Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Avtomatski menjalnik - test?

Napisal/-a adis Po jun 25, 2012 6:43 pm

prišel je čas menjave vozila pri čemer imam že nekatere favorite v mislih a dejstvo ostaja, da se ne morem odločiti ali za ročni ali avtomatski menjalnik.

ali obstaja način kako "stestirati" avtomatski menjalnik, da bi se ugotovilo ali deluje vredu ( mehansko) poleg rednega menjavanja olja in filtrov?

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Re: Avtomatski menjalnik - test?

Napisal/-a 89gasper Po jun 25, 2012 7:13 pm

Peljat se greš, da vidiš kako menjalnik prestavlja. Pri amerikancih je prestavljanje gladko, skoraj ne čutiš. Ostalih ne poznam. Sprobaš kikdown, overdrive,...

Me prav zanima kaj boste glede tega še pogruntali tu na forumu :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po jun 25, 2012 7:40 pm

vem le to, da moraš menjalnik "ujeti" pri menjavanju prestav iz 3 v 4 prestavo in pri teh obratih držati menjalnik in v kolikor se menjalnik ne more odločiti ali bo zadržal prestavo ali pa prešaltal v višjo potem naj bi bilo nekaj narobe, imam prav?

zasledil sem tudi, da v kolikor bi preskok med prestavami trajal več kot 1 sekundo, da naj bi bil to indikator "slabega" menjalnika oz. velikih stroškov v prihodnosti.

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 Po jun 25, 2012 8:28 pm

Pa ko se greš peljat je fajn ,da je avto mrzl tu se takoj vidi kolko je ura kar se tiče cukanja naprej in pokanja v rigverc ti ne more nič skrivat samo zmnenit se je bolj težko za kaj takega :)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po jun 25, 2012 8:51 pm

adis je napisal/-a:vem le to, da moraš menjalnik "ujeti" pri menjavanju prestav iz 3 v 4 prestavo in pri teh obratih držati menjalnik in v kolikor se menjalnik ne more odločiti ali bo zadržal prestavo ali pa prešaltal v višjo potem naj bi bilo nekaj narobe, imam prav?

zasledil sem tudi, da v kolikor bi preskok med prestavami trajal več kot 1 sekundo, da naj bi bil to indikator "slabega" menjalnika oz. velikih stroškov v prihodnosti.

Sicer so mi avtomatiki španska vas, pa vseeno mi tvoj prvi odstavek ne deluje logično. S tem ko ti "ujameš" (pa še to ujet ga je zelo težko ker ima določene parametre elektronika, ki pa jih zunanji vplih lahko rahlo zmede - npr. klanček) menjalnik med 3 in 4 in se menjalnik ne more odločit v kateri bi imel, si ga dobil v območje v katerem ga zmedeš. Enostavno ne ve a bi dal v 4. ali bi dal v 3. Tu jaz vidim razliko mogoče edino med dobrim in slabim avtomatikom - slab bo nenehno menjal, dober pa enostavno dal v 4. videl da ne gre in prešaltal nazaj v 3. in tam pustil. Na novi octavii RS mi je ratalo na poti na rakitno najt v enem odseku vzpona hitrost pri kateri se DSG ni in ni mogel odločit ali bi imel v 4. ali v 5. vmes pa je celo prestavil v 3. To je ponovil (sicer zelo gladko) 3x.

V drugem odstavku pa tudi mi ni ravno logično - namreč avtomatiki so lahko hitri lahko pa so počasni, kar pa ne pomeni da so zanič.

Glede na to da se odločaš med avtomatikom in ročnim - v kolikor ti ni prbolem prestavljat bi jaz vzel ročenga.

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper Po jun 25, 2012 9:08 pm

Dokler se avto z aut. menjalnikom vozi je to to. Zakaj bi razmišljal o možnem slabem stanju menjalnika.
No, če spodrsuje v kakšni od prestav, ne gre v kakšno prestavo, oddaja kakšen zvok ki ni "normalen"... takrat se ga ogni ali pa razmisli o obnovi.

Kako bi ga držal med 3 in 4 prestavo ne vem. Pri mojem je tako, ko doseže dovolj veliko hitrost oz. pride do potrebnih obratov po prestavil višje. Prav tako bo storil isto pri prestavljanju v nižjo prestavo.

Še manj razumem kako se menjalnik ne more odločit v kakšni prestavi bo imel. Avtomatski menjalnik je vedno v pravi prestavi! Ok, mogoče ni prava prestava za voznika, vendar to ni problem menjalnika. Če ni prava prestava, pa uporabiš pedalo za plin in tako določaš prestavo.

Menjalniki prestavljajo različno. Nekateri so počasni, drugi hitri. Nekateri prestavljajo skoraj nečutno, drugi bolj na trdo itd. Pri mojem je tako, da prestavlja zelo gladko. Kadar podohiš "pedal to the metal" pa prestavlja bolj sunkovito, dolgo drži prestavo,...

Bambi158
Novinec

Napisal/-a Bambi158 Po jun 25, 2012 9:26 pm

89gasper je napisal/-a:Dokler se avto z aut. menjalnikom vozi je to to. Zakaj bi razmišljal o možnem slabem stanju menjalnika.
No, če spodrsuje v kakšni od prestav, ne gre v kakšno prestavo, oddaja kakšen zvok ki ni "normalen"... takrat se ga ogni ali pa razmisli o obnovi.

Kako bi ga držal med 3 in 4 prestavo ne vem. Pri mojem je tako, ko doseže dovolj veliko hitrost oz. pride do potrebnih obratov po prestavil višje. Prav tako bo storil isto pri prestavljanju v nižjo prestavo.

Še manj razumem kako se menjalnik ne more odločit v kakšni prestavi bo imel. Avtomatski menjalnik je vedno v pravi prestavi! Ok, mogoče ni prava prestava za voznika, vendar to ni problem menjalnika. Če ni prava prestava, pa uporabiš pedalo za plin in tako določaš prestavo.

Menjalniki prestavljajo različno. Nekateri so počasni, drugi hitri. Nekateri prestavljajo skoraj nečutno, drugi bolj na trdo itd. Pri mojem je tako, da prestavlja zelo gladko. Kadar podohiš "pedal to the metal" pa prestavlja bolj sunkovito, dolgo drži prestavo,...

Isto je pri mojem. Drugače pa daj v D in drži ročno in če se ne bo takoj čutlo, da gre avto naprej je lahko tudi kaj narobe ;)
Ampak, ko spoznaš menjalnik lahko z finim občutkom na gasu prilagodiš prestavljanje menjalnika.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po jun 25, 2012 10:07 pm

pretikanje prestav bi naredil na ac kjer so razmere za kaj takšnega idealne.

sicer sem povzel znanje tistih, ki si lastijo dotične menjalnike namreč ( vsaj po njihovih zgodbah; zato tudi sprašujem še druge) naj bi avtomatika morala gladko "šaltati" in v kolikor se zgodi, da se recimo na ac pri X hitrosti menjalnik ne more odločit ali ga držati v recimo 4 ali pa 5 prestavi je potem nekaj narobe, ker bi moral gladko prestaviti v višjo prestavo in zadevo zaključiti.

strinjam se, da na avtomatiko marsikaj vpliva od elektronike pa tudi do naglega prtisika na pedalko za plin, da ta prestavi.

možno je uničiti menjalnik z nekim divjanjem ipd ter ne menjavanjem olja in filtra a temu se hočem ogniti že v štartu, da si nebi nakopal stroška v višini 1.500 eur kolikor stane obnova menjalnika.

primer:
recimo avtomatika prešalta pri 2.000 rpm iz 4 v 3, naslednjo sekundo pa prešalta nazaj iz 3 v 4 prestavo pri istih obratih...brez kakršnegakoli dodatnega pritiska na plin.

ker sem velik laik avtomatskih menjalnikov zato tudi sprašujem in stroškom se hočem ogniti,

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po jun 25, 2012 11:04 pm

Nisem vsega bral... o katerem menjalniku je govora?

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po jun 25, 2012 11:34 pm

kaj pa če bi raje vzel avto z ročnim menjalnikom in se izognil težavam, ki jih avtomatski prinaša?
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po jun 25, 2012 11:36 pm

zuzek je napisal/-a:kaj pa če bi raje vzel avto z ročnim menjalnikom in se izognil težavam, ki jih avtomatski prinaša?

to bi bilo najboljše ja...ampak...

nevermind je napisal/-a:Nisem vsega bral... o katerem menjalniku je govora?

govora je o menjalniku, ki je v bmw-ju

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom To jun 26, 2012 12:31 am

mogoče pa kej pomaga tale povezava

http://www.samarins.com/check/transmission.html

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To jun 26, 2012 7:37 am

blazkom je napisal/-a:mogoče pa kej pomaga tale povezava

http://www.samarins.com/check/transmission.html

ta link sem že prej pogledal, hvala.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p To jun 26, 2012 8:35 am

Po mojem se nima smisla preveč obremenjevati. Vsedi se v avto in počasi stopnjuj hitrost od 0, pa tam do okoli 60 km/h in menjalnik bi moral iti gladko skozi vse prestave, brez cukanja ali spodrsavanja prestav. Preveri še tekočino, da je lepa, brez mehurčkov in da ne smrdi in to je to. Jaz že od nekdaj furam avtomatike in še nikoli ni bilo z nobenim kakršnihkoli težav. Samo menjaj tekočino in filter po predvidenih intervalih in se vozi, pa bi skorajda moral menjalnik preživeti avto. Je pa res, da so ameriški menjalniki (te vozim jaz) mogoče malo bolj počasni, kot ti novi "F1 menjalniki", vendar zelo trotl-ziher in trpežni. Nenazadnje so v uporabi že več desetletij. Za te nove pa nimam pojma o zanesljivosti in vzdržljivosti.
Kar se pa tiče izbire ročni/avtomatik, pa se le opogumi za avtomatika, ker ko boš napravil ta prehod, nazaj več ne boš šel, hkrati pa se boš spraševal, kako si tako dolgo zdržal na tistem "paličnem mešalniku". Problem bi mogoče bil kvečjemu takrat, če bi naletel na menjalnik poln porodnih krčev. V tem primeru, si kupi američana, pa boš imel mir :D
Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 To jun 26, 2012 8:53 am

uros_p je napisal/-a:Po mojem se nima smisla preveč obremenjevati. Vsedi se v avto in počasi stopnjuj hitrost od 0, pa tam do okoli 60 km/h in menjalnik bi moral iti gladko skozi vse prestave, brez cukanja ali spodrsavanja prestav. Preveri še tekočino, da je lepa, brez mehurčkov in da ne smrdi in to je to. Jaz že od nekdaj furam avtomatike in še nikoli ni bilo z nobenim kakršnihkoli težav. Samo menjaj tekočino in filter po predvidenih intervalih in se vozi, pa bi skorajda moral menjalnik preživeti avto. Je pa res, da so ameriški menjalniki (te vozim jaz) mogoče malo bolj počasni, kot ti novi "F1 menjalniki", vendar zelo trotl-ziher in trpežni. Nenazadnje so v uporabi že več desetletij. Za te nove pa nimam pojma o zanesljivosti in vzdržljivosti.
Kar se pa tiče izbire ročni/avtomatik, pa se le opogumi za avtomatika, ker ko boš napravil ta prehod, nazaj več ne boš šel, hkrati pa se boš spraševal, kako si tako dolgo zdržal na tistem "paličnem mešalniku". Problem bi mogoče bil kvečjemu takrat, če bi naletel na menjalnik poln porodnih krčev. V tem primeru, si kupi američana, pa boš imel mir :D

X2

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 To jun 26, 2012 10:44 am

avtomatik je zakon! hitrost menjavanja je odvisna od menjalnika, važno je kot je že uroš povedal da preveriš olje da ne smrdi in da je lepe rdeče barve. če je to vredu in menjalnik ne zdrsava, se čudno obnaša itd. potem je to to
2 litres is a drink size, not an engine!!!

77 chevy malibu classic 305 v8

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To jun 26, 2012 11:48 am

hvala na odgovorih. vsekakor bom upošteval nasvete pri nakupu oz. izbiri vozila saj imam že 2 oz 3 vozila v mislih, kar se menjalnika tiče.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov