Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

sandis
Nov uporabnik

Clio 98-2000 1.4 ali 1.6

Napisal/-a sandis Če jan 28, 2010 9:28 pm

Kupujem clio 2, pa me zanima, kateri motorji so boljši in bolj vzdržljivi, pa tudi poraba (zmerna vožnja). Izbiram namreč med 1.4 in 1.6, pa ne vem, za katerega se naj odločim. Hvala za mnenja in nasvete.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če jan 28, 2010 10:09 pm

Jaz ga imam 98 letnika 1.4; 75KM, trenutno prevoženih par km manj kot 203.000.
Za enkrat lahko samo rečem, da je to super motor. Poraba zdajle pozimi 6,2 s tem, da ga občasno malo prepiham :). Drugače pa ko je bilo malo bolj toplo, recimo meseca nov. je bila poraba 5,8 l/100km. Relacijska vožnja - 28km v eno smer. Olja menjujem na 15.000km in se nivo v tem času na šibki zniža za kake 3-4mm. Olja še nisem nikoli dolival. Končna hitrost po števcu je ~182km/h. Motor prožen, 60 po ravnem kamot vleče v 5 prestavi. Pri 70 km/h ima 2000 obr. v peti prestavi.

Sem pa pri 180.000km menjal sklopko, amortizerje.
- zadnje blatnike mi je pa začela napadati rja in pa spodaj po pragovih. Mogoče je to problem prvih letnikov, kaj pa vem.
- zajebava me ključ daljinskega zaklepanja, nima stika in noče zaklepat-odklepat. Na servisu hočejo met 100 eur za nov ključ :roll: , električarjem pa nekak ne uspe popravit. Včasih dela brez problema, včasih moreš pa večkrat pritisnit. Včasih se pa naveličam tiščat na tist ključ pa ročno odklenem.
- imam trivraten model in električni pomik desnih vrat deluje bolj na trdo
- zadnje čase me pa nekaj heca še centralno zaklepanje desnih vrat, ko stisnem daljinca mi včasih noče odklenit teh vrat.
- odpovedalo mi je stikalo luči (obvolanska ročica)
- menjal sem prednje luči, stare bile čist porumenele - značilnost luči na Cliotih
- menjal obe sprednji vzmeti (poči del vijačnice v sklečki amortizerja) pri meni je bilo pri ~ 180tkm.

Ostalo pa nič posebnega, pač redno vzdrževanje. No sej tud te stvari, ki sem jih naštel niso nekaj na kar bi bile druge znamke imune pri teh kilometrih in letih.

Za 1.6 pa ne vem kaj posebnega, vem samo, da mi je enkrat en sodelavec pravil, da je imel 1.6 Cliota automatik pa je rekel, da s tisto mašino ni bil najbolj zadovoljen. Dosti pil, pokazal pa tega ni. Ampak bil je aut., kako je pa v kombinaciji s ročnim menjalnikom pa ne vem, verjetno pa je, da tisti automat požere dosti konjev in bencina za prazen nič.

mm46
Novinec

Napisal/-a mm46 Če jan 28, 2010 11:39 pm

Jaz imam letnik 98 1.6, prevoženih 150k km in nimam z avtom nobenih problemov. Jaz sem vzel raj 1.6 zaradi klime. Olje menjavam na 15kkm (tolk nardim na leto), v tem času se minimalno zniža nivo, če sploh se. Porabo lahko pogledaš tukaj. V glavnem se vozim 2x na teden ac lj-kp med tednom pa bl al manj vsak dan po lj. Kjer je povprečje tanka čez 8l/100km je blo dost prtiskanja :D Najnižjo porabo sem mel ko sem se dnevno vozu iz kp v sežano in nazaj po stari cesti, ko je bla med 6.5 in 7 tko, da ob normalni vožnji poraba ni visoka. Motor je tudi zelo prožen, med vožnjo po mestu grem redko nad 2000rpm.

Kar se pa avta tiče, do zdej nisem mel nekih večjih problemov...menjat je blo treba vse ležaje, prejšnji teden sem menjal un senzor za števc (zato ni vpisane porabe za zadnjih nekaj tankov, ker sem se 2 mesca vozu z gps-om in nisem beležu km :D), pri 120kkm menjal oba izpušna lonca...ostalo pa pač redno vzdrževanje.

Po moje sta oba motorja dobra, je pa večina cliov 1.4 z opremo RT, 1.6 pa boljšo opremo RXE (tole sicer bl na pamet govorim... rxe ima še abs, potovalni računalnik, električno nastavljiva in ogrevana ogledala pa še kako melankost)

če te še kaj zanima pa vprašaj :)

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Pe jan 29, 2010 12:12 am

Edino kaj je bilo s temi clioti narobe je bila elektronika (skupaj s tem ključem-kupiš novo telekomando in je problem rešen). Elektroniko je tak mogu poštimat že prejšni lastnik.
Mamin clio ima zdej 220k prevoženih in razen elektronike (v prvih 70k km), potem nekje na 180k daljinc in zdej na 220k so prednji fedri poknili.Vmes je bil menjal še nosilec motorja. Poceni avto za vzdrževat, če ga voziš k popoldancu, na pooblaščenih je pa isto kot da bi imel audija (nas ni servis do 120k dokler se je servisiral na pooblaščenih, prišel izpod 70k sit, veliki servis je bil 100k takoj nasledni spet 120k, od takrat dalje edina večja stvar zadaj pakni in amortizerji in nikdar več kot 100€ veliki servis na 200k je bil 300€ z še par malenkostmi.

Mi mamo 1,4 8v s 75konji in avto gre za te konje in dobrih 900kil supe, tudi z prižgano klimo se mu sploh ne pozna veliko na moči. Poraba je pa ob normalni vožnji pod 7l (6,8/6,9) tudi manj, če bolj šparaš.

So pa pri nas luči tudi že rumene.
Slika

mm46
Novinec

Napisal/-a mm46 Pe jan 29, 2010 12:28 am

Ja kaj so pa delali, da ni bil pod 70k :? Men je tle na trgoavtu v kp reku, da je tolk velik servis za mojga, ki sem ga pol sam naredu :D Sosed je za svojga 1.4 dajal tm do max 25k sit za redne servise. Jaz pa svojga od 80kkm dalje kr doma šraufam... razn elektronike, ki pa na srečo nč ne zajebava, razn zdej števc :D

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

Napisal/-a Perica Pe jan 29, 2010 12:32 am

Zivjo

Tudi jaz imam Cliota, letnik 2000, motor 1.4. Imam ga že 6 let inme ni nikoli "pustil na cedilu". Seveda je bilo vsake toliko časa potrebno kaj zamenjati, ampak so bile več ali manj malenkosti in vsaj za moje pojme nekaj povsem običajnega za skoraj 10 let star avto.

Bo pa na žalost šel v prodajo, ker se mi je ponudila priložnost da prevzamem nekoliko novejšega Cliota od mame, tako da bo avto naprodaj cez 7 tednov, ko mama dobi nov avto. Prodajal se bo skoraj z vso dodatno opremo ki sem jo dokupil v teh 6 letih, tako da če te slučajno zanima, mi pošlji ZASEBNO SPOROČILO.

lp, Peter
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov