Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
E=mc^2
Novinec

Re: Terenec

Napisal/-a E=mc^2 Ne feb 12, 2012 10:33 am

nebivedu je napisal/-a:
4.) 2 odprta diferenciala in viskozna sklopka z zaporo. Stalni 4x4 pogon, viskozna sklopka je samo za razmerje med prednjim pogonom in zadnjim, zapora se vklaplja avtomatsko. gre pa za to, da lahko razmerje spredaj zadaj premika od 40:60 do 60:40 (nekateri tudi od 100:0 in 0:100), vendar je razlika med tem in haldex-om v tem da haldex ne more spreminjat prenosov na prednji pogon. Tak pogon imata mitsubishi in subaru (pa najbrš še kdo).

mislim, da je med SUV vozili imel rešitev z visko sklopko še Land Rover Freelander 1. generacije (1998-06), medtem, ko se v Freeja II vgradili Haldex III. generacije in ga leta z modelnim letom 09 nadgradili na IV. Se motim?
[povezava odstranjena]

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne feb 12, 2012 11:20 am

Ima haldex pogon tudi tretji dif al je kao samo sklopka?
Oz. drugimi besedami imajo ti pogoni vsi po tri dife ali imajo za srednji dif samo sklopke? Oz. ali znamke uporabljajo (in katere) še srednji dif ali pač preko sklopke vklapljajo še prednji/zadnji pogon?

Ker recimo tole pri Jeepu:
Quadra-Trac - full-time all wheel drive system. A viscous coupling locking center differential
Ni nič kaj drugega kot pa srednji dif, ki je omejen (prosto vrtenje) z visko sklopko. Prenaša navor mislim da 48% naprej in 52% nazaj. Grabi dejansko stalno in se prosto nikoli ne more zavrtet samo eno kolo. V ovinku, ko prednja os opravi večjo dolžino kot zadnja os, pa visko "popušča" oz. se pod silo spelje in tako omogoči razmerje vrtenja....
Imam ta Quadra-Trac v garaži po kosih in če mu izvzamem ta visko ,se obnaša kot navaden dif. Ima enako možnost še vklopa reduktorja ampak nima pa možnosti "locked" difa.
Idealno (zame) bi bilo če bi lahko imel stalni 4 kolesni pogon kjer ne bi nič oviralo prostega vrtenja in bi tako bile izgube zarad premagovanja visko sklopke nične, potem opcija 4 kolesni pogon in locked center dif in potem še reduktor....

Se pravi iz vseh treh nekak želim nardit enega....a dobit moram še enega in potem premetat zobnike in se mal igrat...
V bistvu pa me reši Selec-Trac, če ga kje staknem.

Command-Trac pri Jeepu nima srednjega difa ampak samo parkljasto sklopko katero skleneš in tako vklopiš pogon prednjega kolesnega para.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF Ne feb 12, 2012 12:37 pm

Pred enakim problemom kot ga imaš ti, so bili starši od moje punce. Doma imajo še vedno Lado Nivo, Suzuki Samuraja, Fiat Pando 4x4 in potem še "izbranega" Nissan Qashqaja 2.0 dCi 4x4.
Svetujem ti, da si morebitne izbrance napišeš na list in greš z vsakim od njih na testno vožnjo in nato sam preceniš, kateri ti najbolj ustreza. Če si mogoče malo pretiraval s tistimi klanci, te bo prav vsak od omenjenih v tej temi pripeljal na cilj.

Meni osebno, se Qashqaj pelje zelo dobro in me je bolj prepričal kot že nekateri ostali v tej temi (smo probali..). V 100k km ni crknilo še nič (razen ene žarnice), pa tudi na cedilu nas še nikoli ni pustil, pa da vsaki dan hribe skozi, pozimi kdaj tudi po (več km) 15, 20cm nespluženega snega v hrib. Če bi blo huje, je pa tu še zapora diferenciala do 50km/h. V opremi Tekna maš itak vse, dvoconsko avtomatsko klimo, keyless, navi ITD..., za 27k€. Jaz osebno bi gledal še Subaruja, tudi Mitsubishi ASX se mi je dopadel, žal pa sem čez njega slišal veliko slabega. No, mimogrede sem se spomnil, da če bi sedaj kupoval, bi šel še pogledat BMWja X1.

Drugače pa me je najbolj presenetla Panda 4x4. Ko že misliš, da peš nebi šlo več, mali hudič še vedno vleče :D

samba67
Nov uporabnik

Napisal/-a samba67 Po mar 12, 2012 8:27 pm

Mitsubishi ASX 4x4 diesel ima en kup problemov...več na strani Mitsubishi owners....Pišem iz lastnih izkušenj.

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Po mar 12, 2012 8:50 pm

Mitsubishi ASX je predstavil prvi, svoj Mitsubishijev dizelski motor v svojih avtomobilih z MIVEC krmiljenjem ventilov.... Jas bi ti proporočal ASX oz. Mitsubishija z enga samega razloga ker sem ljubetlj teh avtomobilov ter si tudi sam lastim Carismo. Je pa res, da za mitsubishija rabiš dosti €€ za pooblaščene servise. Oglej si tudi Outlandera letnik 2011 ta avto sem peljav pol leta nazaj. Stroj ! Tudi z mitsubishijevim 2.0 oz 2.2 MIVEC motor je v celoti iz aluminija dobro se drži ceste tudi z novim sistemom ABS sem biv zelo presenečen zavore si zaslužijo 5. kljub velikosti avtomobila se ne sliši hrup v kabino pri višji hitrosti.

L.p Mivec

samba67
Nov uporabnik

Napisal/-a samba67 Pe mar 16, 2012 6:48 pm

Jaz sem bila tudi ljubitelj Mitsubishijev in sem se takoj ko je prišel ASX ven zagrela...odkar pa sem nesrečna lastnica (od novembra 2010) imam samo probleme! Žal nisem prej zasledila foruma na katerem lepo opisujejo kaj se dogaja s takim avtom...govorim za 1.8 4x4 150KM...RAZOČARANJE! Zaradi tega in tudi odnosa prodajalcev ne bom nikoli več imela Mitsubishija!!!!!!!!!!!!!!! In ga tudi vsem odsvetujem (tisti ki so ga sprobali, so kupili drug avto!)

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Pe mar 16, 2012 6:55 pm

Kaj pa je tako hudo narobe z avtom?

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Pe mar 16, 2012 6:57 pm

Defenitivno Hyundai Santafe ;)
Lp by Mare

samba67
Nov uporabnik

Napisal/-a samba67 So mar 17, 2012 3:01 pm

Mitsubishija ASX smo kupili, ker smo želeli nov avto s katerim ne bomo imeli problemov...od kar sem ga kupila sem skozi na servisih in ugotavljamo kaj mu še fali...pa še skozi se kaj pojavi... Jaz sem že na koncu z živci zaradi tega avta in podajalca, uvoznika... :evil:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So mar 17, 2012 3:43 pm

Malo opiši napake.
Old subarus never die, they just get faster!

atek
Novinec

Napisal/-a atek To mar 27, 2012 7:03 pm

Suzuki grand vitara definitivno.
Lp atek

samba67
Nov uporabnik

Napisal/-a samba67 Če apr 19, 2012 6:40 pm

Zdaj smo na sodišču, pol bom pa z veseljem skenirala mnenja dveh izvedencev. Avto cuka, trese (baje naj bi bilo celo s sklopko narobe), smrdi po zažganem v kabino, klima spet ne dela (je bil napolnjen plin aprila lani, pol je pa konec sezone spet spuščala), auspuh je zarjavel že po dveh mesecih, prednje gume so požrte (?optika), menjalnik je zelo trd...

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Če apr 19, 2012 9:14 pm

samba67 je napisal/-a:Zdaj smo na sodišču, pol bom pa z veseljem skenirala mnenja dveh izvedencev. Avto cuka, trese (baje naj bi bilo celo s sklopko narobe), smrdi po zažganem v kabino, klima spet ne dela (je bil napolnjen plin aprila lani, pol je pa konec sezone spet spuščala), auspuh je zarjavel že po dveh mesecih, prednje gume so požrte (?optika), menjalnik je zelo trd...

Uffff, me prav zanima, če je vse to res, al samo zgodbica... ? Kaksne slike, dokazi ? :o

samba67
Nov uporabnik

Napisal/-a samba67 Če maj 03, 2012 1:20 pm

:evil: žal vse res in dva izvedenca sta to potrdila...ko bo zrelo bom objavila, brez skrbi...tudi v medije bom dala. Lahko ga pa pridete še osebno sprobat..tudi prodam ga!!!!!!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če maj 03, 2012 2:27 pm

Kok pa ga ceniš zdej z vsemi temi napakami?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

samba67
Nov uporabnik

Napisal/-a samba67 So maj 05, 2012 8:41 am

Na sodišče smo dali tožbo na zmanjšanje kupnine, tako da bomo videli kakšen bo tam rezultat...... upam, da bo kmalu več znano.... Najbolj me moti, da v tej vročini nimam klime...ufffaaaa

Peternelko
Nov uporabnik

Napisal/-a Peternelko Pe feb 08, 2013 2:54 pm

Mi imamo suzuki jimny . Za denar ki ga dobis je res izjemne kakovosti in moci. Prides kamor hoces. Edina negativna stvar je pritlaznik zadaj saj ne gre veliko je pa zato cisto enostavno podreti sedeze in dobis veliko prostora.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Pe feb 08, 2013 3:07 pm

Peternelko je napisal/-a:Mi imamo suzuki jimny . Za denar ki ga dobis je res izjemne kakovosti in moci. Prides kamor hoces. Edina negativna stvar je pritlaznik zadaj saj ne gre veliko je pa zato cisto enostavno podreti sedeze in dobis veliko prostora.

Oprosti, zaradi mene lahko plezaš z njim po triglavski severni steni, ampak v smislu dobljeno- plačano je pa tale malček krepko precenjen, placa ima enako 0 in na cesti skače kot kozljiček. Za ta denar hvala lepa.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov