Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Luks1
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a Luks1 Če feb 05, 2009 12:32 pm

Ne vem, od kje se nekaterim zdi S-maxov prtljažnik majhen :?:
Ga imam in tudi tri otroke, pa še nikoli problemov s prtljago. Na smučanje se nas je šest peljalo (smuči v montani), ostalo v avtu - z otroškim vozičkom vred.

Ta avto ni primerljiv z malimi enoprostorci, saj je npr od Sharana in Espacea daljši cca 10 cm in le par cm krajši od Grand Espacea. Pomanjkljivost S-maxa je le v padajoči strehi in ni take višine kot v Sharanu, ki sem ga tudi prej imel in sem lahko MTB kar not zapeljal. Imaš pa zato Galaxya na izbiro.

Jaz sem S-maxa izbral , ker mi je bil najlepši med vsemi, pa tudi najbolje se pelje med velikimi enoprostorci. Ženi je bilo v Sharanu vedno slabo zaradi guganja, zdaj pa nikoli.

Dilema dizel/benzin pa je večna. Meni je slog vožnje pri dizlu veliko bolj všeč(navor pri nizkih obratih) in sem zato bil pripravljen plačat visoko razliko proti benzinarju, čeprav ne delamo več kot 20kkm letno. Če se boš odločal za Forda dizla, nujno vzemi 2.0, ker ima dodatni grelec kabine, pa tudi ketno. 1.8 grelca nima in rabi dolgo, da se ogreje. Benzinarja pa se da predelat na plin, preglej Ford team forum, kjer ima en uporabnik že dolgo vgrajen sistem v S-maxu 2.0, pije mu pa povprečno 10,5l plina.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če feb 05, 2009 12:58 pm

A to misliš grelec v smislu Webasto ali kaj drugega?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Luks1
Novinec

Napisal/-a Luks1 Če feb 05, 2009 1:04 pm

Energetik81 je napisal/-a:A to misliš grelec v smislu Webasto ali kaj drugega?

Ne ni Webasto, ampak električni grelec kabine. Deluje takoj ko prižgeš motor in začne toplo pihat skozi zračnike, da ti ni treba zmrzovat, dokler se mašina ne ogreje, kar pa traja kar dolgo(10-15 km).

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če feb 05, 2009 1:11 pm

Luks1 je napisal/-a: Če se boš odločal za Forda dizla, nujno vzemi 2.0, ker ima dodatni grelec kabine, pa tudi ketno.

si siguren? (btw - to je VW_jev dizel, tako kot v Mitsubishijih in še marsikje)...... razen, če sedaj(z mod. let. 2009) ni čisto nekaj novega v tem S-maxu(drugače, ga ima pa žlahtnik - dejansko prava stvar)

Luks1
Novinec

Napisal/-a Luks1 Če feb 05, 2009 1:19 pm

sašo5 je napisal/-a:
Luks1 je napisal/-a: Če se boš odločal za Forda dizla, nujno vzemi 2.0, ker ima dodatni grelec kabine, pa tudi ketno.

si siguren? (btw - to je VW_jev dizel, tako kot v Mitsubishijih in še marsikje)...... razen, če sedaj(z mod. let. 2009) ni čisto nekaj novega v tem S-maxu(drugače, ga ima pa žlahtnik - dejansko prava stvar)

S-max in Galaxy od nevemkerga meseca 2006, ko sta prišla ven, imata 2.0 dizla v sorodstvu koncerna PSA in nimata nič skupnega z VW-jem 100%.
Prejšnji rod Galaxya pa je bil sorodnik(trojček) s Sharanom in Alhambro in je imel vse motorje not od VW-ja razen 2.3 benzinarja.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če feb 05, 2009 1:22 pm

Luks1 je napisal/-a:S-max in Galaxy od nevemkerga meseca 2006, ko sta prišla ven, imata 2.0 dizla v sorodstvu koncerna PSA in nimata nič skupnega z VW-jem 100%.
Prejšnji rod Galaxya pa je bil sorodnik(trojček) s Sharanom in Alhambro in je imel vse

potem je to_to
Tnx

P.S da izkoristim to temo: kako se ti zdi ta avto?(znanec gleda nekaj takega - po dveh otrokih še dvojčka...... :P nuja....)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2576207&show=

in v temu je že ta motor od PSA-ja kot ti praviš?

Na fordovem forumu omenjajo dosti hib za te prve modele?!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Re: Nasvet pri odločitvi bencin/dizel

Napisal/-a sonic Če feb 05, 2009 2:06 pm

Bostjan1977 je napisal/-a:Moti me dejstvo (pri nakupu dizla), da bi se zaradi kratkih relacij preveč obrabil motor (turbina), do te meje, da bi ga bilo treba prehitro obnavljati (nepotrebni stroški). Zato sem napravil hitro računico in ugotovil, da se od približno 18.000 kilometrov na leto, naredi kratkih relacij (krajših od 8 kilometrov) približno 20%, kar znese dobrih 3.600 kilometrov.Medtem ko so ostale vožnje relacijskega tipa (bolj malo ali skoraj nič mestne vožnje).
To glede obrabe/turbine itd naj te ne skrbi, le primerno moraš ravnati z motorjem (hladnega ne tiščat v visoke obrate, po daljši vožnji v visokih obratih malo ohladiti turbino preden ugasneš itd.).

Namreč 5 voženj po 1 km ne bo naredilo nič več škode (v bistvu je bo manj) kot 5 voženj po 20km. Tudi pri 20km vožnji pač najprej narediš tisti prvi 'neogreti' kilometer.
Razlika je seveda, če primerjaš drugače: ali npr. 100km narediš z eno daljšo vožnjo ali 100 vožnjami po 1 km vsak dan posebej.
In če prav razumem, imaš kratkih voženj za 3600 km letno, ostalih 14400km pa daljših izletov/potovanj, torej ne bo nobene panike.

Če ti odgovarja dizel (zmogljivosti, način vožnje) bolj kot bencinar oziroma če izbrani model avta nima pametnih bencinarjev, se pri 18.000 km letno nimaš kaj sekirati glede dizla. Prišparal sicer ne boš (ali pa bolj malo), ampak tudi na izgubi ne boš.
Usmeritev v bencinarja se v tvojem primeru splača v primeru, če dizla ne maraš (stvar okusa), ali pa če bencinarja včasih dobiš po zelo ugodni ceni (ker ga v takih avtih večina noče in želi dizla, pa pri tem sedaj pustimo ob strani, kdaj imajo prav in kdaj ne).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Luks1
Novinec

Napisal/-a Luks1 Če feb 05, 2009 2:24 pm

sašo5 je napisal/-a:
Luks1 je napisal/-a:S-max in Galaxy od nevemkerga meseca 2006, ko sta prišla ven, imata 2.0 dizla v sorodstvu koncerna PSA in nimata nič skupnega z VW-jem 100%.
Prejšnji rod Galaxya pa je bil sorodnik(trojček) s Sharanom in Alhambro in je imel vse

potem je to_to
Tnx

P.S da izkoristim to temo: kako se ti zdi ta avto?(znanec gleda nekaj takega - po dveh otrokih še dvojčka...... :P nuja....)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2576207&show=

in v temu je že ta motor od PSA-ja kot ti praviš?

Na fordovem forumu omenjajo dosti hib za te prve modele?!

Glede hib: jaz se vedno izogibam nakupu prve serije modela. Nekaj hib imajo, pa nič strašnega. Mislim, da je bilo največ problemov softwareovskih, dokler ti na servisu niso novega programa naložil. Moj je l.2008.

Z avtom sem resnično zadovoljen, moj je z enakim motorjem in nekaj več opreme. Motor je PSA. Imam pa pomislek glede 4-ih otrok in takega avta, saj dostop do zadnjih sedežev ni prav praktičen in 3. vrsta je bolj za otroke. Jaz imam 3 otroke in le občasno rabim 6. ali 7. sedež, ne predstavljam pa si vsakodnevno otroka zapenjat tam zadaj. Poleg tega sedežev ne moreš ven jemat, ampak jih le zložiš. Mi tudi planiramo 4. otroka in če/ko bo, bom S-maxa imel za 2. avto, kot prvega pa kak Grand Espace, saj je bolj prilagodljiv in lahko postaviš sedeže po dva v vrsto in se sprehajaš vmes, sedmeha pa daš v avto ko ga rabiš. V S-maxu to ni možno.

Za tega predlaganega ne vem kaj dosti, bi ga bilo potrebno v živo videti, predvidevam pa, da ima le 5 sedežev. 6.in 7. sta v S-maxu za doplačilo, v galaxyu pa serijsko.

sa
Nov uporabnik

Napisal/-a sa Če feb 05, 2009 7:31 pm

Da je prtljažnik s-maxa premajhen? Halo ? Podatki o prostornini ob petih sedežih so 850 l - do police ! Karavani imajo maks 500 l. Imam ta avto in tri otroke in vanj spraviš vse potrebne in nepotrebne rekvizite. Drugo vrsto sedežev lahko premikaš naprej in nazaj za cca. 10 cm, tako da lahko dobiš še dodatne litre. PRostora za noge je še vedno dovolj. Za smučanje in morje pa daš gor še trugo.

Motor? Kakor komu paše. Imam 2.0 bencin, sicer ni ravno krik zadnje tehnologije + manjka mu navor, ampak za družinsko uporabo popolnoma zadostuje. Poraba: po mestu okrog 12, AC do 140 9, povprečje dobrih 9. Tako da je razlika v porabi med dizlom in bencinom max 3 l. Če želiš dirkača, nabavi 2.5. T. Če se ne motim, imata 2.0 bencin in 1.8 tdci verigo, 2.0 tdci zobati jermen. Ko sem ga kupoval v 07 je bila razlika v ceni 4500 €, kako je zdaj pri novih ali rabljenih, ne vem. Avto kot celota dobro deluje, ima pa s-max znane težave s park senzorji + sem ter tja čriček.

Luks1
Novinec

Napisal/-a Luks1 Če feb 05, 2009 8:46 pm

sa je napisal/-a:
Če se ne motim, imata 2.0 bencin in 1.8 tdci verigo, 2.0 tdci zobati jermen.

Bencinar 2.0 ima verigo in 2.0 tdci tudi - moj jo ima. 1.8 tdci pa mislim, da jo nima.

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Pe feb 06, 2009 6:35 am

Kar lepo ste se razpisali. Se zahvaljujem vsem za podane nasvete in mnenja.

Najbolj me vleče k S-maxu dizlu, a mi trenutno finance še ne dopuščajo. Zato bom najverjetneje posegel po (zaenkrat) mazdi 6 combi najverjetneje dizlu, vendar pa bencinar še ni čisto izključen. Kolikor sem gledal po avto.net je slaba tretjina mazd 6 slovenskega porekla. Medtem ko so ostali (uvoženi) sumljivi. Predvsem zato, ker imajo skoraj vsi oziroma večina prevoženih med 80 in 100 kkm. Po mojem mnenju zbiti kilometri. Kakšne so vaše izkušnje?

Katere znamke avtomobilov pa imajo poleg VW-ja še odprto bazo podatkov,
da se lahko preveri zgodovina servisov za posamezen avtomobil ?

Kako ugotoviti ali poiskušati ugotoviti ali so bili kilometri zbiti ?

Obstaja mogoče kakšna lista oziroma spisek kateri avto-dilerji v Sloveniji so zaupanja vredni ? Upam, da nisem z zadnjim vprašanjem koga užalil.

lp, Boštjan

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe feb 06, 2009 6:55 am

evo "black-lista" naših prodajalcev
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=56628

je pa zanimivo, da dilerji, ki prodajajo avtomobile ponujajo te avtomobile z lepimi okroglimi številkami ( 100000, 115000, 90000, ....). nihče od njih ne prodaja avtomobila z recimo 100987km, 156784km ... itd

Bostjan1977
Nov uporabnik

Napisal/-a Bostjan1977 Pe feb 06, 2009 7:03 am

Hvala za link.

Škoda, da nimamo plač tako zaokroženih navzgor :D

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Pe feb 06, 2009 9:40 am

Če se vsak dan delajo kratke razdalje (vožnja v službo) in na vsake toliko časa daljša relacija, potem vzemi raje bencinarja... v tistem 1km se dizel sploh ne zakurbla prav in je prav moreče.. tak da raje glej na vsakodnevno udobje ki bo bencinco boljše! (čeprav, kot že vemo se ne sme nobenga pritiskat mrzlega). Na taki kratki razdalji ti tudi webasto v mazdi ne bo pomagal.. (glede ketne/jermena je pa pri mazdi tako, da imajo bencinci ketno, dizlerji pa jermen).
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov