Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Re: oprema ali motor ?

Napisal/-a Renault VG Po jan 31, 2011 6:41 pm

speedfreak je napisal/-a:večjega bolj osnovnega, ker oprema ne nadomesti pomanjkanja prostora in nasplošno boljšega občutja v večjem avtu.
S tem se tudi jaz strinjam.Pa ni razlika samo v prostoru ampak tudi v kvaliteti in žlahtnosti materialov,podrobnostih.O občutku pa raje nebi ker je res velika razlika med razredi.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jan 31, 2011 6:49 pm

tudi jaz imam raje malo močnejši motor, kot pa več opreme, zame je dosti, da ima klimo in zračne blazine, za vse ostalo šaro mi je pa vseeno, saj mi pri prehitevanju in pospeševanju prav nič ne pomaga.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Po jan 31, 2011 7:25 pm

Tukaj je zdaj tudi odvisno od starosti voznika. Verjetno bi večina mulcev raje imela kakšen Airbag manj pa 20 konjev več, kakšen starejši ki pa se mu ne gre da bo najhitrejši in ga občasno uščipne v križu pa bo verjetno pogledal za bolj opremljeno različico(npr. elektronsko nastavitev sedežev namesto ročne ipd.)

Sam sem še na začetku vozniške kariere in imam možnost voziti dva zelo različna avtomobila tako po letih, velikostnem razredu in moči. In kaj sem ugotovil ko se si kupil avto brez klime in vseh teh nepotrebnih j**c...da mi čisto ugaja in ko se presedem v novejšega še klimo ugasnem ker je pač ne potrebuje(razen če se avto kuha ceu dan poleti na soncu). Imam pa na avtu brez klime šibedah in dam rajš 10 konjev stran kot šibedah.

Moja izbira bi bila vsekakor večja konjenica napram bolši opremi ki jo roko na srce ne rabimo, razen če greš na kakšn daljše potovanje in z tempomatom kruzaš po avtocesti in se predajaš bonbončkom ki ti jih ponuja avtomobil.

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Po jan 31, 2011 7:44 pm

Definitivno oprema...le-ta je tudi pretehtala pri nakupu avtomobila. Torej, ko sva z ženo glede na potrebe določila model, sva izbrala oremo, ki jo "potrebujeva" in želiva in nato proračunu (no, malo pa tudi željam) prilagodila motorno različico... vendarle, pa zagotovo oprema na prvem mestu tudi pred velikostjo v konkretnem primeru sva se raje odločila za dobro založenega GrandScenica, kot pa "golega" Espacea.

lp
J

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jan 31, 2011 11:16 pm

speedfreak je napisal/-a:Si že vozil 1.2 tsi? Če bi ga, ne bi kvasil takih..vsekakor raje 160 km tsi, pa magar mel sam klimo k 1.2 tsi,

Zanimovo je tukaj tudi vprašanje ali raje mali avto nabit z opremo ali razred večji z osnovno opremo. Do pred kratkim bi raje izbral manjši avto, vendar zdaj raje uzamem večjega bolj osnovnega, ker oprema ne nadomesti pomanjkanja prostora in nasplošno boljšega občutja v večjem avtu.

Bom vozil... :D samo, glede na to, da nisem nek dirkač, mi bo vrjetno dovolj (kot mi je dovolj 75 konjev v cliu 3).

Glede velikosti... Današnji malčki so zrastli, ravnokar sem vozil grande punto 1.3 JTD, pa je "zelo" prostoren, roko na srce, v kabini ene toliko kot golf IV. Tudi novi clio ni več tako majhen (če primerjamo medosno z golfom je praktično ista), kar se še kako pozna v kabini. Ne rečem, še vedno se poznajo prehodi med razredi po udobju, to je res - konfortnost na račun prostora pa skoraj ne več (edino če kupiš ekstra velikega enoprostorca v katerem lahko judo treniraš).

PS: s švohnej motorji je tko, k si enkrat v ovinku hiter in ga ujagaš na njegov max, ni potrebe po močnejšem (stalno trobim, da sem s polnim cliom III 1.2 16V v Vrhniški klanc bp pelu 150 po števcu, močnejšga ne rabm, že to je preveč).
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Po jan 31, 2011 11:36 pm

odprti clio je napisal/-a:PS: s švohnej motorji je tko, k si enkrat v ovinku hiter in ga ujagaš na njegov max, ni potrebe po močnejšem (stalno trobim, da sem s polnim cliom III 1.2 16V v Vrhniški klanc bp pelu 150 po števcu, močnejšga ne rabm, že to je preveč).

Peljal si že, ampak koliko časa je bila stopalka za plin v stiku s predpražnikom? cel klanec? se mi zdi da že 5min prej in še cel klanec..
se mi zdi, da je ravno to prednost sodobnih turbo bencinskih ter dizelskih motorjev.. ko se jih vozi res lagano (evo recimo 2.0TDI, ker ga poznam) popijejo malo (razne če niso premajhnih dimenzij)- toliko kot 2.0SDI. občasno, ko je treba stisniti se pokaže udobje 170KM proti kočiji z 80KM. ko se potegne črto ob normalni uporabi, dinamični vožnji po omejitvah poraba 2.0TDI ni več kot 20% večja. imaš pa vedno na voljo 250% več moči.. vemo pa vsi, da je že 80KM dovolj, da pokasiraš vse možne kazni.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To feb 01, 2011 12:10 am

Se strinjam; res je bil gas v poden (malo za izvozom Vrhnika do vrha), a je bila poraba na relaciji LJ-Cres (je ene par klancev na poti, Golovec, Vrhniški, od Postojne po stari cesti in s trajekta v klanc) 6.0 L/100km. Potoval sem sredi dneva, tako, da je tudi klima špilala cel čas. Čez tiste ovinke od Postojne naprej sem mislil, da bom v napoto močnejšim, pa je bilo prej obratno.

Sej, mam tud dizlčka s 105 konji in 240 Nm navora, pa je razlika očitna (čeprav tud to ni nek mišica motor). Poraba je ob istem režimu vožnje manjša za 1L/100km (tudi več), s tem, da ne načrtujem preveč v naprej kaj in kako bom, s cliotom pač malo razmislim, oz. na AC prepeljem skoraj vse s 6. (izjema so cestnine ipd.). Je bolj lagodno vozit močnejši avto, samo mi močnejši motor ne odtehta opreme... Razlika je pri višji potovalni hitrosti - z dizelčkom se lagodno peljem 150 km/h, clio je pa tako lagoden pri 100 km/h.

Če poznaš svoj avto je malenkost podhranjen motor še najmanjši problem; prej ga izdajo pnevmatike, ki so odločno preozke...
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To feb 01, 2011 6:24 pm

No čisto tako 1.2TSI sem vozil in ja je dovolj! Vozil sem ga v Škodi octavii in dobro opravlja svojo nalogo. Poraba je majhna,
voz se premika dinamično, prehiteval nisem, a mislim da ni tak problem. Motor je prožen, nad 5500 ga nima smisla vrtet. Smo pa bili
štirje odrasli potniki v avtomobilu. Avto je tudi na AC pri 130 v 6. potegnil zelo lepo.
Navadit se ga je potrebno in gre. Ne vem kaj pričakujete od 1.2 :!: :!: pa čeprav turbinsko podprtega motorja.
Da bo ob 10k eur manjši ceni vlekel enako kot RS. Toliko denarja, toliko muzike!
Čeprav je 1.2TSi v octavii čisto dobra izbira.

In ne ne vozim nobenega cliota ali polota z močjo 40-60KM.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To feb 01, 2011 6:41 pm

Badzo je napisal/-a:No čisto tako 1.2TSI sem vozil in ja je dovolj! Vozil sem ga v Škodi octavii in dobro opravlja svojo nalogo. Poraba je majhna,
voz se premika dinamično, prehiteval nisem, a mislim da ni tak problem. Motor je prožen, nad 5500 ga nima smisla vrtet. Smo pa bili
štirje odrasli potniki v avtomobilu. Avto je tudi na AC pri 130 v 6. potegnil zelo lepo.
Navadit se ga je potrebno in gre. Ne vem kaj pričakujete od 1.2 :!: :!: pa čeprav turbinsko podprtega motorja.
Da bo ob 10k eur manjši ceni vlekel enako kot RS. Toliko denarja, toliko muzike!
Čeprav je 1.2TSi v octavii čisto dobra izbira.

In ne ne vozim nobenega cliota ali polota z močjo 40-60KM.

Stvar navade, meni se v polotu še ko sem sam zdi premalo, potegne fajn tm do 100, potem ga zmanjka, poraba pa ni glih tok majhna, sploh če hočeš dinamično vozit, ampak to sem tak že 100x napisu pa se bo še vedno najdu kir k bo reku da je to še za tuarega dost pa da ma tam porabo 6 :roll: , ponavad taki, ki ga še niso vozili.

sam sem naredil 6000km s takim polotom in lahko rečem da se lahko skrije pred isto močnim dizlom v težjem avtu....
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To feb 01, 2011 7:03 pm

OK, sem malo manj relavanten kot ti, sem naredil precej manj km. Natančneje 100km vse skupaj, od tega jaz cca. 60. Avto vzel, takoj ko se je ogrel ga je bilo treb stisnit. V 3 do 80. Dobesedno odlepil sem se od kolega zadaj za mano (ko smo se ustavili je bila izjava: ''pa u kteri si ti to potegnu u pvi, fak u drugi sm meu pa sam odpelu si se''. Na prakingu avto pustit, 3noter poln gas ven od mene da se pokaže kaj avto zmore. Na AC tam jasno v ''podn''. Do 150 šaltanje pri 5750rpm. Nato v 6. 130 kak km da vidimo porabo (trenutno je kazal med 6.8 do 7.1). Brezvezna zaviranja na 80-90, zato da sem probal kako vleče v 6 recimo s polnim gasom. Suveren avto ne pa dirkač. Nazaj vožnja kolega podobna moji. Brez šparanja. Potem pa sem jo predal mami in je usepal vozit pol obvoznice v 4 prestavi 130 (ja avto je tih, jaz pa na obrate nisem ravno ji gledal). Je pogruntala ko je hotela dat v peto da bi zavirala z motorjem :mrgreen: No potem pa njena ''šparovna vožnja do doma od šmartinke (to pomeni 1/30, 2/50 3/60 ). Avto vzel spet pohodit da vidimo kaj zmore ko sem ga vrnil poraba 7.7 po BC. Koliko je točen ne vem, ampak vem pa zagotovo nekaj! Porabo 7.8-8.2 dosežem jaz s s svojim 1.4 103KM če ga šparam. Kar pomeni da bi octavio z lahkoto s svojim načinom vožnje držal na okoli 7.2-7.5 verjetno še manj - precej mestnih kratkih voženj, pa če se le da uporabljam obvoznico, nekako 30-40% obvoznice ostalo mesto. Ne vem meni osebno ni požrešen motor - z dizlom nekaj bistveno nižje porabe pri takem režimu ne bi dosegel vprašanje če ne bi bila celo višja. Tudi na škoda forumu pravijo fantje da se jo da na odprti vožnji spravit pod 6 :!: L/100km.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To feb 01, 2011 7:18 pm

Badzo je napisal/-a:OK, sem malo manj relavanten kot ti, sem naredil precej manj km. Natančneje 100km vse skupaj, od tega jaz cca. 60. Avto vzel, takoj ko se je ogrel ga je bilo treb stisnit. V 3 do 80. Dobesedno odlepil sem se od kolega zadaj za mano (ko smo se ustavili je bila izjava: ''pa u kteri si ti to potegnu u pvi, fak u drugi sm meu pa sam odpelu si se''. Na prakingu avto pustit, 3noter poln gas ven od mene da se pokaže kaj avto zmore. Na AC tam jasno v ''podn''. Do 150 šaltanje pri 5750rpm. Nato v 6. 130 kak km da vidimo porabo (trenutno je kazal med 6.8 do 7.1). Brezvezna zaviranja na 80-90, zato da sem probal kako vleče v 6 recimo s polnim gasom. Suveren avto ne pa dirkač. Nazaj vožnja kolega podobna moji. Brez šparanja. Potem pa sem jo predal mami in je usepal vozit pol obvoznice v 4 prestavi 130 (ja avto je tih, jaz pa na obrate nisem ravno ji gledal). Je pogruntala ko je hotela dat v peto da bi zavirala z motorjem :mrgreen: No potem pa njena ''šparovna vožnja do doma od šmartinke (to pomeni 1/30, 2/50 3/60 ). Avto vzel spet pohodit da vidimo kaj zmore ko sem ga vrnil poraba 7.7 po BC. Koliko je točen ne vem, ampak vem pa zagotovo nekaj! Porabo 7.8-8.2 dosežem jaz s s svojim 1.4 103KM če ga šparam. Kar pomeni da bi octavio z lahkoto s svojim načinom vožnje držal na okoli 7.2-7.5 verjetno še manj - precej mestnih kratkih voženj, pa če se le da uporabljam obvoznico, nekako 30-40% obvoznice ostalo mesto. Ne vem meni osebno ni požrešen motor - z dizlom nekaj bistveno nižje porabe pri takem režimu ne bi dosegel vprašanje če ne bi bila celo višja. Tudi na škoda forumu pravijo fantje da se jo da na odprti vožnji spravit pod 6 :!: L/100km.

Lej v vseh 6000 km sem imel povprečno porabo okoli 6.5, s tem da je 90% kilometrov na relaciji CE-VE, torej zelo zmerna relacijska voznja, na AC sem takoj čez 7 ob pribliznem drzanju omejitev, če ga tišim je poraba tudi 12 litrov, 300 kg težji dizel je imel vsaj liter nižjo porabo ob precej bolj dinamični voznji tako da dizel je tu še vedno v veliki prednosti, seveda pa ni tsi slab motor, je precej dober, ni pa nek čudež, kot bi ga kdo rad opisal, v primerjavi z mojo prejsno corso z 90 konji je dejansko mogoče malo manj požrešen, je pares da je bila corsa veliko več na ac in da sploh nisem jo nioč šparal, v primerjavi z astro je pa dosti bolj požrešen, pa s corso sem naredil 95kkm z astro pa ene 60kkm, tako da oba avta poznam v piko.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
acid
Poznavalec foruma

Kraj: Vuzenica/MariboR

Napisal/-a acid To feb 01, 2011 7:42 pm

Vsekakor vedno gledam motor pred opremo, raje mam malo manj opremljenega(esp, 6xairbag, vse šipe električne, ogrevana ogledala, mult.volan pa radio mp3) se pravi nekaj srednjega pa močnejši motor, kot pa podhranjen pa z nekaj več opreme, kot je že nekdo pred mano napisal, ki lahko prej pomeni minus kot plus.
Zadnjič spremenil acid, dne To feb 01, 2011 7:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
*** VOLKSWAGEN GOLF MKV TSI GT 170PS ***

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 To feb 01, 2011 7:43 pm

Badzo je napisal/-a:OK, sem malo manj relavanten kot ti, sem naredil precej manj km. Natančneje 100km vse skupaj, od tega jaz cca. 60. Avto vzel, takoj ko se je ogrel ga je bilo treb stisnit. V 3 do 80. Dobesedno odlepil sem se od kolega zadaj za mano (ko smo se ustavili je bila izjava: ''pa u kteri si ti to potegnu u pvi, fak u drugi sm meu pa sam odpelu si se''. Na prakingu avto pustit, 3noter poln gas ven od mene da se pokaže kaj avto zmore. Na AC tam jasno v ''podn''. Do 150 šaltanje pri 5750rpm. Nato v 6. 130 kak km da vidimo porabo (trenutno je kazal med 6.8 do 7.1). Brezvezna zaviranja na 80-90, zato da sem probal kako vleče v 6 recimo s polnim gasom. Suveren avto ne pa dirkač. Nazaj vožnja kolega podobna moji. Brez šparanja. Potem pa sem jo predal mami in je usepal vozit pol obvoznice v 4 prestavi 130 (ja avto je tih, jaz pa na obrate nisem ravno ji gledal). Je pogruntala ko je hotela dat v peto da bi zavirala z motorjem :mrgreen: No potem pa njena ''šparovna vožnja do doma od šmartinke (to pomeni 1/30, 2/50 3/60 ). Avto vzel spet pohodit da vidimo kaj zmore ko sem ga vrnil poraba 7.7 po BC. Koliko je točen ne vem, ampak vem pa zagotovo nekaj! Porabo 7.8-8.2 dosežem jaz s s svojim 1.4 103KM če ga šparam. Kar pomeni da bi octavio z lahkoto s svojim načinom vožnje držal na okoli 7.2-7.5 verjetno še manj - precej mestnih kratkih voženj, pa če se le da uporabljam obvoznico, nekako 30-40% obvoznice ostalo mesto. Ne vem meni osebno ni požrešen motor - z dizlom nekaj bistveno nižje porabe pri takem režimu ne bi dosegel vprašanje če ne bi bila celo višja. Tudi na škoda forumu pravijo fantje da se jo da na odprti vožnji spravit pod 6 :!: L/100km.

Tu se pa nebi mogel najbolj strinjat. 1.2 tsi je dober motor, tako zmogljiv pa spet ni kot ti pišeš...
Če bi primerjal recimo ta dva videa:
http://www.youtube.com/watch?v=xfbBoylSql8
http://www.youtube.com/watch?v=bE-HJhFVUEc
Če gledaš pospeševanje od 120 naprej -- ko pride octavia do 170 je tvoj rover že na 185, tako da se vidi da je 1.2 tsi en čisto normalno zmogljiv 105 konjski motor, ni pa nič posebnega kot nekateri pišejo... Če gledaš polota 1.2 tsi je pomoje pomoje podobno zmogljiv kot tvoj rover, edino v nižjih obratih vleče bolje...
Je pa res da tem posnetkom ne moreš ravno zaupat (vožnja v dolino...)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To feb 01, 2011 8:08 pm

nejc1 je napisal/-a:Tu se pa nebi mogel najbolj strinjat. 1.2 tsi je dober motor, tako zmogljiv pa spet ni kot ti pišeš...
Če gledaš pospeševanje od 120 naprej -- ko pride octavia do 170 je tvoj rover že na 185, tako da se vidi da je 1.2 tsi en čisto normalno zmogljiv 105 konjski motor, ni pa nič posebnega kot nekateri pišejo... Če gledaš polota 1.2 tsi je pomoje pomoje podobno zmogljiv kot tvoj rover, edino v nižjih obratih vleče bolje...

Huh, polota nisem vozil. Ne vem, motor je sigurno bolj prožen kot moj. V 3 pri 40 (pravi performans da od sebe v 2.) je moj kot jaz zjutraj ob 5h.
Upoštevati moraš, da moj avto tehta 900kg ob 103KM, octavia pa ob 2 oslih več ''od oka'' 1300kg. Poleg tega pa na AC pri 130 v 6. potegne enako dobro kot moj v 5. ob tem da se TSI vrti s 2800 obratov moj pa s 3800, pa še poraba je pri obeh enaka okoli 7L/100km s klimo in 4 potniki v kabini. To pa ni zanemarljivo, sploh ob dejstvu da je razlike za vsaj 40kg. Ustreza mi, če enako pospešujeta do 150, 160. Kar je več, je zame irelavantno.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 To feb 01, 2011 8:46 pm

Badzo je napisal/-a:
nejc1 je napisal/-a:Tu se pa nebi mogel najbolj strinjat. 1.2 tsi je dober motor, tako zmogljiv pa spet ni kot ti pišeš...

Huh, polota nisem vozil. Ne vem, motor je sigurno bolj prožen kot moj. V 3 pri 40 (pravi performans da od sebe v 2.) je moj kot jaz zjutraj ob 5h.
Upoštevati moraš, da moj avto tehta 900kg ob 103KM, octavia pa ob 2 oslih več ''od oka'' 1300kg. Poleg tega pa na AC pri 130 v 6. potegne enako dobro kot moj v 5. ob tem da se TSI vrti s 2800 obratov moj pa s 3800, pa še poraba je pri obeh enaka okoli 7L/100km s klimo in 4 potniki v kabini. To pa ni zanemarljivo, sploh ob dejstvu da je razlike za vsaj 40kg. Ustreza mi, če enako pospešujeta do 150, 160. Kar je več, je zame irelavantno.

Si prepričan, da tvoja 200-tka tehta 900 kg? Koliko jaz vem tehta cca 1030 kg, nevem mogoče imaš ti napačen podatek ali pa se jaz motim...

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 To feb 01, 2011 8:49 pm

nejc1 je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:

Si prepričan, da tvoja 200-tka tehta 900 kg? Koliko jaz vem tehta cca 1030 kg, nevem mogoče imaš ti napačen podatek ali pa se jaz motim...

Evo podatki: http://www.cuddles.abelgratis.net/rover.htm#rover200500

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To feb 01, 2011 8:51 pm

nejc1 je napisal/-a:

prometna pravi 900kg, koliko res tehta ne vem pa tudi če tehta 1100, še vedno je vsaj 200kg razlike

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr feb 02, 2011 2:50 pm

No osnovna octavia tehta 1230kg... Sem pa še vedno prepričan, da če menjaš tvojega roverja na blokadi ti mora it bolj kot ta octavia, da pa 1.2 tsi v nižjih obratih lepo potegne je pa čisto normalno saj ima max. navor že pri okrog 1500 obratih, atmosferci pa ga dosežejo precej višje...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov