samo__ je napisal/-a:Tvoj avatar pravi da si tudi mtb bajker, zato verjetno nameravaš kdaj stlačit noter kakšen bajk ali dva. Ali bi šlo tako - direktno, cel bajk, vertikalno, brez iztikanja prednjega kolesa?
Torej koristno bi bilo, če bi še zmeril še višino od tal do stropa in višino prtljažnih vrat in dolžino prtljažnika pri zloženih oz. odstranjenih zadnjih sedežih. Tudi sam bom počasi zamenjal avto in me zanimajo glih taki podatki. Res so redke take informacije, čeprav kakšni proizvajalci v katalogih radi nabijajo kaj vse lahko stlačiš v prtljažnik - ja, tudi 2 mtb fullsize bajka vertikalno brez odmontiranja česarkoli - dejanske mere seveda kažejo da je to nemogoče.
Kakorkoli, pohvalno da se je nekdo "lotil" avta s centimetri in ne s kW.
Brez da snameš prednje kolo, ni govora. To bi mogoče šlo le pri kakem Maxi Caddyu s tem, da daš klop ven. Tudi če snameš kolo in prevrneš zice, v Touranu ne bo šlo, treba je zice vzeti ven. Itak pa bi bajke tovoril na strehi, ker bosta dva zadnja sedeža zasedena z froci.
fare je napisal/-a:Ja, SMaxa nerabiš testirati k ima največji prtljažnik v vseh pogledih.
Če pa gledaš samo velikost prtljažnika in si pripravljen dati kakega jurčka več pa sezi po Alhambri ali Sharanu.
lp.
Velikost prtljažnika je pač eden od faktorjev, ne sme biti premajhen, a ravno Sharanove kamrice pa tudi ne rabim. Do sedaj sem shajal z 400l, a je bilo treba pogosto zasesti še preostali zadnji sedež ( na drugem je hčerka). Ob povečanju familije to odpade in mora vse zadaj, na srednji sedež pa pride še maček v kletki. Tourana sem dobil za vikend, pa smo šli na morje. Vse je lepo šlo zadaj, pa še malo je ostalo, za hec sem dal not še voziček in je šel podolgem in počez. Tu so pomembni centimetri in ne skupen volumen. Touran nam torej ustreza, kar se tiče prtljažnika.
Moj prispevek je delno odgovor na citirano temo, kjer so na pamet ugotavljali, da ima Superb kao strašno dolg prtljažnik, Touran pa kratkega in visokega. No, meritev pokaže, da sta skoraj enako dolga, kar po slikah težko sklepaš.
mihaing je napisal/-a:Prostornina pritljažnega prostora se še zdaleč ne računa tako kot si ga ti. Tukaj veliko vlogo igra oblika prostora in ne volumen, zato se uporablja AM standard z kovčki

Načelno je to res, a kaj ti pomaga, če nimaš takih kovčkov, kot jih uporablja standard.
Pri vseh je oblika prtljažnika precej previlne oblike, zato z volumnom nisem dosti kiksnil, kar se vidi, če primerjaš s konkretnimi podatki.
Sploh je zanimiva Altea, ki sem jo po uradnih podatkih vnaprej odpisal, ker je imela premajhen kufer (532l). Ko pa sem ga premeril, se je izkazalo, da dobiš ven tudi 600l, če rabiš. Tega v katalogu ne najdeš. Tudi voziček gre not, če malo pomakneš klop naprej.
CHAN je napisal/-a:Mere prtljažnika podajajo določeni ponudniki med tehničnimi specifikacijami (npr. VW Touran:
http://www.volkswagen.si/files/si/downl ... icni_1.pdf ). V veliko primerih je moč najti podrobnejše specifikacije le na tujih spletnih straneh (npr. nemške). Predvsem v testih nemških tiskovin velikokrat navajajo omenjene mere prtljažnika.
Seveda pa je daleč najverodostojnejše preveriti "v živo", eventuelno tudi s prtljago, ki se bo prevažala (npr. pri mladih družinah preverba z otroškimi sedeži ter že kupljenim vozičkom, ipd...).
Ja, VW je eden redkih, ki bolj natančno navajajo mere, pri francozarjih najdeš le litre, pa še to ne v vseh kombinacijah.
Je pa zanimivo, da moje meritve odstopajo od uradnih, npr. navajano dolžino 1142mm v PDFju dobiš šele, ko sedeže premakneš naprej, kar pa ni vedno mogoče. Običajna dolžina je taka, kot je v moji meritvi. Teh 10 centi lahko naredi razliko, če gre npr. vožiček not ali ne. Tudi višina je verjetno navedena z dvojnim dnom, ker sem jaz nameril konkretnih 5cm več. Res pa je, da je višina redkeje pomembna.
--
Kršitev pravilnika, člen 3.5, urejeno. Lekcija za v prihodnje.