Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

alesy
Novinec

Leasing in stečaj

Napisal/-a alesy Pe maj 13, 2005 6:48 am

A kdo ve, kaj se zgodi, če avto vzameš na leasing in potem gre podjetje v stečaj ???

Kdo ti na koncu, ko avto izplačaš, podpiše, da si avto izplačal in da lahko iz prometne izbrišeš pod opombami, da gre za leasing. Ker če je leasing avto dejansko ni tvoja last ampak od avtohiše, ki je šla v stečaj ???

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Pe maj 13, 2005 6:53 am

Avto ostane tebi, uveljavljaš izločitev iz stečajne mase, v stečajni masi pa ostane njihova terjatev do tebe. Možno pa je, da moraš terjatev poplačat prej...

LP Mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

alesy
Novinec

Napisal/-a alesy Pe maj 13, 2005 7:09 am

Torej avto ostane meni. To razumem. Se lahk zgodi, da nebi ostal meni, da bi ga nalepem izgubil?

Torej če prav razumem tist ostali delež, ki bi ga še moral plačati moram poravnati pa je avto v celoti moj? Problem je v tem, ker ne moreš plačevati več tak kot doslej z nekim obrokom na mesec ampak se zgodi, da je treba plačati ostali znesek naenkrat.

Če sem te prav razumel.

alesy
Novinec

Napisal/-a alesy Pe maj 13, 2005 7:11 am

Pa še to bi vprašal kdo je lastnik avta pr leasingu.
Tisto podjetje ki omogoči leasing ali avtohiša ???

alesy
Novinec

Napisal/-a alesy Pe maj 13, 2005 8:13 am

Ja jaz sem se pozanimal direktno pri podjetju, kateri bi leasing omogočili.

Zadeva je taka da v primeru stečaja leasing pogodba propade in avto gre v stečajno maso. Pol ti zahtevaš naj ga izločijo iz stečajne mase, avto se proda in se denar ki ga dobiš za avto poravna pogodba, če je ostalo več denarja gre denar nazaj v stečajno maso, če je blo pa manj, se pa to prijavi v stečaj.

Tak da izgubiš avto in izgubiš ves denar. Nič nimaš.

Uporabniški avatar
Blacky
Novinec

Napisal/-a Blacky Pe maj 13, 2005 8:29 am

Lastnik avtomobila, ki ga vzameš na leasing je do zadnjega obroka Leasingodajalec (npr: Lb Leasing, Skb leasing...). Z zadnjim obrokom oz. z odkupom pridobiš lastništvo ti.

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Pe maj 13, 2005 8:53 am

alesy je napisal/-a:Ja jaz sem se pozanimal direktno pri podjetju, kateri bi leasing omogočili.

Zadeva je taka da v primeru stečaja leasing pogodba propade in avto gre v stečajno maso. Pol ti zahtevaš naj ga izločijo iz stečajne mase, avto se proda in se denar ki ga dobiš za avto poravna pogodba, če je ostalo več denarja gre denar nazaj v stečajno maso, če je blo pa manj, se pa to prijavi v stečaj.

Tak da izgubiš avto in izgubiš ves denar. Nič nimaš.

Tole ne vem če drži... Sicer je najbrž malce odvisno za kake sorte leasing gre... Za operativnega še mogoče. Drugače pa je to neke sorte prodaja s pridržkom lastninske pravice. Oni tebi avto prodajo, do končnega poplačila kupnine pa si pridržijo lastninsko pravico na avtu. Kot rečeno to za operativni leasing ne velja, ker kakor jaz vem je to neke sorte najem... Tam je pa situacija drugačna.

No, in potem firma propade. Avto je de iure v stečajni masi, ampak ti si ga kupil, zato imaš izločitveno pravico zato de facto pripade tebi. Ti si še nekaj dolžan firmi (ker še nisi odplačal do konca), torej gre terjatev firme do tebe v stečajno maso (terjatev je istotako vrsta premoženja). Ta dolg moraš ti odplačat po pravilih stečajnega postopka, kar je semizdi malenkost drugače (takoj zapade v plačilo ipd) samo nisem siguren, ker sem že pozabil...

Tako si jaz razlagam zadevo. Kot že rečeno je razlika med operativnim leasingom in "navadnim". Sem tudi že nekje to bral o izločitveni pravici. Je pa tako da konkretno leasing še ni izrecno urejen v naši zakonodaji, zato se uporabljajo primerljiva pravila (o najemu, pridržku lastninske pravice).

Kot že rečeno pa ne dam roke v ogenj za tako razlago... Tole je samo moje mnenje...

LP Mrcina
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
Blacky
Novinec

Napisal/-a Blacky Pe maj 13, 2005 11:46 am

Ja to imaš pa prav, razlika je med operativnim in finančnim leasingom. Sicer pa imaš vse točno napisano v pogodbi.

alesy
Novinec

Napisal/-a alesy Pe maj 13, 2005 12:11 pm

Ja res je, me je narobe on razume. On je mislu, da gre moje podjetje v stečaj.

Ja tak je kot pravita.
Sam zadeva je taka do zdaj plačuješ za avto 30.000 na mesec. Recimo.
Potem pa kje boš kar naenkrat dobil 500.000, če nimaš kje, recimo da boš poravnal tisto kolikor ti še manka, da bi avto bil na koncu tvoj ?

alesy
Novinec

Napisal/-a alesy Pe maj 13, 2005 1:34 pm

Pa ni nujno, da 500.000 lahko tudi 50.000 sit ti sam sfali, pa izgubiš vse. In to vse vse vse.
To je noro.

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Pe maj 13, 2005 1:48 pm

alesy je napisal/-a:Pa še to bi vprašal kdo je lastnik avta pr leasingu.
Tisto podjetje ki omogoči leasing ali avtohiša ???

Avto ali katerakoli druga stvar,ki jo kupiš z leasingom je do zadnjega obroka oz. zadnje akontacije last leasing hiše ker v primeru če ti kupiš avto,leasing podjetje v celoti poplača avto avtohiši in s tem postane lastnik avtomobila,ti v tem primeru do avtohiše nimaš več nobene terjetve terja te le leasing hiša zato pa tudi moraš met v obdobju trajanja odplačevanja leasinga avto kasko zavarovan ker se s tem leasing krije če ti avto razbiješ ali "izgubiš" oz. ti ga ukradejo.
Pa ni nujno, da 500.000 lahko tudi 50.000 sit ti sam sfali, pa izgubiš vse. In to vse vse vse.
To je noro.

Ne v tem primeru imaš potem dolg do podjetja oz. do stečajnega upravljitelja oz. do novega lastnika ki je to leasing hišo prevzel tebi še vedno ostane avto v uporabi le lastnik je nov (recimo:banka,druga leasing hiša)je pa dejstvo da če maš tut še samo 50k za odplačat gre v primeru stečaja avto v stečajno maso ker je "še" njihova last oz. last propadle leasing hiše
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

prosko002
Novinec

Kraj: Paradiž

Napisal/-a prosko002 Pe maj 13, 2005 4:12 pm

Mal off-topic: in kteri leasing hiši v Sloveniji grozi stečaj? :) Predvidevam, de so spet neki globokoumni posli vmes, pri katerih bi se dalo mastno zaslužit... :)

lp

Prosko
Speed Give Me What I Need ...
I Feel The Need ... The Need For Speed.
Because The Show Must Go On.
Slika

Uporabniški avatar
car_freak
Novinec

Kraj: Domzale

Napisal/-a car_freak Pe maj 13, 2005 8:50 pm

Spostovani vsi skupaj!
Delam pri leasing podjetju z tujim kapitalom in tujo banko v povezavi. Stvar je taka kot ste rekli, avto je od leasinga dokler ni poplacan zadnji obrok.
Ce gre leasing hisa v stecaj grejo v stecajno maso vse predmeti, ki so na leasingu, avti, stroji, itd. Je pa res, da so ponavadi vsi predmeti se pozavarovani oz. da se temu izognejo, so zavarovani se drugje.
Kateri hisi grozi stecaj? To vedo samo lastniki. Vse resne leasing hise so tako velike, da se kaj takega skoraj ne more zgoditi, ker zadaj stoji tako velike kapitali (milioni evrov). Bolj je problem pri manjsih privat leasingih, ki jih pa skoraj ni v Sloveniji, ampak prevladujejo tuji leasingi s tujim kapitalom, z zelo zelo malo moznosti stecaja.
Ce kdo zeli kaj vec vedeti ali nasvet naj mi poslje PM.
BMW 4 EVER! - BRUMMMM!

prosko002
Novinec

Kraj: Paradiž

Napisal/-a prosko002 So maj 14, 2005 12:45 pm

car_freak je napisal/-a:Spostovani vsi skupaj!
Delam pri leasing podjetju z tujim kapitalom in tujo banko v povezavi. Stvar je taka kot ste rekli, avto je od leasinga dokler ni poplacan zadnji obrok.
Ce gre leasing hisa v stecaj grejo v stecajno maso vse predmeti, ki so na leasingu, avti, stroji, itd. Je pa res, da so ponavadi vsi predmeti se pozavarovani oz. da se temu izognejo, so zavarovani se drugje.
Kateri hisi grozi stecaj? To vedo samo lastniki. Vse resne leasing hise so tako velike, da se kaj takega skoraj ne more zgoditi, ker zadaj stoji tako velike kapitali (milioni evrov). Bolj je problem pri manjsih privat leasingih, ki jih pa skoraj ni v Sloveniji, ampak prevladujejo tuji leasingi s tujim kapitalom, z zelo zelo malo moznosti stecaja.
Ce kdo zeli kaj vec vedeti ali nasvet naj mi poslje PM.

sj glih o tem sem mislu, ke sem zgornji post pisal...

lp

Prosko
Speed Give Me What I Need ...
I Feel The Need ... The Need For Speed.
Because The Show Must Go On.
Slika

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero So feb 07, 2009 9:56 pm

Sem pobrskal po starih temah... S to krizo se je marsikaj spremenilo ali pa se še bo. Je kaj novega na področju leasing in stečaj leasing hiše, torej pravno varstvo leasing jemalca.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov