Avdiofili, raj za vas...

smes
Nov uporabnik

Ozvočenje avtomobila

Napisal/-a smes So maj 23, 2009 11:01 am

Pozdravljeni,
Za v avto si kupujem ozvočenje. Radio, nizkotonca in ojačevalec.
Nekako se mi dopade to. Me pa zanima kaj se lahko na ta ojačevalec veže in če se splača to vzet oz. če sploh paše skupaj.

Radio - > klik
Ojačevalec - > klik
Nizkotonski zvočnik - > klik

Glede ojačevalca se ne spoznam skoraj nič. Kaj pomeni dvokanalni oz. štirikanalni. Kaj vse lahko priklopim na ta ojačevalec?
V avtu pa že imam 4 vgrajene zvočnike v vrata in štiri vgrajene visokotonce dva v armaturi in dva v zadnjih vratah.
Prosim za pomoč, ker nimam veliko pojma glede tega.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody So maj 23, 2009 11:54 am

ti rabiš 4 kanalni ojačevalec če mislš zvočnike in sub gor vezat
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 So maj 23, 2009 12:03 pm

Priporočam obisk strani avtoakustika.com, kjer boš izvedel ful o akustiki. ;)

Drugače pa 2 in 4 kanalni pomeni to, koliko kanalov ima ojačevalec. Za vsak zvočnik potrebuješ svoj kanal, se pravi če je 4 kanalni lahko nanj zvežeš 4 zvočnike.
To pa ne velja za bass zvočnik, zanjga potrebuješ 2 kanala (bridge) ker je pač premočn, in potrebuje več moči, da ga lahko poganjaš, kot pa navadni zvočnik. Bassa ne moreš zvezat na en kanal, ker ti ga bo skurlo! ;)
Nisi povedal kater avto imaš in kakšne zvočnike imaš (kako močne?) Na radio lahko zvežeš 4 zvočnike, z maximalno močjo do 30 w RMS (zato ti tudi na radio piše 4x50w MAX) kar znese nekje 4x30 W RMS ;) če imaš močnejše zvočnike, boš potreboval ojačevalec da jih poganja, drugače ne.

Glede ojačevalca ki si ga prilepil je dovolj da ti bo gnal nizkotonca, druga nanj ne moreš priklopit.
priporočam 4 kanalni OJ da lahko priklopiš nanj bass in 2x sprednje zvočnike, zadnje pa direkt na radio, in bo zadeva dobro špilala. Za radio bi bilo dobro da najdeš takšnega z vsaj 2 izhodoma, je lepši zvočna slika, kot če vse obesiš na en izhod. ;)

Uporabniški avatar
rover416
Poznavalec foruma

Kraj: žužemberk

Napisal/-a rover416 So maj 23, 2009 12:05 pm

tale sub bo zelo podhranjen z tem ampom.k si ti prilimal,je bl namenjen gonjenju kakih 13cm midov kot pa subu.rajsi poglej kaj drugega .mogoce rabljena roba?
:D

smes
Nov uporabnik

Napisal/-a smes Ne maj 24, 2009 9:33 am

Kaj pa kaj takšnega.
Radio - > klik
Ojačevalec - > klik
SubWofer - > klik

Na ojačevalec bi priklopim subwofer in štiri zvočnike. Glede na tisti komplet in če to kupim posamično se bolj splača oz. je boljše vsaj koliko se jaz spoznam. Zanimajo še me vaša mnenja.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne maj 24, 2009 9:57 am

Za subwofer potrebuješ dva kanala! Če bi rad vezal 4 zvočnike zraven rabiš 6 kanalni ojačevalec.

smes
Nov uporabnik

Napisal/-a smes Ne maj 24, 2009 10:13 am

Zdaj pa mi res ni več nič jasno. :shock: Eni govorijo da rabiš dva kanala za subwofer drugi pa da enega. Ene vprašaš kaj se zgodi, če maš na en kanal subwofer ti rečejo da se skuri, druge vprašaš ti rečejo da majo tako že nareto leto dni pa še ni nič šlo. :?

Uporabniški avatar
shaggx
Stalni uporabnik

Napisal/-a shaggx Ne maj 24, 2009 10:18 am

smes je napisal/-a:Zdaj pa mi res ni več nič jasno. :shock: Eni govorijo da rabiš dva kanala za subwofer drugi pa da enega. Ene vprašaš kaj se zgodi, če maš na en kanal subwofer ti rečejo da se skuri, druge vprašaš ti rečejo da majo tako že nareto leto dni pa še ni nič šlo. :?
mislim da zaen konkkreten SUB potrebuješ 2 kanala.. za nekaj manj močnejšega pa 1 kanal,... mislim da je to tako
Slika
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne maj 24, 2009 10:20 am

V tem primeru pa bi res bilo dovlj 5 kanalni ojačevalec ker imaš izbran slab subwoofer, ker pa si začetnik v tem poslu (predvidevam) ti osebno priporočam da delo pustiš stroovnjaku, ker avto zaradi nestrokovne montaže zagori kadar češ. Tako delo bi ponavadi koštalo 100EUR.

Poleg vsega pa moraš nabaviti še kup kablov, in izbira mora biti res primerna drugače si boš naredil več škode kot koristi.

Proton-Blaž
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a Proton-Blaž Ne maj 24, 2009 10:20 am

Za 4 zvočnike rabiš 4 kanalni ojačevalec....za sub pa je najbolše še en ojačevalec ker dvomim da boš dobil za 100€ ojačevalec ki bo sposoben pognat sub ki ima 400w rmsja...Zvočnik pa če bi priklopil na prešvoh ojačevalec ga nebi skuril oz. ga skuriš prej kot pa če bi ga pognal z pravo močjo (zaradi popačenja)

Torej z mojega vidika ti priporočam tole:

http://caraudioempire.com/avtoojacevale ... pr-1146947 (ojačevalec za 4 zvočnike).

http://caraudioempire.com/avtoojacevale ... pr-1145624 (ojačevalec za sub).

Tole sem ti predlagal za tisti subek ki si ga prilimal na prejšnjem linku...

lp

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Ne maj 24, 2009 10:20 am

Odvisno od wooferja, ampa in denarja ki ga misliš vložit.

Če hočeš vezat na en kanal pol boš mel monoblock samo dvomim, ker so dragi glede na to kaj iščeš.

Ti rabiš za 4 zvočnike in sub preprosto 2 ojačevalca. 4kanalnega za zvočnike in 2kanalnega za sub. Ko iščeš glej da ima ojačevalec vsaj malo več RMS moči kot woofer. Zravem prištej še kake kable ki niso poceni (računaj najmanj 50€) in vse ostalo.

Kaj takega za sub:
http://caraudioempire.com/avtoojacevalec-ground-zero-gzta2-250mk2-2-kanalni-pr-1145625

Tadrugi sub ki si ga predlagal je boljša izbira.
Zadnjič spremenil Technologic, dne Ne maj 24, 2009 10:22 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Ne maj 24, 2009 10:24 am

Ta ojačevalec ki si ga predlagal je milorečeno zanič. Boljša izbira je en 4 kanalc in en 2 kanalc. Dobil boš več kot 1x več moči.

Brezveze boš vrgel stran denar za 5kanalca, ko ga niti prodat neboš mogel.

smes
Nov uporabnik

Napisal/-a smes Ne maj 24, 2009 10:26 am

Aha, že vem nekaj več. Več kot 350€ ne mislim dat oz. kakšen € gor ali dol. Kaj pa če bi imel tisti subwofer kaj sem ga navel nazadnje in ta ojačevalec, ki ga je prilepil Technologic? Imam pa originalne zvočnike v Laguni letnik 2002. Kaj pa ta možnost da za zvočnike ne nabavim ojačevalca in imam ojačevalec samo za subwoferja?

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Ne maj 24, 2009 10:29 am

Ne original zvočnike brezveze nabavljat ojačevalec, ker jih boš skuril. Raje kupi prvo dober ojačevalec pa sub, ko bo denar pa še en ojačevalc pa zvočnike za spredaj

smes
Nov uporabnik

Napisal/-a smes Ne maj 24, 2009 10:32 am

Saj tako bom tudi naredil. Nabavil bom ta sub kot sem napisal in ojačevalec, ki si mi ga poakzal ti. Zanima še me nekaj. Za ta Blaupunktov radio, ki sem ga navedel bom lahko priklopil gor. sub z ojačevalcem, 4 srednjetonce in 4 visokotonce?

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Ne maj 24, 2009 10:58 am

Radijo ima izhode za 4 zvočnike. Gor lahko priklopiš navadne zvočnike pač te ko grejo v vrate 4 in itak gre od tega zvočnika kretnica naprej za visokotonce tako da ja.

Izhod za ojačevalec pa je itak posebaj in lahko priklopiš sub ja. Če je samo en izhod za ojačevalec pa imaš itak Y konektorje in imaš lahko neomejeno število ojačevalcev.

Ponavadi folk ne dela tako da priklopi 4 zvočnike, ponavadi se da sprednji sistem samo in vzadaj v prtljažnik woofer, z zvočniki vzadaj upam da si ne pokvariš zvočne slike (vsak ma pač svoj okus).

smes
Nov uporabnik

Napisal/-a smes Ne maj 24, 2009 11:02 am

Evo dokončna odločitev:
Radio - > klik
Ojačevalec - > klik
Subwofer - > klik

+ 4 srednjetonci, 4 visokotonci original kateri so že v avtu. :)

Zanima še me kakšne kable rabim za ojačevalec, da bo laufal. Se dobi kje kakšen komplet kablov, da ne kupujem vsega posebaj?

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Ne maj 24, 2009 11:19 am

http://caraudioempire.com/Kompleti-kablov-c372

Tu maš kable vsaj 20mm2 vzami.

Wooferji stealth, toxic itd. zanje velja- ni vse zlato kar se sveti. Na tvojem mestu bi raje vzel kakega pri car audio če boš že vse tam 4ohm okoli 400W rms, pa še denar ti ostane da sam narediš škatlo po meri, tele kupljene z raznjim pleksijem itd. itak nimajo prave litraže. Zraven wooferja ponavadi dobiš še sheme za škatlo in jo narediš sam po merah in kak tebi najbolj ustreza, bo dost bolj igralo.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Ne maj 24, 2009 11:20 am

dobiš na mimovrste http://www.mimovrste.com/artikel/172001 ... alth-ha-65 ali pa big beng in pa bolha http://www.bolha.com/oglas382917576/avt ... per-akcija . je pa bolje da nabaviš debelejši napajalni kabel če boš kdaj kasneje kaj nadgrajeval.
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

smes
Nov uporabnik

Napisal/-a smes Ne maj 24, 2009 11:33 am

Da bi si sam delal nekako nimam volje :? . Bom vzel ta komplet za 55€, da še bo vzdržalo ko si premislim glede zvočne inštalacije. :D
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov