Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Fiat Barchetta

Napisal/-a Blink-182- Ne okt 19, 2008 8:40 pm

Pozdravljeni, resno razmišljam o nakupu Fiat Barchette, vendar pa po pravici povedano nimam pojma o njem. Ker si zaradi financ ne morem privoščiti dveh avtomobilov, me zanima če se da z njim voziti tudi pozimi? Ali je izolacija preslaba?
Zanima me tudi kakšni so te 1.8 16V motorji? Se kvarijio? so pozrešni? kakšne so slabosti?
Pogon ima spredaj, torej je tudi mašina spredaj ne?
V glavnem, prosil bi čimveč podatkov v tem avtu ter njegovih hibah, saj se nebi raz zaj**** saj nimam financ za to :D
Drugače pa sem gledal oglase na internetu, pa me zanima od katerega letnika so faceliftani? saj na mobil.de so to 2004 naprej, na avto.net pa najdeš tudi tega:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2187697#
ki je letnik 98 pa je facelift? Vrjetno je bil stovčen ali je to mogoče kakšna serija ki ima drugačno obliko?

Že vnaprej hvala za vse odgovore.

Lp

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Ne okt 19, 2008 9:12 pm

kj velik o avtu nebi znal povedat,nakup pa odsvetujem zato ker ta avto nima unih lokou za sedezem ki te v primeru prevracanja obvarujejo da z glavo ne udaris v beton.sj vem da se redko nardi da se z avtom prevrnes ampak vzami to na znanje.
Ni vse res kar napišem

mocoa2
Nov uporabnik

Napisal/-a mocoa2 To okt 21, 2008 1:19 pm

Navedeni avto vozi moja mama 8) , ki z njim naredi mogoce 7.000 km na leto in se to samo po mestu + kaka daljsa poletna tura, tako da mogoce ni najbolj relevanten tale moj vpis, ce ti bo kaj pomagalo pri odlocitvi pa tudi OK.

Moja opazanja:

- izdelava je bolj tako tako, nekih okvar razen malenkosti (akumulator, zarnice...) pa dosedaj ni bilo. Baje pa da rada pusca streha (podatek s servisa) tako, da to fajn preveri!

- notranjost je precej povprecna, ceprav ima dolocen sarm - so pa sportni sedezi res eni boljsih, na katerih sem sedel. Prtljaznik: za kak kufer, kaj vec pa ne...

-motor: se zelo rad vrti, tudi potegne fajn (mislim, da uradni podatek je 8,7s ali 8,9s do stotke). Mestna voznja pije tam 10-11l.

Sumasumarum: ce avto kupujes predvsem zaradi oblike in sarma, je avtek super. Ce pa se oziras predvsem na kvaliteto pa verjetno tudi bolj varno voznjo v smislu potencialne nesrece pa verjetno bolj kak drug avto pride v postev. Voznja pozimi je pa cisto OK.

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Napisal/-a Blink-182- To okt 21, 2008 5:18 pm

Hvala obema za odgovore.
mocoa2 še nekaj me zanima, koliko ima vaša prevoženih kilometrov?
sam se zanimam za slednjo http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2310975 sicer lepa, vendar ima kar precej kilometrov.
Zato bi prosil tudi za kakšne podatke o motorju, je mogoče še v katerem drugem avtomobilu? Koliko kaj vzdrži, ter ali so deli za ta motor dragi in ali jih je treba dolgo čakati.
Prav tako me zanima če kdo ve kako je kaj z dobavljivostjo ostalih delov npr. kakšnih rok, ležajev, bremz,... ter ali so dražji ali so podobnih cen kot ostali fiatovi deli?

lp

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN Sr okt 22, 2008 10:14 am

Osnova za podvozje bazira na fiat puntotu :)

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Sr okt 22, 2008 12:01 pm

No jaz sem bil lastnik barchette cca 4 - 5 let. In avto je super.. Sicer za moje pojme, ga je treba spustiti pa ena dobra platišča dati, pa bo super.. Meni stock varianta ne potegne toliko. Kar se tiče te rdeče barchette, se vidi da je streha že boga in da ima kar lufta.. No saj pri takih letnikih ni kaj drugega za priačkvoati.. To bi bilo pametno zamenjati, tudi avto bo izpadel veliko lepši in mlajši :) Streho ne kupuj pri fiatu ampak se obrni na ebay.. Kar se tiče propustnosti, ob večjem deževju se je meni nabirala voda v tistem delu kamor se streha zloži.. sem pobrisal in je bila stvar rešena :) Dele se dobi hitro.. mogoče je treba malo več čakati na kakšno komplet luč če bi jo slučajno zbil in kaj podobnega.Za take dele se splača ebay..
Na motorju nisem imel nikoli težav, edino kar je bila en napaka (mislim da celo serijska) problem z variatorji. Naj nebi bilo nobene škode samo v primeru če je fuč se zvok motorja sliši kot da bi bil diesel.. No jaz sem takrat novega kupil in me je prišel če se prav sponim cca 45.000sit (ne me držat za besedo). Sem pa šel tudi že na pag z njim, in za take ture je to užitek vozit. V prtalžnik sta prišle dve polne srednje borše in pa nekaj litrov alkohola :) pa še e je dalo kaj natlačiti zravn.
Akumulator sem kar ene parkrat menjal, ker je bilo nekaj v stiku in če se nisem vozil par dni se je čisto izpraznil.. ta težava je bila odpravljena.
Potem še en tak problem pri barchetti je antena.. Pametno jo je Vzdrževati, sepravi na vsake tok cajta jo podmažeš ipd..
Vidim da je tisti rdeči avto tudi brez značk (clean look), torej je moral havbo tam ravnati in prebarvati.. Glede na to da ne piše da ni bil karamboliran je verjetno je ob popravilu mimogrede še značke odstranil :)

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Sr okt 22, 2008 12:29 pm

Motorji so »delikatni« glede olja, če se oglasi »dizel« zvok je velika verjetnost okvare »variatorja«, kdaj ponagaja »elektrika« …- Splača se tudi detaljno pregledat "streho" (platno, "mehanizem", tesnenje ... )
Sicer pa tak motor »najdeš« v več vozilih STILO, COUPE, PUNTO .., tako, da ni ravno »osamljen primer«.

Glede nakupa ; osebno tak avto vzamem če ima klimo, odlična rešitev/dodatek je HARDTOP (beri:uporabnost), ter seveda vzdrževano, nepoškodovano …, skratka OK vozilo. Brez klime pa nikakor. Pri vprašanju zanesljivosti, neproblematičnosti .. se osebno ne bi obremenjeval z dejstvom, da je FIAT - če imaš dobrega mehanika in redno odpravljaš napake FIAT deluje zanesljivo.

V primeru, da daješ prednost neproblematičnosti imaš MAZDO MX5 - ki ima za povrh še zadnji pogon - kar je največja »napaka« FIAT-a

LP
Priponke
BARCHETTA HARDTOP.jpg
BARCHETTA HARDTOP 2.jpg

mocoa2
Nov uporabnik

Napisal/-a mocoa2 Sr okt 22, 2008 1:39 pm

Blink-182- je napisal/-a:Hvala obema za odgovore.
mocoa2 še nekaj me zanima, koliko ima vaša prevoženih kilometrov?
sam se zanimam za slednjo http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2310975 sicer lepa, vendar ima kar precej kilometrov.
Zato bi prosil tudi za kakšne podatke o motorju, je mogoče še v katerem drugem avtomobilu? Koliko kaj vzdrži, ter ali so deli za ta motor dragi in ali jih je treba dolgo čakati.
Prav tako me zanima če kdo ve kako je kaj z dobavljivostjo ostalih delov npr. kakšnih rok, ležajev, bremz,... ter ali so dražji ali so podobnih cen kot ostali fiatovi deli?

lp

nekaj cez 55.000 km... kot receno je bolj malo vozena (po mestu + kak izlet)... 150.000 je pomoje res kar dosti za tak avto (sicer je pa odvisno kolko je bil redno vzdrzevan oz. servisiran)...

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Napisal/-a Blink-182- Sr okt 22, 2008 1:46 pm

Hvala vsem za odgovore, če pa kdo še kaj ve, naj kar sporoči.
Drugače pa je ta avto na linku cel preštrihan, tako da je biu skoraj sigurno karamboliran, vendar je delo opravljeno zelo dobro, zato to nebi smel biti problem.
@KARL ABARTH zakaj pa klimo, kaj je tudi v tem tako vroče poleti?
Samo ta hard top, se ne da zložiti ne? Bi bila potem dobra alternativa za pozimi, poleti pa daš nazaj platneno?
Glede mašine si prepričan da ima isto kot cupe,... ker kolikor sem jaz brskal po netu je taka samo v barchetti, seveda pa o tem nisem prepričan.
Mazda mi pa nekako ni všeč, pa še zelo drage so napram barchetti.
mocoa2 in M4rko, še vaju bi lepo prosil za mnenje glede klime. Je v vajinih klima ali ne? Je res skoraj da obvezna za "normalno" vožnjo

Hvala vsem za odgovore

Lp

mocoa2
Nov uporabnik

Napisal/-a mocoa2 Sr okt 22, 2008 2:20 pm

V "nasi" ni klime, je tudi nismo nikoli pogresali (avto je metalik srebrn + črna streha).

LP

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Sr okt 22, 2008 2:25 pm

V mojem klime ni bilo. V teh letih si nikoli nism rekel - pismo ej klimo bi pa res rabil.. Meni je zadostoval vetrič v laseh :D Za normalno vožnjo z narekovaji ali brez, boš preživel brez klime :)
Kar se tiče hard top-a, platneno imaš lepo zloženo v avtu, in trdo samo fiksiraš gor (ni zložljiva.

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Sr okt 22, 2008 5:14 pm

Sicer pa tak motor »najdeš« v več vozilih STILO, COUPE, PUNTO .., tako, da ni ravno »osamljen primer«.

Tole ne vem če bo čisto res. Razen barchette mislim da drugi fiati nimajo variatorjev, imajo pa jih alfe twinspark

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Napisal/-a Blink-182- Ne dec 14, 2008 7:35 pm

No ker sem se po različnih straneh kar precej pozanimal o tem avtomobilu, sem se odločil, da bom tule napisal vse moje ugotovitve, za tiste ki se bodo mogoče kdaj odločili kupiti ta avto, ter bodo rabili informacije.

- Večina barchett ima probleme z variatorjem, saj je bila to serijska napaka pri teh motorjih( tudi pri moji). Strošek popravila je okoli 300€, vendar kljub okvari variatorja motor lavfa normalno, ima le dizel zvok.

- Ostalih večjih težav z samim motorjem nebi smelo biti, pač tako kot pri vsakem drugem, treba je opravljati redna vzdrževanja.

- Paziti je treba pri obrabljenosti strehe, ki so pri okoli 10let starih ponavadi že znucane (če še niso bile zamenjane) nova pa se dobi na ebayu za okoli 300-400€.

- Če imate namen namestiti trdo streho priporočam da se prej pozanimajte kje bi jo dobili, saj je na ebayu vsaj jaz nisem zasledil, nova original pa pride okoli 2000€.

- Na sami karoseriji naj praviloma nebi smelo biti rje, razen če je bil avto zaleten in slabo popravljen.

- Deli za podvozje, ter za mašino niso dragi, saj je večina sorodna z ostalimi fiati. (podvozje je skupno z puntotom, mašina je zelo podobna tistim v marei in bravotu, tako da vsi vsi deli ki se rabijo za vzdrževanje pašejo)

- Karoserijski in ostali specifični deli pa so seveda dražji. Naprimer zelo rada se zmajejo vodila za šipo, ki naj bi prišla za eno stran 200€, prav tako naj bi bila zelo draga tesnila za streho, ter po vsej vrjetnosti vsi ostali specifični deli).

- No kolikor sem se do sedaj prevozil v avtu je vožnja zame super, volan je majhen, lepo sede v roke, sedeži so odlični, nudijo veliko opore, hod menjalnika je majhen, športen, v glavnem je vse naravnano dokaj športno, vendar kljub temu vožnja ni neudobna. Sama kabina se pozimi ogreje zelo hitro, tudi tesni zelo dobro, tako da se ni problem voziti pozimi (sam sem jo rajši parkiral v garažo, saj mi je je škoda).

- Pritljažnik je velik za kakšni 2 potovalki, v samem avtu pa je še nekaj malega prostora za sedeži.

- Če ima avto 2 air baga je sigurno uvožen, saj so se taki prodajali samo v Nemčiji in še eni evropski državi, pa sem pozabil kateri. Sicer pa mislim da so uvožne lepše in boljše ohranjene.

Kaj več lahko napišem še spomladi ko bom z avtom naredil več kilometrov.
Če pa koga še kaj zanima pa naj kar vpraša.

No upam da bom s tem postom pomagal kakšnemu bodočemu kupcu k lažji odločitvi.

Lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov