Jerch_ je napisal/-a:@Kael kar tiščiš svojega tourana..
kot vidim sam v službeni octavii 1.9 105km je pomembno kako voziš avto. verjetno pri tem motorju in passatu še toliko bolj. Pomembno je zato, ker čim je hitrost višja od 70km/h (regionalne ceste, AC) avto ob priganjanju samo neizmerno ropota, nič ne gre in ima astronomsko porabo.PS: pa 1.9 105km ni star, preverjen motor. ker za začetek že nov pije dosti več olja, ima manjšo turbo luknjo-lag, je bolj prožen in odziven, slabše pa vleče nad 3000rpm, predvsem pa je malenkost bolj požrešen (vse to na pram 1.9tdi 110km) in ne kadi toliko ter ima dosti bolj prijeten vonj.
@Jerch: glede porabe goriva v Touranu: ja če voziš po regionalih cestah do 80 na uro, je motor pravi šparovček - tudi pod 5l sem ga spravil, ampak !pametna mešana vožnja, ki vključuje mesto, avtocesto do 110 ter relacije imaš porabo takoj 7 litrov, v mestu pod 8l, če stojiš samo za kratek čas na dveh semaforjih od šestih ne prideš, pa da se na glavo postaviš, ne prideš pod 8 litrov. Če voziš kot po jajcih, se da porabo držat za odtenek pod 7 litri, kar se meni zdi za tak režim vožnje in dizla odločno preveč. Je pa nekaj res, avto fura večinoma mama, ki šalta na okoli 3000 rpm, sploh na prve klometre je furala kot rally pariz-dakar in dejansko motor pije olje kot goba, tako nekje nekje eno do eno in še malo flašo olja vlije na servisni interval - povprečno bi lahko rekel, da se ji na 7500 km prižge lučka, da ima motor olja premalo. Da imaš pa s Touranom porabo 9, 10 litrov, pa moraš pritiskat motor, se strinjam. Vendar pa tukaj se pogovarjamo o praznem Touranu. Kako porazni so pospeški če imaš poleg sebe še dva noter, ali boh ne daj avto malo naložen, raje ne omenjam... osebno pa od avta pričakujem, da bo v večini situacij kos svoji nalogi, ne da bo uporaben samo takrat ko sem sam. Passat je sicer lažji od Tourana, še vedno pa težek in velik in je situacija zagotovo podobna, zato avtorju teme tako svetujem 2.0 TDI motor.
Drugače vozim Leona 1.9 TDI, ki ima kolikor vem ima nižji količnik upora od Passata, lažji je in dokler vozim ko po jajcih je poraba v med 5.3 in 5.7, nimam pa težav s pitjem olja - po 60.000 km ponavadi manjka kakšen deci (tako mi vsakič povedo na servisu). Po jajcih pomeni tudi avtocesta do max 110. Čim dam malo gasa, ala 130 mogoče se 3x zapelem v špar, smo na 6.5+. Tudi gume imam ornk napumpane, 2.6 bara, izključene vse porabnike el. energije (probal sem zahec en tank celo luči ugasnit, nobene razlike), klima vedno na kroženje zraka pa je poraba kakršna je. In potem zanimivost: več kot 2.000 km sem prevozil z Alteo 2.0 TDI s 140 KM, ki ima višji količnik upora, je 100 kg težja in imela je dimenzijo večje pnevmatike: 17". Ob identični vožnji po jajcih sem poraba držal med 4.8 in 5.1, pri vožnji tam 130-140, pa mi porabe ni vrglo čez 6.2 l / 100km. Jasno sem motor tut sprobal, pa ni blo problem 10 l porabe doseč. Ampak ob pametni vožnji, ne gas do daske, mi je 2.0 TDI s 140 KM žrl manj v težjem avtu z večjimi pnevmatikami kot 1.9 TDI s 105 km. Vidiš pri 1.9 TDI motorju s 110 KM pa imama podobne spomine... v Toledu zadnje limuzinske generacije sem se brez težav vozil s 4.4 l / 100 km - kot zanimivost, olja pa nam tudi ta motor ni pil. Zgleda da je odvisno od motorja do motorja, koliko olja požre.