Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Badzo
Stalni uporabnik

Re: Škoda Octavia Face Lift 2009 (TDI in TSI)

Napisal/-a Badzo Če nov 17, 2011 1:09 pm

Dotično octavio sem peljal (1.2TSI) poraba na AC pri 130km/h s tempomatom s 3mi potniki v avtu in klimo je bila po BCju 6.9-7.3. Se pravi povprečje nekje okrog 7L/100 prevoženih. Avto tudi pri 130 bp vleče, tja nekje do 160 (okrog te vrednosti pa tudi poraba preseže dobrih 9L/100), potem od te vrednosti dalje pa gre tako kot gre vsak avto ranga octavia z 100-110konjskim motorjem. Ne vem eni pričakujejo zato ker je ta motor turbo da bo vzletel :roll:

Glede TDIja 90KM - sem imel doma golfa VI. Pod 1800obrati motor totalno anemičen, potem turbo butne in dobiš celo občutek da avto nekam gre - ampak ta boost zavaja. Ko je mrzel zjutraj, če mrzlega ne vrtiš v obrate - osebno mrzlega dizla vozim tako da ga prestavljam pod turbino oz. nekje pri 1800-2000 obratih (poskušam ga ne vrtet v obrate) - je problem, ker ga imaš skos v območju kjer od motorja ni nič. Zanimivo je tudi to, da iz prostega teka kar nekako s težavo spelje - kot bi ga hotelo malo dušit.
Na mojih realcijah (torej 90% mesta po možnosti v gužvi) je motor večino časa bil hladen. Prav tako kabina. Na 4km dolgi poti v Ljubljani se mi pozimi motor ni niti malo ogrel, kabina je bila ledeno mrzla.
Za povrhu vsega mi je postregel še z odlično in ekonomično porabo, katere tudi približno nisem pričakoval od takega mrtvila - reci, piši 9.3L/100km.
Moj bencinar (eden izmed najbolj požrešnih avtov kar jih sploh obstaja po mnenju ljudi, ki si ga nikoli niso lastili ampak so ustvarili mnenje po tem, ko je od sosedovega brata prijatelj slišal v gostilni človeka, ki od ženine sestrične mož pozna..) popije pri taki vožnji 8.8L/100. Ob tem da mi po 300metrih že greje, v slabem kilometru pa se kabina že začne konkretno ogrevat.
Pa da ne bo pomote. Dotični golf je super avto, ampak ta motorizacija je pa poden.

Na koncu v mestu razlike v porabi ni, oz je, ampak v prid TSIju. TSI po mestu kolikor sem ga uspel peljat v octavii je porabil po BCju 7.8L/100KM - žal prekratka realcija da bi karkoli sklepal ampak mislim da TSI čez 8.5-9L ne pride v mestu. Ob tem da je TSI v štartu cenejši. O boljšem navoru pa sploh ne bi, ker tam kjer TSI že diha, TDI ravno komaj zazeha malce pokašlja in se nekaj napreza da bi dal kaj od sebe, ampak je še prezgodaj.
Servisi so pa tudi za TSIja kakih 40eur cenejši. Tistih 3x-4x ko se pa avto pelje na realciji se pa tudi bp preživi 1.5-2L razlike v porabi (pa si upam trdit da na koncu ni toliko razlike v porabi).

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če nov 17, 2011 1:33 pm

ban je napisal/-a:
tesfalar je napisal/-a:
chan je napisal/-a: ...Je pa seveda TSI svetlobna leta pred arhaičnim 1.6 atmosferskim motorjem, s katerim je bila Octavia (še posebej v kakšni Combi izvedbi) že skoraj nepremičnina.

Imam omenjeno nepremičnno, Octavia Combi FL 2010 1.6 102 KM.
Da ne bo za dirkat, mi je bilo jasno preden sem jo kupil. Me ni motilo takrat in me ne moti zdaj. Letno delamo z njo tam ene 15-20kkm. O težavah ne bi, ker jih ni.
Brez vsakih težav se vanjo nabaše 2 odrasla, 2 otroka, poln prtljažnik in naredi 2.000 km v parih dneh s porabo pod 7,5L/100km.

Za guslat s familijo naokrog z vklopljeno avt. klimo na 22°C in tempomaton na 130 kmh po AC je absolutno popolnoma dovolj. Za večje apetite so pa v prodajni paleti seveda drugi motorji. Tudi jaz bi imel 1.8TSI, rabim pa ga ne. In to je pri meni pretehtalo.

Če bi še menjalnik s šestimi prestavami nacepili na ta motor.. To pa včasih manjka, ja.

No, tud jst mam tako "nepremičnino" kot eni govorijo, v golfu, pa avto sploh ni tko švoh, kot si marsikdo misl, pa večina tazga avta sploh vozila še ni, ker jih je precej malo na trgu. Motor je čist primerljiv z ostalimi 1.6 bencinarji, tako po performansah kot v porabi. Pa AC gre čist komot 130, in ne boste verjel, tud 200 je letelo oops :lol: . Res pa je da bi bla 6 brzina dobrodošla, sam pol bi šel že 230, čist preveč :mrgreen: Bi si pa tud jst želel met TSI, 122 KM bi bil čist OK.

Da ne bo napak razumljeno - "nepremičnina" naj se bere v oklepajih, saj je omenjeni motor še vedno povsem spodobno močan za vsakodnevne premike (roko na srce, tudi z ženinim malčkom z 69 konjiči je brez težav možno doživeti bogato minutažo na slovenskih prehitevalnih pasovih, ne da bi koga oviral =P ).
Sam sem se (sicer že nekaj let nazaj) pač istočasno presedel iz Octavie 1.9 TDI v 1.6 in v tem primeru je razlika pač opazna.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej Če nov 17, 2011 1:37 pm

Se res pri Octavii ne da resetiraš števca povprečne porabe? Neki tuml mi trdi, da mu beleži povprečno od nakupa avta dalje, ki se je ne da resetirat, pa od vsakega vžiga novo povprečno. Jaz mu seveda ne vrjamem. Isti trdi, da se pri Passatu l. 98 na avtomatski klimi ni dalo met samo ventilatorja, se pravi samo off ali pa klima on. Dajte mi pomagat, da bo dal za kakšno pivo. :lol:

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če nov 17, 2011 1:54 pm

ah, kje je pa te buče našel. BC ima funkcijo (MFD?)1 in funkcijo 2. Funkcija 1 se resetira sama po 2h urah mirovanja (tam nekje), medtem, ko se ti 2 funkcija resetira po... odvisno kaj nastopi prej (čas na vožnji, skupni prevoženi kilometri - ne vem točnih številk kdaj se kaj samo resetira). Poleg tega, če več časa pridržiš gumb Reset (ki ima tudi funkcijo prehoda med BC1 in BC2), resetiraš tisti del računalnika, kjer si postavljen (torej ali BC1 ali BC2).

Pri starih in novih klimah enotah v VW, Škoda... imaš tipko ECON, ki izklopi kompresor klime.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če nov 17, 2011 1:59 pm

klemen_ je napisal/-a:Se res pri Octavii ne da resetiraš števca povprečne porabe? Neki tuml mi trdi, da mu beleži povprečno od nakupa avta dalje, ki se je ne da resetirat, pa od vsakega vžiga novo povprečno. Jaz mu seveda ne vrjamem. Isti trdi, da se pri Passatu l. 98 na avtomatski klimi ni dalo met samo ventilatorja, se pravi samo off ali pa klima on. Dajte mi pomagat, da bo dal za kakšno pivo. :lol:

Verjetno trdi, ker dejansko to še sam verjame. Se spomnim ko sem nekomu kazal vse funkcije v potovalnem računalniku v Octavii, pa se je samo čudil "kako pa ti je to ratalo, kako to narediš, da pokaže" :D A avto si je lastil takrat že 5 let :roll:

Pač enim se ne da prebrat niti 1 strani navodil, kar šele celo bukvico ;)

Potovalni računalnik v Octavii ima 2 stopnji:
-prva meri povprečne podatke (poraba, hitrost, čas...) od vžiga avta (za tisti dan), resetira se samodejno, če avto ugasnjen stoji ca. 2-3 ure.
-druga stopnja pa meri povprečne podatke za zadnjih 10.000km ali 100ur (starejši potovalni računalniki in pri novejših, če vzameš Maxi-dot prikazovalnik) oz. pri novejših (od facelifta dalje) zadnjih 2000km ali 20ur, potem se samodejno resetira.

Med stopnjama preklopiš s pritiskom na tipko "reset" (spodaj na desni ročki ob volanu). Posamezno stopnjo lahko sam resetiraš, če držiš tipko "reset" ca. 2 sekundi.

Tisto o klimi na Passatu pa ne razumem, kaj točno hočeš povedat. Passat je imel climatronic. Temperaturo si nastavil ročno (z +/- (modro/rdeče) tipko za temperaturo), potem si dal AUTO in je klima avtomatsko uravnavala tako temperaturo kot pihanje. Poleg tega si lahko tudi ročno povečal ali zmanjšal pihanje, temperaturo pa je še vedno uravnavalo avtomatsko (takrat se je AUTO izklopil). Če pa si pritisnil tipko ECON pa se je kompresor klime izklopil (kot da bi bil brez klime). Toliko na hitro.

klekej
Novinec

Napisal/-a klekej Če nov 17, 2011 2:09 pm

Itak sem vedel, da imam prav, samo še tlele sm rabu, da mi poveste kako in kaj, da mu pokažem vraga. Pa še upam si rečt, da bi še sam pogruntal, če bi se usedel za volan. :D Econ ja, da izklopiš klimo in laufa samo ventilator. Arrrrr, ne prenesem decev, ki se ne spoznajo na avte (svoje!?). :D

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe nov 18, 2011 10:10 am

chan je napisal/-a:Potemtakem bi taxi službe, vezane na mestne vožnje in s svojimi (novejšimi) avtomobili na dieselski pogon že davno propadle. Morda bi še najbolj merodajne podatke lahko posredoval kakšen nemški trg, kjer so DPF filtri že nekaj časa zapovedani pri "smrdljivčkih" in kjer se nezanemarljiv delež dieselsko gnanih avtomobilov premika le po mestnih širjavah. ;)

taxi se redko sploh ugasne, kaj šele da bi se vsake par kilometrov popolnoma ohladil in spet ogreval... tudi DPF filtri so zelo občutljivi na hladno delovanje. Pri nas pa nekateri delajo res kratke razdalje (po 2-3km), ki so v tujini v večjih mestih skoraj nemogoče, saj je mesto preveč razvlečeno v vse smeri...

1.2TSI je zelo zanimiv motor (raje to kot motorček, saj je po voznih lastnostih vse prej kot to). Vsekakor delovna prostornina ne pove celotne zgodbe. Dejansko blok motorja ne izgleda švoh, verjetno tudi materiali niso ravno od leta 1960...
Lepo se vozi v nizkih vrtljajih, suvereno potegne do 5.000, kadar to potrebuješ (ja 175nm ni samo na papirju), nad tem pa res že rata rahlo mlačen :D. Seveda GTI to ni! Svetlobna leta od starih 1.6 in 1.4 atmosfercev, slednji so bili še posebna žalost, nujno počivat roko na šaltkeblu. Pa tudi Gorenje jih je nabavlo poleg dizlov, se delajo kilometri in so ljudje in vzdrževalci nasploh zelo zadovoljni. Če ga ne mučiš in veš kaj ponuja, je poraba zelo ugodna, vsekakor ne 10 litrov :twisted: Če imaš relacije in defenzivno ampak dinamično vožnjo po AC, ga imaš lahko pod 6. Le pohodit ne smeš gasa vsakič, ko se ponudi priložnost in lušte....

edit: nekaj sem pozabil... kako miren in tih je ta motor, je kar težko verjeti. Jaz sem bil na prvem semaforju prepričan, da mi je ugasnil...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Pe nov 18, 2011 2:36 pm

Vedno so mi smešne debate o porabi pri letno prevoženih do 15.000 km. Liter gor ali dol te ne bo spravilo na kant. Sem vedno zagovarjal da določeno število konjev pač zahteva določeno količino goriva, osebno se nikoli pretirano ne ubadam z porabo ampak mi je bolj pomemben navor v nizkih obratih in da zadeva laufa kot mora. Osebno se mi zdijo TSI motorji super zadeva, ker jih je užitek peljat pa naj pijejo zaradi mene tudi kak liter več.

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Po dec 05, 2011 11:26 pm

Skoda je z danasnjim dnem pricela z novo akcijo do 6.000 eur ceneje!

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 To dec 06, 2011 6:48 am

Še eden, ki misli, da vrtenje turbine turbotu škodi.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce To dec 06, 2011 8:47 am

uros11 je napisal/-a:Še eden, ki misli, da vrtenje turbine turbotu škodi.

To ti komentiraš nekoga v sarkazmu, ali govoriš za svoje izkušnje?
when in doubt, flat out

hooger
Nov uporabnik

Napisal/-a hooger To dec 06, 2011 8:48 am

border_ je napisal/-a:Skoda je z danasnjim dnem pricela z novo akcijo do 6.000 eur ceneje!

veš kaj več o tem?

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB To dec 06, 2011 8:51 am

hooger je napisal/-a:
border_ je napisal/-a:Skoda je z danasnjim dnem pricela z novo akcijo do 6.000 eur ceneje!

veš kaj več o tem?

Tako kot vsaka akcija.....v primeru full lizinga in velja le za Superb z najhujšo opremo in motorjem.
Pomoje za oktavijo ali fabijo le 1000-2000 popusta...

Folk, maste zdej na golfu in passatu 3500€ popusta...na vozila iz zaloge.
FOLCIKA - SCIROCCO

border_
Novinec

Napisal/-a border_ To dec 06, 2011 11:29 am

Torej tale avto je -3500 eur... http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5029620&show=1

19.000 eur

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To dec 06, 2011 11:38 am

border_ je napisal/-a:Torej tale avto je -3500 eur... http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5029620&show=1

19.000 eur

Malo si preberi naslov v oglasu. Polna cena avta naj bi bila 24.587 €, nudijo ga za 22.087 €. To je že 2500€ popusta. ;)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To dec 06, 2011 11:57 am

WMB je napisal/-a:
hooger je napisal/-a:

veš kaj več o tem?

Tako kot vsaka akcija.....v primeru full lizinga in velja le za Superb z najhujšo opremo in motorjem.

Ja, to velja za TSI motorje, recimo polna cena golfa 1.4 comfortline je dobrih 20 k€, iz zaloge ga dobiš za 17, novega seveda.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB To dec 06, 2011 12:05 pm

ban je napisal/-a:
WMB je napisal/-a:
hooger je napisal/-a:

veš kaj več o tem?

Ja, to velja za TSI motorje, recimo polna cena golfa 1.4 comfortline je dobrih 20 k€, iz zaloge ga dobiš za 17, novega seveda.

Sam imam Golga highline 1.2 tsi.
Prejšni teden sem šel po predračun za 1.4 160km highline golfa.....črn, 5 vrat, 510 radio...16 col alu....19.000€.
FOLCIKA - SCIROCCO
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov