Avdiofili, raj za vas...

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

JBL T696 Limited Edition

Napisal/-a Cash Pe mar 26, 2010 3:58 pm

Pozdravljeni

Gre se za ovalce in sicer sem pred temi ovalci imel neke Blaupunktove 55rms-a in ker so mi bili malo prešvoh, sem nabavil tele od JBL-a, kateri imajo 150rms-a, vendar si skoraj upam reči, da jih prej zmanjka, kot pa Blaupunktovih in sicer jih zmanjka pri basih, ko začnejo dajat popačen bas, kot da so prešvoh, čim dam malo bolj naglas. Zdej pa mene nekaj zanima...oboji so bili priklopljeni na ojačevalec 75W rms-a po izhodu, nakar sem JBL-ove priklopil še na ojačevalec 360W rms-a po kanalu, ker sem mislil, da je prejšnji prešvoh za te nove, vendar dobim isti rezultat. Nastavitve so bile iste pri obeh zvočnikih, nakar sem pri teh rezal low-pass pri 50Hz (deklarirano imajo 35hz), če bo kaj boljše, vendar efekta ni. Baterijo sem napolnil do konca in napajalne kable imam 20 presek, zato me zanima, kaj lahko še storim? Sprednji sistem imam tudi vezan na ojačevalec in signalne kable razcepljene iz 2 na 4 priključke, tako, da lahko dam zadaj v kofani signal na 2 ojačevalca.Zdej al sm jst mona al pa majo FULL too much nabite te podatke, ker 150rms-a bi moglo dat nekaj od sebe. Imate kak predlog?

Hvala

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Pe mar 26, 2010 5:06 pm

Zelo čudno napisan tole, ampak nej bo.

Prvo kakšne ojačevalce uporabljaš? Ker če tisti ojačevalec ima 360 rms-a po kanalu in če si gain na polovico nastavil, bi ti zvočniki hitro odšli v smrt. Mogoče misliš 360 wat in ne sinusne?

Drugo zvočniki nikakor ne morejo biti krivi za popačen zvok, edino če ni mebrana poškodovana ali so pa papirnati in mebrana ni ojačana. To slednje skoraj ni slišno da se popači. Popačenje pride, ker ojačevalec gre v clip. Če imaš poceni ojačevalce okrog 100 evrov, ne verjemi podatkom da imajo 75 rms-a pa itd... Večinoma nabijajo v podatkih, zato ti je blaupunkt igral glasneje. Je znano da močnejši zvočniki ne dajo nič iz sebe, če niso vezani z močnejšim ojačevalcem, kot imajo oni deklarirano moč.
Če imaš vse vezano na ojačevalce in da niso neke leve firme, bi jaz prej iskal vzroke na avtoradiu. V večini primerov moreš equalizer, torej bass, midle.... vse na nulo dati, s tem prideš vsaj do boljše kvalitete. Nato na ojačevalcu iskat mejo kjer pride do clipa. Če imaš na avtoradiu basse do konca, slišiš basse pa še te z popačenjem, medtem ko srednje tone skoraj da ne slišiš.
To da zvočniki imajo deklarirano 35 hz, lahko sam sanjaš, mogoče če boš potihoma poslušal itd... Še woofer rabi velko škatko za cel pritljažnik, da pride sploh na 40hz.

Uporabniški avatar
vepar
Poznavalec foruma

Kraj: nou mejst

Napisal/-a vepar Pe mar 26, 2010 5:33 pm

za začetek na enemu zvočniku zamenjaj polariteto(obrni plus in minus) pa poročaj....

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Pe mar 26, 2010 6:04 pm

No takole, bom najprej Scorp84 odgovoril. Ta prvi ojačevalec je bil od Blaupunkta GTA4 MK2 (4 x 75W rms-a - max 800W), ta drugi pa od Lanzar Vibe 621 in ima (2 x 360RMS-a -max2400W) Pri ta drugem imam gain na 1/3, bassbost izklopljen, avtoradio je od Pioneer DEH5900, base imam na 0.....
Sedaj pa še Veparju: sem že včeraj zvečer prebral, da enemu zvočniku obrneš polariteto in bi morda špilalo bolje. Po tem posegu sploh basov ni bilo in je blo kr neki, sem pa obrnil polariteto še na drugemu zvočniku in je sedaj mnogo, mnogo bolje. Basa precej več in do popačenj basa, takega, kot je bil prej, pride pri višjih glasnosti, kot pred posegom, tako, da sedaj imam obrnjene polaritete na obeh zvočnikih in sem zelo zadovoljen. Nepoznavalec bi rekel, da imam woofer v kofani. Sem pa opazil, da membrane vseeno potiska navzgor in pred menjavo polaritet jih je potiskalo tudi navzgor...sem obakrat opazoval, kam jih potiska, tako, da mi je zaenkrat samo to čudno?!?

Hvala, da sta si vzela čas zame in lep dan še naprej, Cash ;)

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Pe mar 26, 2010 6:13 pm

to je čist prov da ti jih potiska navzgor ;) ..tud če zamenas +/- ;) ne sme ti jih potiskat/vlečt navzdol ;) ..moraš pa paziti kok ima membrana "hoda" ker ti jih lahko meče v clip in posledično jih lahko skuriš ;)

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Pe mar 26, 2010 6:17 pm

OK, zmenjeno...sej to vem, da jih lahko skurim, preden rečem keks, hehe :lol: Drugače se pa opravičujem zaradi napačnih inf. glede Blaupunktovega ojč. in sicer ima 4 x 60rms-a in ne 4x 75w. Hvala oops
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov