sonic je napisal/-a:Meni se je tudi čudno zdelo, ampak načeloma je verjetno možno, saj je menda 7-stopenjski na voljo že od leta 2007, kot piše tule: http://de.wikipedia.org/wiki/Doppelkupplungsgetriebe "...7-Gang-DSG (Trockenkupplung) seit 2007 bis 250 Nm (DQ 200), erhältlich in verschiedenen Modellen"aklan86 je napisal/-a:@Kael golf V je imel 7 stopenjski DSG? Si siguren?
Vseeno je pa nenavadno, da so sparili 1.9 TDI s točno tako podvarianto DSGja, da je navor motorja (250 Nm) že na meji tega kar 7-stopenjski DSG zdrži (tudi 250 Nm) ... morda je tudi v tem vzrok za probleme. Jaz imam tak motor v svojem Golfu V in moram reči, da če bi imel DSG, bi se pri enakem motorju definitivno bolje počutil z 6-stopenjskim DSG (ki prenese do 350 Nm navora); 7-stopenjski DSG se mi zdi primernejši za 1.2 in 1.4 TSI, pa morda še za novega 1.6 TDI...
Meni se tudi to zdi čudno. Sodelavec od brata ima Golfa Plus 1.9TDI, pa ima 6-stopenjski DSG, ravno tako Octavia 1.9TDI, ki sem jo vozil.
1.6TDI-ji so dobili 7-stopenjski DSG.
Ne rečem...lahko da so pri Golfu kaj skombinirali po svoje, VW pač

Pa še nekaj glede 7-stopenjskega DSG. Če je tovarniška "meja" 250Nm navora, to ne pomeni, da se bo pri 280Nm menjalnik razpadel. Zdržal naj bi do 300Nm, vse kar je več pa ni priporočljivo.

6-stopenjski DSG pa (vsaj ti malo novejši) zdrži do enih 450Nm, tako da lahko 170-konjskega dizla čipaš brez bojazni, da bo kaj narobe z menjalnikom.