hladni je napisal/-a:Če pa smem dodat, vsaj zame pa v tem rangu boljšega od toy verso ni. (sploh nova je sladkorček)
Vedno bolj se sprašujem na podlagi česa ocenjujete avto oziroma ali ste določeni avto sploh že vozili...sam sem kar nekaj dni imel na testu novo Toyoto Verso, tako da sem jo imel priložnost dodobra stestirati, ampak moji vtisi so popolnoma drugačni od tvojih!
Stara Corolla Verso je bila lep in skladno oblikovan avto, medtem ko so pri novem Versu po mojem mnenju enostavno pretiraval z iskanjem dinamičnosti in prepoznavnosti oblike! Ampak ker ima vsak svoj okus zadosti o obliki...
Prva stvar, ki me je zmotila ob vstopu v kabino je bil tisti tipičen Japonski žvenket ob zaprtju vrat, ko imaš občutek da imaš v rokah igračo in ne vrata, ki te bodo varovala ob morebitnem trku. Kabina je z voznikovega sedeža sicer prijetna in na pogled deluje precej kvalitetno. Moti pa postavitev merilnikov na sredino armaturne plošče, izven voznikovega vidnega polja. Instrumenti so sicer malo zamaknjeni proti vozniku, ampak vseeno v taki postavitvi ne vidim prav nobene prednosti (še posebej, ker na tistem mestu, kjer naj bi običajno stali merilniki ni nobenega odlagalnega prostora, kot je to npr. v Citroenu C4)?! Ko smo že ravno pri merilnikih je "zanimiv" tudi pozdrav iz 80tih let prejšnjega stoletja z oranžno osvetlitvijo!
V kabini zmoti še nekaj ergonomskih nelogičnosti (npr. postavitev stikala za upravljanje s potovalnim računalnikom na sredino armaturne plošče h merilnikom) in slab izbor materialov - testni avto je bil praktično nov (prevoženih cca. 3000 km) ampak se je na armaturni plošči pri sovozniku že poznalo kar nekaj grdih risov.

Največje razočaranje je bil pa sigurno sprednji naslon za roke za katerega bi bilo boljše, če ga sploh nebi bilo...naslon je iz TRDE in GROBE plastike in popolnoma NEOBDELAN!

Naslon je tudi postavljen prenizko in seveda ni nastavljiv ne po višini, ne po dolžini...
Še ena malenkost, ki me je motila je bilo nadležno zaklepanje vseh vrat, takoj ko spelješ...to sicer ni nič novega in imajo po večini tudi ostali proizvajalci, ampak Toyota je tukaj spet nekaj "posebnega" saj se vrata, ko se ustaviš, avtomatsko NE odklenejo in jih morajo potniki vedno ročno odklepati?!

Prodajalec mi je sicer omenil, da je možno na servisu s pomočjo računalnika to funkcijo ugasniti...ampak slab vtis vseeno ostaja, saj imajo ostali proizvajalci to rešeno veliko elegantnejše!
Vozil sem dizelski motor 2.0 D4-D s 93 kW / 126 KM in za motor imam same pohvale...vleče lepo in zvezno in tudi zvok je bolj podobne kakšnemu bencinskemu motorju (v visokih obratih je že kar malo športen). Tudi menjalnik teče gladko in ima kratke gibe, tako da glede kombinacije motor + menjalnik ni nobenih pripomb...tudi poraba je bila čisto spodobna - okoli 7 - 7,5 litrov. Sem pa od teh konj na papirju vseeno pričakoval nekoliko več...po občutku gre stari 1.9 TDI motor v Touranu boljše!

ops: Za navaditi se je tudi na zavore pri Versu, saj podajanje pedala za zavore ni linearno...zavore dolgo časa nimajo efekta in šele ko je pedalo že kar konkretno pritisnjeno kar naenkrat močno primejo (občutek je tak, kot bi bile zavore koračne

).
Mešane občutke sem imel tudi glede podvozja...podvozje je sicer nastavljeno precej trdo (predvsem potniki na zadnjih sedežih občutijo vsako kratko grbino), hkrati pa je v ovinkih tudi precej nagibanja karoserije. Podvozje tako na račun svoje trdote omogoča tudi nekoliko bolj dinamično vožjo, vseeno pa avtu bolj ustrezajo umirjena potovanja na avtocesti...
Osebno je nova Toyota Verso (še posebej za ta denar, kot ga zahtevajo) bolj razočaranje, kot pa merilo v tem razredu...konkurenca enostavno ponuja boljše rešitve! V tem razredu so Touran / Zafira / Scenik korak ali celo dva pred Toyoto Verso!

There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway