Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

metevz
Nov uporabnik

Nakup prvega avtomobila

Napisal/-a metevz Sr dec 08, 2010 9:48 pm

V roku enega meseca bom dobil vozniško dovoljenje. In razmišljam kater avto bi kupil, rabil pa bi nasvete glede avtomobilov.
Gledam pa približno tako da mora avto imeti: klimo, abs, servo, in ceno DO 2000€, če je kaj res dobrega za 2500€, bom raje delal še en mesec dlje. Ne sme imeti več od 100kw(zaradi registracije)
Gledam povečini limuzine, ampak se najde tudi kakšen manjši. Ne bi pa kupil npr. punta, clia, corse.

Mogoče vaše mnenje glede npr. Hyundaiov(accent, lantra,coupe), Fiat(Bravo, Brava), Škoda(octavia), Alfa romeo 156(ta se mi najbolj dopade, pa jo vsakič kdo skritizira 8) )

Hvala lepa za odgovore

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Re: Nakup prvega avtomobila

Napisal/-a TomazK So dec 11, 2010 7:55 am

Kupujem avto pri pooblaščenem serviserju Avto Slak Trebnje. Avto je iz uvoza. V avtohiši trdijo, da so ga pregledali in je vse v redu. Ko sem jih povprašal glede garancije pa sploh nočejo niti slišati o tem. Avto je drugače lepo ohranjen le nekaj zadev bo potrebno urediti. Zanima me če me sploh varuje kak zakon glede na to da je vozilo rabljeno in nima garancije. Kaj če se pokaže kaka skrita napaka. Vozilo bi v vsakem primeru temeljito preveril pri človeku ki mu zaupam. Ima kdo kak link do kakega zakona oz. idejo kako bi se vsaj malo zavaroval?

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie So dec 11, 2010 8:37 am

ja in sicer 30 dni če je napaka skrita (ni vidna ob nakupu ampak se pokaže ob delovanu) se mi zdi da ti morajo kupnino vrniti ali odpraviti napako
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK So dec 11, 2010 10:20 am

459. člen - Kdaj gre za stvarne napake
« 458. člen | 460. člen »
(1) Napaka je stvarna:
1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno običajno rabo ali za promet;
2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana ali bi mu bila morala biti znana;
3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

462. člen - Skrite napake
« 461. člen | 463. člen »
(1) Če se potem, ko je kupec prevzel stvar, pokaže, da ima stvar kakšno napako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti (skrita napaka), mora kupec obvestiti o njej prodajalca v osmih dneh, šteto od dneva, ko je napako opazil, pri gospodarskih pogodbah pa nemudoma; sicer izgubi to pravico.
(2) Prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko mine šest mesecev, odkar je bila stvar izročena, razen če je bil v pogodbi določen daljši rok.

Tole je v obligacijskem zakoniku.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973, Google [Bot] in 6 gostov