Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Nakup avtomobila na lizing- Študent/brezposeln

Napisal/-a adis Po apr 30, 2012 7:49 am

Komarček je napisal/-a:
Mindflash je napisal/-a:Tako kot so ti že drugi povedali boš za pridobitev lizinga potreboval poroka - osebo, ki bo v primeru tvoje plačilne nesposobnosti bila zmožna odplačevati obroke.

Aja še to rabiš mar. Jaz sem pa vedno imel v glavi, da imajo to zavaravno že s tem, da so formalni lastniki leasing hiša dokler avta ne odplačaš. Kakšna bedarija je potlej ta leasin. :lol: :lol:

že že...zavarovano je že v primeru neodplačil ( porok), pozabljaš, da avtomobilu pada realna vrednost skozi čas in za to obdobje ti plačuješ "najem".

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček Po apr 30, 2012 12:07 pm

Mah klinc poj. Potlej leasing pride v poštev bolj za kake firme kakor za fizične osebe. Pa včasih ta leasing ni bil nič popularen, v zadnjih 8,7 letih pa se mi zdi da se je razpasel noro.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po apr 30, 2012 12:20 pm

tiguan je napisal/-a:mrcine s 2.0 motorjem

Mrcine? :lol:

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Po apr 30, 2012 10:55 pm

Leasing je popularen zato ker tvoja boniteta ni odvisna samo od plače, ampak gledajo oz upoštevajo če jim nekako predstaviš da imaš še druge prilive. Teoretično si dvigneš bonus za lizing če 1/2 leta polagaš neko vsoto in rečeš oz jim predstaviš da je to tvoj popoldanski oz dodatni zaslužek. Porok ni obvezen je pa nujen če si na spodnjem delu lestvice po prilivih. Drugače se pa bolj splača vzet kakšen potrošniški hitri ali namenski kredit, odvisno od banke lahko tudi študent dobi na privarčevana sredstva kredit - s porokom, oz če ima štipendijo, se smatra kot redni priliv. Fora leasinga 1/2 takoj 1/2 čez 1,2 ali 3 leta je najslabša. Glavnica se ti to dobo ne znižuje, tako da v bistvu na koncu več preplačaš skozi obresti, kot če bi vzel na mesečno plačilo, kjer se ti začne glavnica takoj zniževati. V večini primerov je 4 letni leazing najbolj ugoden glede obrok/obresti.
Če imaš 8K privarčevano se ti bolj splača vzet 3-4 leta star avto direkt na gotovino. Na tvojem mestu pa bi počakal 2-3 plače (3x800 =2,4+8=10.4K), za ta denara imaš že kar nekaj pločevine , tudi kakšna nova bi se našla za 10K. Potem pa sam odrejaš kakšen kasko, servis boš uporabil.

valtor
Nov uporabnik

Napisal/-a valtor To maj 01, 2012 3:58 pm

Veliko je bilo že povedanega, ampak bistvenega o leasingu še ne:

1. avto na leasing je na koncu precej dražji kot na keš ali kredit; leasing hiša vzame kar 20-30 % pribitka.
2. obvezen je kasko, kar pa je pri novih ali tudi par let starih avtih itak zelo pametno; če ga rukneš po svoji krivdi, hitro narediš par jurjev stroškov - kaj boš potem brez kaska?
3. za avto na leasing so obvezni redni servisi pri pooblaščenem serviserju. Kjer leasing hiša zahteva, da menjaš vse po spisku, če je treba ali ne, in tudi tekočina za pranje šipe bo 3x dražja kot v leclercu.
4. glavna past pa je, če leasinga ne moreš odplačevati: leasing hiša ti avto vzame, ga proda (ponavadi za hudo nizko ceno) in ti izkupiček odšteje od dolga; ampak potem moraš plačati še VSE preostale leasing obroke (resda diskontirane, ampak to je cca 10% manj), vse "stroške" odvzema, hrambe, cenitve, prodaje... in to znese veliko. Praktično to pomeni, da če npr. sredi leasinga ne moreš več plačevati, boš vseeno plačal skoraj toliko, kot če bi avto kupil npr. z gotovino, avta pa seveda nimaš več. In če ne boš hotel ali mogel vsega tega plačti, boš prištel še obresti, sodne stroške...

Zato naj bo leasing res zadnja opcija.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček To maj 01, 2012 11:14 pm

Lepo povedano valtor. Hvala lepa za raznorazne leasinge. Če že naj bo kredit, če za tega nisi sposoben pa jebiga. Dokler ne bo € pač ne bo dobrega avta. Pa še to ni nevem kako pametno v današnjih časih. Je fino, če si lahko privoščiš dobre stvari in potem še dobro živiš, da bi pa samo za pleh delal, da bi te kak neznanec na cesti debelo gledal pa...a je vredno tega? Sicer sem samo jaz, ampak nobenemu nisem nevoščljiv dobrih avtov. Ko da bo kaj bolje potem, samo energijo zgubljaš ter se počutiš ničvrednega. Sicer pa lahko za en dan ali več najameš avto, ki je tvoj sanjski. Za 240 € dobiš že za en dan novega bmw 7.

Sploh pa avtomobil ni investicija ampak potrošni material v mojih očeh. Razlike so samo kako je udoben, močen, varen le to ti pa narekuje tvoja denarinica.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr maj 02, 2012 10:37 am

valtor je napisal/-a:Veliko je bilo že povedanega, ampak bistvenega o leasingu še ne:

1. avto na leasing je na koncu precej dražji kot na keš ali kredit; leasing hiša vzame kar 20-30 % pribitka.
2. obvezen je kasko, kar pa je pri novih ali tudi par let starih avtih itak zelo pametno; če ga rukneš po svoji krivdi, hitro narediš par jurjev stroškov - kaj boš potem brez kaska?
3. za avto na leasing so obvezni redni servisi pri pooblaščenem serviserju. Kjer leasing hiša zahteva, da menjaš vse po spisku, če je treba ali ne, in tudi tekočina za pranje šipe bo 3x dražja kot v leclercu.
4. glavna past pa je, če leasinga ne moreš odplačevati: leasing hiša ti avto vzame, ga proda (ponavadi za hudo nizko ceno) in ti izkupiček odšteje od dolga; ampak potem moraš plačati še VSE preostale leasing obroke (resda diskontirane, ampak to je cca 10% manj), vse "stroške" odvzema, hrambe, cenitve, prodaje... in to znese veliko. Praktično to pomeni, da če npr. sredi leasinga ne moreš več plačevati, boš vseeno plačal skoraj toliko, kot če bi avto kupil npr. z gotovino, avta pa seveda nimaš več. In če ne boš hotel ali mogel vsega tega plačti, boš prištel še obresti, sodne stroške...

3 točka je popolnoma neresnična, servisiranje na pooblaščencu zahteva samo proizvajalec, zaradi garancije, pa tudi tam ti ne menjajo vse povprek, leasing hiša se ne vtikuje kje ti vto servisiraš.

če vidiš, da ti ne znese odplačevanje lahko tudi sam prodaš in poplačaš leasing brez nekih stroškov.

Pa tudi dražji ni vedno leasing od kredita, včasih je celo cenejši.

Vse več ljudi nabija nekaj za brezveze, ne da bi dejansko peverilo kako je na stvari. Pa vedno je treba gledati skupne stroške, mogoče je kje kaj dražje, drugje zaradi tega nekaj prišparaš in je pod črto ceneje čeprav na prvi pogled zgleda dražje.

Čisti primer je v MOJEM primeru bencin vs diesel, čeprav bi plačeval za diesla npr 40 evrov leasing obroka več na mesec bi me prišel mesečno vseeno ceneje diesel zaradi privarčevanja na porabi....
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Če maj 03, 2012 8:29 pm

Komarček je napisal/-a:3 točka je popolnoma neresnična, servisiranje na pooblaščencu zahteva samo proizvajalec, zaradi garancije, pa tudi tam ti ne menjajo vse povprek, leasing hiša se ne vtikuje kje ti vto servisiraš.

To velja za nakup novega avtomobila oz avtomobila kateri še ima tovarniško garancijo . Če kupiš starega leazing zahteva samo polni kasco zavarovanje pa še to je danes s popustom če vzameš pri leazigu ali prodajalcu dogovorjeno zavaraovalnico.
Jaz sem vzel za ženo starega L2008 iz uvoza na leasing, 2 letno oz 40KKm garancijo (in 100% na stanje Km-proti povračilu denarja) mi je dal pa prodajalec, pogoj servisiranje pri njih- ni poblaščen servis, ampak pogodbenik s prodajalcem.

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 Če maj 03, 2012 9:16 pm

Pa še tega polnega kaska ne rabiš ,če vsaj malo koga poznaš ;)

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Pe maj 04, 2012 9:40 am

tiguan je napisal/-a:nimam pojma zakaj folk prodaja razne mrcine s 2.0 motorjem ...

lezim! :cry
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
Dauče
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dauče Sr maj 09, 2012 8:30 am

@Merlin123: Imaš zasebno sporočilce :)

sixtoo
Novinec

Napisal/-a sixtoo Sr maj 09, 2012 8:47 am

valtor je napisal/-a:Veliko je bilo že povedanega, ampak bistvenega o leasingu še ne:

Včasih se vprašam od kje vam vse te informacije :lol:
1. ja seveda. :D
2. je res, ampak kot rečeno je kasko v vsakem primeru pametna izbira
3. leasing hišo ne briga kje ti servisiraš avto...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr maj 09, 2012 10:05 am

sixtoo je napisal/-a:Včasih se vprašam od kje vam vse te informacije :lol: .

Baba čula, baba rekla. ;) ;)

Mi gre pa na smeh, ko berem komentarje, kot jih ima valtor oz. njemu podobni. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Slika

valtor
Nov uporabnik

Napisal/-a valtor Po maj 14, 2012 9:57 am

No, kar smejte se in nabijajte. Glavna past pri leasingu je tisto, kar sem napisal v 4. točki. Sem pravnik in sem po službeni dolžnosti videl že kar precej leasing pogodb, ki so se končale za leasingojemalce točno tako, kot sem napisal: plačali so (skoraj) cel avto, ki ga že par let niso imeli. Pogodbe in splošni pogoji so vedno sestavljeni ZELO v korist leasing hiše. Če ste nekateri imeli boljše izkušnje oz. nobenih problemov, toliko bolje, jaz samo opozarjam, kako lahko zgleda worst case scenario.

Tule je zadeva obrazložena zelo na kratko, ampak pravnikom jasno.
http://www.sodisce.si/znanje/sodna_prak ... 815262165/
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov