Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

renault_dti
Novinec

Clio 2 1.6 90KM motor poraba, hibe...?

Napisal/-a renault_dti Ne dec 16, 2012 7:07 pm

Pozdrav,
Iščem Cliota mk2 (1998-01), v oči mi je padel 1.6 motor z 90 KM. Pred leti sem že imel Scenica z istim motorjem in je bil super. Kako se obnese v Cliotu, predvsem me zanima poraba, ker delam veliko km, relacijo. Trenutnega cliota 1.2 imam porabo 5,5 relacijsko, kar pa sem gledal na poraba.com imata uporabnika porabo preko 7l z 1.6 motorjem, kar mi je preveč. Sam sem imel na scenicu zelo malo porabo, cca 6l, spet govorim za relacijo.
Zato sprašujem lastnike takšnih clio 1.6 kakšno imajo porabo na relacijo, sam sem mnenja, da bi se mogla ta tudi gibat okol 6l, vendar bi se rad pred nakupom prepričal.
So še kakšne druge hibe ipd okoli teh motorjev? Kako je okoli ostalih stroškov, katalizator, veliki servis, ipd mi je približno jasno, lahko pa tudi kaj konkretnejšega napišete.
P.S. Pri teh Cliotih je treba bit pozoren na vodila električnih stekel ali delujejo BP? Scenic me je stal 200 eur za menjavo :evil: 1.6 imajo zadaj diske ali pakne?
hvala,lp

Badzo
Stalni uporabnik

Re: Clio 2 1.6 90KM motor poraba, hibe...?

Napisal/-a Badzo Ne dec 16, 2012 7:36 pm

Porabo ima kolega (uporabnik ki redno prebira forum in bo to tudi potrdil) s tem motorjem v meganu 5.5-6.5.
Za moje pojme zelo varčen motor. Mirne duše pa pogledaš (če ti finance dopuščajo) tudi za 1.6 16v z 78kW - razred je isti, konjev je več, motor je zelo prožen. Je doma en tak megane 1.6 16v (sicer karavan) z 210k km brez nekih dragih izrednih servisov (kakšna malenkost na 1-2leti, edini resnejši problem so bile vžiglane tuljave) poraba je smešna (6-6.5 na relaciji, po mestu ga tudi z pazljivo vožnjo spraviš pod 8/100).
Pazi pa ker ni veliko teh avtov (predvsem 1.6 90KM) redno in dobro vzdrževanih, posledično so stroški višji in tudi poraba ni najnižja..
Pri našem je sedaj po 210000km in 12ih letih šlo drugo vodilo (prvič sovoznikova stran, tokrat voznikova).
200eur se mi zdi veliko. Mislim da je bilo vodilo 30eur novo, menjava okoli 20eur. Če ne

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne dec 16, 2012 11:12 pm

Če si imel na scenicu cirka 6 l boš na cliotu mel malenkost manj. Ampak po drugi strani ene pol litra več kot 1.2 bi ti moral poarbit tale 1.6.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin Ne dec 16, 2012 11:28 pm

Tast od moje sestre je imel Cliota ph 2 s točno tem motorjem pa mu je nekaj počil blok motorja, in je bla celotna mašina kaput. Potem je menjal komplet motor samo avto potem kmalu prodal.
Nevem pa zakaj je do te napake prišlo ker je bil zelo skrben lastnik. To je zgolj moja informacija, žal mi je ker nevem povedati več

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Po dec 17, 2012 12:28 am

To je enak motor kot 1.6 8V 90hp kot v meganeu mk1? Načeloma je lahko problem z kakšno tuljavo, motor pa lepo gre, ne kuri veliko, pa nekih večjih problemov tudi ni z njim.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Po dec 17, 2012 2:50 pm

gasolinedream je napisal/-a:To je enak motor kot 1.6 8V 90hp kot v meganeu mk1? Načeloma je lahko problem z kakšno tuljavo, motor pa lepo gre, ne kuri veliko, pa nekih večjih problemov tudi ni z njim.

Problematični so bili izpuni kolektorji ki so veselo pokali....nekaj se je dalo pošvasat (gus) ampak je spet takoj počilo zraven vara....

Drugače mini raketa....za tiste čase in tudi danes za ta denar...

Poraba po mestu lahko računaš 9 litrov....mešano pa vsaj 7.
FOLCIKA - SCIROCCO

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po dec 17, 2012 3:35 pm

Badzo je napisal/-a:Porabo ima kolega (uporabnik ki redno prebira forum in bo to tudi potrdil) s tem motorjem v meganu 5.5-6.5.

WMB je napisal/-a:Poraba po mestu lahko računaš 9 litrov....mešano pa vsaj 7.

Megan s tem motorjem je v familiji že 15. leto, v moji uporabi pa 6. leto. Pa da ne bomo govoril na pamet, tako kot mislim, da WMB. Avto je imel pred mano v uporabi foter, ki je imel povprečno porabo v cca. 80k kilometrih 8,3 litra. Ko sem avto začel vozit sam, je šla poraba dol za cca. 1,5 litra. Pri meni kuri pri mešani vožnji cca. 7 litrov, praktično same mestne vožnje ne vidi. Z relacijami je pa tako, da je tam nekje pri avtocestnih 110-120, poraba slabih šest litrov.. Če pa po avtocesti vozis normalno po omejitvah in z občasnimi skoki tja na 140 pa je poraba nekje do 6.5. Po mojem mnenju, da v primeru, če ti sedaj kuri 1,2 kuri 5.5, lahko računaš liter več. Puncin punto mk2 1.2 na avtocesti pri cca. 120 vzame dobrih 5 litrov, moj pokuri ob taki vožnji cca. 6 litrov.

Kar se tiče vzdržjivosti - mehanik na splošno pravi, da je sam motor neuničljiv, težava zna bit v kakšnih senzorčkih in seveda tuljavah (ti problemi so tudi pri mojem). Če bi kupoval avto, ki ne bi imel več tistih cheap shit sagemovih tuljav, si lahko glede tuljav brez skrbi. Težava zna bit še v kakšnem senzorčku, ki pa ni več kot 30€.

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Po dec 17, 2012 4:00 pm

thunderbolt je napisal/-a:
Badzo je napisal/-a:Porabo ima kolega (uporabnik ki redno prebira forum in bo to tudi potrdil) s tem motorjem v meganu 5.5-6.5.

WMB je napisal/-a:Poraba po mestu lahko računaš 9 litrov....mešano pa vsaj 7.

Megan s tem motorjem je v familiji že 15. leto, v moji uporabi pa 6. leto. Pa da ne bomo govoril na pamet, tako kot mislim, da WMB. Avto je imel pred mano v uporabi foter, ki je imel povprečno porabo v cca. 80k kilometrih 8,3 litra. Ko sem avto začel vozit sam, je šla poraba dol za cca. 1,5 litra. Pri meni kuri pri mešani vožnji cca. 7 litrov, praktično same mestne vožnje ne vidi. Z relacijami je pa tako, da je tam nekje pri avtocestnih 110-120, poraba slabih šest litrov.. Če pa po avtocesti vozis normalno po omejitvah in z občasnimi skoki tja na 140 pa je poraba nekje do 6.5. Po mojem mnenju, da v primeru, če ti sedaj kuri 1,2 kuri 5.5, lahko računaš liter več. Puncin punto mk2 1.2 na avtocesti pri cca. 120 vzame dobrih 5 litrov, moj pokuri ob taki vožnji cca. 6 litrov.

Kar se tiče vzdržjivosti - mehanik na splošno pravi, da je sam motor neuničljiv, težava zna bit v kakšnih senzorčkih in seveda tuljavah (ti problemi so tudi pri mojem). Če bi kupoval avto, ki ne bi imel več tistih cheap shit sagemovih tuljav, si lahko glede tuljav brez skrbi. Težava zna bit še v kakšnem senzorčku, ki pa ni več kot 30€.

Kaj si pa drugega povedal kot jaz...mešano 7 litrov....
imel tak avto pred dobrimi 10 leti....
Problematično poleg izpušnega kolektorja je tudi kaka vakum cevka.....podlak itd...
FOLCIKA - SCIROCCO

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po dec 17, 2012 5:11 pm

Osebno mi v mestu še nikoli niti približno ni uspelo priti do porabe 9 litrov (za kaj takega bi moral pedalo za plin koristiti po principu 0-1), mešano pa tudi brez problema držiš na 7 (pa še zdaleč, da bi bil ovira na cesti).
Glede na to, da boš kupoval avto star cca. 14 let, bi moral imeti teh par senzorjev že pomenjanih, vključno s tuljavami. Ko so te stvari enkrat zamenjane, ni več problemov - in pri toliko starem avtu, glede na "kvaliteto" pretežno Sagemovih senzorjev (tudi kak Siemensov je vmes) so bili sigurno že pomenjani. Najboljši znak za to je miren tek motorja (v prostem teku). Tuljave, motorček prostega teka, senzor podtlaka ipd. - če je kaj narobe s temi senzorji se vse kaže v neenakomernem prostem teku.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov