Še par dopolnil glede na komentarje zgoraj.
Tudi sam sem bil zelo zadovoljen dolgoletni voznik 1.8T, zato je razočaranje z 2.0 TFSI toliko večje. Ali imam smolo, ali je motor na splošno bolj tako, ali lokalni predstavniki ne znajo urediti zadev... niti ni važno, končna izkušnja je žal ....., in je ne želim nikomur. Ima pa kolega isto mašino v Golfu GTI in je vse ok.
- poraba bencina
zelo realne se mi zdijo statistike voznikov iste kombinacije vozila/motorja na
http://www.spritmonitor.de/ (jaz padem točno v povprečje?!?).
pri tem motorju me je res (negativno) presenetil zelo velik razpon porabe. če voziš dolge vožnje "po jajcih", potem si nekje 20% nad normo, normalne vožnje 40% nad normo, če boš dinamičen (ali imel več krajših, mestnih voženj) si nekje 70% nad normo, ob športni vožnji pa ni težko priti niti na 100%, 200%, 300%... (to je moja izkušnja in, kot vidim na zgornji spletni strani, tudi izkušnja ostalih voznikov z enakim vozilom). v litrih je to 2, 3, 5, 10l... nad deklarirano porabo.
hmm, me res zanima kako ostalim tukajšnjim piscem uspe narediti tako majhno razliko pri porabi?
1.8T sem sam pri približno enaki vožnji vozil povprečno nekje v razmerju 9-10l (razpona je bilo torej 1l, če sem se pomatral sem to raztegnil na 8-11, skratka maksimalno 3l razpona)
vse merjeno na celoten rezervoar (čeprav se tudi umerjen računalnik izkaže kot zelo zanesljiv)
- poraba olja:
"Motor nima za spiti niti 1l na interval (15.000km) ob vožnji z glavo (beri ko je olje 90)."
ja, tudi sam sem tako razmišljal. Do Audi izkušnje. Nato me je začelo Audi osebje prepričevati, da 1l na 5000km res ni nič posebnega in dokler ne bo 1l na 2000 km naj se pa kar sprijaznim s tem (se popravljam od prejšnjih 1000km, mislim, da je to bolj pravilna vrednost)
naj ne bo pomote, govorim o porabi olja pri normalni vožnji z ogretim vozilom recimo 130 km/h tempomat na AC (torej brez kake posebne dinamike!)
baje naj bi bila tudi razlika glede porabe olja med VW (bolje) in Audi (slabše).
Seveda jaz samo delim lastne izkušnje, ne morem posploševati. Iskreno upam, da imajo ostali vozniki enakega motorja boljše izkušnje. Ker me že tako čudi, kako je bil lahko tak motor večkrat "evropski motor leta" ali nekaj podobnega. Moja zgodba je žal še neprimerno širša, a o tem ob kakšni drugi priliki na kakšnem drugem mestu.
Še "rekla kazala sekcija": baje naj bi bil ultra tehnično čudo novi BMW N20 motor - 4 cilindrični 2.0, ki bo nadomestil 6 cilindrov 3.0 ?!?