Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

čare
Mojster foruma

Re: Avto za relacije in zelo omejen proračun

Napisal/-a čare So jan 29, 2011 4:41 pm

Marea JTD,sam za 2000€ karkoli boš kupil ( dizel,bencin,plin,velik,majhen-vse bo staro 10 let) ni nek biser in boš kaj menda moral zrihtat da bo dobro.

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak So jan 29, 2011 5:29 pm

Sam sem bil pred leti v enaki situaciji kot ti in sem se po tehtnem premisleku odločil za mareo JTD 105. Odločitev se je izkazala za pravilno.
Naklepanih imam 340.000 km, v času eksploatacije nisem doživel niti ene okvare, kar me je prepričalo, da so JTD-ji razred zase. Pred tremi meseci sem zamenjal sklopko, amortizerji in auspuh pa so še prvi. Na motorju sem zamenjal tesnilo pokrova (ne bloka!) motorja in eno grelno svečko. Z normalno uporabo in servisiranjem jih naredim preko 500.000 in verjetno še veliko več. Z enim tankom (63l) naredim v povprečju 1150km (rekord 1250). Avto je zelo hvaležen, robustno izdelan in poceni za vzdrževanje.
Edino kar me moti je hrup, zato se oziram po novejšem malo rabljenem avtu, mareo pa mislim podariti soprogi, ona pa verjetno mojim odraščajočim otrokom, ko se bodo učili osnov vožnje. Ne dvomim, da motor bo še deloval s prvo turbino, dizami in črpalko.

Na izbiro sem imel tudi dci-je in tdi-je
Prepričan sem, da bi podobno kilometražo naredil tudi z renojevim dizlom, le da bi verjetno imel že drugo/tretjo turbino in novo garnituro brizgalk, seveda, če motor ne bi zaribal zaradi ojničnih ležajev. Tudi od folcvagna si ne bi mogel obetati kaj boljšega, ker bi me doletel bankrot zaradi nove turbine (verjetno samo ene) in pa druge (ali tretje) garniture diz.

Edino kar me prepriča na zdajšnjem tržišču so JTD-mjet, VM(ne mešati z vw) in Kia (tudi pod vplivom VM).

Ja, da ne pozabim, tudi HDI 2.0 se zvrti preko 500k brez okvare, njihovi manjši modeli pa so za izogibanje.

Upam da ti bo moje skromno mnenje pri odločitvi kaj pomagalo.

LP

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 So jan 29, 2011 5:46 pm

mr.ramo je napisal/-a:
gusti85 je napisal/-a:.. Pa morš računat na to da gre 90KM turbodizel bolj ko pa 110KM bencinar...
.

nnevem kako ti računas,ampak js sm zračunu da moj 100km bencinar(atmo) poje 115km(turbo) dizla,tako v pospeških kot v koncni,pa tud probal sem,da nebos reku,da sam teorijo trosim okoli ;)
pa še neki,bi te prosil,da mi najdes(če ti ni tezko) enega passata s highline opremo za 2k€,pa da ni pretirano zgonen :-P ,ker js ga nemorem :huh:

Primerjam lahko samo to kar sem sam vozil, torej Vectra 2.0DTI 16V 101KM vs Laguna 2.0 8V 113KM. Laguna v 1. in 2. prestavi mogoče malo bolj cukne potem jo pa zmanjka.
Drugi primer: Toyota rav4 2.2D-4D 136KM vs Peugeot 406 2.0 16V 136KM. Peugeot nima za burek neglede na to da je 200kg lažji in bolj aerodinamičen.

Turbodizli imajo pač veliko več navora in to jim daje prednost, bencinar pa zmaga ko se avto turira od 4.000rpm naprej ampak to je za moje pojme na cesti bolj ali manj neuporabno. Na pisti je pa druga zgodba.

Passata pa res ne najdem, tu sem se malo zakalkuliral priznam, sploh pa dizla ne.
Zadnjič spremenil gusti85, dne So jan 29, 2011 5:48 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist So jan 29, 2011 5:47 pm

gusti85 je napisal/-a:Glede na relacijo bo 90KM čist za dojst, ker boš 95% časa cijazil 60 - 70 za kakšnim ceradarjem, več kot 90 - 100 pa tk nimaš kje pelat, vsaj ne več ko pa za par sekund. Pa morš računat na to da gre 90KM turbodizel bolj ko pa 110KM bencinar, zaradi navora. Vsaj pri nižjih obratih se ful pozna, pri visokih, pa mogoč bencinar bol potegne.

Kot prvo vrjetno ne pozna relacije ampak se , da marsikje peljati več kot 90 oz 100km/h, in glih zaradi ceradarja je dobrodošel kak lipicanec več napram 90KM, da ti ne zmanjka pregledne ceste. Je tudi en posnetek od lovrneškega mosta do radlj se mi zdi, ko ga model z alfo 156 2.5, malo pretirava in mu hitroste malo kje pade pod 200km/h če se še prav spomnim. Je pa bila prazna cesta, kar med tednom ni.

Da pa gre 90KM turbo disel, bol od 110 konjskega bencinarja pa nikakor. Mogoče če bi se prljal npr 40kmh v 3 in oba pohodil bi ostal bencinar od zadaj, ampak tako se enostano bencinarja ne vozi, in če bi z bencinarjem šaltal dol disel nima šans. Iz mesta pa tako in tako , mu navor nič ne pomaga če mora on do 80kmh prestavit že v tretjo z bencinarjm pa ga imaš še v drugi. :D
Tak da nevem kakšne 110 konjske bencinarje si ti vozil.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist So jan 29, 2011 5:54 pm

gusti85 je napisal/-a:
mr.ramo je napisal/-a:
gusti85 je napisal/-a:.. Pa morš računat na to da gre 90KM turbodizel bolj ko pa 110KM bencinar...
.

nnevem kako ti računas,ampak js sm zračunu da moj 100km bencinar(atmo) poje 115km(turbo) dizla,tako v pospeških kot v koncni,pa tud probal sem,da nebos reku,da sam teorijo trosim okoli ;)
pa še neki,bi te prosil,da mi najdes(če ti ni tezko) enega passata s highline opremo za 2k€,pa da ni pretirano zgonen :-P ,ker js ga nemorem :huh:

Primerjam lahko samo to kar sem sam vozil, torej Vectra 2.0DTI 16V 101KM vs Laguna 2.0 8V 113KM. Laguna v 1. in 2. prestavi mogoče malo bolj cukne potem jo pa zmanjka.
Drugi primer: Toyota rav4 2.2D-4D 136KM vs Peugeot 406 2.0 16V 136KM. Peugeot nima za burek neglede na to da je 200kg lažji in bolj aerodinamičen.

Turbodizli imajo pač veliko več navora in to jim daje prednost, bencinar pa zmaga ko se avto turira od 4.000rpm naprej ampak to je za moje pojme na cesti bolj ali manj neuporabno. Na pisti je pa druga zgodba.

Ravno za vectro 101 konjsko je v eni tem en model napiso da ne gree nikamor tak, da nevem če so take razlike v avti ali kaj. bom poiskal post.

Ja nevem ali ne znaš voziti bencinarja ampak pri prehitevanju je še kako uporabno, da ga poženeš preko 4000rpm. Ne pa nekateri, ki prehitrvajo ko stare omike, in se ti skoraj zapiči čelno , če nebi sam premzal ko norec, to se mi je zgodrilo 3dni nazaj.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne jan 30, 2011 3:52 pm

xalfist je napisal/-a:
gusti85 je napisal/-a:
mr.ramo je napisal/-a:
.

Ravno za vectro 101 konjsko je v eni tem en model napiso da ne gree nikamor tak, da nevem če so take razlike v avti ali kaj. bom poiskal post.

Ja nevem ali ne znaš voziti bencinarja ampak pri prehitevanju je še kako uporabno, da ga poženeš preko 4000rpm. Ne pa nekateri, ki prehitrvajo ko stare omike, in se ti skoraj zapiči čelno , če nebi sam premzal ko norec, to se mi je zgodrilo 3dni nazaj.

Jaz sem tudi neki pisal o tem, da ne gre nikamor. Po 3 mesecih in menjavi olja ter vseh filtrov je poletela plus sem se navadil, da moram postopoma dodajati gas pri spelejvanj iz križišč, pol je pa lepo potegnila. Poraba je bila do 80kmh okol 5 litorv /100km nad to hitrostjo plus klima pa do 8 l/100km AC 4 osebe, klima in okol 140kmh..... TAko, da dizel res sam za od 25km dalje v eno smer.

Uporabniški avatar
matej1357
Novinec

Napisal/-a matej1357 Ne jan 30, 2011 4:11 pm

Laguna 2.0, 113KM je res bolj zaspana mašina kot ne.verjami sem imel 2.0 in 1.8 in je 1.8 bolj živahna mašina samo pri večjih hitrostih jo zmanjka.Pri speljevanju pa nima za burek ;) (mogoče ima 1.8 krajši menjalnik) pa sory za OT.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Ne jan 30, 2011 7:54 pm

Z renoji nimam nekih izkušenj razen foter ma kangooja 1.9 dti 80 konjev in napram, moji kiji 1.5 90 konjev nima za burek, ne v speljevanju, da nad 130 ko skoraj da mrkne ne govorim. Ampak težko primerjam ta dvA avta.

Brat ima bravota 1.6 105 konjev, pa 90 konjski disel nima za burek pod nobenim pogojem, ne pri speljevanju ne, pri končni. Pri kerem dislo gre tretja prestava 150kmh naj se javi. Je pa res, da avto oživi nad 4000rpm , pod tem pa nimaš kaj mrdat.
Alfa romeo 147

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Ne jan 30, 2011 8:17 pm

Fant prosi glede avta in omejenega proračuna, vi pa ga zasuvate z nekimi bureki.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Ne jan 30, 2011 8:53 pm

marjan novak je napisal/-a:Fant prosi glede avta in omejenega proračuna, vi pa ga zasuvate z nekimi bureki.

Da nebo fant kupil 90konjskega turbo disla in mislil, da lahko prehiteva, kot da ima 110 konjskega bencinarja, no nekako tako :lol: :lol: :lol: :lol: zato ker 90 turbo disel gre bol sam zaradi navora :roll: ampak on ne pomisli, da ima mogoče disel kakih 300kg več kot bencinar.

še primer gofla 140KM proti npr bravotu 105

http://www.youtube.com/watch?v=eBe0Pj09 ... playnext=1

in npr passata 4motion
http://www.youtube.com/watch?v=gOWc7VBEwMo

posnetek pove vse. pa poglej kam 3 tišči bravo pač hehe
Zadnjič spremenil xalfist, dne Ne jan 30, 2011 9:22 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Alfa romeo 147

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Ne jan 30, 2011 9:04 pm

Gre zaradi navora... jao jao... gre zaradi sile, kam deluje ta sila, pa pogruntajmo...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne jan 30, 2011 9:23 pm

Kdo bi si mislil, diesli so pravi športniki... Ne skrivam, 1.5 dCi105 proti 1.6 16V 110 KM skoraj nima kaj praskat. Sem se s sošolko malo pomeril (edina razlika je, da imam karvana) in sva bila tam tam.

Glede poceni avta za relacije - osebno bi gledal za preverjenimi bencinarji, pa naj bo to vectra 1.8 16V, laguna 1.8 8V ali golf IV 1.6. Edini dizel, ki bi ga za ta denar povohal je golf II 1.6 D (kjer je pri vprašaju varnost, kot tudi pri drugih avtomobilih takega letnika), eventuelno golf III (non turbo diesel). Ob nakupu ti ostane kupček, s katerim pri kakem popoldancu premenjaš vse kritične komponente.

PS: da ne bo kdo mislil, niso osebne izkušnje, a je kolega to naredil - iz honde '97 na golfa '90 in se mu samo smeji, ker je amortizacija neprimerljiva - v prid golfu namreč (niti ne na račun goriva).
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne jan 30, 2011 9:39 pm

Dizel z enako močjo kot bencinski gre boljše pri normalni vožnji, kot vozi 90% ljudi. Zdej če ga teraš do rdečega polja - to počnejo redki - pa z enako močjo greta približno isto.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Ne jan 30, 2011 9:51 pm

Blinder je napisal/-a:Dizel z enako močjo kot bencinski gre boljše pri normalni vožnji, kot vozi 90% ljudi. Zdej če ga teraš do rdečega polja - to počnejo redki - pa z enako močjo greta približno isto.

Poglej si posnetka, ki sem ga dal , in pol govori če gre isto ali ne.

Ne gre se da ga teraš v rdečo ampak enostavno z bencinarjem z nizkimi obrati konkretno ne moreš prehitevat,ali pa še vrjetno nisi bencinarja vozil. Si pa vrjetno voznik- prvi v koloni vsako jutru :D brez zamere.

Aja pixie kupi si bencinarja pa uživaj v vožnji z njim, če se nočeš voziti z traktorjem, zaj je še bencin poceni, ko boš šolo končal bo že banz tak drag, da si boš itak te mogo disla kupit. :D Zaj za toti liter dva kaj pije bencinar več pa se ne sekiraj, maš vsaj manjše stroške pa si na istem. Če ti turbina crkne se za 1000€ en cajt voziš z bencinarjem.

Kero firmo pa se čist sam odloči, ker ti je všeč in ti gre cenovno skozi, če pa dobiš kerga na plin pa si zmago.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po jan 31, 2011 12:49 am

xalfist je napisal/-a:Zaj za toti liter dva kaj pije bencinar več pa se ne sekiraj, maš vsaj manjše stroške pa si na istem. Če ti turbina crkne se za 1000€ en cajt voziš z bencinarjem.

se podpišem!
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po jan 31, 2011 11:38 am

Kupi dobro Xantio in se vozi.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov