Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Sr dec 03, 2008 7:16 pm

Energetik81 je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:....tu mislim, da je še "lufta" za napredek in izkoristek te energije(ne samo pri hibridih) ampak tudi pri "normalnih" avtih.....bmw je nekaj začel v to smer......veš kaj več :?: glede, da si tega "faha" sodeč po nicku....

Ja zdaj možnost je shranjevanja te zavorne energije v baterije ali pa mehansko.
V prvem primeru el. generator/motor na menjalniku (lahko v kolesih) kinetično energijo pretvarja v elektromagnetno in jo shranjuje v akumulatorje. S tem se avto zavira.
Sem pa že slišat tudi za mehanski-pnevmatski sistem, kjer je na osi menjalnika kompresor, ki kinetično energijo porablja za stiskanje zraka v tlačni rezervoar.
To shranjeno energijo pa potem porabimo spet pri pospeševanju s pomočjo el.motorja oz. zračne turbine.
Ne vem pa, zakaj toliko čakajo s tako tehnologijo, ki je po mojm že čisto preizkušena in niti ne toliko draga. S tem bi vsaj pri mestni vožnji prihranili velike količine goriva. Je nafta še prepoceni?

Samo pri bmwju se ne polni nobenih dodatnih akumulatorjev, s katerimi bi potem poganjal avto. Polni samo glavni akumulator, namesto motorja.. ne?

Uporabniški avatar
LudiLimun
Stalni uporabnik

Napisal/-a LudiLimun Sr dec 03, 2008 7:43 pm

niti nisem prebiral cele teme, ampak mi je po parih komentarjih jasno da se drkate na promile tukejle.

morm rečt, da razn tega da vas poraba boli v tošlu, so tele porabe na 100km totalno neprimerljive med seboj.

če se gremo prave analize, je potrebno spraviti vse motorje na skupni imenovalec. definitivno je eden skupnih imenovalcev 1L delovne prostornine, drugi pa tip motorja (pa še veliko bi se jih našlo). vsekakor se isti motor v istem avtu in drugem šoferju zopet ne more primerjati med seboj. potrebno je primerjati stvari na laboratorijskem nivoju, pri enakih pogojih okolice (temp., tlak, nadmorska višina, ...)

npr.:
motor1: 1000ccm, poraba 4L/h
motor2: 2000ccm, poraba 6L/h
manjšo specifično porabo ima motor2! na tošlu vas bo pa manj usekal motor1. Je pa na splošno znano, da je sam izkoristek pretvorbe energije pri avtomobilih porazno nizek! vsak vmesni člen med bencinom v tanku in stikom gume z asfaltom odžre nekaj tega izkoristka :idea: čisti luksuz in užitek ter nič drugega.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr dec 03, 2008 7:45 pm

kofy je napisal/-a:
mihaing je napisal/-a:
kofy je napisal/-a:folcvagen 1.0 poraba pod 9 v mestu, pod 8 relacije...

Dokaz da znane firme in kubikaža ne vpliva na porabo. Upam da razumete kaj mislim

Glede majhne porabe pa mislim, da če se že drugim ležemo kako malo naš voz porabi ni noben problem........... Žalstno pa je, če tem lažem sami verjamemo!!!

no no, da si ne boš kaj naredu, ko tk nakladaš.mam avto s tem motorju, pa mi zdle pozimi kuri 6.8 (s tem, da preden se kam odpravim(zjutri na šiht)še skadim čik, ko avto lavfa, ali ko predn grem iz šihta)..če z velenja, potem veš kaka je kolona ob 5.30, 14.00 pa 22.00

pa si že kdaj vozu avto s tem motorju? si prepričan da nisi mel luknje v keslu (ali kje drugje), ali redno servisiranje motorja?

ne rečem da je nek eko motor glede porabe (pa sj so ga razvili pred 15 letam-takrat še ni blo kake višje tehnologije v malčkih-pa ga primerjate z clioti, ki so razvili motor pred 8 leti ).
na splošno pa se ne obremenjujem s porabo, ker mi dol visi zanjo.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr dec 03, 2008 10:08 pm

@Ludilimun: dobro napisano. Ampak folk pa še vedno sprašuje kolk ta pa un avto porabi. Ja čist odvisno od ogromno okoliščin, načina vožnje, voznika....
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

jure22
Nov uporabnik

Napisal/-a jure22 Če dec 18, 2008 9:53 pm

Imam novega accenta, 1.5 dizel, poraba ob res nežni vožnji, 4.8 litra, ob zelo hitri največ 6.0 litrov. Sem kar zadovoljen.

bmwe46
Novinec

Kraj: ms

Napisal/-a bmwe46 Pe dec 19, 2008 10:33 pm

če misliš gledati na potrošnjo avtomobila, si raje kupi bickln(kolo) pa se z tem vozi.

taki mi grejo najbolj na živce ko kopujejo avtomobil, da bo manj trošil in ko na cestah vozijo kot stare babice samo, da bo monj spil. tem bi jaz takoj odvzel vozniško dovoljenje.

Uporabniški avatar
mchammer
Nov uporabnik

Napisal/-a mchammer So dec 20, 2008 11:03 am

Kup si bluemotion polota :lol:

hitrigregy
Nov uporabnik

Napisal/-a hitrigregy So dec 20, 2008 1:38 pm

nas druzinski volvo v70 d5 (163KM) ma pouprecno porabo 5,9 al p 6,2 odvisn kukr se racunalniku dvigne.men se to zdi ful mal za tak avto p ful mal za nasploh!naprimer men 406 coupe zre ukol 8,5 ce ga pa prtisnem gre pa tud cez 10. ca ce te skrbi za porabo benza u avtu pejt na plin p bos cnej skos prsou :lol:
STRUP JE U MEJHNIH FLASKAH....

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po dec 22, 2008 7:54 am

Pa kako vi računate to porabo oziroma drobite dlake? Je najmanjša tista, ki jo računalnik za trenutek pokaže ali preračunate npr. ob tankanju? Ker eni imate take bale v l/kmh (navzdol, jasno), da človek kar verjet ne more.

Jaz sem jo imel npr. v golfu III 1.9 TDI 90 KM konstantno 4,2, vendar je bila relacija 30 km daleč, enakomerne vožnje 90 km/h, nobenih kolon, semaforjev.... žena v LJ po AC porabi z istim avtom okoli 4,8-5,5. S passatom l.00 1,9 115 KM okoli 6 (ta itak ne j žive sile, ni važno kako ga voziš, se vrti tu okrog +/- 0,3 dcl).

Sva pa oba umirjena voznika (držimo se max omejitev, na ac PA +20 navzgor, brez čudnih pospeševanj)- z istima kolega npr. ne bi spravil pod 8 l/100.

Tako da tako kot pravijo nekateri: je odvisno od preveč faktorjev, da bi lahko avto kupoval po tem, kaj kdo reče - zato so najbolj merodajni tovarniški, ker so delani po nekje istih standardih (kot je nekdo drugi napisal) - človek sam pa prišteje, kolikor zase ve, da zmore več oziroma ima težko nogo (+1/2.. itd). Pa dosti avtomobilov ljudje ne znajo niti prav vozit (razne kalose 16V, tudi dizli jim ne gredo prav od rok)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr dec 24, 2008 11:16 am

Tako je uros11! Končno nekdo, ki razmišlja.
Ne moreš ocenjevati porabo nekega avta glede na nekaj komentarjev tu na forumu. Tudi zame so merodajni tovarniški podatki, ki so delani po nekih standardih. Seveda moraš potem prišteti k tem tovarniškim še + 1,2,3 L, odvisno od vožnje, ampak za primerjavo med posameznimi avti so pa zakon.
Iz teh podatkov se tudi vidi, da razlike med recimo različno velikimi mašinami (npr. 1,2 in 2,0 L) niso tako drastične, razlika v porabi potem nastane, ker tisti, ki ima močnejšo mašino tudi zihr bolj goni in tišči oz. ker ima POTENCIAL, da zveča porabo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

marej
Novinec

Kraj: Jesenice

Napisal/-a marej Sr dec 24, 2008 11:05 pm

Nekje sem bral,da so iz tanove audi a4 2.0tdi imeli porabo SAMO 3l.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr dec 24, 2008 11:22 pm

marej: Manjkajo dokazi... ostalo je prazna slama.
Poglej si povprecne porabe B8 modela (in glej predvsem modre in rumene crpalke)
http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... ear_s=2008

Ob enem pa Vesel bozic in poboljsaj se
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

marej
Novinec

Kraj: Jesenice

Napisal/-a marej Če dec 25, 2008 12:24 am

Veselega božiča tudi tebi MacTron,ter celotni vaši ekipi.

Glede porabe sem na internetu odkril neko stran kjer imate za vse avtomobile porabo http://www.poraba.com/car_details.php?carid=3633

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če dec 25, 2008 12:37 am

Marej, to, kar si "odkril", je bilo na forumu omenjeno že vsaj več stokrat!

Ima pa naša poraba.com za marsikateri avto statistično premajhen vzorec ali avta celo sploh ni. Nemški http://www.spritmonitor.de (McT-jev link) je glede porabe boljši, popolnejši, natančnejši in vključuje praktično vse avtomobile.

Vesele praznike ;) :!:
Zadnjič spremenil esem, dne Če dec 25, 2008 1:13 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SamoK Če dec 25, 2008 1:09 am

Vesele praznike :D

ni take teme pa sem mogo sem napisat..

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če dec 25, 2008 2:43 pm

SamoK: off
obstaja obstaja... http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=66767
Vseeno pa Vesele praznike ..pa veliko barv
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če dec 25, 2008 2:49 pm

sm opazu, da mam povprečno porabo med top 10%...pa vozim sam relacije..a me to dela čudnega? :D
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če dec 25, 2008 5:21 pm

speedfreak je napisal/-a:sm opazu, da mam povprečno porabo med top 10%...pa vozim sam relacije..a me to dela čudnega? :D

Avto je samo odsev duše lastnika. Že prej si bil čuden! :P :lol:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov