Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ris
Nov uporabnik

Kako izvesti plačilo avta - nakazilo, gotovina?

Napisal/-a ris Ne maj 16, 2010 10:19 pm

Kupujem avto (ranga 5000-8000 EUR) in se sprašujem, kako se običajno izvede plačilo avta. Z nakazilom v banki? Z gotovino? Verjetno je pri nakupu od podjetja (dobiš račun) drugače kot pri nakupu od fizične osebe?
Kdaj v postopku naj bi se izvedlo plačilo, da te ne nategnejo?
Vnaprej hvala za nasvete?

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Po maj 17, 2010 5:57 am

On tebi ključe in dokumente, ti njemu gotovino...če se gre za fizično osebo. Jaz sem tako počel.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Po maj 17, 2010 6:44 am

mesec dni ko sem od dedeja avto prodajal sem ga dal na avto.net čez pol minute me je šlovek poklical, čez 2uri je bil iz lj v mb, dal 500e rekel, da do srede nakaže denar na TRR (in je) v soboto je prišel po avto. Jaz sem med tem uredil prepis. Je pa res, da mi je zaupal :D pa še handlal ni :)

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Po maj 17, 2010 8:37 am

DaDek je napisal/-a:mesec dni ko sem od dedeja avto prodajal sem ga dal na avto.net čez pol minute me je šlovek poklical, čez 2uri je bil iz lj v mb, dal 500e rekel, da do srede nakaže denar na TRR (in je) v soboto je prišel po avto. Jaz sem med tem uredil prepis. Je pa res, da mi je zaupal :D pa še handlal ni :)

uff, no to je recimo primer, kako se v nobenem primeru ne sme delati. namreč denar nazakovati vnaprej brez vsakršnega zavarovanja oz. izjave. v tem primeru si ti imel denar on pa popolnoma NIČ! lahko bi mu (ko je v soboto prišel) gladko rekel, da ga ne poznaš in pobasal denar. pa pustimo sedaj kaj bi ti naredil pa te bedne fore. dejstvo je, da ti po pravni poti tega denarja nebi mogel vzeti nazaj, tebi pa kot lastniku avta tudi ni bilo treba predati avta.

najbolje se izogneš tveganju tako: naredi se KP pogodbo, ti kot kupec vzameš to pogodbo, skupaj s prometnim dovoljenjem (in tablicami, če grejo na uničenje) in nato plačaš prodajalcu. ko dobi prodajalec denar pa se gre pogodbo overiti. in samo ta overjena pogodba je nekaj veljavna.

pa tudi pri izročitvi gotovine nisi čisto brez tveganja. lahko gre za ponarejen denar (poznam primer). zato je najbolje nakazati preko trr-ja oz. gotovino še pred overitvijo nesti na banko.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po maj 17, 2010 12:14 pm

Fotr je svoj zadnji avto kar z BA kartico plačal. :)
K štruco kruha.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 Po maj 17, 2010 5:58 pm

Pr men je blo ko sm kupoval je šu fotr med šihtom pogledat me je poklicu je reku,da je avto za ta denar ok in če čem ga lahk vzamem sm reku ok je reku njemu vredu je on naredu kupoprodajno pogodbo čez ene 7 ur sm pa šu po avto pa sm mu dau denar on pa men ključe pa pogodbo in prometno...
lp

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Po maj 17, 2010 6:06 pm

dejan19 je napisal/-a:Pr men je blo ko sm kupoval je šu fotr med šihtom pogledat me je poklicu je reku,da je avto za ta denar ok in če čem ga lahk vzamem sm reku ok je reku njemu vredu je on naredu kupoprodajno pogodbo čez ene 7 ur sm pa šu po avto pa sm mu dau denar on pa men ključe pa pogodbo in prometno...
lp

točno tako :clapclap

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po maj 17, 2010 6:51 pm

pomoje tu avtor teme sprašuje, glede večjih vsot (10.000, 20.000 € ) kakšna je drugačna pot, kot da skrivaš denar po celem avtu..
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Po maj 17, 2010 6:53 pm

Jaz sem imel zraven laptopa, pa smo epo ob prevzemu plačai preko interneta, kupcu pokazal potrdilo, on preveril nakazilo in je to to :)

M_S
Nov uporabnik

Kraj: Štajerska

Napisal/-a M_S Po maj 17, 2010 7:55 pm

NejcZ je napisal/-a:Jaz sem imel zraven laptopa, pa smo epo ob prevzemu plačai preko interneta, kupcu pokazal potrdilo, on preveril nakazilo in je to to :)

Enako. :D

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ To maj 18, 2010 8:28 am

Ko sem sam prodajal, kupec ni želel imeti pri sebi 12t eur gotovine celo pot, tako da jest sem overil pogobo in jo imel pri sebi, sva šla na banko na okence, on je potem dal prenakazati kupnino na moj račun, dobil sem potrdilo da je bilo prenakazano, bil sem tako ali tako zraven, mu izročil pogodbo in ključe in to je to. Ko sem kupil drugega mi je tudi prodajalec kar dosti zaupal (čakal sem da se prenese kupnina prveg avta na moj račun), tako da sem mu nakazal dva dni za tem kupnino. Jest mislim da je res bolj pametno da se tako dela, nikoli ne veš kaj se lahk zgodi, sploh če gre za malo večji denar.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To maj 18, 2010 8:48 am

Kupec je spraševal za znesek 5.000-8.000 EUR..

Višina zneska je itak relativna. Nekomu je 5.000 EUR imeti ob sebi isto kot nekomu drugemu imeti 50.000 EUR.

Moja dosedanja "praksa" bi bila nekako taka, da prinesem gotovino. Nisem pa še kupoval avtomobila "višjih zneskov" od fizične osebe, tak da ne vem točno kako bi se odločil, če bi plačeval fizični osebi 30.000 EUR npr..verjetno tudi gotovina. Dosedaj sem pač dal gotovino, ker je ponavadi najhitrejša pot in avtomobil dejansko takrat tudi prevzameš. Kolega je kupoval avtomobil, plačeval preko TRR, bil je petek in denarja kao niso dobili do 17h (avtohiši se ni pokazalo na stanju), zato je moral avto čakati do ponedeljka, vmes se je pizdil itd. :roll:

Grega_
Novinec

Napisal/-a Grega_ To maj 18, 2010 9:21 am

Sej tako, s fizično osebo greš lepo na banko, prodajalec ti da kartico trr, referent na kaže, dobiš potrdilo da je prenakazano in to je to. Moraš pa iti na matično banko kupca, da lahko prenakaže iz svojega računa. Meni je vse skupaj vzelo 15minut.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To maj 18, 2010 1:28 pm

Mi isto delamo iz našega računa na račun prodajalca pa še provizija je majhna :idea: 8) to vzame okol 20 min. pol pa samo PN s sabo neseš in vojla :D za 3 vozila ja oops
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov