Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

vprašanje glede škatle

Napisal/-a RegY Če avg 21, 2003 12:41 am

hmnja... zdaj še bom pa jaz enkrat rabil vašo pomoč, pa bi prosil za odgovor...

namreč sem se odločil, da si na zadnjo polico naredim škatlo (na vsako stran) za zvočnika. oba sta 120W trisistemca, s premerom 20cm znamke blaupunkt

vprašanje je sledeče:

ali lahko jaz to škatlo pustim z eno luknjo, ki bi bila velika približno 50cm^2 (nekje paralelogramske oblike z višino 3 cm in dolžino 21 in 16 cm), ali bo zaradi tega zvok ful slabši?

škatlo pa delam zaradi tega, ker nočem imet lesene zadnje police (slabe izkušnje) in nočem, oz. ne morem vrtat originalne.

pa še to... ali je gud, če je zvočnik (v tem primeru za 12 stopinj) nagnjen v kabino - proti prednjim sedežem?
Slika

dB-JURE
Nov uporabnik

Kraj: Polzela

Napisal/-a dB-JURE Če avg 21, 2003 6:49 am

zvok zaradi palelogramske oblike skatle ne bo nic slabši. Sumljiva mi je samo tista mera "3" cm ???

volumen skatle bi pa jaz naredil nekje okol 9litrov, mogoce celo bass reflex, ce zelis da ti zvocniki igrajo se malo nizji frekvencni spekter

Kot drugo, bi ti pa resno predlagal, da opustis misel na zadnje zvocnike v polici, pustis oroginalno polico na miru in si dobro uredis sprednji sistem, v prtljaznik zmontiras sub in en 4kanalni ojačevalec in si zmagu.

Zvok bo neprimerno boljsi in se ti bo splacalo

lp
Jure

Uporabniški avatar
dgrejtest
Uporabnik

Napisal/-a dgrejtest Če avg 21, 2003 7:03 am

hja, se strinjam z juretom... Getz ma v sprednjih in zadnjih vratih zvocnike... in ce noces prevec zapravlat:
sicer ne vem kolk zdrzijo originalni zvocniki, ampak v skrajni sili jih zamenjas, dodas spredaj visokotonce in v kufer en woofer z ojacevalcem. pa ti bo spilalo ko sus!
pusti ovalce...

pero
[img]http://peter.si21.com/celica/celi_sig.jpg[/img]

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Če avg 21, 2003 7:12 am

v mislih nimam ovalcev! okrogli blaupunkt

in tudi sprednji sistem mislim menjat, ko bo keš... že imam eno ponudbo za 4 zvočnike (2×bas v vrata, 2× visokotonci)

ampak suba pa ne mislim met... ker sem že od nekdaj proti... oprostite...

sprašujem samo če bi bila tista luknja kaj narobe pri zvoku, ali bi moral jo zadelat?
Slika

Uporabniški avatar
R52RBO
Nov uporabnik

Kraj: celje

Re: vprašanje glede škatle

Napisal/-a R52RBO Sr sep 24, 2003 10:20 pm

RegY je napisal/-a:hmnja... zdaj še bom pa jaz enkrat rabil vašo pomoč, pa bi prosil za odgovor...

namreč sem se odločil, da si na zadnjo polico naredim škatlo (na vsako stran) za zvočnika. oba sta 120W trisistemca, s premerom 20cm znamke blaupunkt

vprašanje je sledeče:

ali lahko jaz to škatlo pustim z eno luknjo, ki bi bila velika približno 50cm^2 (nekje paralelogramske oblike z višino 3 cm in dolžino 21 in 16 cm), ali bo zaradi tega zvok ful slabši?

škatlo pa delam zaradi tega, ker nočem imet lesene zadnje police (slabe izkušnje) in nočem, oz. ne morem vrtat originalne.

pa še to... ali je gud, če je zvočnik (v tem primeru za 12 stopinj) nagnjen v kabino - proti prednjim sedežem?

Vejetno si zadevo že zmontiral ( glede na datum objave, pa vseeno ):

z leseno polico imam tudi sam slabe izkušnje (padla v kuferan z vso štromarijo vred :cry: ).

Ne razumem pa one fore z luknjo?? Kakšna luknja in čemu naj bi služila?? bas-reflex?? Za izračun volumna škatle rabiš en kup podatkov, ki pa jih boš teško dobil, saj avto-zvočniki niso predvideni za vgradnjo v škatle in proizvajalec te podatke zaradi tega zeloo redko prilaga. Če škatlo narediš tako, bol na pamet, se zna zgodit, da bo za en k**** igralo ( adijo basi, če je škatla premajhna, ali pa vamplast, zamazan bas, če je škatla prevelika ).

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Če sep 25, 2003 6:07 am

Regy, ce bos imel lesene skatle na polici tko, kot si jest predstavljam, potem se nikar NIKOLI ne zaleti, ali pa iz varnostnih razlogov nosi celado.

Pojasnilo:
Pri crash testu poskus s fotoaparatom Canon EOS 300 na polici, celni trk 50km/h, fotoaparat je letel skozi sprednje steklo in preletel oviro za trk in se ustavil 8 metrov pred avtom. Vsak od tvojih zvocnikov v skatli je tezak po moji oceni za kake 3 fotoaparat... Razmisli

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Če sep 25, 2003 9:34 am

Rjuhar je napisal/-a:Regy, ce bos imel lesene skatle na polici tko, kot si jest predstavljam, potem se nikar NIKOLI ne zaleti, ali pa iz varnostnih razlogov nosi celado.

Pojasnilo:
Pri crash testu poskus s fotoaparatom Canon EOS 300 na polici, celni trk 50km/h, fotoaparat je letel skozi sprednje steklo in preletel oviro za trk in se ustavil 8 metrov pred avtom. Vsak od tvojih zvocnikov v skatli je tezak po moji oceni za kake 3 fotoaparat... Razmisli

pa še res je...

lp, zazo

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Če sep 25, 2003 3:29 pm

eeeem... hehehe

preračunano, in moram povedat, da je pri meni prva varnost... zato sem škatle pršraufal na zadnjo polico ;) s 3cm lesnimi vijaki, na vsako škatlo po 4 vijaki - če pa to ne drži, može da mi ode glava

skrbi glede luknje ob strani so bile zastonj... igra ful lepo, nažalost pa samo, ko imam kuferam zaprt :( pa itaq nimam namena se pičit carja z odprtim kuferamom na parkplacu

hvala vsem za pomoč, izdelek pa si boste lahko ogledali na kakem srečanju, če si ga še niste v grosuplju :D ;)

LP!
Slika

Uporabniški avatar
zazo
Moderator foruma

Napisal/-a zazo Pe sep 26, 2003 5:44 am

3cm vijaki?! :shock:

tok mejhnih nism se nikol uporabljal.. najmanj 5... :D

sicer pa ni štos da bi ti škatle prletele v glavo.. pač pa kr cela polica s škatlam vred (zarad teže)

sicer je pa tvoj avto, tvoja odločitev kaj boš naredil.. tukaj si prosil da ti podamo mnenja.. in mi ravno to delamo :D
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov