Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Kaj izbrati: Mazda 6 - Volvo S40 - Volvo V50

Napisal/-a brett Če okt 02, 2008 12:23 pm

Pozdravljeni!

V roku pol leta imam namen menjati avto (sedaj imam VW polo) in ker je to proces, ki ga ne mislim narediti iz danes na jutri, že sedaj zbiram uporabne, konkretne inf. o posameznih avtomobilih, ki so se znašli v ožjem izboru. Moj namen z njim: večji, relativno varnejši, udoben, kvaliteten avto z nekaj moči (da ni podhranjen, takrat ko ga rabiš - kot je sedaj s polom, ko prehitevam tovornjake :P ), za naslednjih 5-10 let.

Kot je že v naslovu razvidno, se zanimam konkretno za te tri modele. Na tem forumu sem prelistal kar nekaj ur, a veliko o tem še ni bilo napisanega.
Da ne bo pomote, iščem rabljen avto, katerega cena se giblje med 11.500 in 13.000 evri, kar trenutno za vse tri modele pomenijo letniki 03,04. Naslednje leto bosta to (tako sklepam :P ) letnik 04. in 05. Vsi ti avtomobili imajo narejenih (ob teh cenah in letnikih) med 100.000 in 140.000 km (variacije so od paketa opreme in moči motorjev ter bencin/dizel). Najbolj mi bodejo v oči modeli z 100kw (136KM).

In sedaj vprašanja:

1. Zanimajo me izkušnje lastnikov/voznikov teh avtomobilov z vožnjo, lego, okretnostjo na cesti. Potem udobje, uporabnost prtljažnika (to je podvprašanje za Volvote, ki imajo precej majhen prtljažnik, glede na segment avta!), zanesljivost?!
2. Zanima me kvaliteta (vem, da so oboji pri vrhu) samih modelov - predvsem kje so minusi. Kje se kaže največ težav?!
3.Koliko (okvirno) znašajo stroški vzdrževanja (redni servisi, poraba, ipd.)?
4. Glede na to, da bo 99% avto imel že preko 100 tisočakov, kaj lahko pričakujem za naprej - sam domneva, da bi morali ti avti z lahkoto zdržati krepko čez 200 čukov brez večjih posegov. Imam prav?!
5. Povprečno na leto naredim cca. 13 tisočakov (s časom bo vedno več :) ) - je smotrneje bencin ali dizel. Sam se nagibam k prvemu če se igram s številkami, še posebej ker imam lahko nogo.
6. Kolikšne so realne cene takih avtomobilov-za koliko lahko zbijam navzdol.
7. Skratka: veliko bi mi pomagalo kakršnokoli svetovanje, zato lepo prosim za odgovore! V čim večjem številu in konkretnimi dejstvi.

100x hvala vsem že vnaprej in LP vsem

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Če okt 02, 2008 1:25 pm

Jaz svetujem Mazdo 6.
Ima zelo dobro lego na cesti. Odlične bencinske motorje še posebej 2.0 ki je kompromis med 1.8 in 2.3 pa čeprav je 1.8 že dovolj. 2.3 leti ko strela pa tudi žre temu primerno. Dizli so po govoricah tudi dobri. Sam sem vozil nekaj časa za probo dizel 100kw karavan varianto in je super. Cenovno jo boš dobil zelo ugodno, imajo že veliko serijske opreme in z nekaj sreče krepko pod 100.000 km za ta dnar. So zanesljive in z lepo uporabo ti bo služila zelo dolgo!
lp. srečno
npr:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2323246

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če okt 02, 2008 1:34 pm

Od punce stric ima V50 2.0D, kar lahko rečem je, da vedno pravi da je z njim zadovoljen, da nima nobenih težav (upam da govori po resnici), glede na to da je zelo veliko na cesti ima že ogromno km za sabo, edino prtljažnik bi lahko bil večji glede na velikost avta (to si pa že itak sam ugorovil). Glede na km ki jih delaš bi se ti cenovno splačalo vzet bencinarja, je pa to igra številk in preračunavanja :lol: Uglavnem, karkoli boš že vzel, naj ti dolgo služi svojemu namenu.

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Če okt 02, 2008 2:08 pm

Za Volvote sem slišal med drugim, da imajo dokaj visoko porabo, pa tudi rezervni deli so relativno dragi?! Je to res?

Pa še to: kaj menite kje je bolje iskati avto: pri avto hiši oz. preprodajalcu ali direkt od lastnika. Sam sem do sedaj namreč mnenja, da je bolje vzeti avto pri dosedanjem lastniku - ceneje + vidiš neposredno kakšen je bil dosedanji voznik (osebna urejenost, odnos do avta, ipd.), kar ti veliko pove. Je tako?!

Hvala obema članoma za odgovore! Obenem pa jih pričakujem še od drugih! ;)

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Pe okt 03, 2008 1:05 pm

V tvojem primeru koristni povezavi.

Sem bil presenečen, ko sem na Mazda forumu prebral kar nekaj negativnih izkušen s kvaliteto motorjev...

Osebno bi izbral Volvo. S40 ali V50 je pa povsem individualna odločitev, glede na to, da v V50 samo karavanska verzija S40, drugih razlik pa ni....

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Pe okt 03, 2008 3:19 pm

brett je napisal/-a:Za Volvote sem slišal med drugim, da imajo dokaj visoko porabo, pa tudi rezervni deli so relativno dragi?! Je to res?

Pa še to: kaj menite kje je bolje iskati avto: pri avto hiši oz. preprodajalcu ali direkt od lastnika. Sam sem do sedaj namreč mnenja, da je bolje vzeti avto pri dosedanjem lastniku - ceneje + vidiš neposredno kakšen je bil dosedanji voznik (osebna urejenost, odnos do avta, ipd.), kar ti veliko pove. Je tako?!

Hvala obema članoma za odgovore! Obenem pa jih pričakujem še od drugih! ;)

Osebno bi na tvojem mestu izbral : MAZDA, če se odločiš za bencinarja, VOLVO, če se odločiš za dizel.

MAZDA - najbolj preizkušena je 1,8 l bencin različica, 2,0 tudi ni slaba izbira. Po "karakterju" je bolj ustrezna 2,0 l različica.
VOLVO - osebno bi posegel »malenkost« višje in izbral D5 različico. Plus stroške (registracija, nabava ...) boš hitro pozabil, ker šele s tem agregatom dobi V50 svoj pravi »karakter«. 2,0 D je enostavno bleda senca, če voziš dinamično pa razlike v porabi praktično ne bo, ob dejstvu, da je dinamika vožnje (bistveno) boljša.
Pri tvojem proračunu bi malenkost dodal in kupil leto dni starega (modelno leto 08 iz uvoza ). Tako, da imaš še tovarniško garancijo - za vsak slučaj.

Poraba je »tabu tema«. Treba je poznat način, tempo vožnje, potem ocenjevat.
Nekaj malega imam izkušenj z V50 D5 avtomatik - lahko rečem, da je glede na (visoka) hitrostna povprečja (cca 70 km/h povprečne hitrosti na dobrih 20.000 km) varčen.

Jasno pa ti mora biti, da je D5 nekaj drugega kot 2,0 D, da o 1,6 D niti besed ne zgubljamo. Vsakega moraš vozit v njemu optimalnem območju, potem bo poraba bo nič drugega kot optimalna.

Pa tudi - glede na to, da sedaj voziš bencinski »mlinček« boš potreboval nekaj časa, da se navadiš optimalnega »izkoriščanja«, ker je (posebno pri D5) čisto druga "zgodba".

V vsakem primeru pa testna vožnja, ogled … in izberi najboljše !

LP

zikii84
Nov uporabnik

Kaj izbrati: Mazda 6 - Volvo S40 - Volvo V50

Napisal/-a zikii84 Pe okt 03, 2008 3:43 pm

ce zelis udobnost,hitrost,majhno porabo,poceni deli,lep videz, ti je najboljs Audi A6 1,9 TDI to si js mislim kupit ko se znebim 80-ke od Volvota pa bi imel S-80 2,5 TDI ostali so pa grdi ker pa si vozo malo avto ti se bo pa tesko navadit na orjaka si pa raje kup Golfa IV :) :)

Uporabniški avatar
brett
Novinec

Napisal/-a brett Pe okt 03, 2008 4:03 pm

zikii84: Izgled je dokaj subjektivna zadeva in Audiji pred novo generacijo so mi grdi do amena. Kolega ima šestico 1.9tdi(let. 01); pelje se res gosposko, a take karavele petmetrske že ne bi imel ;)
Vaje z vožnjami večjih avtomobilov nekaj že imam, saj imajo domači Hondo Civic sedan, tako da 4,5 metrske limuzine za silo že obvladam :P Itak pa bo praksa delala iz mene mojstra!

Pred nakupom bom seveda izkoristil testne vožnje vseh treh, tik pred izbranim vozilom pa bom s seboj vzel "lokalnega" mehanika, ki bo vozilo pogledal bolj natančno, ker sam osebno se na mašinerijo ne spoznam kaj dosti in bi me marskido hitro peljal na led. Toliko denarja (starih 3 milijončkov) pa ne želim metati skozi okno!

M: hvala za povezave!

Uporabniški avatar
AudiBoy
Poznavalec foruma

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a AudiBoy Pe okt 03, 2008 5:48 pm

Se strinjam s KARL-om

Vsekakor V50!
Meni osebno en izmed najlepsih volvovih karavanov. Ce zelis zacutit "pravo udobje", vzemi opremo 'summum' (usnje) oz minimalno mommentum (zelo fajn blago), katera tudi ni slaba. Za motorje so ti povedali, za moje pojme je 2.0D cisto zadosti (136 KM, je na meji z registracijo, pades v razred do 100kW), poraba pa ni visoka (dejte ga srat, saj to ni T5). Edina stvar, ki me moti je ta, da ima za karavana relativno malo prostora v prtljazniku.
[size=75]Volvo. For life.[/size]

mugen
Novinec

Napisal/-a mugen Pe okt 03, 2008 6:14 pm

V50!

sam gledam ta avto samo nimam denarja zanj. enkrat v prihodnosti ko se malo k sebi spravim (stanovanje, otrok, ŽENA...)

do takrat bo pa še škoda morala delat.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov