Tu_Nera je napisal/-a:jah kaj naj svetujem fotru glede na to da se je dobesedno zapičil v ta avto zaradi opreme ki je zraven? kakšen pregled na amzs mogoče?
mama je sicr rekla a se ta vozila ne uporabljajo kot 1. varianta ampak fotr je začel trediti da je to kao druga varianta. kaj naj sedaj :S nočem pa da se ''opeče'' pri nakupu avta saj bo kupljen na lizng
Pri nas npr. se vozimo v Seatih, odkar znam besedo BRUM BRUM (tam od enega 8 meseca baje) in razen kakšne žarnice, zlomljene ključavnice in podobnega potrošnega materiala nismo nikol ustali na cesti. Je pa res, da se vsi doma držimo osnovnih pravil o vožnji avtomobilov, njihovem utekanju ter servisiranju. In ko sem kupil prvi in rabljen avto sem si mislil, u kako sem fajn kupu. A je očitno enkdo motor teral in je crknilo to, pa ono in tisto in tretje. Pa čeprav sem imel na faxu 5 sošolcev z enako ibizo in tistih 3je ki so vozli normalno niso mel enga problema ostala dva pa podobne okvare kot sam. In avto je meu precej opreme, npr. avtomatsko klimo (ki je sedaj nimam v avtu za 20.000 €, pa 2 airbaga, pa servo volan, pa celoten el paket, ipd... kar je bilo precej opreme za letnik 00 in mali avtek). A ker je vedno iz lufta nekaj nagajalo, sem imel vedno slab občutek, kamorkoli it, ker nisem nikoli vedel, ali se bom tja prpelu ali ne. In ko enkrat nimaš več zaupanja v avto, ti dol visi za ves kup dodatne opreme. Avto ti bo namreč služil tako, kot boš z njim ravnal. Prvi del kako ti bo služil, narediš v prvih nekaj 1.000 km, drugi korak pa potem z vso nadaljno vožnjo. Če zafukaš na prvem koraku, ti drugi ne pomaga več veliko. Sicer močno dvomim, da bi me tako šefica servisa, kot kolegica ki ima avtohišo vsaj 5x opozorila, naj se držim tistih navodil za utekanje avtomobila, pa za vsako fazo dodam par 100 km, pa potem vozim kot meni paše. Posledic nepravilnega utekanja pa ne vidiš po 10k km, ampak po nekaj 10tisoč km. To ni moje opozorilo, ampak opozorilo tistih, ki so mi avto prodali in jih popravljajo in sklepam, da vedo o čem govorijo.
Zdej pa k stvari: kupujete avtomobilček za 9.000 €, katerega bo drugi pri hiši, se pravi za vožnje do trgovine, pa froce v vrtec, pa do babice, pa u čistilnico, pa mogoče parkrat na let "do lublane pa nazaj". Glede nato, da ste se omejil na budget za 9.000€ sklepam, da vam je problem kupit pošteno opremljen avto manjšega razreda, ki pride s bencinskim motorjem okoli 11.500-14.000 € (VW polo, nova Seat ibiza, Renault Clio - govorimo o modelih z opremo, ne o golem i bosem avtu). Js bi dal tvojemu fotru za premislit naslednje stvari
- kakšne želje ima tvoja mama: a res rabi za tistih par km vožnje avtomatsko, 70 consko klimo, funkcijo coming home, pa gretje zicov in vso ostalo navlako (karikirano povedano). Strinjam se, da je vredno dodat 1.000 € za ESP, dodatni zračni blazini, ampak v skoraj večini primerov ne potrebuješ polovico krame, katero naložijo v višje nivoje opreme. Naj sama pove, kaj od avta pričakuje, potem pa se začnite pogovarjat, kakšno obliko kredita, kateri model in stopnjo opreme boste naročil.
- poleg vse krame, katero "plačaš" ob nakupu vozila, ne pozabit, da vsak košček dodatne opreme, lepo prinese zraven tudi na zavarovanju. In to velja od prednjih meglenk, ALU platišč, TCS, ESP, serijsko toniranih stekel do ksenonskih žarometov in tako naprej. Sploh pa se to pozna pri polnem kasku zavarovanju, ki je, pri nakupu vozila na lizing obvezno. Se pravi vsak kos opreme, od volana pa zicov dalje plačaš vsako leto pri zavarovanju. Je to res pri avtu za do trgovine pa nazaj potrebno?
Zdej jasno je nekaj: tukaj gledam na nakup avtomobila z racionalnega vidika, ne pa iz vidika kaj bi človek imel... Dejstvo pa je, da tudi za daljša potovanja več od dobrih sedež v avtomobilu (nastavljiv sedež), ne pretrdega podvozja ter ročne klime ne potrebuješ (prav tudi pride čim večja stopnja aktivne in pasivne varnosti). Osebno štejem xenonske žaromete pod elemente aktivne varnosti, medtem ko so ALU dodatki, električni pomik stekel, samodejno odpiranje prtlažnika in vsa ostala možna oprema, luksuz. Samo danes, tako forum ne premore drugiga komentarja kot, to da če nima avto 10x airbagov, led luči, 200 KM, super servo volana, aktivnega tempomata, samodejnega parkiranja, da je to falus od opreme.
O tem katera varianta je to vozilo, se pravi klasično testno ali pa ga je mel samo uslužbenec, pa dokler ni direktor te avtohiše vaš kolega, ne moreš vedet. Prodajalc ti bo natrosu vse živo, samo da ti bo avto prodal, sploh če vidi, da ti je avto všeč. To je isto kot tiste zgodbe o porabi goriva: moj naj bi bil 4.3 l / 100 km (pa če se za kamjonom pele 80 z zavetrju, ne pridem pod 5L).