Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

belkaena
Stalni uporabnik

Kriza z dobavo zaradi potresa na Japonskem

Napisal/-a belkaena Po maj 16, 2011 7:57 pm

Dober dan,

dobava danes naročenih Renaultovih vozil se začne oktobra letos kar je dolgih 5 mesecev. Posledica je seveda potres na Japonskem in pomanjkanje delov.
Kako pa je pri ostalih znamkah?

Lp.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Re: Kriza z dobavo zaradi potresa na Japonskem

Napisal/-a Bucko99 Po maj 16, 2011 8:32 pm

Mogoče se pa hočjo zaloge znebit na ta način... ? Mal bosa je tole s petimi mesci se mi zdi... :shock:

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To maj 17, 2011 11:28 am

Nope - ista težava pesti vse proizvajalce. Vprašanje je bilo le, kdo bo prvi popustil in priznal krizo po krizi...
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To maj 17, 2011 12:15 pm

Glede na to, da sem "v fohu", lahko iz prve roke povem, da ima kar nekaj naših dobavitelejev težave z dobavami iz Japonske. Če že niso bile poškodovane tovarne, je poškodovana infrastruktura. Vedno večji problem je tudi ladijski izvoz, sploh iz določenih pristanišč. Zaradi bojazni sevanja se določeni ladjarji izogibajo nekaterih pristanišč - vzrok je v tem, da obsevane ladje noče zavarovati nobena zavarovalnica... Pa še in še je tega trenutno, tko da je kar verjetno, da se bodo določene dobave zavlekle.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK To maj 17, 2011 12:37 pm

Bucko99 je napisal/-a:Mogoče se pa hočjo zaloge znebit na ta način... ? Mal bosa je tole s petimi mesci se mi zdi... :shock:

Zakaj bosa? Ce je narocil veliko vec od proizvodnje? Ze tako ali tako je cakalna doba avtomobilov, ki jih delajo v Novem mestu velika...se bo sedaj se povecala.
Ne vem od kje ti to, da bojo namesto preko 800 avtomobilov, ki bi jih lahko naredili, sedaj naredili manj in se bo ob tem cakalna doba se povecala.
:)

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To maj 17, 2011 12:53 pm

FLINK je napisal/-a:
Bucko99 je napisal/-a:Mogoče se pa hočjo zaloge znebit na ta način... ? Mal bosa je tole s petimi mesci se mi zdi... :shock:

Zakaj bosa? Ce je narocil veliko vec od proizvodnje? Ze tako ali tako je cakalna doba avtomobilov, ki jih delajo v Novem mestu velika...se bo sedaj se povecala.
Ne vem od kje ti to, da bojo namesto preko 800 avtomobilov, ki bi jih lahko naredili, sedaj naredili manj in se bo ob tem cakalna doba se povecala.

To so sami objavili, ker zaradi nedobav z Japonske ukinjajo 3. izmeno.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter To maj 17, 2011 12:59 pm

A lahko kdo pove kateri deli iz japonske dejansko zamujajo? A so to komplet izdelki ala avtoradio, cd izmenjevalniki, navigacije, abs enote, ecu-ji, ali sestavni deli teh in drugih naprav?

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To maj 17, 2011 1:10 pm

LinuxFuter je napisal/-a:A lahko kdo pove kateri deli iz japonske dejansko zamujajo? A so to komplet izdelki ala avtoradio, cd izmenjevalniki, navigacije, abs enote, ecu-ji, ali sestavni deli teh in drugih naprav?

V našem primeru je problem pri sestavnih delih. Verjetno je različno od dobavitelaj do dobavitelja, kje ima proizvodnjo, ali ima kaj na skladiščih v Evropi itd.

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker To maj 17, 2011 2:28 pm

V VAG koncernu je problem z dobavami klima kompresorjev (čakalna doba cca. 1 mesec) in ECU-jev (ne vejo datuma dobave). Drugje ni problemov.

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man To maj 17, 2011 2:39 pm

a zdj boš reku da VauWe ni nemški produkt?
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To maj 17, 2011 3:24 pm

Vsi imajo težave; večinoma z deli, so pa težave tudi s komlet izdelki (npr. avtoradio). Težave pa imajo vsi - to je dejstvo.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing To maj 17, 2011 3:35 pm

Bučke.

Nič drugega kot prilika za izgovore. Sistem dobavljanja kompenet še zdaleč ni samo ključen od enega dobavitelja.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To maj 17, 2011 3:35 pm

croma_man je napisal/-a:a zdj boš reku da VauWe ni nemški produkt?

:shock: :shock: :shock:

:mrgreen:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

FLINK
Uporabnik

Napisal/-a FLINK To maj 17, 2011 4:16 pm

mihaing je napisal/-a:Bučke.

Nič drugega kot prilika za izgovore. Sistem dobavljanja kompenet še zdaleč ni samo ključen od enega dobavitelja.

Revoz je imel za prvomajske dni dopust 14 dni....ki ga se nikoli ni imel. Tudi imel ga ne bi, ce bi lahko proizvodnja laufala. Ampak so mislili, da bojo med tem casom-ceprou si prizadevajo ze vec kot tri mesece, dobili drugega proizvajalca za dolocene dele. Ampak ga niso. Prevec je komplikacij, veze jih tudi pogodba s sedanjimi dobavitelji-ni vse lahko. Zato tudi taki ukrepi.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To maj 17, 2011 10:01 pm

Stari - informacija je iz prve roke. In ja - to je problem in tudi sam vir je rekel, da upa, da se bodo zamislili nad tem. Ker avtomobili bodo stali na parkingu in čakali posamezne, manjše, komponente. Konkretno pri Renaultu - če se odločiš za bose opremo, ta zajema tudi radio in ozvočenje bose. Guess who makes that... In to je pri vseh znamkah; če se ne motim, je Ford v USA to že obelodanil ene par tednov nazaj.

FLINK
Uporabnik

Napisal/-a FLINK Sr maj 18, 2011 6:58 am

odprti clio je napisal/-a:

Stari - informacija je iz prve roke. In ja - to je problem in tudi sam vir je rekel, da upa, da se bodo zamislili nad tem. Ker avtomobili bodo stali na parkingu in čakali posamezne, manjše, komponente. Konkretno pri Renaultu - če se odločiš za bose opremo, ta zajema tudi radio in ozvočenje bose. Guess who makes that... In to je pri vseh znamkah; če se ne motim, je Ford v USA to že obelodanil ene par tednov nazaj.

Nimas kaj. Ce nimas Bose sistema, avta ne mores prodat. Ce nimas 'primer: stikal za stekla', avtov lahko stoji na parkiriscih po 1000 komadov in jih ne morejo prodat. Kot jih niso mogli pred novim leto, ko ni bilo dolocenih volanov. Taka je politika pac in nimas kej...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr maj 18, 2011 7:25 am

To me spominja na jugo, k si imel denar, ni bilo pa stvari v trgovini, da bi jih lahko kupil in je bil rabljen avto dražji od novega. Ker si rabljenega dobil takoj, na novega si pa več kot 6 mesecev čakal.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Sr maj 18, 2011 7:33 am

Na žalost v veliko primerih je. Lahko imaš ti več dobaviteljev univerzalnih komponent, če pa kupuješ nekaj specifičnega in si za ta produkt celo sofinanciral orodje pri dobavitelju, pa se kaj hitro zgodi, da ostane to tudi edini dobavitelj.
Drug primer so poddobavitelji, ki so velikokrat manjša podjetja, ki imajo v veliko primerih slabše razvite dobavitelje in so večkrat odvisni samo od enega za določen material. Odobritve dobaviteljev, spremembe materialov itd. v avto industriji pa stanejo veliko + trajajo dolgo. Sploh, če si nekje sredi verige.

Tommaazz
Novinec

Napisal/-a Tommaazz Sr maj 18, 2011 9:22 am

Pozdravljeni! Da se vključim v debato... Js sem svojega PEUGEOTA 508 SW 1.6 THP ALLURE naročil 22.4.2011 obljubljena dobava je bila v mesecu juliju. Čez kakšen teden se slišim s prodajalcem, da vidim, če so slučajno kakšne spremembe, srčno upam da ne, ker mi je že zdaj težko čakat :( . Ampak ko malo berem po tujih foumih bi se naj dobave podaljšale, ampak koker sem uspel razbrati bi naj to bili predvsem dizli in pa če si naročil avtomatski menjalnik, pa problem je bil pri naročilu z določenimi barvami, ki jih ni bilo na razpolago. Bom sporočil ko izvem kaj več od prodajalca
2002 (2007-2008) VW Polo 1.4MPI; 2008 (2008-2011) Renault Megane Grandtour 1.6 16V; 2011 (2011-2017) Peugeot 508 SW 1.6 THP; 2017 (2017-2021) Mazda 3 G120; 2021 Mazda CX-30 G150;...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr maj 18, 2011 11:32 am

Fora je, da je bilo pred dogodkom na Japonskem za nekaj tednov proizvodnje robe na morju. Le ta pa zdaj kopni.

Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov