Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

rosonero
Novinec

Razlika med DAT in EUROTAX ter preverjanje zgodovine vozil

Napisal/-a rosonero To dec 14, 2010 10:00 pm

Ker imam po novem letu namen kupiti nov avto ( rabljen seveda) se mi je v zvezi s tem postavilo nekaj vprašanj katere sem zbral v nadaljevanju in za katera upam da mi boste znali pomagat .

1. Zanima kolikšna je razlika med DAT in EUROTAX cenitvijo. Pri DAT( free verzija na netu ) je potrebno vnesti proizvajalca, model in motor letnik ter km in prvo reg , ni pa možnosti vnašanja dodatne opreme ( avtomatska klima, esp , Parkini senzorji ,,,,) Do eurotaxa žal nimam dostopa zato me zanima ali je vnos opreme možen pri eurotaxu ?

2. Ali je pri eurotaxu možnost vnosa ali gre za domačo (slovensko) vozilo ali gre za uvoženo?

3. Torej če navežem na točko 1 in 2 bi prosil bi nekoga ki ima dostop do eurotaxa da si vzmae par minutk časa in opravi cenitev sledečih 3 naključno izbranih vozil z avtoneta

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4319030&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4328764&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4230686&show=1

4. Ker se na avtomobile ne spoznam ravno dobro, žal pa na ravno vsak ogled ne morem vleči mehanika/ličarja s seboj , bom avto kateri mi bo ustrezal odpeljal na pregled na pooblaščeni servis znamke. Tudi v primeru če se peugeot prodajal v peugeeot servisu bo avto šel na pregled v drug peugeot servis saj opažam da znajo biti tudi poblaščeni servisi namenoma ali nenamenoma malomarni in se želim že v startu izogniti morebitnim težavam Želim da mi ustrezni strokovnjak temeljito pregleda vozilo in poda svoje mnenje. Da pa bo kakšnih najesnoti, se dobro zavedam da kupujem rabljeno vozilo in me zato risi in manjše udarnine ne motijo, gre se mi zato da kupim vozilo v nekem normalnem stanju ( opravljeni servisi, nekaraboliranost, .. ). Zanima me torej katere servise za priporočate za tak pregled.

5. Ker je v Sloveniji goljufija z vrtenjem kilometrov postala pravi nacionalni šport me zanima, katere znamke imajo možnost preverjanja servisne zgodovine tudi za vozila katera so uvožena?

Evo tole je zaenkrat vse, verjetno se bom spomnil še kakega vprašanja , hvala za pomoč .
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Re: Razlika med DAT in EUROTAX ter preverjanje zgodovine v

Napisal/-a fare To dec 14, 2010 10:16 pm

DAT je zelo realen!

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Pe dec 17, 2010 5:10 pm

Prek 100 ogledov pa sam en komentar?

Niti na točke 4 in 5 ?

@fare: koliko je pribilžno potem razlike ( v %) , če morda veš ?

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe dec 17, 2010 6:06 pm

DAT za moje pojme ni realen. Jaz bi za svojga (pri nas) dobil nekje 3-4eur več kot je tam ocenjen v free verziji.

Tudi slovenske strani obstajajo, kjer lahko pogledaš koliko lastnikov je imel avto, če je ukraden pa še nekaj stvari, samo rabiš številko prometne.

Sem najdel eno izmed njih - https://e-uprava.gov.si/e-uprava/emrvl.euprava

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Blink-182- Pe dec 17, 2010 7:22 pm

Za fiat alfa in lancia se da pogledat kilometre z priklopom na računalnik. Če te bo zanimalo pm ;)

Uporabniški avatar
lenivec
Novinec

Napisal/-a lenivec Pe dec 17, 2010 9:49 pm

fare je napisal/-a:DAT je zelo realen!

za lybro lx istega letnika kot moja kaže DAT 4500€ . moja ima dosti več opreme.
če mi najdeš kupca za 4500 ki avto odpelje je 100€ tvojih :D

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero So dec 18, 2010 3:08 pm

hm....zanimivo

eni ste torej mnenja da DAT izpiše preveliko :D ali premajhno :( ceno. Očitno bo res treba dobit še eurotax cenitev.

@ blink : tudi če se kdo z njimi kaj "igral" ?

@pskoda : poznam link, število lastnoikov načeloma ni takšen problem, bolj je samo stanje vozila in razne "igrice"

Kaj pa pooblaščeni servisi za temeljit in strokoven pregled vozila, katere bi poleg amzs še priporočili ?

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Blink-182- Po dec 20, 2010 11:39 am

Ja sj ravno to vidiš, če se je kdo igral z njim. Kilometre se pogleda na motorju in te morajo biti približno taki kot so na števcu. Če niso pomeni da so bili prevrteni ;)

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Po dec 20, 2010 6:03 pm

Blink-182- je napisal/-a:Ja sj ravno to vidiš, če se je kdo igral z njim. Kilometre se pogleda na motorju in te morajo biti približno taki kot so na števcu. Če niso pomeni da so bili prevrteni ;)

zelo dobro, sploh če bo kakšen italjan prišel v ozji krog, bom definitvno pm poslal.....

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 22, 2010 6:47 pm

evo še nekaj informacijv zvezi z preverjanjem zgodovine vozila :

za WV

Ko boš šel servis wwv/audi moraš s seboj imeti lastnika vozila ali nekoga od firme katere last je ali pa ti firma mora dati pismeno in zigosano poblastilo na katerem piše da ti lahko pregleduješ servisno zgodovino vozila. Iti moraš na servis od katerega so štempli v servisni knjigi na drugem servisu( tudi če sta v mestu ) ti namreč ne bodo mogli pogledat.
Zanimivo oboji pa bodo lahko pogledali za servisno zgodovino iz tujih držav ( pa še to ne vseh, nekatere pa samo v del države, npr zahodni del ). Logika tle noter v 21 stoletju je milo rečano čudna, saj se potem takem moraš peljat recimo iz štajerske peljat na primorsko pregledat zgodovino, ko pa bi v dobi računlaništva lahko z potrdilom šel do njabižjega servisa in to preveril.

Sedaj verjetno pomislite prvo saj jst pa poznam sosedovega ( ime po želji )ki dela na ww/audi servisu pa mi bo on to pogledal, žal tudi to ne bo slo ker ima sedaj po novem samo vodja delavnice dostop do teh baz podatkov in ta mora baje imeti razlog za "vohljanje" . Sedaj koliko pa se tega držijo je pa druga stvar, a kar vsaj tiče a2s v celju se.

od uporabnika pero RS iz druge teme:

Še en način preverjanja servisne zgodovine obstaja. Uradni servis ti poleg žiga za opravljen servis v servisno knjigo da tudi žig za garancijo mobilnosti. Če pokličeš službo, ki je zadolžena za to asistenco, ti na podlagi številke šasije in ostalih podatkov o vozilu takoj po telefonu preverijo, če so bili delani servisi (vsi do zadnjega), saj do asistence sicer lastnik ni upravičen.
Problem je edino, če je avto uvožen. Tu lahko nastane luknja, saj nekatere države (npr. Italija) ne dovolijo dostopa do svojih podatkov

Podoben sistem naj bi po NEPREVERJINIH informacijah deloval tudi na drugih servisih ( očitno ima tu zraven zakon o varstvu osebnih podatkov prste vmes)

Me pa prav zanima ali bodo razni prodajalci vozil želeli izdati potrdilo o dovoljenju za preverjanje zgodovine.....

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Po jan 10, 2011 10:22 pm

Žal je bolezen doma malce ponagajala pri iskanju novega vozila a sem vendarle opazil eno stvar katera se mi zdi zanimva in to je da so cene vozil ostale prkatično enake kot so bile 3 tedne nazaj.

Kak pameten razlog za take cene ?
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: tilzator in 6 gostov