Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Re: Nujno- prodaja, težave z avtomobilom, težave s kupcem

Napisal/-a zuzek Pe mar 15, 2013 5:06 pm

jaz se ne bi zaj*** z romi, ker poznam en primer

poglej - verjetno je pač možno da je avto zakuhal in romov se ne boš znebil tudi če se tožite in ne vem kaj vse

bolj važen je mir pri bajti kot tistih 500€ - jaz bi vrnil

denar OBVEZNO PISNO!

in oni vozilo (lahko ga greš tudi ti iskat samo da imaš mir) in maš mir!

rom pomoje hoče samo denar, četudi niso pisni kje te bo še hotel tožit :roll:

edit: še enkrat - kakršenkoli denar boste dajali obvezno to napišite

pisno in se obe strani podpišite!nkajti če boš dal na roko, se zgodi da bo

rom rekel - nisi dal, pa bo prišel po še, itd..
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Pe mar 15, 2013 6:39 pm

zuzek je napisal/-a:jaz se ne bi zaj*** z romi, ker poznam en primer

poglej - verjetno je pač možno da je avto zakuhal in romov se ne boš znebil tudi če se tožite in ne vem kaj vse

bolj važen je mir pri bajti kot tistih 500€ - jaz bi vrnil

denar OBVEZNO PISNO!

in oni vozilo (lahko ga greš tudi ti iskat samo da imaš mir) in maš mir!

rom pomoje hoče samo denar, četudi niso pisni kje te bo še hotel tožit :roll:

edit: še enkrat - kakršenkoli denar boste dajali obvezno to napišite

pisno in se obe strani podpišite!nkajti če boš dal na roko, se zgodi da bo

rom rekel - nisi dal, pa bo prišel po še, itd..

Tako je. Črno na belem. Zapisano. Brez tega... Sploh pa s cigani imeti posla... Ne hvala.

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Pe mar 15, 2013 8:55 pm

Zna tudi pomagat, če poznaš katerega roma iz njihovih koncev, pa njemu omeniš.
Smo mi imeli tudi problem z romi. So nam ukradli psa, je bolj majhen in prijazen pes. Ne bom vsega pisal kaj je bilo, vglavnem ko so nam ga vrnili so se še kar naprej vračali, da naj jim damo kaj denarja ali pa bencin drugače ga bodo spet ukradli. Takrat smo pa poklicali enega znanca policaja ki je vse uredil in se niso več nikdar oglasili pri nas.

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Pe mar 15, 2013 9:16 pm

Zgkeda so ble bule ko se še vedno ni nič oglasil :D

Uporabniški avatar
janez80
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a janez80 So mar 16, 2013 9:02 am

Nič čudnega ,da je zakuhal.
Poznam primer, ko sem se hotel znebit 20 let stare Škode... Ne boste verjeli, prišli so po njo z avtoprikolico...
No,ta škoda je pa bila brez sprednjih koles... Ne sprašujte kako so jo nabasali ,ampak so jo... Čeprav sem mislil,da bom imel na koncu pred hišo parkiran še en kombi več...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So mar 16, 2013 9:19 am

Sej verjetno je tudi zakuhal zaradi preobremenjenosti saj jih nalagajo kilikor le gre vanjga.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 So mar 16, 2013 10:25 am

jaz sem avto kupil od cigana, starega pa prodal drugemu ciganu. in mimogrede njih ne moti če rečemo cigan

ne vem zakaj bi morale biti težave z njimi samo zato ker so druge rase.

čisto vsega nisem prebral. upam samo da se je avto prodal s papirji in da je bil narejen prepis. velja torej videno-kupljeno

za okvaro pa povej da nisi pravna oseba in da tebi ni potrebno nuditi garancije minimalno 1 mesec. niti nisi avtomehanik. torej če zakuha, se avto pelje k avtomehaniku ne pa k prejšnjemu lastniku.

ni tvoja dolžnost da delaš servis na vozilu po prodaji. po prodaji ti nimaš več nobene odgovornosti do vozila in pika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So mar 16, 2013 10:39 am

Z njimi je treba samo odločno nastopin in ne pokazat da se jih bojiš. Pa nekih bodočih tožb se pri njih po moje ni za bat, ne ukvarjajo se oni s tem, samo denar hočejo nazaj, iz katerega razloga pa sam bog ve....
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So mar 16, 2013 11:08 am

a4 je napisal/-a:jaz sem avto kupil od cigana, starega pa prodal drugemu ciganu. in mimogrede njih ne moti če rečemo cigan

ne vem zakaj bi morale biti težave z njimi samo zato ker so druge rase.

O pa še kašne težave imaš lahko z njimi če jim ne daš kar zahtevajo.
Res pa, da niso vsi cigani tako napadalni in se z nekaterimi da bolje zmeniti in zaupati kot kašnemu "janezu"
Govorim iz lastnih izkušenj.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Ne mar 17, 2013 8:31 pm

Kaj se je zgodilo? Kako ste uredili zadevo?

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po mar 18, 2013 3:42 pm

Za tipkovnico je lahko biti pogumen :roll:
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Schkorc
Stalni uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Schkorc Po mar 18, 2013 3:47 pm

OK, dajmo sedaj res pustiti cigane! Omenjeni so bili predvsem zaradi slabše komunikacije, torej razumevanje na obeh straneh; potem zaradi tega, ker jim je težko (vsaj v tem primeru) kaj dopovedati; in zaradi tega, ker so glede na to, NEKATERI pripravljeni narediti "vse". Ampak to lahko naredi tudi kakšen pritisnjen slovenec (kjer ne pričakuješ), tako da mi je žal, da sem izpostavil.
Sedaj ne omenjajmo več ciganov, ampak posplošimo, da je kupec ČLOVEK (kratko: kupec) in dajmo govoriti o BISTVU (to kar je v bistvu bila moja želja).

Trenutno stanje tega konkretnega primera je (na kratko): Še vedno takšno kot je bilo preden sem pisal na forum. Čakamo. Avta (še) niso pripeljali. Zaenkrat je iz obeh straneh molk (saj bi napisal, da ne vem, če mi je to všeč, ampak boste narobe razumeli :)).

Nazadnje (preden sem jaz tukaj pisal) je namreč brat še enkrat pojasnil, to kar sem v prvem postu napisal (kar je modrega je v večini že bilo tukaj napisano), torej da se je avto pokvaril (zakuhal) pri njih (pri kupcu) in da se to ne zgodi kar tako. Pojasnil je, da je (brat) odšel na servis do mehanika po strokovno mnenje, in da je mehanik povedal, da bi lahko sicer prišlo do kakšne napake, da bi temperatura motorja oziroma vode narastla, ampak da lahko do takšne napake pride kadarkoli in je ni mogoče predvideti (avto se ob nakupu namreč ni pregreval). AMPAK ob takšni napaki se to vidi na kazalcu temperature, avtomobili pa imajo tudi opozorilne lučke, ki se prižgejo v primeru, če je temperatura previsoka. In takrat je potrebno avto ugasniti. Popravilo tega ponavadi ni drago. Ampak če voznik ne upošteva opozorilnih lučk (in hkrati navodil o uporabi avtomobila), potem lahko pride do resnejše okvare (kot v tem primeru, do pregretja- avto je zakuhal). In takšno popravilo je drago. Ampak ni prodajalec tisti, ki se ni ravnal po navodilih, ampak je za okvaro kriv voznik.
Brat jim je tudi pojasnil, da ne morejo vrniti pokvarjenega avta, ki so ga oni pokvarili.
Izpostavil je tudi možnost, da bi tudi oni lahko zamenjali dele motorja, oziroma motor z namenom oškodovanja.
Za vsak slučaj je dodal, da če ga mislijo ustrahovati, da bo klical policijo.

Odgovor na to je bil isti kot že poprej torej, da pripeljejo avto nazaj in da hočejo denar nazaj (tokrat z opombo: "jast se vam ne grozin").

Na to je brat odgovoril (še enkrat), da ne morejo kar tako vrniti avta, ki se je pokvaril pri njih. Da bi se poskusil "zavarovati" je omenil, da kam bi sploh peljali avto, češ da ima na naslovu iz pogodbe samo prijavljeno stalno prebivališče. Pa da če želijo, da bo odšel do odvetnika.
Na to ni bilo več odgovora, ampak glede na prejšnje vedno ene in iste odgovore (konkretno jaz vem za 6 enakih odgovorov: "avto dobiš nazaj"), se predvideva, da ostaja pri svojem, jaz pa sem zato na tem mestu začel iskati pomoč na forumu.

In da sedaj pojasnim par stvari, ki so bile omenjene in niso nujno glavna stvar te debate.
Bom začel s tem, da preveč negativno razmišljam in da pretiravam.
Očitno še niste imeli toliko primerov (drugih- ne nujno z avtomobili), da še ne razmišljate tako, da je bolje predvideti najslabši možen scenarij in biti pripravljen? Jaz sem se naučil, da je bolje (če je le možno) biti pripravljen na vse najhujše (pa ne, nimam doma zaklonišča, ali barke, da bi bil pripravljen na konec sveta :)).
V tem primeru je "biti pripravljen" pomenilo, "biti pripravljen v parih urah". Torej se na hitro prebiti skozi zakone in internet, ter po vseh (slabih) informacijah hkrati "trezno" razmišljati?

Kot drugo se je tukaj pojavil dvom, da z avtom dejansko ni kaj OK. Na začetku sem napisal, da se gre za 15 let star dostavnik, ki je imel pomanjkljivosti (in teh je bilo toliko, da je brat kljub že tako nizki ceni, ceno spustil še za cca 40%!). Če povem drugače (in rahlo pretirano), avto je bil za moje pojme "dotrajan", če ne celo "odslužen". AMPAK bil je pa vozen in registriran! Pri nas je bil to bolj "avto za delati". Avto je vžgal, se je peljal, zavore so delale,... Z avtom se je torej bilo mogoče voziti, torej ni šlo ravno za "avto za dele". Kako torej prodati tak avto? Napisati v prodajno pogodbo toliko stvari- pomanjkljivosti, da tam niti ni dovolj prostora? Se "zavarovati" in napisati, da gre za avto za dele, kdo ga bo potem kupil?
Ampak kljub vsemu, pa se avto ni pregreval ali kuhal, brat ga je dejansko uporabljal kot avto.

Na tem mestu še podvprašanje, ki je nekako podobno trenutnemu primeru. Ko sem jaz pred 5 leti ta avto kupil (BTW to je bilo celo v avtohiši) mi je zelo kmalu po nakupu odpovedalo tesnilo glave. Nič posebnega, pač avto je začel belo kaditi. Niti nisem razmišljal o kakšnih terjatvah, ker (meni) to ni predstavljalo gromozanskega stroška in sem avto takoj dal popraviti, takrat sem dal tudi zamenjati zobat jermen. Sedaj je torej minilo 5 let in bi ga bilo ponovno potrebno zamenjati. Kdo bi bil kriv, da kupcu naslednji dan (oziroma v pol leta) odtrga jermen? Recimo jaz kot vesten lastnik poznam vzdrževanje vozil in ga (pri starih vozilih z dvomljivo zgodovino) preventivno zamenjam ob nakupu (če bi ga odtrgalo naslednji dan, sem pač imel smolo), ampak nekdo se pa očitno lahko spravi nad prodajalca. In kaj, če kupec avto popravi in mu še jermen odtrga?

Če se sedaj vrnem na to kar sem spraševal tukaj. Torej ali avto v konkretnem primeru sprejeti nazaj, vrniti denar in s tem priznati "krivdo" (čeprav za konkretno okvaro se pojavlja močan dvom)? Kot napisano, meni ni problem vrniti 500€ (oziroma tisto razliko kolikor jo je nastalo zaradi okvare, ker avto- "500€" itak dobim nazaj), ker me zaradi tega ne bo pobralo. Tako da načeloma, ja, vrniti (če se jih hočem rešiti), ker če so našli stvar (napako), ki je sploh ni bilo, se bodo verjetno obešali tudi na napake, ki so bile (in bili z njimi ustno seznanjeni), ali našli kakšne nove napake (za katere še brat mogoče niti ne ve, ali celo še ne obstajajo). Ampak v novo kupoprodajno na dolgo in široko napisati, da so s tem zaključeni vsi obstoječi in morebitni bodoči spori iz prejšnje pogodbe. To je v bistvu tisto s čimer sem si delal probleme, to je tisto kar lahko nabije stroške v višavo. Nisem se pozanimal, ali to pravno "drži vodo", ampak mislim, da jo mora.

Sedaj je (zaenkrat) torej mir in tišina. In sedaj so odprte vse možnosti. Kot je večina mojih "poznavalcev" dejala in kot večina svetuje tukaj, bi torej trenutno brat denar vrnil in imel mir, ampak sedaj ni bilo nobenega odziva ali obiska. Da bi jih sedaj kontaktiral, se mi ne zdi pametno (brat bi jih sicer rad, da bi zaključil zgodbo, ne pa čakal v negotovosti). Ne vem kaj bi bilo pametno. Lahko, da je zgodba sedaj zaključena, lahko da se kdo pojavi, lahko da bo sledilo izsiljevanje, lahko bo sledil uradni zahtevek,... Ne vem.
Ne vem, mogoče bi jih pa bilo pametno konktaktirati, vrniti denar in zaključiti, tako kot razmišlja brat. Ne vem.

Pa še enkrat videno-kupljeno, ne pomeni nič. Praktično VSE se lahko "zapakira" v stvarne in skrite napake! Ampak to je bedarija, ker potem ne prodam nobenega avta več, ampak jih peljem direktno v prešo.
In ko se tukaj na forumu omenja, da kupci nimajo denarja za tožbe, da kdo bo sploh šel v tožbo za 500€, da se ne spoznajo na pravo, da...
Ne vem koliko pravnih zadev ste že imeli, ampak sam imam nekaj izkušenj s tožbami, pritožbami, odvetniki, sodišči,.... In ravno zaradi tega sem se v tem primeru vrgel v pravno podlago. Nisem še srečal odvetnika, ki ne bi bil pripravljen vzeti primera, kjer ima z zakonsko podlago dobre možnosti za uspeh? Za najem odvetnika, sam ne rabiš biti dober pravnik, niti ne rabiš biti pismen. Po mojih izkušnjah tudi obstajajo odvetniki (sem sicer mislil, da je praksa), ki se jih plača, ko je zadeva rešena (torej itak plača tožena stranka, če ne uspe). Odvetniki zalagajo tudi za razne izvedence itd. Obstaja tudi brezplačna pravna pomoč...
In tukaj (tisto kar mene skrbi) se ne gre za 500€, ampak za stroške povezane z "okvaro". In kot omenjeno lahko (ni pa nujno) ti stroški narastejo na PAR 1000€, če se "znaš iti". In ko je omenjeno, da se ne gre za avto vreden 5.000€, da bi se kdo spuščal v tožbe... V primeru okoriščevanja, je čim cenejši avto hkrati najboljša izbira, ker v primeru "goljufije" kupec "zgubi" mali "vložek".
V tem primeru se rahlo "tolažim" s tem, da mi zakoni, pravila (in tudi delovanje avtomobila) niso ravno tuji, tako da pravno gledano brat tudi nima tako slabih možnosti. Čeprav zakon je (kot ponavadi) pisan neumno...

Še enkrat, to je najslabši možen scenarij (ali eden od najslabši možnih), ampak je pa možen. In toliko sem pa že spoznal v življenju, da se mi zdi povsem možno, da se nekateri bavijo s tem.

Tako kot je bil omenjen tisti primer, ko se nekdo vozi za avtom (ponavadi za tovornjakarji), ga potem ustavi in mu reče, da je nekaj padlo na njegovo vetrobransko steklo in mu jo razbilo, pa da naj plača 100€ za popravilo. Sploh veste kako pogosto se to dogaja, pa veste koliko ljudi nasede? Pa malo pomislite koliko je mogoče zaslužiti, če se samo 8ur dnevno voziš po cestah in poskusaš vsakega nategniti (sploh kakšne starejše ljudi), da ti je razbil šipo in da ti da 100€. Malo je takšnih, ki imajo takšno plačo, kot jo je mogoče takole zgoljufati ;). Danes so takšni časi, ljudje nimajo denarja in se spomnijo marsikaj, da pridejo do njega.
Kaj pa, če si ti ta revež, ki ti pade kamen (nimajo vsi denarja zavarovati stekla).

Večinoma velja, da prodajalci nategujejo, ampak tudi kupci lahko nategujejo! Lahko se to dogaja pogosteje kot si mislimo, lahko bo še kdo od vas imel težave, zato je bolje biti informiran.
Še vedno dopuščam tudi možnost, da je avto dejansko zakuhal, da se kupec dejansko počuti opeharjenega (ampak obstaja tudi druga možnost). Ampak tako kot si lahko on za brata misli, da ga je nategnil, ima pravico brat misliti, da ga hoče kupec nategniti.

Ampak tako kot je včasih veljalo splošno prepričanje videno-kupljeno, to pozabite, vam iz prakse povem, da tega ni več. Avti se vračajo, prodajalci vračajo denar, popravljajo avte,...
Kako veste, da vas ne bodo nategnili, ko boste prodajali avto?

LP, Primož
Avtoslalom? Več na: www.amd-sempeter.si

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Po mar 18, 2013 4:22 pm

Jst upam, da se vse uredi (predvsem tvojemu bratu), tko, kot je treba.
Pametovati je lahko, dokler sam nisi v taksni situaciji. Vem, da je lahk delit nasvete drugemu, kadar sam nisi u taksni situaciji.
Js upam, da se use ustima. Vso sreco.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov