Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ilyerik
Nov uporabnik

Re: Kako "velik" naj bo družinski avto?

Napisal/-a ilyerik Pe nov 18, 2011 1:42 pm

Še moje izkušnje: res je fajn, da imaš dost prostora (karavan, enoprostorec), ni pa to obvezno. Za na morje/smučanje si montiraš trugo, za ostale situacije pa nekega glomaznega prtljažnika niti ne rabiš. In tudi otrok ne bo večno v tistem ogromnem vozičku. Če pa imaš še recimo psa, potem ni dileme in moraš vzeti večji avto. Če te zanima, ko sva z ženo imela samo enega otroka, sva imela zgolj karavana, sedaj pri dveh pa zgolj golfa (karavana sem prodal). In ne čutim nekega pomanjkanja prostora.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Pe nov 18, 2011 1:50 pm

Kako velik naj bo družinski avto je kot so že nekateri omenili težko povedati kajti ljudje smo različni in tudi drugače razmišljamo. Ko se nama je rodila hčerkica smo začeli z astro g in je bilo prostora dovolj. Odločila sva se avto zamenjati iz povsem drugih razlogov. Kupila sva laguno karavan in v avtu je bilo dovolj oz. kar preveč prostora za vse malenkosti. Ko sva laguno karavan prodala sva kupila isto samo, da je limuzina. Naj bi imela malo manjši prtljažnik oz. težje dostopen. Meni se ne zdi. Voziček gre not za šalo in še ostane prostora.
Ko smo šli letos na dopust je bil res prtljažnik poln in smo še nekaj malenkosti dali na levi zadnji sedež v avtu. Je pa res, da če bi bile finance bi si kupil ( pa ne zaradi otroka ) večji avto ala c-max oz. touran. Je imel oče tri sharane in se mi višina sedenja zelo dopade.

Pa srečno pri nakupu ti želim.

lp

Pepo25
Novinec

Napisal/-a Pepo25 Pe nov 18, 2011 1:54 pm

Midva pa še kar vztrajama s Hyundai coupejem in moram povedati da ni nobenih težav. Punčka je stara 5mesecev, imamo skoraj da največji voziček (Peg perego GT3) in smo tudi na morje šli brez problema (v prtljažniku voziček, zložljiva posteljica, kufer, pa še vseeno sem videl nazaj :).
Res pa je da imamo za lupinico isofix podnožje, tako da lupinico samo natakneš in to se naredi brez vsakega truda.
Seveda pa vseeno razmišljava da ko bo mala shodila in sedela v avtosedežu, da bo potrebno menjati avto. Po moje je idealni avto za mlado družino avto s 5imi vrati ala Mondeo, octavia, mazda6,....

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe nov 18, 2011 1:56 pm

Se strinjam s tem, kar je mihaing povedal. Moja sestra ima 2 meseca staro tamalo, pa ima placa v cliu dovolj za voziček in vso kramo.
Sam sem pred malo več kot mesecem dobil prvega otroka, avto imam pa mazdo 6 karavan. Prostora je preveč, vendar dopuščam možnost še kakega kobacavčka in me preveč prostora zaenkrat ne moti. Edino kar pogrešam, so drsna vrata. Nekajkrat sem že moral na tesno parkirati in sem jajček z otrokom komaj spravil skozi zadnja vrata. Problem bo tudi kasneje, ko bodo otroci sami odpirali vrata .. brez občutka v sosednji avtomobil :D . Imaš 2 možnosti. Ali kupiš nekaj srednjega ( npr. golfa) in ga menjaš ko pride naslednji otrok (to bo verjetno prej kot 8 let).. Ali pa že sedaj kupiš nekaj večjega, pa imaš potem dejansko mir 8 let ( seveda se ti bodo smejali, da kupuješ križarko za enega otroka.. :) ). Jaz bi zase sedaj kupil Grand C-max 1.6T :DDD . Srečno pri izbiri in pri otroku.
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe nov 18, 2011 3:09 pm

adamovc je napisal/-a: na žalost sem od prijateljev slišal že precej preverjenih zgodbic on padlih kolesih na avtocesti (tudi s Thule),
OT: uf, potem ni samo moja paranoja, ampak sem upravičeno živčen če na AC predme skoči kak avto z bicikli na strehi, še vedno pa seveda goni 140+...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

airbus320
Novinec

Napisal/-a airbus320 Pe nov 18, 2011 9:56 pm

Pozdravljen,
imam 3 otroke (3,4 in 6 let), pri prvem otroku sem navadnega megana (letnik 2005) menjal za karavana, ker da sem dal voziček v prtljažnik, sem moral (pri navadnem meganu) kolesa dol vzet. Tudi pri karavanu, ni glih ostalo veliko prostora v prtljažniku, pač kot novopečeni starši itak vlačiš krame s sabo nonstop. Nismo imeli marele voziček, ampak trikolesnega Quinnija, glomaznega. Karavana smo imeli do rojstva 3-ega otroka (aja, vsi avti so bili službeni), se pa je pokazala, zaradi otroških sedežev, potreba po večjem avtomobilu. Karavana Megana sem zamenjal za C.Piccasoja, za moje pojme super avto za dobro ceno, ker sem pa zamenjal delovno mesto, sem bil primoran kupiti "svoj" avto. Kupil sem Renault Grand Scenica (2007 letnik), kjer sem po pol leta popi...il, ker ima ta voz 2 in 3/4 sedeža, oz srednji sedež je ožji. S tem mislim, dajanje/pripenjanja otrok v sedeže (sploh na ozkih parkiriščih), za znort, sploh pozimi ali pa ko dežuje :x . Zamenjal sem ga (pokazala se mi je dobra priložnost) za Renault Grand Espace-a, vesel ko ventilček, placa ohohoh, prtljažnik da ne govorim....Ker je žena tudi že nekaj časa v službi, in da se je mene malo razbremenilo, vrtec - šola - služba - šola - vrtec - domov, je žena kupila C4 Picasso (viewtopic.php?f=18&t=65570&start=0). Za ta denar, super voz, tudi kar se prostora tiče. Da povzamem, ne vidim razloga, zakaj bi za neko kvoto denarja ki jo imaš/imamo, ne bi kupil, tudi pri enem otroku, enoprostorca kot je recimo naš C4P. Sediš visoko, vožnja ne utruja, prtljažnik je dovolj velik. Je pa res, če zdaj imel enega ali (največ) dva otroka bi definitivno vzel tip vozila, kot so Berlingo/Partner/Doblo zaradi drsnih vrat (cenejši od enoprostorcev, Scenic, Picasso,...), sploh na parkriščih in samega dostopa oz pripenjanja otrok.
lp

Uporabniški avatar
enaguma
Novinec

Napisal/-a enaguma Pe nov 18, 2011 11:05 pm

Vsakemu nekaj paše oz. mu je nekaj drugega všeč.
Z ženo sva ob rojstvu najinega otroka imela twingota2, lahko smo se vsi 3je peljali... no to je bilo pa tudi vse (hec).
Res da ima zadnja zica pomična in s tem pridobiš nekaj prostora za voziček, sam pa zaradi tega potem na zadnji zic komaj spraviš lupinico z isofixom.
No, naj skrajšam :) Avtič smo zamenjali za karavana in sva sedaj veeeeliko bolj zadovoljna.
Moja nasledna izbira bo pa najverjetneje enoprostorec, zaradi višjega sedenja, uporabnosti itd...
Se mi pa tudi avtomobili ala Kangoo in Berlingo ne zdijo slabi, sploh ko pogledamo razmerje cena/prostor in še njihvo velik plus: drsna vrata :P

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Ne nov 20, 2011 9:27 pm

Z vsakim otrokom rabiš manjši avto, ker manj kompliciraš.

Je pa res, da so tile novodobni vozi (za dojenčka) ena tako glumazna stvar, kot da bi v njih vozili slončke, ne pa parkilske dojenčke. Kupita avto, ki vama bo všeč, pa potem raje voziček prilagodita prtljažniku (in ne obratno).
Poznam familijo, ki ima cliota in tri otroke in so tako preživeli svojih osem, devet let (vem, da je najstarejši že bil privezan samo z varnostnim pasom). Za dopust so si pa sposodili večji avto.
Mi smo se tudi s protončkom čisto dobro rihtali, pa sem imela dva vozičkarja naenkrat. Pol avta je bilo samo plenic. :)

Po drugi strani pa pri nas ena babi vnuke pripelje v šolo z enim hudim šminkerskim pickupom, dolgim kot avtobus ...
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
bajker
Nov uporabnik

Napisal/-a bajker To nov 22, 2011 8:38 am

Tudi jaz sem pred kratkim menjal avto, ker sem dobil drugega otroka. Nihal sem med karavanom (Superb) in enoprostorci. Na koncu je padla odločitev za enoprostorca, ker dejansko gre za avto, namenjen familiji, večina stvari je podrejena uporabnosti, kar bi za karavane težko rekel. Karavan, npr. Superb je fina ladja za delat relacije, na zadnji klopi lahko prevažaš same košarkarje. A ker to ne bom delal, mi je to izguba prostora. Pa tudi nizko sedenje mi ni bilo všeč.
Nihče do sedaj ni omenil še enega faktorja, po mojem mnenju precej pomembnega, in sicer varnost. Konec koncev v njem prevažamo najbolj dragoceno, kar imamo, naše otroke. Zato avto, ki nima vseh elektronskih pripomočkov (ABS, ESP, ...), vsaj 6 varnostnih blazin ter 5 zvezdic na NCAPu, ne bi kupoval. To je za sodobne avte praktično standard, odpadejo pa nekateri avti na bazi dostavnikov.

Uporabniški avatar
-tomi-
Novinec

Napisal/-a -tomi- To nov 22, 2011 9:56 am

bajker je napisal/-a:...v njem prevažamo najbolj dragoceno, kar imamo, naše otroke. Zato avto, ki nima vseh elektronskih pripomočkov (ABS, ESP, ...), vsaj 6 varnostnih blazin ter 5 zvezdic na NCAPu, ne bi kupoval..

...ravno to sem razmišljal minuli vikend med prebiranjem testov, specifikacij in odločitev je, da ko bomo kupili bomo kupili avto z ESP, minimalno 6x airbag (s stranskimi zavesami) in petimi zvezdicami ncap.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To nov 22, 2011 12:51 pm

-tomi- je napisal/-a:
bajker je napisal/-a:...v njem prevažamo najbolj dragoceno, kar imamo, naše otroke. Zato avto, ki nima vseh elektronskih pripomočkov (ABS, ESP, ...), vsaj 6 varnostnih blazin ter 5 zvezdic na NCAPu, ne bi kupoval..

...ravno to sem razmišljal minuli vikend med prebiranjem testov, specifikacij in odločitev je, da ko bomo kupili bomo kupili avto z ESP, minimalno 6x airbag (s stranskimi zavesami) in petimi zvezdicami ncap.

Zgoraj omenjene varnostne lastnosti ter pripomočke ima danes večina resnih konkurentov. Škoda je bolj to, ker praktično nimamo primerjalnih (medsebojnih) crash testov novejših avtomobilov, da bi izvedeli kaj je varneje - npr. enoprostorec srednjega razreda ali klasičen družinski avto. Ampak vseeno sem tu mnenja, da pri morebitnem čelnem trku "ta kratko" prej potegne enoprostorec iz C segmenta zaradi precej kratkega prednjega dela (Scenic, C-Max, Touran,...), kot pa družinski avto srednjega razreda (Superb, Mazda6, Passat,...). Da o raznih Berlingih, Kangoojih ipd. niti ne govorim. Če vas toliko skrbi za varnost vas in otrok (s čemer nimam nobenih problemov, ker mene bo verjetno isto, ko bom na tem), bo potrebno pogledat za čem drugim, npr. za večjimi enoprostorci ali SÜV-i, ki pa ti spet ne pomagajo pri "srečanju" z 30+ tonskim šleperjem. Zato se varnost začne najprej v lastni glavi. :idea:
Antiznačkar po prepričanju

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika To nov 22, 2011 11:41 pm

Nekje sem gledala test otroških sedežev - stranski airbagi sploh ne dosežejo otroškega sedeža, tako da so vsaj pri majhnih otrocih v sedežih očitno brezpredmetni.

Me pa kar malo zaboli, ko takole srce parajoče pišete, da pri prevažanju najdragocenejšega, kar imamo, ne smemo šparati in kupujemo samo najboljše in najvarnejše - kaj pa tisti, ki nimamo tega denarja?

(Saj v bistvu me niti ne gane toliko, ker je na cesti še vedno daleč najpomembnejši element človek. Torej tudi jaz.)
Protonika ima bullbar.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr nov 23, 2011 12:14 am

protonika je napisal/-a:
Me pa kar malo zaboli, ko takole srce parajoče pišete, da pri prevažanju najdragocenejšega, kar imamo, ne smemo šparati in kupujemo samo najboljše in najvarnejše - kaj pa tisti, ki nimamo tega denarja?

Sicer OFF, pa vseeno: kruta resnica pa je, da taki ponavadi nastradajo/mo napram velepomembnim pomembnežem, ki špilajo frajerja z novim Q7/X5/A6 ipd vozili in povzročijo nesrečo. :evil:

Kar se tiče pa izbire avta: hja no, mislim da s(m?)o slovenci (poleg tega da je potrebno imet boljši avto kot sosed) nagnjeni tudi h temu da čim pride otrok/situacija povezana z uporabo dodtanega sedeža/koščka prostora v avtu, potrebno podnujno kupit največji avto kar se jih da. Pa se na koncu v večini primerov izkaže da le ni tako nujen nakup ladje 5m+. Malo je treba pogledat in sestavit dejstva:
-kje se bo avto vozil - pamži v/iz avto/a na ozkih placih ali doma in pred vrtcem kjer ni težav s prostorom - iz tu se lahko potem lažje odločiš ali rabiš drsna ali lahko "živiš" z navadnimi vrati.
-prevažanje vozička na kratkih ralcijah kjer voziček daješ skupaj in ga bašeš v avtu polovico časa kolikor traja tvoja pot (v takem primeru sigurno je fino imet prtljažnik kjer zgolj postaviš voziček v avto)
-potem pa še ostalo - koliko časa preživiš na cesti itd - se mi zdi da je kak C4P vseeno bolj "friendly" kot kak berlingo (slabša zvočna izolacija)

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Sr nov 23, 2011 1:58 pm

Mogoče dober članek:

http://www.siol.net/avtomoto/testi/primerjalni_testi/2011/01/trije_otroski_sedezi.aspx

...za vse ki dvomite v praktičnost enoprostorcev. Drugače pa...vsakemu svoje... Zase vem, da gledam najprej na praktičnost ter da prostora v avtomobilu ob dveh mulcih (tretji je na poti) ni nikoli preveč....
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov