Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

206-CC-S16
Nov uporabnik

Registracija in tehnični pregled nista na isti mesec - ok?

Napisal/-a 206-CC-S16 Ne feb 20, 2011 2:18 pm

Pozdravljeni,

Imam eno vprašanje glede kupovanja rabljenih avtomobilov:

Če nek avto nima 1. registracije in tehničnega pregleda na isti mesec, a je potem sigurno vse vredu z avtom? Oziroma, glede na to da tehnični pregled velja 30 dni, je lahko zamik največ 1 mesec (pa še to samo tehnični pred registracijo, obratno ne).

Če ima naprimer 3 mesece med registracijo in tehničnim (primer: 1.registracija 3/2005, tehnični pregled 6/2011), to potem pomeni da je avto bil nekaj časa odjavljen iz prometa oziroma neregistriran?

Neregistriran je pa po mojem mnenju lahko samo če:
- je bil totalka in se je dolgo časa popravljal
- ga ni nihče uporabljal, ker se ni mogel prodati (torej je verjetno nekaj narobe z njim ali pa je neugoden za trg - bencinar, slabo opremljen, preveliko kilometrov, čudna barva,...)
- odhod v tujino za več mesecev ali kak izreden dogodek (v smislu poškodbe) (v tem primeru se lahko avto tudi proda / da komu drugemu v uporabo)
- odjava v zimskih mesecih (to pride bolj v poštev pri športnih avtih / motorjih oziroma pri 3. ali 4. avtu pri hiši, ne pa pri navadnem "delovnem" avtu)
- kakšna druga opcija?

Torej, zanima me, ali obstaja kakšna druga opcija, katera ni pogoj za to, da je avto "zanič" - če obstaja kakšna opcija ki ni "deal breaker"?

Sigurno sem kaj res očitnega spregledal, ker je na našem trgu veliko avtov z čisto različnima mesecema tehničnega in registracije, nevem pa kaj.

(Je pri avtih, ki so bili uvoženi iz tujine kako drugače?)

Sem pobrskal po forumu in nisem našel nič podobnega. Upam da zato ni neumno vprašanje, heh =P

Najlepša hvala za odgovore :D

lp

janezek_85
Novinec

Re: Registracija in tehnični pregled nista na isti mesec - o

Napisal/-a janezek_85 Ne feb 20, 2011 3:14 pm

Ja lahko se je vozilo prodajalo kot rabljeno nekaj mesecev, in je bilo v času prodajanja odjavljeno iz prometa. Lahko je bilo uvoženo iz tujine - tak primer imam tudi sam, ko je bilo vozilo prvič registrirano 2. januarja, tehnični pa imam junija - torej je bil v sloveniji ponovno registriran junija. Lahko da lastnik ni bil zmožen plačevati leasinga, pa mu je bilo vozilo odvzeto in je stalo na parkingu pol leta, lahko je bil tok nevesten in se je vozil z potečeno registracijo toliko, časa, da ga je nato opozorila država, z vrnitvijo tablic....... skratka možno je veliko variant :D

206-CC-S16
Nov uporabnik

Napisal/-a 206-CC-S16 Ne feb 20, 2011 5:58 pm

Hvala za odgovor.

Se pravi, po mojem mnenju, če je bil avto dlje časa odjavljen, je znak da nekaj ni v redu.

To pomeni, da se ni mogel prodat iz kakršnegakoli razloga - lahko da je samo neugoden za trg in ni bilo zanimanja zanj (bencinar, pink barve, slabo opremljen, preveč prevoženih km, prevelika cena), ali pa ga je že veliko ljudi prišlo pogledat in je očitno nekaj narobe (ali je slabo vzdrževan, ali je zaleten, itd.)

Pri vozilih iz tujine nevem kako je, ampak po mojem mnenju vseeno ne bi smelo biti zamika med prvo registracijo (v tujini) in tehničnim pregledom (vsakih x let).

Ali sem kaj (očitnega) zgrešil? oops

lp

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Ne feb 20, 2011 6:44 pm

Ni nujno, da je avto bil dlje časa odjavljen. Za nastalo neusklajenost datumov je krivo zavarovanje, datum veljavnosti prometnega dovoljenja pa je vezan na veljavnost zavarovanja in datum naslednjega tehničnega pregleda.. Lahko je bilo zavarovanje med letom prekinjeno (iz različnih vzrokov, lahko tudi zaradi neplačevanja), potem pa enkrat sred leta sklenjeno celoleto zavarovanje in je neusklajenost tukaj.

206-CC-S16
Nov uporabnik

Napisal/-a 206-CC-S16 Ne feb 20, 2011 7:11 pm

Aha, a potem ni tako da tehnični pregled velja celo leto?

Torej če se zavarovanje med letom prekine, se tehnični naslednje leto prestavi na mesec do katerega velja zavarovanje?

lp

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Ne feb 20, 2011 8:39 pm

206-CC-S16 je napisal/-a:Aha, a potem ni tako da tehnični pregled velja celo leto?

Torej če se zavarovanje med letom prekine, se tehnični naslednje leto prestavi na mesec do katerega velja zavarovanje?

lp

Ne, datum tehničnega pregleda se spreminja zgolj na podlagi datuma opravljanja tehničnega pregleda.
Datum tehničnega pregleda in datum veljavnosti registracije vozila sta različna pojma.

P.S. Malo sem površno prebral tvoje osnovno vprašanje. V tvojem primeru gre res za premaknjen datum tehničnega pregleda. Kar pomeni, da je tehnični pregled bil delan izven običajnih datumov. Tako da je vozilo verjetno res bilo odjavljeno, ali pa je namreno bil delan nekaj mesecev prej s ciljem premika datuma registracije na drugo obdobje v letu.

janezek_85
Novinec

Napisal/-a janezek_85 Po feb 21, 2011 11:06 am

Lej pr mojmu je zamika za pol leta - pa mi dela kot urca in ni bil nikoli zaleten - torej hočem ti povedati, da zamik datuma ni pogoj da je vozilo z sumljivo preteklostjo. Seveda pa bodi malo bolj pozoren pri nakupu takega vozila in ga res dodobra preglej in preizkusi.

206-CC-S16
Nov uporabnik

Napisal/-a 206-CC-S16 Po feb 21, 2011 11:16 am

Sem se pri AMZSju pozanimal kako je s tem.

Če je avto prvič registriran 1.3., in se ga 1.6. odjavi in proda, sta 2 možnosti.

1.) novi lastnik avto registrira za 9 mesecev, torej do 1.3. => vsi tehnični pregledi so potem 1.3. in NI zamika med 1. registracijo in tehničnimi pregledi

2.) novi lastnik opravi tehnični pregled 1.6. in avto registrira za celo leto, torej do 1.6. => vsi tehnični pregledi so nato 1.6. in JE zamik 3 mesece med 1. registracijo in tehničnimi pregledi

Je pa ta 2. varianta dražja za: odjava (9.8 €) + prijava (33.74 €) + predhodno delan tehnični pregled (brez potrebe).

Torej, ni rečeno da je z avtom kaj narobe; lahko da je samo bil odjavljen in takoj nazaj prijavljen pri prodaji. Se je pa v vsakem primeru potrebno prej pozanimat kaj se je z avtom dogajalo.

lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov