Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Fabia Combi TSI ali TDI?

Napisal/-a tristan01 Sr dec 29, 2010 9:05 am

Polo78 je napisal/-a:
MajaI je napisal/-a:Na škodini spletni strani piše, da imajo vse Fabije 5-st. menjalnike. 6 bi bil boljši, sploh, ko se ga navadiš. Je pa res, da ga uporabiš šele pri višjih hitrostih kot je omejitev, kar je pri nas brezveze, ker itak ni varno vozit več kot 140 (ne samo zaradi omejitve, ampak tudi zaradi raznih prehitevajočih tovornjakov, zožanj itd.). Vsi službeni dizli imajo 6 prestav, pa jo res redkokdaj uporabim.

Kot je že @tristan01 napisal, nikar se ne boj uporabljati 6. prestave! To absolutno NI res, da ta pride v upoštev samo pri visokih hitrostih, komot lahko v 6. voziš že pri npr. 80-90 km/h in tako privarčuješ še kake pol litra bencina/nafte. V bistvu je neuporaba 6. prestave povsem skregana z zdravo logiko in ne razumem kako to nekateri ne dojamejo, da je tam zato, da se jo uporablja. Predvsem ženske in starejši vozniki se mi zdi, da imajo neke strahove pred visokimi prestavami. :lol: Kot moja mama, ko je pred več deset leti prvič vozila avto s 5. prestavami in je imela prav tremo dati v peto. :roll:

Ah zadeva je stvar navade. Eni so vozniki še iz časov fičkov in stoenk in če motor ne žvižga se jim zdi da ne gre nikamor. Pri sodobnih motorjih in obilu izolacije v potniškem prostoru pa marsikateri motor sparvi malce glasu iz sebe šele tik na blokadi. In potem se dogaja to, da nekateri polovico prestav v menjalniku ne uporabijo nikdar.

Ko se vsedeš v drug avto je pač treba malce privajanja in posluha...

LP Tristan01

PS: Tale komentar je napisan na splošno, da ne bo kdo vzel preveč osebno.
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 29, 2010 9:39 am

[quote="MajaI]
Fabije nimajo 6-stopenjskega menjalnika, ampak imajo vsi modeli 5. Mogoče veš, kolikšna je razlika v ceni servisa? To me res zanima, ker če je to 20€ ali pa 100€, je to kar precej razlike. Do zdaj so bili ceni servisa moje Fabije C. bencinarke zelo majhni, je pa veliko odstopanje med serviserji.[/quote]

Za potrebe ene druge teme sem si sicer pri konkurenci,(a mislim da bistvene razlike napram škodi ne bo ) pridobil okvirne cene stroškov servisrianja ( seveda pri poblaščencu ) za vozilo z primerljivim bencinskim in dizelskim motorjem. Če bi vozilo imel 150.000 bi bil bencinar v tem času cenejši za cca 700 EUR.
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Sr dec 29, 2010 11:49 am

Ok, najprej glede garaže - ja, problem je v dolžini, pa tudi širini. No, iz širšega avta se še da vn prilezt, bolj ga je problem noter parkirat, ker ima malo prostora za manevriranje. Te stare garaže so bile narejene za max. Golf 2.

Kar se tiče 6. prestave - nimam težav s šaltanjem, prej obratno, nisem tipična ženska kar se tega tiče, tudi na drugih področjih mi tehnika ni tuja. Ampak, ko vozim v 6. in hočem recimo prehitevat, moram prestavit v 5., drugače nima moči. In to šaltanje 5. in 6. zna bit mal zoprno. Drugače bi pa tudi jaz raje videla, da bi imela Fabija 6 prestav.
Aja - šaltam po občutku, nekje malo nad 2500 obrati, tako da z mojim šaltanjem najbrž ni nič narobe, pa tudi zelo varčno vozim, pri moji Fabiji brez truda pridem na 5,7 (tudi s prehitevanjem na AC).

Glede avtomobila, nad katerim nisva zadovoljna - Fiat Evo 1.4. Razočarali so naju pospeški in poraba, ki je pri izvenmestni vožnji okoli 7 litrov, tudi če poskušaš voziti varnčno. Sem brala tudi na Fiatovih forumih, tako da za pretežno izvenmestno vožnjo je treba imeti obvezno dizla (kar se tiče Fiata). Najbolj me moti, da je uradno izmerjena poraba 5,7, ko sem prebrala kako se delajo ti testi, mi je bilo vse jasno, zakaj. Razen porabe je pa Fiat super avto, zelo me je presenetil. Udoben, dobro se drži ceste, kabina se hitro segreje, veliko elektronike (že skoraj preveč).....
Za mestno vožnjo je super, pa še sistem Start&Stop je fajn, ko se ga navadiš, pa City servo.... Ampak stvari v službi so se tako spremenile, da sta nama dva avtomobila prej luksuz kot nuja, zato sva se odločila za menjavo - 2 za 1 močnejšega in varčnejšega. Izbrala sva Fabijo C., ker jo imava tudi zdaj in sva zelo zadovoljno (ok, kakšne malenkosti bi lahko bile boljše, ampak to je itak vedno tako), poraba je majhna (tudi 1.4 bencinar, uradna poraba 6,5 dejansko drži), je pa malo prešvoh za dolge poti.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr dec 29, 2010 12:03 pm

Kaj pa to:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4367760&show=1

Če bi ti bilo 90km dovolj bi bil lahko to zelo dober nakup...

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Sr dec 29, 2010 12:06 pm

Še eno vprašanje - kako je s predelavo na plin? Glede cene in stroškov že vem, zanima me glede moči motorja, ali dejansko upočasni mašino ali ni bistvene razlike?

Uporabniški avatar
MacAudio
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a MacAudio Sr dec 29, 2010 12:21 pm

@tristan01: Si slučajno že vozu oz testiral 1.2 TSI, 1.4 TSI, 1.6 TDI?
TSI+DSG = T.N.T.!! ;-))

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr dec 29, 2010 3:36 pm

MacAudio je napisal/-a:@tristan01: Si slučajno že vozu oz testiral 1.2 TSI, 1.4 TSI, 1.6 TDI?

Doma je 1.2TSI Golf že od maja letošnjega leta. Prevoženih cca 11.000km. Testiral sem 1.6 TDI (90km) ker je bil prvi na listi želja - draga se z avtom vsak dan vozi iz Postojne v Ljubljano. 1.4TSI pa sem na kratko preskusil v Scirocu ko je prišel na trg.

1.2 TSI se pelje odlično in je v primerjavi s TDI precej bolj živahen, saj je TDI pod 2.000 RPM skoraj klinično mrtev. TSI pa vleče že od 1.500 RPM dalje. Malce k prijetnejši vožnji pripomore še 6 brzinski menjalnik, kjer je prva prestava malce krajša kot pri TDI in se motor zato lažje zavrti. TSI se vozi skoraj tako kot dizel, morda 500 RPM više, teče precej bolj mirno in dokler izkoriščaš navor ki je na voljo poraba za TDI zaostaja le za slab liter. Na najinem je povprečna poraba od dneva nakupa do danes okroglih 6l po BC.

Čeprav sem zaprisežen ljubitelj traktorjev (beri dizelskih motorjev), me je TSI preprosto navdušil. Zato ker so novi TDI motorji (ne glede na poreklo) precej zadušeni zaradi ekoloških omejitev in norm in so izgubili velik del svojega čara - prožnosti v nizkih vrtljajih. TSI pa je pri bencinarjih dodal ravno tisto kar je atmosfercem manjkalo - več navora v spodnji polovici vrtljajev kjer se vozi skoraj 90% vseh poti, ob tem pa so motorji še vedno presenetljivo tihi, mirni in nimajo toliko dodatne navlake (DPF, EGR...) kot dizli in je posledično vzdrževanje dosti cenejše predvsem na račun motornega olja.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr dec 29, 2010 8:14 pm

Vzami dizla, ker pri 140 ti bo dizel kuril 2 litra manj kot bencinar in ker ti je poraba več kot očitno odločilni faktor nimaš kaj razmišljati. Vzdrževanje dizla pa ni toliko dražje kot bencinarja, dokler ne gre kaj narobe.
Slika

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Sr mar 16, 2011 7:23 pm

Hvala za odgovore. Odločitev je padla - vzela bova Fabio C. 1.6 TDI, 105KM. Čakalne dobe so 2-3 mesece, ampak ga še ne morem naročiti, dokler ne prodam Evota. Računava na 40.000 km prevoženih letno, tako da se dizel definitivno najbolj splača. Ko bo enkrat doma, pa napišem svoje izkušnje. Če koga zanima Evo, pa na zs.
P.s. še vedno nisem uspela na testno vožnjo z Octavio (ista mašina), ampak sem vmes vozila nekaj podobnega in je "to to". Seveda pa grem pred naročilom še "en krog" z Octavio.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr mar 16, 2011 8:02 pm

Ste pa kar dolg rabil da ste se odločil. :D
Naj vam nabavni rok čimprej mine.

ilyerik
Nov uporabnik

Napisal/-a ilyerik Če mar 17, 2011 8:34 am

MajaI je napisal/-a:Hvala za odgovore. Odločitev je padla - vzela bova Fabio C. 1.6 TDI, 105KM. Čakalne dobe so 2-3 mesece, ampak ga še ne morem naročiti, dokler ne prodam Evota. Računava na 40.000 km prevoženih letno, tako da se dizel definitivno najbolj splača. Ko bo enkrat doma, pa napišem svoje izkušnje. Če koga zanima Evo, pa na zs.
P.s. še vedno nisem uspela na testno vožnjo z Octavio (ista mašina), ampak sem vmes vozila nekaj podobnega in je "to to". Seveda pa grem pred naročilom še "en krog" z Octavio.

Za tako veliko število kilometrov bi bilo po mojem mnenju bolje vzeti avto iz srednjega razreda. Če dosti presediš v avtu, je še kako pomembna ergonomija in kvalitetni sedeži.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Če mar 17, 2011 8:42 am

Sej odločila sva se že nekaj časa nazaj, sem pa šele zdaj napisala na forum :)
Ja vem, da bi bilo bolje vzet kako Octavio, ampak finance so zelo omejene. Že to ne vem, kako bo šlo, ker je vse odvisno od prodaje drugega avtomobila.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov