Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

kristtt
Nov uporabnik

Alfa Romeo 159 1.9 JTD

Napisal/-a kristtt Pe jan 04, 2013 11:31 am

Pozdravljeni,

Sem nov na forumu in če ponavljam temo se opravičujem.

Zanima pa me kako se kaj obnesejo dizel Alfe? Sprašujem pa zato ker, mi je Mazda po 10 letih tik pred zadnjim izdihom. Denarja ni na pretek, sem pa se v zadnjih letih navadil na karavana in dizla, pa glede na to da letno delam v povprečju 30-40k km mi udobnost, ki jo nudijo malo večji avtomobili tudi nekaj pomeni.
No če upoštevam vse to kar sem zgoraj napisal in ob dejstvu da bi dal za avto največ okrog 12 000 evrov ter da ne bi rad kupoval avta starejšega od 4h let je Alfa 159 JTD skoraj idealna izbira. Sem pa malo skeptičen, saj okrog Alf kroži veliko negativnega govoričenja.... V glavnem za vsak nasvet bom več kot hvaležen.

P.s. Pa srečno v 2013

Kristjan

maarkec
Stalni uporabnik

Re: Alfa Romeo 159 1.9 JTD

Napisal/-a maarkec Pe jan 04, 2013 11:54 am

ti jo močno odvsetujem, v naši firmi je skoz na servisu, skoz neki zajebava, že dostkrat jo pripeljali s službene poti na avtovleki, za tak denar kot ga misliš dati poglej raje kakšnega nemca- japonca, zihr bolj boljša izbira

lp

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe jan 04, 2013 6:25 pm

Kaj pa je s mazdo? NFS fani praivjo, da so japonski avti neuničljivi.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

kristtt
Nov uporabnik

Napisal/-a kristtt Pe jan 04, 2013 7:32 pm

no se mi je kar zdelo, da bo kak tak odgovor, tako da moram še kar pošteno premisliti....
Kaj se tiče Mazde pa je pleh že čisto zanič, praktično skoraj ni mesta kjer ne bi ven sekala rja, tudi podvozje je precej zlajnano, edino motor pa je kljub kilometrom, ki že pošteno čez 300k sekajo še precej svež in živahen. Čeprav je skoz nekaj kar je potrebno popravljati me ni niti enkrat pustila na cesti....

hvala in LP

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe jan 04, 2013 8:37 pm

maarkec je napisal/-a:ti jo močno odvsetujem, v naši firmi je skoz na servisu, skoz neki zajebava, že dostkrat jo pripeljali s službene poti na avtovleki, za tak denar kot ga misliš dati poglej raje kakšnega nemca- japonca, zihr bolj boljša izbira

lp

Alfini dizli so baje zelo dobri. Baje...nimam pač izkušenj z 10+ Alfami s tem motorjem, da bi bil merodajen. Verjetno je zelo redko kdo.

Ampak dejstvo pa je, da službeni avti niso nikdar bili pojem kar se tiče zanesljivosti. Ker jih vozijo različni ljudje z različnimi stili vožnje in nobenega ne briga kaj bo, če se pokvari, je stvar pač takšna kot je. Pri dizlih je način vožnje zelo pomemben - seveda ne govorim o tem, ali kdo vozi z 2000 ali 2014 vrljaji na minuto, ker so lahko pri službenih avtih razlike precejšnje (objestneži z lahkim srcem mrzle priganjajo). Lahko da je tudi "škart" primerek, kar se tudi pač zgodi. Vsekakor soditi na enem primerku ni fajn. Osebno verjamem, da se ti je zamerila, samo drugim jo ne "močno odsvetuj". ;)

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Pe jan 04, 2013 9:09 pm

Daedalus je napisal/-a:
maarkec je napisal/-a:ti jo močno odvsetujem, v naši firmi je skoz na servisu, skoz neki zajebava, že dostkrat jo pripeljali s službene poti na avtovleki, za tak denar kot ga misliš dati poglej raje kakšnega nemca- japonca, zihr bolj boljša izbira

lp

Alfini dizli so baje zelo dobri. Baje...nimam pač izkušenj z 10+ Alfami s tem motorjem, da bi bil merodajen. Verjetno je zelo redko kdo.

Ampak dejstvo pa je, da službeni avti niso nikdar bili pojem kar se tiče zanesljivosti. Ker jih vozijo različni ljudje z različnimi stili vožnje in nobenega ne briga kaj bo, če se pokvari, je stvar pač takšna kot je. Pri dizlih je način vožnje zelo pomemben - seveda ne govorim o tem, ali kdo vozi z 2000 ali 2014 vrljaji na minuto, ker so lahko pri službenih avtih razlike precejšnje (objestneži z lahkim srcem mrzle priganjajo). Lahko da je tudi "škart" primerek, kar se tudi pač zgodi. Vsekakor soditi na enem primerku ni fajn. Osebno verjamem, da se ti je zamerila, samo drugim jo ne "močno odsvetuj". ;)

Ti komentariji so dobri, ja! Mi smo na firmi tudi imeli same megane, pa so kao crkovali in so mi vsi odsvetovali megana, ker crkuje pa ga sedaj sam vozim ( 1.9dci l 2008) ter nimam nobenih težav po 50000 km ( prevoženih 155000). Prav tako sodelavec z 1.5dci l.2005, 320000 km, brez vseh težav, kar je res malce neverjetno, ampak je. Je pa res, da dizla je treba vozit po pameti. Službeni avti pa kot je Daedalus napisal se zelo radi mrzli vrtijo v obrate in potem ni čudno, da crkujejo.
Alfa JTD motor je eden boljših motorjev, začetne 159-tke so imele neke porodne težave( volanska letev), s samim motorjem ni bilo probelmov, ki pa so jih pri novejših modelih odpravili. Predlagam, da prebrskaš ta in alfa forum, ter si prebereš o teh alfah. Če je avto od 1.lastnika in res redno servisiran, zna bit za ta denar dober nakup.
In to, kar se govori o alfah ni ravno vse za verjet, sem zamenjal že tri alfe in bil zadovoljen, pa vem, da enkrat v prihodnosti bo verjetno spet alfa :)
lp
AH NI NAM LAHKO!

pero666
Nov uporabnik

Napisal/-a pero666 Pe jan 04, 2013 9:33 pm

159 je eden boljsih avtomobilov v tem razredu, seveda pa je pomembno, v kaksnem stanju ga dobis (kot pri vseh avtomobilih).
Predlagam ti, da kontaktiras uporabnika zival na alfa forumu. Uvaza predvsem in samo dobre primerke, malo visja cena, ampak ni bilo se slabega glasu o njem. Baje naj bi solidni primerki bili tudi pri Ramastri, ampak ne poznam, kolko sem prebral na ar forumu...
Aja, za ta denar isci MY08 in naprej, ker je avto cca 100 kg lazji, odpravljene so pa vse serijske napake (volanska letev ter tezave s swirl ventili).
Ce slusajno dobis 120 km verzijo, je popolnoma enak motor kot 150, potem pa kontaktiras tribesmana....
Vglavnem, srecen nakup pa ne verjet govoricam.
lp, P

atek
Novinec

Napisal/-a atek Po jan 07, 2013 8:47 pm

Sam sem imel alfo 159 1,9jtd m, nobenih problemov. Motor odličen, udobje tudi, design pa fascinanten.
Ob prvi priložnosti bom spet na alfi.
Lp atek

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Po jan 07, 2013 9:32 pm

Sem imel Alfo 1.9 jtdm 2006 letnika in z motorjem ni bilo večjih težav. Razen z loputami na sesalnem kolektorju pa še to ni bilo nič tragičnega..
Podvozje je druga pesem ki je pa odvisna od kilometrine in načina vožnje. Kake roke se rade slišijo ampak se zamenja in imaš mir in ni to spet nek strašen strošek. Pozanimaj se malo..
Načeloma mislim da 159ka ni slab nakup, samo moraš biti previden in si ogledati več primerkov pa po možnosti z mehanikom ki ve kaj mora gledati. Ampak za 12 000€ bi moral najdt res dobro 159ko !

Kaj takega bi šel pogeldat če ti ni predaleč, če je vse res kar piše je kr uredu zadeva.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6834518&show=1

Izbire je kar precej :)

kristtt
Nov uporabnik

Napisal/-a kristtt Pe jan 11, 2013 3:26 pm

Pozdravljeni,

No pa sem dobil odgovore, za katere sem upal....

V glavnem za nakup se še nisem odločil, ker se pričkam z Mazdo, saj mi nočejo priznati garancije na rjavenje (12 let). kot razlog mi navajajo dejstvo, da avto ni bil vedno servisiran na uradnem Mazdinem servisu.
Sam sem sicer mnenja da pleh nima veze z rednimi servisi in bi morala garancija na rjavenje veljati.

Imam mogoče kdo podobne izkušnje?

Hvala za odgovore in lep dan še naprej

Kristjan

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe jan 11, 2013 4:16 pm

Za rjavenje preberi,kaj piše v garancijskem listu ;)
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe jan 11, 2013 4:38 pm

Če je garancija vezana na redno servisiranje pri pooblaščencu, jim ni treba popravljat. Teoretično bi ti lahko šli na roko v določenih primerih (tudi to se zgodi), ni jim pa treba.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po jan 14, 2013 2:13 am

da ni tista fora o PRErjavenju, kot priše pri nekaterih vozilih, torej če rjavi ni nič, garancija je komaj ko PRErjavi :roll:
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po jan 14, 2013 6:24 am

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6638369&show=1
če si že "navajen" na Mazdo, zakaj zopet ne pogledaš v tej smeri_vsekakor bolje kot Alfa....denar normalen, rjavenje porihtano(so z letom 2006 zamenjali dobavitelja pločevine) in mislim, da se s tem avtom lahko voziš še lep čas, za "mal dnar"....

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po jan 14, 2013 10:23 am

Sašo5 - in potem mu predlagaš avto od tipa, ki je eden izmed tistih, ki se redno pojavljajo v temi nategatorji???
Če mu je alfa 159 všeč (za pogledat je res poezija) in če bo malo pobrskal po alfa forumu, kjer je bistveno manj takih, ki govorijo in sodijo nekaj čez palec, potem bo videl, da je lahko pri alfi, ki jo gleda, brez skrbi (oziroma nič bolj kot pri mazdi, vw, japoncu,...)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po jan 14, 2013 12:11 pm

thunderbolt je napisal/-a:Sašo5 - in potem mu predlagaš avto od tipa, ki je eden izmed tistih, ki se redno pojavljajo v temi nategatorji???

ne ne ne: nisem predlagal da kupi od dotičnega prodajalca, AMPAK naj pogleda za takim avtom - link je čisto naključno izbran.....ker pač naj bi bil avto po možnosti od prvega lastnika in normalnimi kilometri...

Kar se pa tiče Alfe: Alfa se ne kupi naključno(slučajno) za Alfo moraš bit "alfist" in kot tak se moraš v neko roko tudi rodit ob enem se pa sprijaznit z kupom nevšečnosti, ki ti jih bo ta avto prinesel, ampak kot pravim: alfisti to zlahka prezrejo - sicer se pa strinjam (imel sem doma očeta, zapriseženga fiatovca in čeprav nas je Mirafiori pustil 2x na cedilu, se je vseeno vsakih pet let znašel novi Fiat v garaži......

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po jan 14, 2013 12:26 pm

No, glede na to, da je kristtt nov tu gor, se mi zdi ta poudarek še posebej pomemben :tomidelej:
Ne bom zdaj prisegal na nekaj, kar spet ne poznam (dovolj) dobro, ampak alfa 159 se zdi po prebranih nekaj temah na alfa forumu dober nakup in presega tisto pregovorno pokvarljivost alf - je že pero666 dobro povzel. Je pa seveda tudi to res, da nakup prvega primerka, ki pride pod roko, ni dobra ideja (tako kot pri drugih firmah).

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Po jan 14, 2013 1:03 pm

sašo5 je napisal/-a:
Kar se pa tiče Alfe: Alfa se ne kupi naključno(slučajno) za Alfo moraš bit "alfist" in kot tak se moraš v neko roko tudi rodit ob enem se pa sprijaznit z kupom nevšečnosti, ki ti jih bo ta avto prinesel, ampak kot pravim: alfisti to zlahka prezrejo - sicer se pa strinjam (imel sem doma očeta, zapriseženga fiatovca in čeprav nas je Mirafiori pustil 2x na cedilu, se je vseeno vsakih pet let znašel novi Fiat v garaži......

Mogoče je bilo tako včasih, mislim pa da ni več. Imam tesno sorodnico alfe 156, ki je po mojih izkušnjah tako neproblematičen avto, da skoraj bolj bit ne more (pa še izjemno poceni rabljene - enako kot alfe). Motor JTD je zakon, notranjost pri skoraj 300k km kot nova, na cesti ne pusti nikoli, stroški vzdrževanja zanemarljivi. Nekje na 60k km zamenjam kak končnik stabilizatorja za 10e. Ali pa plastiko za pomik stekel za 3e.
Moj naslednji avto bo tako verjetno 159, pa nikakor nisem alfist, ampak želim poceni neproblematičen avto, s katerim se dobro pelješ (precej bolje kot s kakšno octavio recimo za podoben denar).

kristtt
Nov uporabnik

Napisal/-a kristtt Po jan 14, 2013 1:41 pm

Pozdravljeni, še enkrat...
Vizualno so mi alfe že od nekdaj zelo všeč, to da so se tako popravili me še posebej veseli.
Sicer še nisem 100% odločen ampak mislim, da bom razkiral in v roku meseca ali dveh presedlal na alfo.
No glede na to da sem v splošnem bil z mazdo tudi zelo zadovoljen, predvsem z dejstvom, da me v 10 letih niti enkrat pustila na cedilu, je tudi to opcija, ampak vseeno menim, da je čas za sprememb.

sem pisal na Mazdo, vendar konkretnega odgovora še nisem dobil.

Hvala vsem in lep dan
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 14 gostov