Avdiofili, raj za vas...

krimič
Novinec

Kakšno ozvočenje?

Napisal/-a krimič Ne mar 14, 2010 8:20 pm

Torej imam Renault R19, v njem pa Pioneer 6900IB. Zdaj pa bi rad, da bi ta radio tudi izkoristil :D. Naj povem, da je imel prej brat v tem avtu na zadnji polici ovalce, ojačevalec in woofer.

Sam pa zdaj ne bi rad imel le tistega nabijanja wooferja, ampak bi rad bolj kvalitetno glasbo. V avtoakustiki sem popoln laik in nimam res blage veze, zato bi prosil, da mi pomagate katere zvočnike naj sploh gledam in ali naj kupim le zvočnike ali zvočnike+ojačevalec,...
No denarja nimam ravno na pretek, zato bi rabil neko srednjo zadevo.

Nekaj sem bral, da naj bi bilo vredu zadaj trisistemski zvočniki in pa spredaj v vratih mislim, da dvosistemski. Prosim, če mi lahko malce pojasnite zadeve, da bom lažje poiskal kakšno ponudbo!

Uporabniški avatar
volan
Nov uporabnik

Napisal/-a volan Ne mar 14, 2010 8:43 pm

Koliko evrov si pa pripravljen vložit?

Predlagam:
-4 kanalni ojačevalec
- spredaj ločeni sistem (16 cm spodaj + tweeter zgoraj)
- izoliranje vrat, da ti ne bo pleh in plastike na vratih tako treslo in s tem "brnelo" ter leseni distančnik za zvočnik
- woofer

Ovalce zadaj raje pozabi.

Več si lahko prebereš na forumu na www.avtoakustika.com

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Ne mar 14, 2010 8:48 pm

Izoliranja se na tem avtu ne bi šel, ker ga bom najbrž v roku 3-4 mesecev itak menjal. Kaj ne bi mogel za neko navadno muziko brez tega? Meni se gre zgolj zato, da ko bom dal malce bolj na glas in ne bo vse "hrušelo".

Kaj pa naprimer ovalci zadaj in pa 16 cm spredaj? Da bi bil bolj prostorski zvok?

Če pišem bedarije me ne napadat, ker resno nimam pojma...

PS: Aja glede cene niti ne vem točno, saj nimam predstave o kakšnih denarjih se lahko pri takem špasu sploh pogovarjam. oops

Uporabniški avatar
volan
Nov uporabnik

Napisal/-a volan Ne mar 14, 2010 9:18 pm

Tako je to... več vložiš, več imaš. Tudi brez izoliranja se da poslušat, vendar ti bodo vrata "hrušala" pri večji glasnosti. :)

To kar sem ti napisal, bi bilo treba naredit, da dobiš nek kvaliteten zvok, pa tudi če imaš osnovne komponente. Cenovno: spr sistem kakih 60€, ojač 100€, woofer v škatli 70, kabli 20...). Lahko pogledaš tudi kaj rabljenega. Pri kvaliteti zvoka je najbolj od vsega pomembna kvalitetna montaža!

Brez dodatnega ojačevalca ti bodo zvočniki hreščali vedno od 3/4 max glasnosti naprej, takrat jih tudi hitro uničiš. Če bi rad prišparal in se lahko odpoveš glasbi "na ves glas", prideš lahko tudi brez ojačevalca skozi, vendar bo zvok občutno slabši.

Spredaj daš ločeni sistem 16cm, zadaj lahko daš tudi ovalce, tako dobiš zvok od zadaj (kar ni potrebno), in pa nekaj basa (če ne bi imel wooferja). Ovalci naj ti bodo nekakšen poceni nadomestek wooferja, če ne boš dal ojačevalca.

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Po mar 15, 2010 7:55 am

Kaj pa to pomeni, da morajo biti 16 ločeni? Koliko so to sistemski zvocniki?

Kakšen mora biti ojačevalec? 2 ali 4 kanalen, koliko mora imeti moči...

Kakšen mora biti woofer, glede na to, da mi pasejo bolj hitri beati (dance...)? Kajti bratov je bil za to muziko prepočasen...

BraaZ
Novinec

Kraj: Grosuplje :) SELO:)

Napisal/-a BraaZ Po mar 15, 2010 2:37 pm

krimič je napisal/-a:Kaj pa to pomeni, da morajo biti 16 ločeni? Koliko so to sistemski zvocniki?

Kakšen mora biti ojačevalec? 2 ali 4 kanalen, koliko mora imeti moči...

Kakšen mora biti woofer, glede na to, da mi pasejo bolj hitri beati (dance...)? Kajti bratov je bil za to muziko prepočasen...

Ločeni sistem s kvalitetnimi kretnicami, ki pošiljajo le "prave" frekvence v 16ke in tweterje.....

Brez izolacije bo veliko dodatnega hrupa oz. cinglanja plastik, ki bo moteče...tko da jaz vseeno predlagam, da izoliraš in verjemi, da se bo močno poznalo :D

Variacij ojačevalcev....je veliko. Glede na to, da boš kmalu menjal avto predlagam kakšnega 4 kanalca. Gor priklopiš sprednji sistem+ v bridge woofer.

Glede wooferja....veliko je odvisno od škatle in postavitve. Tvoj brat je najbrž imel BR škatlo in 12", ki je zamujala zaradi velikosti.....predlagam 8-10 v zaprti škatli. Če poslušaš dance itd...bo to zate dobro :D :D

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Po mar 15, 2010 4:18 pm

No če bo kdo imel mogoče čas mi lahko tudi nameče linke kaj vse bi moral imeti (mimovrste,...).

Uporabniški avatar
volan
Nov uporabnik

Napisal/-a volan Po mar 15, 2010 10:14 pm

Evo ti nekaj primerov:

Ločeni sprednji sistem:
- Teli so kar močni in ugodni, kako je s kvaliteto ne vem: http://www.mimovrste.com/artikel/133004 ... dio-mp-216
Ponudbe je drugače veliko, v drugih trgovinah še posebej. Za cca 100 eur dobiš že zelo dobre.

Ojačevalci:
- http://www.mimovrste.com/katalog/521/or ... acevalniki
Podatki o moči so dvojni, DIN (večji) in RMS (manj), ti glej predvsem slednje. Glej, da imajo ojačevalec in zvočniki približno enako teh wattov (piše 4x...w), za woofer pa (2x...w).

Woofer ti predlagam 30cm (12") v kompresijski, zaprti škatli, veliki cca 30 L. Verjetno je ne bi šel sam (?) delat, tak da vzami woofer, ki je že v škatli. Npr: http://www.mimovrste.com/artikel/134003 ... t-gtb-1200

Še za komplet kablov prištej kakih 25 eur+.

Lahko pa vzameš kar komplet:
http://caraudioempire.com/komplet-blaup ... pr-1147046
http://caraudioempire.com/1146565-pr-1146565
http://caraudioempire.com/komplet-aviat ... pr-1130996
http://caraudioempire.com/komplet-blaup ... pr-1147079
...

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Po mar 15, 2010 10:22 pm

Da ne kompliciraš ali pa da drugi ne komplicirajo in te obremenjujejo z ojačevalci an podobno, ti priporočam za super sound in zmeren denar, Infinity, zvočnike in nikar 3 stezne, vzami nizkotonce zadaj in spredaj ter twiter in če imaš soliden radio, ne potrebuješ nikakeršnjih dodatnih ojačevalcev, kajti sam avtoradio ti da zadovoljiv efekt in kvaliteto, seveda odvisno od radia. Verjemi, da boš zadovoljen, kajti, da bi dal več za ozvočenje, kot je vreden avto, je absurd.

alex1
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a alex1 To mar 16, 2010 9:10 am

saj glede na to kaj išče bodo ovalci in prednji sistem vse na radio vrh glave.
Po potrebi lahko kasneje doda še nek sub.

Če pa je interes potem pa izolirat vrata, prednji sistem na ojačevalnik in 1 sub...

Uporabniški avatar
volan
Nov uporabnik

Napisal/-a volan To mar 16, 2010 6:16 pm

Če ti je kaj do kvalitetne muzike, imaš lahko vrhunski radio, in ti zvok tudi do kolen ne bo, kaj šele vrh glave...

Okusi so različni. Lahko da boš zadovoljen, vendar če res misliš nabijat v avtu, vgradi nekaj takega, kar sem predlagal, torej z ojačevalcem - drugače škoda živcev, zvočnikov, ki jih s hreščanjem uničuješ...

Lahko pa te 3 mesece malo potrpiš in prišparaš, ter vložiš v nov avto... Sicer se akustiko lahko nato tudi vanj prenese. Odločitev je tvoja, kaj ti največ pomeni!

Obstaja ljudje, ki dajejo po par tisoč evrov za avtoakustiko, in na drugi strani je veliko takih, ki jim je za to škoda vsakega centa. In pa tisti vmes, ki bi radi nekaj več za malo več. Vsakemu želim, da je zadovoljen s tem, kar ima, ter se ne briga, kaj imajo drugi!

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič To mar 16, 2010 8:10 pm

No odlocil sem se, da namontiram zadaj ovalce in sprednji sistem (16). Zaenkrat brez ojačevalca.

Ker pa bom enkrat izboljšal sistem (če ne prej pa v drugem avtu) in bom tam priklopil na oj. sprednji sistem + woofer, lahko potemtakem sedaj kupim malce boljše sprednje zvočnike, ovalci pa so lahko slabsi, saj bodo tako zmeraj priklopljeni le na radio. Imam prav ali pa naj tudi ovalce kupim močnejše?

alex1
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a alex1 To mar 16, 2010 11:08 pm

krimič je napisal/-a:No odlocil sem se, da namontiram zadaj ovalce in sprednji sistem (16). Zaenkrat brez ojačevalca.

Ker pa bom enkrat izboljšal sistem (če ne prej pa v drugem avtu) in bom tam priklopil na oj. sprednji sistem + woofer, lahko potemtakem sedaj kupim malce boljše sprednje zvočnike, ovalci pa so lahko slabsi, saj bodo tako zmeraj priklopljeni le na radio. Imam prav ali pa naj tudi ovalce kupim močnejše?

V redu je...
lp

Felee
Nov uporabnik

Napisal/-a Felee Če mar 25, 2010 1:39 pm

Če imaš preveč denarja ti priporočam te ALPINE avtozvočniki SPX 13PRO :shock: :D :D
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov