Avdiofili, raj za vas...

MicKY
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj, Maribor

Clio 3, napeljava za ozvočenje?

Napisal/-a MicKY So apr 18, 2009 4:47 pm

Pozdravljeni.

Zaželel sem si malo več glasbe v svojem avtu in se za začetek odločam za nakup nekega bass zvočnika in ojačevalca + avtoradio za v mojega Cliota... Pozneje pa še, če ta del uspešno zaključim, menjam še ostale 4 zvočnike.
Problem pa nastane, ko - prvič, nimam izkušenj z avtoakustiko in drugič - nočem podirati celega avta - vleči kablov od akumulatorja, do prtljažnika, ker, kot si to predstavljam, morem razdreti cel avto (tapete po tleh, itd..), tega pa ne bi delal v novem avtu. Pa še avto potrebujem vsak dan...
Obstaja morda kakšna alternativna rešitev takšnega ozvočenja? Recimo ojačevalec pod sprednjim sedežem, pa se signalni kabel nekak diskretno spelje nazaj?
Kakršnih koli nasvetov bom vesel ;)

LP

cardak
Novinec

Kraj: črnomelj

Napisal/-a cardak So apr 18, 2009 5:06 pm

kupi si aktivni sub,taksen sub ima ojacevalec ze v sebi in potrebujes le kabel do radia,ker ga prikljucis direkt na avtoradio.malo kablov a veliko basa.
srečno voznjo!

MicKY
Nov uporabnik

Napisal/-a MicKY So apr 18, 2009 5:16 pm

Ammm, od kje pa dobi ta "aktivni" sub elektriko? :)

Ker kot elektronik, si pojem "aktivni" predstavljam subwoofer in ojačevalec v eni škatli, kamor priključiš audio signal in elektriko =)
a ni tako?

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo So apr 18, 2009 5:54 pm

MicKY je napisal/-a:Ammm, od kje pa dobi ta "aktivni" sub elektriko? :)

Ker kot elektronik, si pojem "aktivni" predstavljam subwoofer in ojačevalec v eni škatli, kamor priključiš audio signal in elektriko =)
a ni tako?

..točn tko ;) ...mislm da druge opcije glede teh kablov ni,razen če boš improviziral(zmer se neka moznost najde)...lp

MicKY
Nov uporabnik

Napisal/-a MicKY So apr 18, 2009 6:30 pm

ja, pri tem "aktivnem" subu še vedno ostaja vprašanje?
Od kje dobi elektriko za svoje delovanje? :)

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Ne apr 19, 2009 12:36 am

MicKY je napisal/-a:ja, pri tem "aktivnem" subu še vedno ostaja vprašanje?
Od kje dobi elektriko za svoje delovanje? :)

..z akumulatorja ;)

MicKY
Nov uporabnik

Napisal/-a MicKY Ne apr 19, 2009 6:35 am

ja, torej morem spet vleči kabel od akumulatorja, do prtljažnika...

kje je tukaj razlika? :D

glasni dolenjc
Nov uporabnik

Napisal/-a glasni dolenjc Ne apr 19, 2009 7:01 am

"aktivni sub" glih tako rabi napajanje za delovanje, sej to je ubistvu varianta sub in amp v enem ohišju.Samo kej veliko ne moreš pričakovat od teh subou.Večinoma služi kot dopolnilo nizkih tonou.Avta ti recimo ne bo premikalo.Moj nasvet je d si kupi ločene komponente.Če te pa skrbi glede placa zaradi ohišja suba, se pa da s poliestrom škatlo ulit po boku prtljažnika

MicKY
Nov uporabnik

Napisal/-a MicKY Ne apr 19, 2009 7:05 am

ah, ne. avta mi ne rabi premikat, čisto dovolj bo že malo basov..

Amm, ne, hvala, ne bi vlival poliestra po novem avtu... :P

Uporabniški avatar
dgreso
Uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a dgreso Ne apr 19, 2009 9:50 am

škatla iz poliestra se nardi po meri in se ti nikjer ne vidi karkoli. škatla se pa še vedno lahko odstrani iz avta brez kakih sledi ;) tako da če maš sub ki je delan za kompresijo je taka rešitev idealna pa še zgleda dobro

LP

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Ne apr 19, 2009 10:43 am

OK, vglavnem še vedno samo nabijanje in nobenega pametnega odgovora.

Povleči en kabel od akumulatorja do prtljažnika je zelo enostavno. Potrebno je samo spraviti kabel skozi požarno steno in zadevo speljati pod plastičnimi pokrovi/obrobami na tleh. Minus kabel priklopiš pod vijak čim bližje prtljažniku - pod zadnjimi sedeži. Vse to je speljano po levi strani vozila. Preout in zvočniške kable pa spelješ po desni strani. Vse kar je tukaj potrebno storiti dodatno je, da je potrebno odvijačiti vijake, ki so pod letvico (samo močneje povleči - zataknjena) sovozniškega predala in vijak pod tesnilom okvirja vrat ob predalu.

V drugem primeru ti pa ostane samo zamenjava radia in zvočnikov, ker originalni so res katastrofa - mini magnetek in karton. Že samo s to zamenjavo se zvočna slika kar občutno popravi.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

cardak
Novinec

Napisal/-a cardak Po apr 20, 2009 7:29 pm

MicKY je napisal/-a:ja, torej morem spet vleči kabel od akumulatorja, do prtljažnika...

ni ti potrebno vlec kabla od akumulatorja!saj v tem je fora teh aktivnih subow.prikljucis na radio i to je to.basa je pa dovolj ce je pravi sub.imel sem taksen sub 13cm in je imel boljsi bas od wooferja 30 cm! :twisted:
srečno voznjo!

Uporabniški avatar
tmtslash
Uporabnik

Napisal/-a tmtslash Po apr 20, 2009 7:51 pm

cardak je napisal/-a:
MicKY je napisal/-a:ja, torej morem spet vleči kabel od akumulatorja, do prtljažnika...

ni ti potrebno vlec kabla od akumulatorja!saj v tem je fora teh aktivnih subow.prikljucis na radio i to je to.basa je pa dovolj ce je pravi sub.imel sem taksen sub 13cm in je imel boljsi bas od wooferja 30 cm! :twisted:

idi ti rajsi komu drugemu pamet solit...aktivn sub je samo kot neko dopolnilo, da ima glasba bol poln zvok, ni pa to nekega basa da bi se karkol zatreslo v avtu, tk da tta fora da je igral bol ko 12" je hudo lovska, razn ce ste meli na prostem in ne v skatli :) pa itak da mors met kabl od akumulatorja, ker tist strom iz radia nebo ekstra mocn da bi poganjal amp v skatli z aktivnim subom...vsaj js sm mev 10mm2 kabl iz akumulatorja, tk da ce se o vsem tem motim, se opravicujem, naj pa tisti povejo ko vec vejo...
Bolš je drazja kvaliteta, ko pa poceni kvantiteta :)

MicKY
Nov uporabnik

Napisal/-a MicKY Po apr 20, 2009 7:59 pm

Hmm, hvala vsem za odgovore.

Kot vidim, se bom vseeno moral lotit razdiranja avta, če hočem karkoli resnejšega poslušat... Upam, da je ena nedelja dovolj časa, da to uredim..

Zdaj pa bi lepo prosil, da, če obstajajo kakšna (čimbolj izčrpna) navodila, kako bi se lotil teh kablov. Bi bil teh navodil zelo vesel =)

Uporabniški avatar
tmtslash
Uporabnik

Napisal/-a tmtslash Po apr 20, 2009 8:12 pm

odpri haubo, pa poglej kje bi lahko potegnil kabl...ponavadi je kje kaka luknja, zadelana s cepom kjer gre kamot kabl skoz, drgac pa uzam pormasino u roke pa zvrtaj lukno skoz pozarno steno...pol pa ko mas kabl enkrat u kabini, pa vleces kabl po levi ali desni strani po podnu, pod tistimi plastikami vse do prtlaznika, po drugi strani pa vleces činč kable...ce to prvic delas, mislim da mas 4 ure dost :)

mrki46
Nov uporabnik

Napisal/-a mrki46 Po apr 20, 2009 8:54 pm

sej problem ni stišat kabla na strani avtomobila za plastiko notr....jes sem napeljavu pri cliotu 98 letniku in 02 pa sem komi stišu kabl čes luknjo od akumulatorja v kabino ki pa jo kr mal bolj tešk dosežeš....sam se vse da pa nism glih neki profesjonalc...

cardak
Novinec

Napisal/-a cardak To apr 21, 2009 8:32 pm

tmtslash je napisal/-a:
cardak je napisal/-a:

idi ti rajsi komu drugemu pamet solit...aktivn sub je samo kot neko dopolnilo, da ima glasba bol poln zvok, ni pa to nekega basa da bi se karkol zatreslo v avtu, tk da tta fora da je igral bol ko 12" je hudo lovska, razn ce ste meli na prostem in ne v skatli :) pa itak da mors met kabl od akumulatorja, ker tist strom iz radia nebo ekstra mocn da bi poganjal amp v skatli z aktivnim subom...vsaj js sm mev 10mm2 kabl iz akumulatorja, tk da ce se o vsem tem motim, se opravicujem, naj pa tisti povejo ko vec vejo...

motis se!meni je muziko sestavljal kolega ki se zelo dobro spozna na ozvocenje(ima par priznanj iz tekmovanj).imel sem pioneera deh 8400 in sub je bil direkt priklopljen na radio.sub je pa nabavljen iz usa in se original vgrajuje v corvette(samo magnet ima 4 kg)!verjemi da ima boljsi zvok od marsikaterega vecjega woof.oba sva bila presenecena kaksen bas proizvaja.
srečno voznjo!

Uporabniški avatar
tmtslash
Uporabnik

Napisal/-a tmtslash To apr 21, 2009 8:45 pm

mislim da je avtor teme govoril o aktivnih subih cenovnega ranga max. do 200 €, pa se to sm vrjetno velik reko :) in kje sta dobla vidva strom do ojacevalca?

cardak
Novinec

Napisal/-a cardak To apr 21, 2009 8:59 pm

tmtslash je napisal/-a:mislim da je avtor teme govoril o aktivnih subih cenovnega ranga max. do 200 €, pa se to sm vrjetno velik reko :) in kje sta dobla vidva strom do ojacevalca?

ja kostal me je manj kot 200eu ker je bil rabljen.ma kaksen strom?radio ima direkt priklop za sub in to je to...vse gre prek radia...
srečno voznjo!

MicKY
Nov uporabnik

Napisal/-a MicKY To apr 21, 2009 9:10 pm

Ahh, odločil sem se, da se vendarle ne bom spuščal v razdiranje avta...

Bom pa zamenjal sprednje zvočnike (te sprednje pa dal v zadnja vrata, ker jih trenutno ni) in pa avtoradio.

Koliko sem prebral, pašejo v vrata 130mm zvočniki. Kakšni nasveti mogoče? Kaj v redu igra?
Brez ojačevalcev prosim, ker jih bom priključil direktno na radio (4x45W)...
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov