peroRS je napisal/-a:Tole ne leti nate, ampak splošno.
Meni se zdi, da so/smo ljudje postali preveč razvajeni. Če si imel 140 konjev 10 let nazaj, je bila to brutalna moč, dandanes se pa sprašuje, če je 200 konjev dovolj za vsakdanji prevoz litra mleka iz trgovine do doma
Včeraj sem se npr. peljal z novo Ibizo 1.4 16V s 86 konji in naloženim prtljažnikom pa se mi je zdel avto več kot dovolj močan za vsak dan

Se strinjam. Za 95% ljudi bi bil čez glavo dovolj avto, ki ima med 80 in 130 konji, bodisi turbodizel ali kak novejši turbobencinar. Problem seveda nastane v miselnosti, ker ima pač vsaj 8 od 10 sosedov/znancev/sorodnikov močnejši stroj in tako se mora tudi Francelj, ki je prej vsa leta vozil nekaj, kar je bilo krepko pod 100 konji, podati v to "tekmo". Res je sicer, da so avti postali večji in težji pa vendarle, če gledamo tehnične podatke povprečnega avta izpred 15 let ugotovimo, da je npr. pospešek 12 sekund 0-100 km/h veljal že za zelo lepega, danes pa je pa za marsikoga vse, kar ni pod 10 sekundami že tema. Podobno je tudi s končnimi hitrostmi - danes kar je pod 200 je tema, nekoč je bilo že 180 oh in sploh. Tako, da to glede nas razvajencev res drži.

P.S.: V vrhniški klanec sem se npr. z 1.4 (75km) mlinčkom v Polu komot peljal 130 km/h.