Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

jerm
Nov uporabnik

Kraj: LJ

OPEL Astra G Caravan - dizel ali bencinar?

Napisal/-a jerm Pe jan 15, 2010 1:16 am

Novinec pozdravljam zbrane forumaše! :D

Prebral sem nedavno objavljeno temo člana "zoltan88", ki skuša najti avto s čim manjšimi rednimi (in izrednimi) stroški - pa so mi odgovori dali misliti...

Namreč, tudi sam iščem v prvi vrsti mehansko zanesljiv in varčen avto (rabljen, do 4000EUR, za 4-5 let, karavansko različico, oprema pa je razen ABS, Airbagov in klime lahko "špartanska"), s katerim bi delal cca. 20.000km letno, delno tudi v klance; nisem pa kšn nadpovprečen dirkač. V ožjem izboru so tako bili:
- Opel Astra G Caravan
- VW Golf IV Variant
- Ford Focus Turnier

Nekako me je prepričal Opel Astra G Caravan 1.7 DTI s 55kW in porabo 5.5l, a se sedaj sprašujem če bi bila bencinska varjanta 1.6 z 62kW in porabo 7.3l vseeno boljša izbira.

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje z odzivnostjo avta / delovanjem in zanesljivostjo motorja + ostalih vitalnih delov / vzdrževanjem / servisi in spremljajočimi stroški pri teh dveh različicah Astre G, da se lažje odločim.
Kateri deli so najbolj podvrženi okvaram in koliko kej stane njihovo popravilo?

Ter, ali sem "po krivici" izločil kšnega od drugih avtomobilov, ki bi tudi lahko bili ustrezni? (npr. Fiat Stilo Multiwagon 1.9 JTD, ki mi ga je svetoval prijatelj - baje ni s tem avtom nobenih resnih težav?! - a sam glede mehanike še vedno najbolj zaupam "nemcem"...)

Upam, da se bom na osnovi odgovorov lahko dokončno opredelil in se vsem že vnaprej zahvaljujem zanje!

lp,
jerm

Uporabniški avatar
snikerson
Uporabnik

Napisal/-a snikerson Pe jan 15, 2010 2:10 am

na avtonetu maš ogromno teh stilotov, za 5k€ se da zelo lepo ohranjenega dobit, vsaj po slikah sodeč, tudi okoli letnika 2005, slabost je pa ta, da je menda večina uvoženih in po možnosti s konkretno zbitimi kilometri...

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Pe jan 15, 2010 5:47 am

Kot prvo pozdravljen na forumu.

Kar se tiče tvoje izbire za nakup avta in omenjene astre ti lahko iz prve roke povem kako in kaj. Sam imam astro g ( pet vratno) z 1.7 dti motorjem. Tudi jast nisem dirkač in moč avta zadostuje za normalne vožnje in pospeševanja. Res, da zadnje leto bolj malo vozim os. avto ker ga vozi boljša polovica ampak kar se tiče porabe pri njej se v povprečju giblje okoli petih litrov.
Kar se tiče samega motorja res ni nekih velikih problemov, ampak so pa druge stvari, ki ti požrejo živce.
Serijske napake tega avta so: pokanje zadnjih fedrov ( cena okoli 50 evrov po komadu), redna ( na eno leto) menjava sprednjih stabilizatorskih palčk ( cena okoli 20 evrov po komadu). Razne lučke na armaturi, ki hitro privedejo do popravljanje glavnega računalnika na motorju.(moj primer že drugič v treh letih). Pri bencinskih motorjih so pa predvsem na udaru izpušni lonci (rjavenje). Pri meni je še prvi lonec in bo še za nekih 30.000 km-jev.

Moja astra je stara skoraj šest let in ima že dvesto tisoč za sabo. Drgače pa mislim, da j za tak denar kar vredu avto.

Je pa res, da boš največ dobil pri nekem stilotu, kot je že omenil uporabnik snikerson, za ta denar. odločitev je pa tvoja.

Kar se tiče golfa dobiš bolj bogega za ta denar ampak načeloma z njimi tudi ni nekih hudih problemov. Brat ima karavana (tdi 90km) z 250.000 kilometri pa dela kot urca. No verjetno malo sreče pri nakupu ( znanec).
Kar pa se tiče forda pa naj ti drugi , ki ga poznajo več povedo.

Upam, da sem kaj pomagal in srečno pri nakupu.

lp

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Pe jan 15, 2010 10:24 am

mi smo imeli astro 1.7 dti doma 5 al 6 let. poraba je bila okoli 5.3 in za normalno voznjo je bil super avto. v 6ih letih smo imeli samo manjsi problem ki je bil povezan z volanom oz. tam okoli nekje, se ne spomnem tocno, vem pa da je bil strosek nek minimalni. imela pa je okoli 150.000 km.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Pe jan 15, 2010 1:22 pm

astra 2.0 dti caravan je super zadevšna, solidno gre, solidno malo pokuri, ampak dokler laufa. EGR, bosch pumpe, vakuum cevke in ostalo sranje, nenazadnje je meni glava počila.

vzami 1.8 bencinar 125km, ni boljšega, 1.6 100 oz. 105 konjev pa tudi ni slaba izbira za normalno vožnjo.

ležaj z abs senzorjem stane od 130 pa tja do 180€ (zadnji), ostalih zadev nisem popravljal

stilo...hja, stilo je druga pesem, relativno zanesljiv jtd, tudi mnogo bolj potegne in malenkost manj pokuri kot dti, samo če boš prebolel obliko in če se počutiš dobro v notranjosti, jaz se namreč ne.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Pe jan 15, 2010 2:59 pm

Zopet predlagam lybro, kupil sem jo za dobre 4 jurje, JTD, letnik 2003 in sem presrečen :D
Opreme ogromno, porabi 5.5l, nobenih težav...

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Pe jan 15, 2010 4:08 pm

V stilota se vsedi, in si vzami nekaj minut, si nastavi sedež, potem pa se pojdi peljat za malo več kot en krog. Če te po vožnji ali pa med njo nič špikalo, ali pa bo hrbtenica čudno zvita, ali pa nebo bolelo, potem lahko malo še o njem razmišljaš.
Prijatelj je imel problem s senzorjem airbaga v sedežu. Pač ko je premaknil sedež se je izrisala prijazna rdeča lučka na armaturki.
Seveda tisti čas nebi deloval noben od šestih airbagov. Mislim da je bil to edini problem, katerega je imel. (govora je o stilotu 1.9 jtd)
Aster ne poznam toliko, je pa tudi moja želja v kratkem jo kupiti.

Vidim pa da ogleduješ tudi forda focusa. Lahko ti povem za letnik 04. Ima ga taisti prijatelj ravno sedaj, tisto 130 konjsko različico ali koliko je že, karavana. Jutranji hladen vžig: nekaj zelo močno udari kot železo ob železo vendar samo ko je hladen in ko je zunaj tudi ničla. Kasneje vse ok. Napaka trenutno še ni znana. Notranjost: porazna. Sedi se bolje, vendar meni osebno nekako čudna pozicija za volanom, in pa prekleto ozki sedeži. Sam sem suh, pa sem bil malo bolje oblečen, pa sem se že "tiščal". Armaturna, kot pri vseh fordih, za moj okus ena izmed slabših, takoj za renaultovimi (brez zamer ostali, kot sem rekel, moj okus).
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov