveda je vse odvisno od tega, kaj je komu všeč in kaj ne. Vsaka ušesa majo svojga Mozart-a :D.
Jaz bi na tvojem mestu nabavil ovalce in pač riskiral tistega Cankarja (za kolikor bi ti jaz prodal moje :P) in bi nato sčasoma morda začel razmišljati o subwooferju, ki zahteva malce močnejši udarec po šparovčku. Lahko še prej recimo najdeš koga, ko ima ovalce v istem avtu in poslušaš, kako se ti dopade situacija.
Aja, tisto glede oblike šipe je pa mal za lase privlečeno. Pa brez zamere, kdorkoli je že to cvetko omenil :D.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 Po dec 19, 2005 11:01 pm

ce hoces ovalce si kup kenwod KFC-HQ ali KFC-HQ718.SM JIH MEL SEKAJO RES BL K MACAUDIO TUBA Z 250RMS

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar To dec 20, 2005 11:24 am

ziv.
A ti zvočniki potrebujejo ojačevalec? Ker o ojačevalcu še razmišljam...
Kako pa je z ostalimi 3 sistemci, ker za te sploh ne najdem drugih karakteristik razen o moči.
Kaj si mislite o infinitiju, hertz ecx ali pa x-ploydi?
Lp

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 To dec 20, 2005 11:43 am

jst sm mel te kenwode prez ojacevalca 4-50 radijo.sony xploid odpis zanic.z infiniti bi blo sm nevem ker model .hertz. so kul sm moras kr dost za njih dat

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a To dec 20, 2005 12:12 pm

do zdaj sm meu možnost slišat ovalce hertz (energy serija semizdi)in delujejo kar kvalitetno...
cena pa mislim da je 25k...usaj pri uvozniku.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar To dec 20, 2005 12:44 pm

nekaj takega sem mislu
HERTZ ECX 690, infinity reference serija,MAGNAT XCENTRIC 693..
Lp

Uporabniški avatar
sleeper
Nov uporabnik

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a sleeper To dec 20, 2005 12:57 pm

Pozdravljeni!

Kot že prej omenjeno je stvar dost odvisna od tega, kako zahteven "poslušalec" si. Če nisi preveč zahteven, kupi ene dobre ovalce in je stvar rešena. Kar se pa meni ne zdi v redu...
Problem pri ovalcih je v tem, da so ponavadi bolj močni od prednjega sistema, na kar si pa še vsak nabije moč nazaj, sam da bi mel boljši bass, ki ga ovalci dajejo. Rezultat temu je ta, da ti glasba špila, ko da se ti nekdo v prtljažniku dere, ker visoki toni ne prihajajo do izraza od zadaj pa še bassa nimaš pravega, ker pač ovalci ne morejo igrat tako nizkih frekvenc. Na koncu so pa še nevarni, kar se nihče ne zaveda, ker ti pri čelnem trčenju lahko zletijo direkt v glavo!
Priporočam ti, da kupi raje 2 komponentni sistem za zanjda vrata oz. oblogo, ne glede na to, al je koaxialni al pa posebej, sam da je nizko-srednji ton in visoki ton. V prtljažnik pa daj kak mali bass in ojačevalec, za zmerno poslušanje, lahko je tudi tuba. Če pa hočeš "žgat" na ful, bo pa treba mal globlje sečt v denarnico in nabavit dober bass in ojačevalec, pol bojo ti ovalci pa itak premalo! Pa še pačili ti bojo ob glasnem poslušanju, al zarad njih samih al zarad radia, če ne bojo seveda priklopljeni na ojačevalec z zaprtim bass-om. Moje mnenje in izkušnje... Odločitev je pa tvoja!

Pa brez zamere!

LpS

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass To dec 20, 2005 1:01 pm

To so vse zelo povprečni zvočniki - nič posebnega - niso pa ravno največje sranje. Vse je odvisno od tega, koliko si pripravljen odšteti. Načeloma pa se pri kvalitetnejših sistemih uporablja ločene 2 ali 3 sistemce (visokotonec+srednjetonec+bass) ter subwoofer ali več njih. Zraven dobiš tudi kretnice. Ojačevalec pa je nuja. Tuba je sama po sebi bedarija, ki ti zavzame dosti več placa kot pa po meri narejeno ohišje, ki se prilega obliki avtomobila.
če hočeš kvaliteto si poišči na netu firmo DLS, če pa nisi toliko zahteven pa nabavi kako bedarijo kot je mac audio ali pa kenwood :? , potem se pa hitro začni hvalit po forumu kok ti nabija tuba red attack :?

Dejte se nehat hvalt s takimi jajci prosim vas ker mi je slabo. To kar navajate nima nikakršne veze z kvalitetnim zvokom, kar je jasno tudi, ko se pogleda ceno.

Toliko pa stanejo konkretne zadeve, da vam da malo mislit preden naslednjič zinete kok oh in sploh hude zvočnike za 15 jurjev mate in kok nabija in trga gate in nevem kaj:

http://www.seles-car-audio.si/ulti_2_way.htm
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
damjan
Poznavalec foruma

Kraj: črnomelj

Napisal/-a damjan To dec 20, 2005 1:39 pm

se popolnoma strinjam s tabo BASS......
je pa res da je vse odvisno od zahtev poslušalca......
maš tud take cvetke ki ne opazjo razlike med zvočniki za 15.000 in 100.000 sit
sam imam v lasti nekaj zadev od rockforda,stega,ground zera,phase linearja........in se ne hvalim s tem .......so pa firme kot so kenwood,red attack,mac audio,.......v redu firme za vse tiste ki ne zahtevajo nekakšne high kvalitete......če pa hočeš malo več...je pa potrebno malo bolj denarnico odpret in se ne pogovarjat o cenah ki znašajo nekje 15.000 sit....
kot pa vsi vemo:MALO DNARJA MALO MUZIKE...

jst bi ti priporočal da se odpelješ do kakšnega specializiranega trgovca & monterja...poveš svoje želje pol pa ti na podlagi tega svetuje in če ima možnost tudi demostrira......

pa dober nakup

alesroki
Nov uporabnik

Napisal/-a alesroki Sr dec 28, 2005 8:28 pm

bass je napisal/-a:To so vse zelo povprečni zvočniki - nič posebnega - niso pa ravno največje sranje. Vse je odvisno od tega, koliko si pripravljen odšteti. Načeloma pa se pri kvalitetnejših sistemih uporablja ločene 2 ali 3 sistemce (visokotonec+srednjetonec+bass) ter subwoofer ali več njih. Zraven dobiš tudi kretnice. Ojačevalec pa je nuja. Tuba je sama po sebi bedarija, ki ti zavzame dosti več placa kot pa po meri narejeno ohišje, ki se prilega obliki avtomobila.
če hočeš kvaliteto si poišči na netu firmo DLS, če pa nisi toliko zahteven pa nabavi kako bedarijo kot je mac audio ali pa kenwood :? , potem se pa hitro začni hvalit po forumu kok ti nabija tuba red attack :?

Dejte se nehat hvalt s takimi jajci prosim vas ker mi je slabo. To kar navajate nima nikakršne veze z kvalitetnim zvokom, kar je jasno tudi, ko se pogleda ceno.

Toliko pa stanejo konkretne zadeve, da vam da malo mislit preden naslednjič zinete kok oh in sploh hude zvočnike za 15 jurjev mate in kok nabija in trga gate in nevem kaj:

Najhujše pri vsem tem je da gate dejansko trgajo zgolj Iridium in pa Nobelium serije ...

Zanimivo, da sta obe na dnu strani :D

lp.

yurchek
Poznavalec gnojmobilizma

Napisal/-a yurchek Sr dec 28, 2005 10:49 pm

bass je napisal/-a:To so vse zelo povprečni zvočniki - nič posebnega - niso pa ravno največje sranje. Vse je odvisno od tega, koliko si pripravljen odšteti. Načeloma pa se pri kvalitetnejših sistemih uporablja ločene 2 ali 3 sistemce (visokotonec+srednjetonec+bass) ter subwoofer ali več njih. Zraven dobiš tudi kretnice. Ojačevalec pa je nuja. Tuba je sama po sebi bedarija, ki ti zavzame dosti več placa kot pa po meri narejeno ohišje, ki se prilega obliki avtomobila.

A DLS je kr edina firma k je dobra alkaj? No da te malo razsvetlim, če si že lih pluvu po hertz. Hertz je dal malo nazaj ven novo serijo sprednjih sistemov Mille. Obstajajo 2 way in 3 way z ribbon tweeterjem. Pravijo da so zvokovno podobni Focal utopia Be. Fant je omenu da ma prednji sistem GZ in pa autoradio Alpine 9851, tko da je na dobri poti in ga ni treba popluvat lahko bi mu raj kj pametnga svetval. In kaj mu jst svetujem...naj si kup GZ 4 kanalca za tistih 25 jurjev, se dobi lepga rablenga, pa počaka še kak mesec in nabav woofer 30tko, pa zveže prva kanala na sistem in zadnja bridga za woofer. S tem bo dosegu velik več kot pa z ovalci za 25 jurjev, sploh če bo poganju na radio. Link na hertz mille:
http://www.hertzaudiovideo.com/schedaProdotto_en.asp?id=2&idcat=31&idprod=90&numid=1&numcat=3&numprod=2

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe dec 30, 2005 5:38 am

Nisem mislu bit žaljiv, nisem kritiziral le enega uporabnika, ampak večino totalnih nevednikov, ki se hvalijo z macaudio in podobnimi bedarijami.

4-kanalec za 25k se mi ne zdi najboljša izbira.

Res je da je alpine radio dobro izhodišče, kar se pa tiče zvočnikov bi ti rekel le tole:
Bil sem na obisku pri selesu in ko je odprl vrata delavnice je bilo na polici nešteto pokalov iz raznih tekmovanj, če bi jih hotel prešteti bi si moral vzeti kar nekaj časa, saj jih je res OGROMNO. Ne en dva ali deset. Vsaj trideset, štirideset.
To je zame potrditev, da je DLS vodilna znamka na svetu kar se tiče avtoakustike pa me ne more nihče prepričat obratno. Če pa ne verjame naj gre k selesu na obisk.

Verjamem, pa da so tudi druge dobre znamke, jaz osebno bi se odločil za zmagovalce-DLS.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
.:BoMbAsTiC:.
Stalni uporabnik

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a .:BoMbAsTiC:. Pe dec 30, 2005 10:41 pm

Veliko je stvari za dat v avto.Seveda kot vsi govorijo odvisno kaj hočeš. Al za bol lastno uporabo,za kakovostnejšo muziko,tekmovanje,...seveda ima vsak rank svojo ceno in temu primerno kvaliteto....lp

Uporabniški avatar
ahiM
Stalni uporabnik

Napisal/-a ahiM Pe dec 30, 2005 11:22 pm

Kar se tiče Mac Audia, je letos nekdo v Grčiji z njihovim install-om pobral 1. nagrado! Tko da ni treba glih udrihat po znamkah kot takih, ker tudi DLS ni božji žegen (čeprav je res, da je zelo dober). Kar se tiče kvalitete vm raj nebom naštevu znamk, ker za 99% nikoli v življenju niste slišali.

Lahko maš zvočnike za 100 jurjev pa če nimaš dobrega ampa, kabla, radija, maš zanič vrata oz. nimaš dobro narjenih panel in vsega ostalga sranja okol tega, bo špilal čist povprečno. Skratka, to je vse povezan med sabo in če češ met dober sistem je treba gledat na vse njegove sestavne dele.

Dandanes se na trgu dobi ogromno robe in če znaš sestavit nekaj solidnega in ga na koncu tudi kvalitetno zmontirat lahko za male pare sesavš kr lep sistemček.

@radar: Bom malo karikiral: kaj če ti DLS-ov amp če maš pa spredn sistem ki niti prbližno ni v istem rangu. Glede ovalcev je pa isti šmorn kerekol boš kupu (dobr, ni treba glih kšnih za 3 čuke - predvsem bodi pozoren na kvaliteto materialov in izdelave). S tistimi 27 vati RMS-a (oz. tm nek) kolkr jih radio da od sebe ne boš ravno podiral rekordov v avtoakustiki. Na ojačevalcu boš dobil malo več kicka in glasnosti, ampak tistega pravega basa ne bo, ni šans.
Kupi 4-kanalca npr. od GZ ali pa morda Blaupunkt, 2 kanala ponucaj za sprednji sistem, zadaj pa en sub in si zmagal. Je sicer dražja varjanta ampak v primerjavi z ovalci je kot noč in dan.
Aja, če boš mel vufija v prtljažniku je pa škoda dajat keš za ovalce, ker ne bojo prišli do izraza. Če boš mel pa bassreflex škatlo pa sploh ne.
Magar se oglas v kaki avtoakustični štacuni (Gapex, Radiovili, Seleš Car Audio itd.), povej kolk keša si prpravlen dat pa se boste že nekak dokopal do neke smiselne rešitve.
SlikaSlika

yurchek
Poznavalec gnojmobilizma

Napisal/-a yurchek Ne jan 01, 2006 5:20 pm

bass je napisal/-a:Nisem mislu bit žaljiv, nisem kritiziral le enega uporabnika, ampak večino totalnih nevednikov, ki se hvalijo z macaudio in podobnimi bedarijami.

4-kanalec za 25k se mi ne zdi najboljša izbira.

Res je da je alpine radio dobro izhodišče, kar se pa tiče zvočnikov bi ti rekel le tole:
Bil sem na obisku pri selesu in ko je odprl vrata delavnice je bilo na polici nešteto pokalov iz raznih tekmovanj, če bi jih hotel prešteti bi si moral vzeti kar nekaj časa, saj jih je res OGROMNO. Ne en dva ali deset. Vsaj trideset, štirideset.
To je zame potrditev, da je DLS vodilna znamka na svetu kar se tiče avtoakustike pa me ne more nihče prepričat obratno. Če pa ne verjame naj gre k selesu na obisk.

Verjamem, pa da so tudi druge dobre znamke, jaz osebno bi se odločil za zmagovalce-DLS.

DLS je super firma, sploh v emmi v sloveniji težko kaj dosežeš če ej nimaš ja ;)

Če je že lih tko da razložm še tole...avtoakustika se deli predvsem na dve področji in sicer SPL (po domače kdo ma več db v avtu, maš več podzvrsti...al merjo na eni frekvenci, al merjo glasbo itd.) in pa SQ (kvaliteta zvoka, kjer glasnost ni tolkšna.

V SPL so najbolj znane znamke Digital designs, Kaktuss sound, Resonant engineering, Ground Zero, Treo itd...tud veliko noname
V SQ pa DLS, Rainbow, Audison, Brax, Focal, Micro precission,JL pa še pa još

Če zbereš višjo serijo ene od teh znamk je potem samo še na tebi kako boš to postavil v avto in rezultati so tu. Predvsem veliko testiranja in veliko dela te čaka. Za SPL je npr tud pomembna resonančna frekvenca avta, menda je trenutno najbolša izbira prejšna Fiat Panda...in se z njo dosegajo najbolši rezultati...Za SQ pa je pomemben člen tud autoradio in pa procesor, pa nastavitve obeh. Dejstvo pa je da je pri vsemskup zelo pomembna tudi montaža s katero se da dosežt zlo dobre rezultate...Zato fantje bolš mal šparat pr komponentah pa več zmetat v montažo...izolacijo itd.

B3NZ0
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a B3NZ0 Ne jan 01, 2006 6:17 pm

@bass : Pokale ma vsak monter na omari tko da to ni merilo. DLS je samo ena izmed mnogih dobrih firm avtoakustike. DLS je SQ zadeva, na drugi strani maš SPL kar je čisto nekaj drugega. Pa tisto kar si dal link o konkretnih zadevah... Sej DLS je dobra ferma, sploh v SQ-ju, samo če gledaš po ceni poglej malo še Rainbow recimo CS 360.30 ;)

@radar : drugače pa www.avtoakustika.com , če te karkoli zanima.

LP

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Ne jan 01, 2006 7:37 pm

Ko smo že pri DLS-u... :twisted: ... kdo od vas vseznalcev je že kdaj slišal CD od Emme s katerega testirajo in ocenjujejo zvok... meni osebno od DLS-a zvok ni všeč... ni slab niti pod razno, ni pa oprema katero bi si želel v svojem avtu... to pa zato ker za isti denar dobiš polno drugih firm. Marsikatero je že Yurček napisal... in pa še ena stvar... skoraj noben ne uporablja nastavitev za Emmo za vsakodnevno poslušanje... zakaj je DLS tako uspešen v Emmi je pa že znano... ker izdelujejo zvočnike ki so že iz starta primerni za tekmovanje v Emmi..

Na srečo ne obstaja samo DLS :roll:

nakamichi
Novinec

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a nakamichi Po jan 02, 2006 6:53 pm

Vsako uho ima svojega malarja in tako je tudi pri tekmovanjih, DLS se posebej trudi za dobre uvrstitve na tekmovanjih in tudi cela firma dela po tem načelu in očitno jim zelo uspeva, čestitke. Imajo podpodro ki pride iz tovarne in uglasi avte tekmovalcem tako da izkoristijo zvočnike na tekmovanjih do maximuma kar se da, propagirajo tudi lep izgled in varno inštalacijo kar je zelo pomembno. Vse to gre v prid znamki in imenu, če tekmuješ v SQ je dejansko najenostavneje doseči rezultate z DLSom, če ne drugega ker ti lahko oni naštimajo avto in ni potrebe po tem da si totaln profi s te strani.

Na drugi strani pa gremo spet po načelu 100 ljuda-100 čuda in se moremo zavedat da ni vsakemu vsaka stvar ušeč, sicer bi se vozili vsi z enim modelom avtomobila in tako se tudi ljudje odločajo za druge znamke za daily drive in osebne užitke, seveda je z njimi težje nekaj doseči na tekmovanju ker si prepuščen sam sebi oz. svojim lastnim vezam.

Načeloma če nisi že poslušal dosti sistemov in nisi nadpovprečno zahteven ti bo vsaka spodobna stvar v rangu 20kSIT+ več kot uredu in boš za nekaj časa zadovoljen. Sicer pa sem ljubitelj kombinacije sprednji sistem+sub in totalno sovražim ovalce(razen Dekad od JBL) ker so najslabša zadeva glede kvalitete kar se dobi.

No sej to je le moje skromno mnenje :)

L.P.
SQ 4 ever
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost