Prebral sem nedavno objavljeno temo člana "zoltan88", ki skuša najti avto s čim manjšimi rednimi (in izrednimi) stroški - pa so mi odgovori dali misliti...
Namreč, tudi sam iščem v prvi vrsti mehansko zanesljiv in varčen avto (rabljen, do 4000EUR, za 4-5 let, karavansko različico, oprema pa je razen ABS, Airbagov in klime lahko "špartanska"), s katerim bi delal cca. 20.000km letno, delno tudi v klance; nisem pa kšn nadpovprečen dirkač. V ožjem izboru so tako bili:
- Opel Astra G Caravan
- VW Golf IV Variant
- Ford Focus Turnier
Nekako me je prepričal Opel Astra G Caravan 1.7 DTI s 55kW in porabo 5.5l, a se sedaj sprašujem če bi bila bencinska varjanta 1.6 z 62kW in porabo 7.3l vseeno boljša izbira.
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje z odzivnostjo avta / delovanjem in zanesljivostjo motorja + ostalih vitalnih delov / vzdrževanjem / servisi in spremljajočimi stroški pri teh dveh različicah Astre G, da se lažje odločim.
Kateri deli so najbolj podvrženi okvaram in koliko kej stane njihovo popravilo?
Ter, ali sem "po krivici" izločil kšnega od drugih avtomobilov, ki bi tudi lahko bili ustrezni? (npr. Fiat Stilo Multiwagon 1.9 JTD, ki mi ga je svetoval prijatelj - baje ni s tem avtom nobenih resnih težav?! - a sam glede mehanike še vedno najbolj zaupam "nemcem"...)
Upam, da se bom na osnovi odgovorov lahko dokončno opredelil in se vsem že vnaprej zahvaljujem zanje!
lp,
jerm