Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Fabia C. 1.6 TDI 105 KM

Napisal/-a tristan01 Ne mar 20, 2011 8:42 am

simply je napisal/-a:Sam bi se odločil za ASR oziroma ESP.

Začuda nikoli nisem imel takšnih težav ( pustimo globok sneg ob strani ), kot omenjajo predhodniki - mogoče vozim počasneje, kaj pa vem.

Zanima pa me kaj so storili obe vozili, ki sta vozili za teboj v vrhniški klanec? Je tudi njiju voda tako hitro ustavila? Namreč malček težko razumem tvoj primer.

Ni me ustavila voda, ampak ASR, ki je motorju odvzel ves plin, dokler nisem povsem izgubil skoraj vso brzino. Vsa sreča je bila da smo imeli spodobno varnostno razdaljo in ne tako kot par km stran na LJ obvoznici kjer vsi vozijo praktično na odbijaču.

Delovanje ASR pa je tudi jasno, ko zazna dovolj veliko razliko v hitrosti vrtenja koles ukrepa, saj je jasno da vsaj eno izmed pogonskih koles vrti v prazno (brez oprijema). Ukrep je preprost, zmanjšanje motorne moči in rahlo zaviranje kolesa ki nima oprijema. Zaradi tistih par metrov vode na cesti in mokrega cestišča so zgleda bile razmere tako slabe, da ASR ni mogel urkotiti moči "presežne moči" drugače kot z popolnim odvzemom plina. Seveda sem ukrepal tudi sam in prestavljal v nižjo prestavo... Zadeva se je končala kot se je.

Vedo pa vsi ki so kdaj prevozili kakšen zasnežen klanec, da je v takih razmerah bolje če se pogonska kolesa vrtijo deloma v prazno (recimo nekaj km/h hitreje kot je dejanska hitrost vozila), saj tako vzdržuješ vsaj približno konstantno hitros, kot pa da zmanjšuješ plin do točke kjer imaš dovolj oprijema za vožnjo brez kopanja.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne mar 20, 2011 8:07 pm

Te popolnoma razumem, ampak ni mi jasno, da si izgubil toliko hitrosti v tako kratkem času, še posebej toliko, da bi bilo nevarno za vozila za teboj.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po mar 21, 2011 8:53 pm

simply je napisal/-a:Te popolnoma razumem, ampak ni mi jasno, da si izgubil toliko hitrosti v tako kratkem času, še posebej toliko, da bi bilo nevarno za vozila za teboj.

Ne samo v mokrih razmerah, ampak vedno kadar se vozi v koloni velja eno povsem preprosto pravilo: Ne počne se nobenih sunkovitih potez, saj s tem lahko ogroziš sebe in vse ki vozijo v tvoji bližini. Še posebej to velja za zaviranja. Če že moraš zavirati pa to narediš pravočasno in zmerno, saj vozniki za tabo zavirajo vedno bolj sunkovito. Prvi zavre malce močneje, peti v koloni že blizu meje zdrsa, desetemu pa morda ne bo uspelo več zmanjšati hitrosti dovolj hitro in bo povzročil nalet.

Kar se tiče zmanševanja moči, pa je motor dobil moč šele ko so vrtljaji močno padli (toliko da sem moral pretikati v nižje prestave), če k temu dodaš konkreten klanec in malce aquaplaninga, ki povzroči še dodatno zaviranje pa smo tam kjer ni dobro biti. Da se razumemo, zadeva se ni izšla na centimetre, saj so bili za mano na srečo izkušeni vozniki ki so odreagirali mirno in predvsem pravočasno. Če pa bi nekdo vmes zagnal paniko, bi se lahko končalo precej drugače. Varnostna razdalja pa je bila na koncu skoraj takšna kot na LJ obvoznici. Glede na okoliščine (sneg, voda, mraz) vse prej kot varno.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Če apr 07, 2011 12:56 pm

Končno sem dobila testni avto. Zelo navdušena. Dobri pospeški, majhna poraba, glasnost pa enaka kot pri bencinarju, samo da je zvok pač drugačen. Moči ji ne zmanjka in mislim, da bo to prava izbira.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Če apr 07, 2011 7:49 pm

MajaI je napisal/-a:Končno sem dobila testni avto. Zelo navdušena. Dobri pospeški, majhna poraba, glasnost pa enaka kot pri bencinarju, samo da je zvok pač drugačen. Moči ji ne zmanjka in mislim, da bo to prava izbira.

Jaz imam 1.2 Tsi-ja in vozil sem tudi 1.6 tdi-ja.....nikoli in nikdar ne more bit to res.....da bo tdi enako glasen kot bencinc...nikoli!!!!!
TDI je navaden traktor.....in tresenje itd....pa čist tko u vednost...tsi se ne sliši v kabino čisto nič....pri štant gasu....niti ne trese niti niččččččččč :mrgreen:
FOLCIKA - SCIROCCO

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Če apr 07, 2011 8:43 pm

WMB je napisal/-a:
MajaI je napisal/-a:Končno sem dobila testni avto. Zelo navdušena. Dobri pospeški, majhna poraba, glasnost pa enaka kot pri bencinarju, samo da je zvok pač drugačen. Moči ji ne zmanjka in mislim, da bo to prava izbira.

Jaz imam 1.2 Tsi-ja in vozil sem tudi 1.6 tdi-ja.....nikoli in nikdar ne more bit to res.....da bo tdi enako glasen kot bencinc...nikoli!!!!!
TDI je navaden traktor.....in tresenje itd....pa čist tko u vednost...tsi se ne sliši v kabino čisto nič....pri štant gasu....niti ne trese niti niččččččččč :mrgreen:

No pa še tebi v vednost, ker imamo ravno nadomestni avto in glej ga zlomka Glof VI 1.6TDI in sicer 90konjsko verzijo. No avto ne trese pri štantgasu tako kot ti navajaš, zjutraj mrzel lepo vžge tudi mrzel ne trese. Edino kar je, je to da je ta motor žal bolj kot ne revščina.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Če apr 07, 2011 10:20 pm

Badzo je napisal/-a:
WMB je napisal/-a:

No pa še tebi v vednost, ker imamo ravno nadomestni avto in glej ga zlomka Glof VI 1.6TDI in sicer 90konjsko verzijo. No avto ne trese pri štantgasu tako kot ti navajaš, zjutraj mrzel lepo vžge tudi mrzel ne trese. Edino kar je, je to da je ta motor žal bolj kot ne revščina.

Se pravi ti TSI-ja še nisi vozil????
Če navajaš take neumnosti, da se tdi ne sliši kot tsi ne!!!! :huh:
Nehi širit dezinformacij op forumu, ler bo res še kdo verjel.....

TSI je 100X boljši za vozit, neprimerno tišji....itd....TDI je traktor....trd, menjalnik bolj trd, ne šalta se tolk lepo itd...
FOLCIKA - SCIROCCO

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Če apr 07, 2011 11:21 pm

WMB je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:
WMB je napisal/-a:

Se pravi ti TSI-ja še nisi vozil????
Če navajaš take neumnosti, da se tdi ne sliši kot tsi ne!!!! :huh:
Nehi širit dezinformacij op forumu, ler bo res še kdo verjel.....

TSI je 100X boljši za vozit, neprimerno tišji....itd....TDI je traktor....trd, menjalnik bolj trd, ne šalta se tolk lepo itd...

1. Sem vozil TSIja, kar bi lahko v drugi temi videl.
2. Sem kje napisal da je TDI boljši za vozit?
3. Nikjer nisem napisal da je TDI tih in da se ne sliši kot TSI. To si ti sam dopisal.

Dezinformiraš pa ti, ker govoriš da TDI trese, čeprav tresenja v kabini ni popolnoma nič.
Sicer pa še enkrat preberi moj odgovor na tvoj post, nisem popolnom prepričan, da si ga dobro prebral.

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Pe apr 08, 2011 6:19 am

Jaz sem primerjala tale TDI z mojim bencinarjem (ki ni TSI) in je glasnost podobna, pri višjih hitrostih je celo TDI tišji. Nobenega tresenja, popolnoma nič, res zelo tiha mašina. Predvsem pa mi je všeč nizka poraba in zmogljivost. Vse lahko primerjam le z navadnim bencinarjem, ker TSI-ja nisem nikoli vozila in ga tudi nimam namena kupiti, in sicer zaradi porabe (tovarniška poraba se sicer bistveno ne razlikuje, sem pa že večkrat slišala od voznikov TSI-jev, da ima ob "težki nogi" lahko bistveno večjo porabo kot TDI. Ker kupujemo avto za relacije in veliko prevoženih km, je definitivno TDI boljša izbira).

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe apr 08, 2011 7:12 am

@Majal Koliko pa pride to čudo? Fabia je kar drag avto, ko začneš doplačevati, verjetno bi že Octavio dobila.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe apr 08, 2011 7:23 am

MajaI je napisal/-a:Jaz sem primerjala tale TDI z mojim bencinarjem (ki ni TSI) in je glasnost podobna, pri višjih hitrostih je celo TDI tišji.
To je pogosto, da je v podobnem/istem avtu recimo na avtocesti TDI tišji od atmosferskih bencinarjev. Govorim o običajnih 4-valjnih motorjih, kaki V6 in hujši so najbrž že drugačna zgodba. Razlog je v drugačnih prestavnih razmerjih, kar je povezano z bolj ubogim navorom, ki ga od sebe dajo atmosferski bencinarji velikosti 1.6, 1.4 ipd.
Recimo žena je imela Toyoto Auris 1.6 (na srečo ga je že prodala) , ki ima pri 130 km/h v najvišji prestavi skoraj 4000 obratov in je temu primerno že neprijetno glasen. Golf V 1.9 TDI (kjer je motor sicer načeloma bolj glasen, kar recimo pride v poštev pri kakšnem čakanju pred semaforjem), pa ima pri 130 kmh v najvišji prestavi ene 2700 obratov (kar je sicer že relativno veliko za turbodizle) in je vožnja občutno tišja ter s tem prijetnejša od bencinskega Aurisa (no slednji ima morda tudi slabšo zvočno izolacijo motorja, ker je avto v splošnem bolj kanta v primerjavi z Golfom - pa če se ljubitelji Toyot in anti-VWjevci na glavo postavijo, tako pač je, to je priznala tudi moja, ko sva se kdaj peljala z njenim, kdaj drugič pa z mojim avtom...)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Pe apr 08, 2011 7:25 am

Ja, tale moja Fabija z nekaj dodatne opreme pride slabih 15.000€. Octavije se začnejo pri 16.500€ (recimo da s podobno opremo in istim motorjem). Tukaj je tudi pri nama velika dilema. Octavija je seveda boljši avto, veliko bolj udoben. Je pa stvar v tem, da imava psa, ki se vozi v prtljažniku, torej bi morala vzeti karavnansko različico, kar takoj spet dvigne ceno. Drug minus je pa velikost - tale Fabija Combi je res idealnih dimenzij. Gre lepo brez posebnega manevriranja v garažo, po mestu jo povsod stlačiš, bočno parkiranje je "kein problem" :) Ima pa dovolj velik prtljažnik, da gre vse noter.
Včeraj sva imela Octavijo na testu (ker se testne Fabije dizel ne da dobiti) in je res razlika v vožnji. Jah, kar težka odločitev, karkoli bo, ne bo prav...

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Pe apr 08, 2011 7:32 am

sonic je napisal/-a:[To je pogosto, da je v podobnem/istem avtu recimo na avtocesti TDI tišji od atmosferskih bencinarjev. Govorim o običajnih 4-valjnih motorjih, kaki V6 in hujši so najbrž že drugačna zgodba. Razlog je v drugačnih prestavnih razmerjih, kar je povezano z bolj ubogim navorom, ki ga od sebe dajo atmosferski bencinarji velikosti 1.6, 1.4 ipd.
Recimo žena je imela Toyoto Auris 1.6 (na srečo ga je že prodala) , ki ima pri 130 km/h v najvišji prestavi skoraj 4000 obratov in je temu primerno že neprijetno glasen. Golf V 1.9 TDI (kjer je motor sicer načeloma bolj glasen, kar recimo pride v poštev pri kakšnem čakanju pred semaforjem), pa ima pri 130 kmh v najvišji prestavi ene 2700 obratov (kar je sicer že relativno veliko za turbodizle) in je vožnja občutno tišja ter s tem prijetnejša od bencinskega Aurisa (no slednji ima morda tudi slabšo zvočno izolacijo motorja, ker je avto v splošnem bolj kanta v primerjavi z Golfom - pa če se ljubitelji Toyot in anti-VWjevci na glavo postavijo, tako pač je, to je priznala tudi moja, ko sva se kdaj peljala z njenim, kdaj drugič pa z mojim avtom...)

S tem se strinjam. To sem opazila tudi pri Fabiji in Puntotu, da ima Fabija pri enakih hitrostih cca.500 obratov manj in je zato tudi bolj varčna. Ne vem kako je pri Toyotah, jaz sem vozila samo službeno Verso, ampak 2.2 dizel mašino in je bila super. Sem se pa vozila tudi v bencinskem Yarisu in nisem mogla verjet, da je to "tudi Toyota". Razočaranja... nad vsem. No, saj cena je pa itak tudi deljena z 2.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe apr 08, 2011 9:44 am

Se bom še enkrat oglasil v tej temi. Pri VW skupini in verjetno tudi ostalih si sistemi sledijo v tem vrstnem redu:
ABS, EDS, ASR, ESP.
Če ima avto ESP, ima tudi vse ostalo (ABS, EDS, ASR). Če ima ASR, ima tudi EDS in ABS.

ABS - Anti Blocking System preprečuje popolno blokiranje koles ob močnem zaviranju, s popuščanjem zavornega učinka na problematičnem kolesu v odvisnosti od hitrosti vrtenja vseh 4 koles.
EDS - Electronic Differential Spere do hitrosti 40 km/h zavira pogonsko kolo, ki je izgubilo oprijem s podlago med speljevanjem oz. pospeševanjem. S tem umetno poskuša izenačiti vpliv diferenciala.
ASR - Anti-Slip Regulation zmanjša moč motorja, ko pogonska kolesa ob pospeševanju izgubijo stik s podlako. http://video.google.com/videoplay?docid ... 5801672570
ESP - Electronic Stability Program zavira posamezna kolesa, ko se avto ne giblje več v želeni smeri. http://video.google.com/videoplay?docid ... 1285189715

Vsi ti sistemi so v avtomobilih prisotni z namenom povečevanja varnosti in preventivnega preprečevanja nesreč. Bistvo teh sistemov je, da odreagirajo neprimerno hitreje od voznika in s tem preprečijo izgubo nadzora nad avtomobilom in so zaradi tega dobrodošli, oziroma obvezni v vsakem avtomobilu. ESP oz. ESC bo v kratkem, če že ni tudi obvezen v vseh novih avtomobilih v Sloveniji: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=31&L2_ID=621

Dodam še primer koristne uporabe ASR. Ovinek na zasneženi asfaltni cesti z naklonom 10%. Vozil sem po cesti navzgor z izklopljenim ASRom, v ovinku so sprednja kolesa izgubila oprijem z cesto in se zavrtela v prazno (motor iz 2000 obratov na 3000). Preden sem spustil plin in so se kolesa upočasnila (motor nazaj na 2000 obratov) sem se že zelo približal robu ceste. Z vklopljenim ASRom se to ne bi zgodilo. Verjetno ni treba pisati, kaj bi bilo, če bi bil ovinek v drugo smer in bi nastproti pripeljalo drugo vozilo.

Kdor še vedno odklanja uporabo teh sistemov in se mu ne zdijo smiselni, naj se udeleži tečaja varne vožnje, da delovanje teh sistemov spozna v praksi in ugotovi, kje pomagajo. Izgovor "saj vozim počasi" ni ustrezen.
Slika

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe apr 08, 2011 9:51 am

Primerjanje prisiljeno polnjenih dizelskih (TDI) motorjev z atmosferskimi bencinskimi motorji (navadnimi) ter posploševanje te primerjave na TDI proti TSI ni primerno. TSI se obnaša bolj podobno TDIju, kot atmosferskemu bencinerju., kar je razvidno iz grafov navora in moči, kot tudi v praksi.

Vsekakor priporočam še testno vožnjo Fabie s TSI motorjem. TSI motor bo na občutek precej močnejši od enako močnega atmosferskega bencinskega in imel bo daljša prestavna razmerja. Poraba tudi ne bo tako visoka.
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe apr 08, 2011 9:56 am

Mate je napisal/-a:Se bom še enkrat oglasil v tej temi. Pri VW skupini in verjetno tudi ostalih si sistemi sledijo v tem vrstnem redu:
ABS, EDS, ASR, ESP.
Če ima avto ESP, ima tudi vse ostalo (ABS, EDS, ASR).

Tole velja.

Če ima ASR, ima tudi EDS in ABS.

Tole pa ne velja več pri novejših avtih oz. ne velja pri vseh.

Konec koncev pa je popolnoma vseeno, saj bodo morali z letom 2012 vsi avti imeti serijsko ESP ;)

Mate je napisal/-a:Vsekakor priporočam še testno vožnjo Fabie s TSI motorjem. TSI motor bo na občutek precej močnejši od enako močnega atmosferskega bencinskega in imel bo daljša prestavna razmerja. Poraba tudi ne bo tako visoka.

Pri Fabii je zmaga model city s TSI motorjem (sicer 86-konjskim) za slabih 11.000€. Za nekoga, ki se vozi sam ali z enim sopotnikom v službo, se mi zdi to ugoden nakup, kar se tiče razmerja nabavna cena/vdrževanje/poraba, pa tudi solidno opremo ima.

Za nekoga, ki pa dela 40.000km letno in ima velikokrat naložen avto (tem primeru Fabia combi), pa je vsekakor TDI boljša izbira, kljub temu da je nabavna cena kar konkretno višja (sploh z dodajanjem opreme).

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe apr 08, 2011 10:13 am

Pri mojem passatu 1.9 115 karavančku pa dela asr tako - v Planinskih ridah, ko je cesta zasnežena, na ravnini, pritisnem gas do konca in zadeva pospešuje po snegu, da je pravi užitek. Pospešuje na robu zdrsa pogonskega kolesa oz. do meje zdrsa, kar je čutiti kot rahlo nihanje gasa. Prideš na tistih 60 - 70 nekje, predenj spustiš pred ovinkom gas. To isto delam tudi v mestu, ko ni koga naokrog, če bi šlo kaj narobe.

EPS pri golfu VI pa je itak posebna zgodba - v kakšnem snegu, ko bi ostal v njem, ravno toliko blokira kolo, ki zdrsuje, da te potegne ven iz snega - kao elektronska blokada (mačk požlajfa).

Da bi bil TDI v VI glasen, ni. Da bi bil tih, tudi ni. Je pa nemoteč, slišati je pridušeno bobnenje, kar ustreza - pri 2.0, 1.6 je bolj žalost, kot ne. Sicer pa - motor mora biti slišen...

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe apr 15, 2011 7:53 am

pa kaj si ti ja nor malo :roll: tako dolga tema okrog ene obične fabie. kot da se kupuje maybach. svašta.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
MajaI
Novinec

Napisal/-a MajaI Pe apr 15, 2011 7:59 am

Patrik_A3 je napisal/-a:pa kaj si ti ja nor malo :roll: tako dolga tema okrog ene obične fabie. kot da se kupuje maybach. svašta.

Mal smo zašli s teme, ja :)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe apr 15, 2011 8:10 am

Patrik_A3 je napisal/-a:pa kaj si ti ja nor malo :roll: tako dolga tema okrog ene obične fabie. kot da se kupuje maybach. svašta.

če bi blo govora o maybachu ne bi blo skorej nobenga posta, ker 99% folka ga še od bliz ni vidla, kaj šele da bi ga vozil ali sedel v njemu. :DDD
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov