Avdiofili, raj za vas...

RENAULTx
Novinec

Kraj: V avtu

NOV AKUMULATOR in POLNILEC zanj

Napisal/-a RENAULTx So jun 18, 2011 11:19 am

Mi lahko kdo pomaga malo pri nakupu? Nisem se najbolj vesc pri servisnih delih,zato bi vprasal za nasvet kateri akumulator in polnilec za akumulator naj kupim za Fiat Punto l.96? (1242 ccm,56 kw,bencinar)

Na dosedanjem akumulatorju sem sel preverit podatke,to pa so:
TIP: VARTA (Blue Dynamic) 52Ah, 12V (podatkov za zagonski tok nisem videl -xxxA)

Kaj takega mogoce ?
AKUMULATOR -NE VEM PRIPOROCAJTE (ce ima vec kot 50A je mocnejsi in boljsi?)
Bi bil ta v redu? PRIMER AKUMULATORJA ZA MOJ AVTO

POLNILCI AKUMULATORJA
(3 do 80 Ah,polni na 4A)
Slika

ALI MOCNEJSI (20 do 160 Ah,polni na 8A) -mal predrag zame,ne bi tolko vlagal

Slika

Scorp84
Stalni uporabnik

Re: NOV AKUMULATOR in POLNILEC zanj

Napisal/-a Scorp84 So jun 18, 2011 1:22 pm

Akumulator bo vredu, lahko tudi kupiš še manj močnejšega za tvoj avto, v kolikor nimaš akustike ali druge večje porabnike. Drugače lahko tudi kupi 45ah, bo več kot dovolj za tvoj avto, ampak kot eni pravijo: viška moči nikoli ne manjka. Tako da izbiraj po tem, če velikokrat poslušaš glasbo ob ugasnjenem radiu, ali pa če imaj ojačevalec...
Polnilec ne vem zakaj bi imel? Edino če več tednov ne voziš avto? ali se ti akumulator prazni? Drugače ne vidim potrebe po polnilcu, če normalno uporabljaš avto.

RENAULTx
Novinec

Napisal/-a RENAULTx So jun 18, 2011 3:56 pm

Scorp84 je napisal/-a: Ali se ti akumulator prazni? Drugače ne vidim potrebe po polnilcu, če normalno uporabljaš avto.

JA,akumulator se mi ful prazni.Poslusam pol ure glasbo v avtoradiju (avto je seveda ugasnjen) in je problem... v ponedeljek bo avtoelektricar testiral ta dosedanji akumulator ce je se v redu... :shock:

Drugace bom pa potem ta novi akumulator (z linka) kupil,ker poslusam dosti glasbo v ugasnjenem avtu
Kako ga bom pa nafilal,kljub temu da je nov,ce ne s polnilcem? Moram potem kupit se ta inteligentni polnilec zraven (ki je hkrati tudi tester)

P.S: Ta polnilec (Small) ki ga bom kupil za akumulator z 55Ah ima polnilni tok 4A ,kar pomeni da bo polnil pocasneje? :roll:
(ker sem bral da npr. za 55 Ah pomeni, da mora bit polnilni tok 5,5 A).

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr So jun 18, 2011 6:07 pm

naj ti še pogleda, koliko ti alternator polni. če sploh zadovoljivo.
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 So jun 18, 2011 6:28 pm

Meni se 55ah akumulator tudi po 12 ur ne sprazne, pa imam ojačevalec. Tako da definitivno je nekje problem, star akumulator ali ni bil vzdrževam, ali pa kot ti je en povedal alternator ne polni.

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc So jun 18, 2011 7:06 pm

saj ni fora kolko pokaže na multimetru. al 12.9 al pa 14.4 men tud ko imam štant gas pa musko naglas (4kw rmsja:>>plus) mi pokaže 11.9 ampak takoj na 14.4 pade. fora je ko ga daš polnit pa pogruntaš da je čist prazn a usejen kaže 14.4 . jaz sem svoj aku polnil 8 ur s polnilcem 4a je pa aku s 77ah ter 760a. če se ti aku prazne kar sam od sebe. poglej če ti ne gori kakšna lučka ali kak drug porabnik. drugače pa na akuju ne šparaj. kupi močnejšega, boš dal res več za njega, se bo pa poznalo da ga boš kasneje spraznil(švohnejšega prej) in mu tko podalšaš zivljensko dobo. jaz polnilca nebi kupoval u tvojem primeru. prvič ko ga pa daš v avto ga pa že od kolega si sposodiš pa mu daš za pivo. lp

RENAULTx
Novinec

Napisal/-a RENAULTx Ne jun 19, 2011 7:58 am

Scorp84 je napisal/-a:Meni se 55ah akumulator tudi po 12 ur ne sprazne, pa imam ojačevalec. Tako da definitivno je nekje problem, star akumulator ali ni bil vzdrževam, ali pa kot ti je en povedal alternator ne polni.

Strinjam se s tabo :huh:

Zdj mi ni nekaj najbolj jasno s tem polnjenjem. Recimo da zdaj dokupim se nov akumulator,ajde,da ne bo vic v tem.
A to pomeni da VSAKIC ko bom poslusal glasbo recimo po 1 uro v ugasnjenem avtu bom po par poslusanjih mogel VZDIGNITI POKROV HAVBE in pripeti polnilec,pa da je havba dvignjena gor 8 ur dokler se ne napolni,ljudje pa pred blokom zjajo pa mislijo Bog ve za kasno okvaro gre? :g: To je vec kot apsurd.Ce je to tako,potem je bolje cim manj/manjkrat poslusat v ugasnjenem avtu musko.:huh:

ALI SE AKUMULATOR SICER OBNAVLJA OZ.POLNI SAM,MED VOZNJO AVTA? Le ce ga nisi do konca izpraznil. Potem ti ni treba dvigovat haube in priklapljat na polnilec.Tako vas razumem? :hi

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jun 19, 2011 9:26 am

le zakaj ima avto alternator? za okras? ti raj povej koliko km delaš dnevno. če jih delaš usaj 30-40 tista urca poslušanja radija nebi smela biti problem.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Ne jun 19, 2011 10:04 am

Lej ko alternator ne deluje pravilno, se lahko vidi če ti luči rahlo utripajo. Včasih se sploh ne vidi. Drugače voltmeter priklopiš gor in ti na štandgasu more vsaj 14V polniti. Eni sicer malo manj, ampak okvrino more 14V polniti. Če ti pa kaže 12V pri polnjenu in ko dodajaš gas se ta številka dviguje proti tja do 14,4V, takrat je alternator zdrav za menjavo.
Kako veš če je sedanji akumulator fuč. Se da isto z voltmetrom meriti, napolnjen more imeti vsaj bliz 13V. Če mu v eni uri, do dve izgublja hitro napetost, je fuč. V kolikor ni kakšnega večjega porabnika. Prav tako pri vžigu motorja naj nebi padala napetost pod 10V, lahko tudi 9V. Če bo pa kazalo tudi 8V je akumulator že zdrav za menjavo, ne glede na to motor vžge.

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Ne jun 19, 2011 10:06 am

Sicer ne razumem tvojega problema - zakaj poslušaš muziko toliko časa, da sprazneš akumulator; nekaj takih ciklov bo ubilo vsak akumulator, tudi novega.
Polnilec (small) je pa ok.
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jun 19, 2011 10:29 am

Scorp84 je napisal/-a:Lej ko alternator ne deluje pravilno, se lahko vidi če ti luči rahlo utripajo. Včasih se sploh ne vidi. Drugače voltmeter priklopiš gor in ti na štandgasu more vsaj 14V polniti. Eni sicer malo manj, ampak okvrino more 14V polniti. Če ti pa kaže 12V pri polnjenu in ko dodajaš gas se ta številka dviguje proti tja do 14,4V, takrat je alternator zdrav za menjavo.
Kako veš če je sedanji akumulator fuč. Se da isto z voltmetrom meriti, napolnjen more imeti vsaj bliz 13V. Če mu v eni uri, do dve izgublja hitro napetost, je fuč. V kolikor ni kakšnega večjega porabnika. Prav tako pri vžigu motorja naj nebi padala napetost pod 10V, lahko tudi 9V. Če bo pa kazalo tudi 8V je akumulator že zdrav za menjavo, ne glede na to motor vžge.

si ti sigurn? kaj pa AMPERI so za okras? men tud kaže 14.4 pod štant gasom pa sm ga mogu filat 8 ur da se je sploh nafilu. glede utripanja pa lahko nastane že zarad padca iz 14.4 na 13.4 . aku pa ima ko je avto ugasnjen ponavadi 12.6- 12.8 .

še zdaj nisem zvedel koliko km delaš dnevno. za polnilec bi pa jaz počakal da bojo spet u lidli ali hoferju akcije ko dobiš za 15-20e polnilec ki je čisto uredu za uzdrževat akuje.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Ne jun 19, 2011 11:32 am

Ja 14,4 je pravilna napetost pod štandgasom, nikjer pa nisem omenjal moč polnjenja. To je pa druga zgodba. Glede utripanja pa ne vem kako da ti povem, v alternatorju so diode, če ena odpove se opazi utripanje. Z višanjem gasa, je ta neopazna, ampak upliva na polnjenje.

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jun 19, 2011 12:05 pm

radio pobere max 10a ampak res max. tko da nevem kok časa ti nabijaš musko (ali je kak ojačevalec u avtu) . ter koliko km se voziš na dan tudi nisem zvedel. alternator pri majhnih jajčkih pa fila od 45-60a pri 2000rpm.

RENAULTx
Novinec

Napisal/-a RENAULTx Ne jun 19, 2011 12:15 pm

Nism kuj vidu posta. Am,vozim se 3-4 km na dan. Ojacevalca ni,klasicni zvocniki (zaenkrat). Nabijam pa :mrgreen: (musko) v ugasnjenem avtu od pol ure do uro.
Je pa res da vmes 1 teden nisem vozil in sem tko mal prsu noter poslusat radio oz.musko v ugasnjenem avtu -verjetno bojo zdj kritike zarad tega...

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc Ne jun 19, 2011 5:45 pm

jah če tok malo km delaš pol pa res rabš polnilc. u tem cajtu se kumaj dofila aku pa ga spet sprazniš z musko. u hofrju ali lidlu so ponavadi kaki polnilci za par evrov.(taki mjhni k škatla čikov) in bi čist uredu bli. sedaj če imaš garazo bi bilo to supr da bi komot polnu. jaz svoj aku enkrat na tedn uzamem iz avta(nimam garaže pa še blok) pa ga doma filam, ta cajt dam pa enega 45 ah notr(star) da če treba kam skočt da se ne zajebavam z nosenjem akuja vn pa not.

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

Napisal/-a ThugBoy Ne jun 19, 2011 6:49 pm

kaj se res splača met avto, pa se ukvarjat z njim za 3km na dan??
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

RENAULTx
Novinec

Napisal/-a RENAULTx To jun 21, 2011 3:54 pm

DA,splaca se. Bolje kot s kolesom skoz.
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov