Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

dono
Nov uporabnik

Pomoč pri izbiri znamke avtomobila

Napisal/-a dono Pe dec 16, 2011 6:22 pm

Kupujem avto in bi potreboval pomoč, ker se ne spoznam toliko na te stvari. Zanima me, kateri avtomobili bi zadostovali naslednjim kriterijem:

- dizel
- cena do 7k
- letnik 07 ali novejši
- po možnosti čim manjša poraba
- ASR/ESP

Za znamko in tip avta mi je načeloma vseeno. Želel pa bi si avto, ki NI karavan oz. NISO te podaljšane izvedenke. Gledal sem že citroene C4. Žal ti avti po večini niso opremljeni z ASR in ESP sistemi. Prodajalci sicer napišejo, da avti imajo, ko pa pridem pogledati pa ugotovim, da temu ni tako. Tisti z 2.0 motorji se mi pa zdi, da so malo preveč požrešni. In tudi ne potrebujem tako močnega avta.
Gledal sem tudi Renault megane. Za ta denar se dobi že kar lep avtomobil. Celo 08 letnik. Žal pa tudi pri teh ni ASR in ESP sistema vgrajenega.

Ima kdo kakšen nasvet?

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Re: Pomoč pri izbiri znamke avtomobila

Napisal/-a mihaing Pe dec 16, 2011 6:31 pm

Potrebno je vedeti, da večja kubikaža ne pomeni večje porabe, ker je to odvisno od uporabe. Je pa dejstvo, če omejiš nižji letnik glede na nizko ceno si hitro v ožjem krogu razbitin.

Predlagam mega nevsakdanji avto
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5389774&show=1

dono
Nov uporabnik

Napisal/-a dono Pe dec 16, 2011 6:44 pm

No, načeloma večja kubatura največkrat kar pomeni večjo porabo.
Vsaj glede na to stran: http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2
Sam sicer nimam izkušenj, ker sem imel do sedaj bencinarja.
Res pa je, da se večinoma vozim po AC in ima veliko avtov z 2.0 motorji 6 prestav. Ima mogoče kdo izkušnje s tem? Koliko nap. kuri tak avto, če se vozi pretežno po AC in se ne pretirava s hitrostjo (torej 130-140 km/h)?

Pri letniku nebi šel nižje. Bi pa mogoče tiste ˝pogoje˝ omilil in avto vseeno kupil tudi brez ASR-a. Ampak ESP pa se je v preteklosti že izkazal za zelo koristno stvar in ga na vsak način želim imeti.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe dec 16, 2011 6:57 pm

Kateri avto z ESP-jem pa nima ASR-a?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Pe dec 16, 2011 7:03 pm

brez zamere ampak namesto 7k€ za nakup in iskanja varčneža bi jaz raje vzel avto za 2k€ ali 3k€ pa se ne sekiram za liter porabe več ali ne

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe dec 16, 2011 8:24 pm

dono je napisal/-a:No, načeloma večja kubatura največkrat kar pomeni večjo porabo.
Vsaj glede na to stran: http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2
Sam sicer nimam izkušenj, ker sem imel do sedaj bencinarja.
Res pa je, da se večinoma vozim po AC in ima veliko avtov z 2.0 motorji 6 prestav. Ima mogoče kdo izkušnje s tem? Koliko nap. kuri tak avto, če se vozi pretežno po AC in se ne pretirava s hitrostjo (torej 130-140 km/h)?

Pri letniku nebi šel nižje. Bi pa mogoče tiste ˝pogoje˝ omilil in avto vseeno kupil tudi brez ASR-a. Ampak ESP pa se je v preteklosti že izkazal za zelo koristno stvar in ga na vsak način želim imeti.
1. Večja kubatura pomeni več 'zaloge moči' - če jo seveda izkoriščaš. Pogosto je tako, da če imaš na voljo več moči, jo tudi uporabiš - lahko pa voziš bolj zmerno, pa bo poraba ne dosti večja kot pri manjšem motorju, ob istem načinu vožnje.
Močnejši motorji so praviloma tudi kombinirani z menjalniki z daljšimi prestavnimi razmerji, kar pomeni nižje obrate pri enaki hitrosti -> manjša poraba, manjši hrup...

2. Turbodizel 2.0 bi naj pri 130-140 kmh kuril kakih 6 litrov, plus-minus. Odvisno od posameznega motorja in kombinacije z menjalnikom, stanja motorja oz. celega avta, pri tej hitrosti odvisno tudi od aerodinamičnosti karoserije (od najugodnejše/aerodinamične do najpožrešnejše/ne-aerodinamične si, zelo v grobem, sledijo nekako takole: limuzina - karavan - hatchback - enoprostorec ali SUV).

brez zamere ampak namesto 7k€ za nakup in iskanja varčneža bi jaz raje vzel avto za 2k€ ali 3k€ pa se ne sekiram za liter porabe več ali ne

Tole se mi zdi pripomba v pametni smeri.
Dobro je če veš, koliko kilometrov boš z avtom delal - pa ne samo, koliko imaš do službe* (glej opombo spodaj), temveč koliko jih bo skupno v enem letu, pa še koliko let boš predvidoma ta avto imel, torej koliko kilometrov boš predvidoma s tem avtom prevozil.
Iz tega lahko med drugim izračunaš, koliko te bo v tem obdobju predvidoma stalo gorivo z 'varčnim avtom' (ponavadi se pod tem razume dizel). Pa to cifro primerjaš s kakšnim manj varčnim, ki bo ob nakupu cenejši (konkretno je to ponavadi kak malo konkretnejši bencinar, od 1.8 ali 2.0 navzgor). Ker gredo taki bencinarji praviloma slabše v prodajo, jih lahko dobiš ceneje in morda s tem noter prineseš večjo porabo. In ker je tak bencinar ponavadi klasične sorte (brez turbin itd,) je lahko kot rabljen avto potencialno manj problematičen kot dizli s turbinami, bosch pumpami, šobami, EGR ventili in vso ostalo tehniko ki se lahko pokvari...

*Primer: ko sem kupil sedanji avto, sem imel od doma do službe 3-4 kilometre, in to prevažanje v službo in nazaj je pri meni naneslo maksimalno cca 2000 kilometrov v letu. Ampak se vozim še kam drugam kot v službo, in v prvem letu sem s tem avtom naredil cca 18.000 km... Potem sem se preselil in imam do službe dlje dvakrat toliko razdalje kot prej (še vedno smešno število km), slučajno pa v zadnjih letih ta avto vidi veliko manj daljših izletov, tako da je letna kilometrina padla na krepko pod polovico tiste iz prvega leta...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

dono
Nov uporabnik

Napisal/-a dono Pe dec 16, 2011 8:25 pm

a4 je napisal/-a:brez zamere ampak namesto 7k€ za nakup in iskanja varčneža bi jaz raje vzel avto za 2k€ ali 3k€ pa se ne sekiram za liter porabe več ali ne

Če se gre po tej tvoji logiki je pa tako: Avto za ta denar bi moral biti star in posledično bi šlo cel kup denarja za stroške popravil. Če izberem novejši avto nižjega cenovnega razreda, je pa problem varnost. V avtu preživim v povprečju dnevno 1,5 - 2 uri (170km/dan) in že sam občutek sedeti v nekoliko večjem avtu je vredno svoje ceno. Po drugi strani pa nebi rad kockal s svojim življenjem. Če se znajdem s clio-tom ali kakšnim podobnim ˝majhnim˝ avtom v nesreči, je to skoraj ruska ruleta. Po drugi strani je pa tudi vožnja z nekoliko večjim avtom precej bolj udobna.

Ok.. Tisto o ruski ruleti je malo za lase privlečeno. Ampak gre se za občutek varnosti, ki je v večjih avtih definitivno večji.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

dono
Nov uporabnik

Napisal/-a dono Pe dec 16, 2011 8:48 pm

mmikolj je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5423882&show=1

fare je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5469831&show=1

Kaj je s tema dvema avtoma?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe dec 16, 2011 8:50 pm

dono je napisal/-a:[quote="a4"Avto za ta denar bi moral biti star in posledično bi šlo cel kup denarja za stroške popravil. Če izberem novejši avto nižjega cenovnega razreda, je pa problem varnost. V avtu preživim v povprečju dnevno 1,5 - 2 uri (170km/dan) in že sam občutek sedeti v nekoliko večjem avtu je vredno svoje ceno. .

Povsem razumljivo. Ampak v tem rangu avtov, žal cena pod 7 jurjev nekako gre skupaj z letnikom nad 2007 - vsaj pri enem kriteriju boš moral popustiti...
Jaz bi na tvojem mestu v tem primeru gledal za kako Lancio Thesis, ki je verjetno ena boljših zadev za kruzanje po AC - so sicer par let starejše od tvojega želenega letnika, vendar praviloma tudi par jurjev cenejše od 7.000 ....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Pe dec 16, 2011 9:41 pm

Glede na to, da daš veliko na varnost in da veliko časa preživiš na cesti, bi bilo zelo smiselno pogledati za Švedi (Volvo, Saab), ki so med bolj udobnimi, varnimi in zanesljivimi avtomobili na cesti. So tudi zelo varčni, še posebej glede na prostornino in moč motorja (govorim o dizlih). Moj Volvo S60 D5 s 120kW ima povprečno porabo cca. 6l (80% avtoceste, ostalo mesto). Če pa pobrskaš kaj te avtomobile, boš pa kmalu ugotovil, da boš žal moral popustiti pri enem kriteriju - ali ceni ali starosti avtomobila.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe dec 16, 2011 10:00 pm

Pozabi na asr. Nekateri trgovci so dovolj pametni da napišejo sam esp brez da pišejo zraven še ebd hba abs 4 kanali asr etc tcs pdk dpf
esp ti pomaga poravnat avto če drsi in je super zadeva
abs ti pomaga da ne blokirajo kolesa pri zaviranju, novi avti pri nas ga že neki let imajo serijsko. sej že clio od 2001 dalje ga ima serijsko.
asr(tsc) pa pomaga da kolesa ne kopljejo pri pospeševanju, sam pri teh švoh avtih s prednjim pogonom nima neke veze. če ima esp bi moral met tut asr.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe dec 16, 2011 11:53 pm

1. Meni je samoumevno (vsaj pri VAG-u?), da če ima avto ESP, ima že itak ASR, poleg tega bi moral pri tem letniku bit serijski.
2. Če imaš vsaj malo občutka za gas, ni noben problem vozit brez njega. Če ni preveč restriktiven (pri VAG-u recimo ni), je uporaben tudi za kak klanec s solidnimi gumami, ko je sneg. Če je manj popustljiv, te pa v klancu itak ustavi in ga moraš izklopit, da kam prideš.

Vprašanje za ostale: A dejansko obstajajo novejši avti, ki imajo ESP, ASR-a pa ne???
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek So dec 17, 2011 12:45 pm

pa dobro ni treba zdej avtorja teme - kupca, prepričevat da lahko furaš brez teh pripomočkov, on jih pač hoče!

je pa res, da ti letniki avtov za to ceno dobiš samo kakšnega uvoženga, z previtimi kilometri. Kasneje pa imaš

lahko s tem avtom še več stroškov, kot z letnikom avta 2005. Važno je Kaj kupiš, ne pa koliko je avto star!

če hočeš vredu kvalitetno kupit, vpiši na avto.net vse podatke razen cene in pač toliko stane avto kolikor stane

če hočeš kupit vredu avtu, če hočeš pa samo da je 07, drugo ni važnu pa kupi neka uvožena j***a, na katera

boš potem dal še €€ pa še zmeraj bo slabši od ohranjenga, vredu awta...
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 So dec 17, 2011 1:35 pm

Če bi bil jaz na tvojem mestu bi:
obvezno iskal avto z šesto prestavo, manjša poraba in manjši hrup po AC
Priporočljiv motor z verigo
Cenovno ugodno vzdrževanje

Si mogoče razmislil bencin+plin ?

Kot so ti že povedali, močnejši dizel (2.0 litra) ne pomeni večje porabe, zagotovo pa ne pri 130-140 kmh po AC! Manjši dizli so varčni do 100 kmh, pri 140 kmh je motor žejen, hrupen, visoki obrati, tudi sama vožnja je bolj utrujajoča,....pred nakupom preizkusi več avtov z različnimi motorji in boš videl kaj ti odgovarja.

Pa ne obremenjuj se z vsakim dcl porabe in letnikom vozila, rajši išči redno vzdrževan avto, ker današnji dizli imajo kup občutljivih delov, turbina, EGR ventil, vbrizgalne šobe, črpalka,..... in hitro stroški prerastejo prihranek pri porabi.

Uspešen nakup.
Freude am Fahren
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov